Wi-Fi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sparrov
    Rider
    • 2012
    • 378

Wiesz co, zależy czy chcesz coś super, czy coś zwykłego

Jak super, to jak wcześniej pisałem polecam produkt Ubnt - unifi. Mocny sprzęt, gadżet, fajnie świeci Ten ma sporą moc: Ubiquiti UniFi Long Range UAP-LR, no ale musisz wydać te 320 zł. Ale warto, sprzęt jest pro i ładnie komponuje się ze ścianą / sufitem :twisted: Dodatkową zaletą jest możliwość centralnego zarządzania i rozbudowy zestawu o kolejne tego typu punkty

Jeśli nie chcesz wydać za dużo, to tp-link jest ok - tania i rozsądna opcja. Montujemy tego mnóstwo i mogę polecić te chińskie tanie routery / ap. Ewentualnie, nie musisz kupować AP, tylko router i kabel z drugiego routera wpiąć do switcha, zamiast WANu - wyjdzie na to samo, a router jest bardziej funkcjonalny niż sam AP, chociażby dlatego, że te ostatnie z reguły nie posiadają switcha

Edimaxa nie mogę ci polecić. Sam używałem w domu sprzętów tej fiormy i potrafią dać w kość. Zresztą ten z aukcji jest drogi (kosztuje tyle co połowa unifi), a różnica jest jak Audi do Renault

BTW, jak testujesz speed łącza? Mam nadzieję, że nie na wynalazkach typu speedtest.pl
    Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• dominik9420
      L&K
      • 2012
      • 1136

Zamieszczone przez sparrov
      gadżet, fajnie świeci
      Aż się dziwię, że na mnie to już wrażenia nie robi, sprzęt ma raczej działać
      nie na wynalazkach typu speedtest.pl
      Masz rację nie testuje tego, jak i innych stron internetowych (a tym bardziej dostawcy mojego internetu który i tak bazuje na speestest)
      Przeważnie znajduje jakiś film/piosenkę i włączam pobieranie. Normalnie leci po +/- 750-800kb/s a czasami po 80-90kb/s nie raz widać po buforowaniu filmików w HD na Youtube
      Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
      Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
      Pozdrawiam i Szerokości!
      Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
      http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• sparrov
        Rider
        • 2012
        • 378

Niestety YouTube nie jest wyznacznikiem. W pracy mam super łącze wpięte bezpośrednio do TASKu, a YouTube potrafi słabo się wczytywać. Niestety wina leży po stronie styków operatora z serwerami Google, który zresztą posiada dodatkowe ograniczenia w postaci tzw. burstu (przez chwile wczytuje się dobrze, a potem transfer spada do ustalonej prędkości, np. 1 Mbps). Tak było przynajmniej do niedawna, może się coś zmieniło.

Mam kilka łącz o trzycyfrowej prędkości i na jednym YouTube śmiga aż miło, a na drugim słabo na maksa. Z kolei inny serwis działa lepiej na drugim łączy niż na pierwszym. Ale noc.gts.pl i speedtest.net zawsze działają tak samo

Speed najlepiej sprawdź na speedtest.net do najbliższego serwera. Jest też stronka noc.gts.pl i tam pobierasz sobie plik. Task ma też FTP, z którego można pobierać pliki testowo.

Np. speedtest.pl ma serwery we francji, a przecież twój ISP nie moze odpowiadać za to, ze gdzieś między krajami nie możesz osiągnąć prędkości w umowie. Zobacz sobie jak łącze działa przy połączeniu z Chinami czy Austalią

Co do UniFi, to z ta lampką żartowałem. Zaletą tego sprzętu jest system operacyjny i funkcje, których nie znajdziesz w zwykłym routerze / ap Ponadto zasilane jest przez PoE, więc do urządzenia podłączasz tylko skrętkę, więc gniazdko cię nie ogranicza...

UPDATE: Jak widać, z YouTube się nic nie zmieniło. Kilka sekund leci maxem łącza i później zwalnia do 1 Mbps. Ale u mnie to działa płynnie. Zbuforuje tyle filmu, żeby działało bez problemu. Ale po przełączeniu na FHD leci cały czas maksem :twisted:

Komentarz

• dominik9420
          L&K
          • 2012
          • 1136

noc.gts.pl
          Na tej stronce pobieranie pliku 100MB przed chwilą miałem 1,5Mb/s więc wychodzi grubo ponad 6Mb/s
          I to właśnie najbardziej mnie wkurza, bo chcąc pogadać przez neta, coś obejrzeć to najlepiej działa jak wszyscy już idą spać :evil:

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 23:34 ]
          sparrov, To może mi powiesz, czy prędkość wysyłania też ma wpływ na płynne przeglądanie WWW
          Pozdrawiam i Szerokości!
          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• sparrov
            Rider
            • 2012
            • 378

Zamieszczone przez dominik9420
            noc.gts.pl
            Na tej stronce pobieranie pliku 100MB przed chwilą miałem 1,5Mb/s więc wychodzi grubo ponad 6Mb/s

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 23:34 ]
            sparrov, To może mi powiesz, czy prędkość wysyłania też ma wpływ na płynne przeglądanie WWW
            To ironia czy literówka i masz 1,5 MB/s? :>

Zależy ile masz Ale duże opy sprzedają łącza ze sporo okrojonym upem (powiedzmy 100/4; albo 20/1) i śmiga aż miło. Do samych stron 6 Mbps down i up rzędu nawet 512 Mbps powinien wystarczyć. Nie mówię o Youtube HD, ale o samych stronkach.

Szybkość ich wczytywania nie jest tylko zależna od speeda. Duże znaczenie ma jakość łącza. Jak masz straty pakietów, ruch w sieci jest źle priorytetowany, to będzie szło jak krew z nosa.

Skomplikowana strona powinna się wczytywać w kilka sekund i tego każdy powinien się trzymać. Powyżej tego czasu to udręka a nie internet.

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

Właśnie tak działa ta sieć... zastanawiam się, czy oni mają sprzęt na dzisiejszym poziomie, czy są to jakieś PRL-owskie zabytki
              Właśnie takie wahania prędkości pobierania miałem na myśli i to jest cholernie irytujące, czasami mam ochotę wyjść z siebie
              Co prawda zadowolony jestem jak prędkość mi rośnie, ale jak spada poniżej 100kb/s to już jest tragedia, bo to jest poniżej 1MB/s

Co prawda stare, ale umowa oficjalnie na 6Mb/s
              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                Rider
                • 2012
                • 378

Sprawdź co dopisałem wyżej.

Sprawdź jakie masz czasy do serwerów.

Powiedzmy ping wp.pl -t i podaj czasy 20 pakietów. Jak będzie choć jedna strata, to drążył bym temat. Bo te wolne wczytywanie stron może być spowodowane właśnie słabą jakością łącza, kiedy pingi są wysokie lub są straty pakietów.

Z ciekawości, jaki masz sprzęt? Sądząc po tym, ze masz w domu AP, to raczej unpro prl

prawie 200ms ping :shock: masakra. Ja bym chyba oszalał Ja, od siebie z domu (pomorze) mam 5 razy lepsze czasy do tego serwera. (na marginesie, jak robiłeś test po wifi, to się nie liczy )

Z ciekawości, ile masz do wp.pl?

Komentarz

• dominik9420
                  L&K
                  • 2012
                  • 1136

Jest jedna strata :roll:
                  Teraz do WP to w niecałą sekndę się wyrabia

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 23:53 ]
                  jak robiłeś test po wifi, to się nie liczy
                  nie po wifi
                  Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                    Rider
                    • 2012
                    • 378

Sekunde :shock: znaczy 1000ms ? :shock: :shock: :shock:

Do takich stron powinieneś miec kilkanaście / kilkadziesiat ms max!

Sprawdź programem winmtr i daj screena.

Jak sa straty to reklamuj. Zadne wifi w domu nie uleczy takiego internetu...

Komentarz

• dominik9420
                      L&K
                      • 2012
                      • 1136

Sekunde :shock: znaczy 1000ms ? :shock: :shock: :shock:
                      Mój błąd... myślałem, że chodzi o czas w jakim mi się strona ładuje :roll:
                      do wp.pl mam 20ms

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 00:00 ]
                      Rozumiem, że jako hosta mam wpisać wp.pl :?:
                      Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                        Rider
                        • 2012
                        • 378

To bdb czas, ale bez strat i równe czasy, czy czasem wpadną jakieś wieksze?

Komentarz

• dominik9420
                          L&K
                          • 2012
                          • 1136

teraz to nawet 17ms
                          NA kilkanaście testów nie przekroczyłem 25ms
                          Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                            Rider
                            • 2012
                            • 378

Jak na 100 pakietow nie zgubisz zadnego to powinno smigac. A duze (parametr -l 1400)?

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

dominik9420, tak mnie naszło... Jak masz ustawione anteny w TP linku ( stoją pionowo, czy leżą poziomo )?
                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• dominik9420
                                L&K
                                • 2012
                                • 1136

kowal 2002, Oczywiście pionowo

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 12:39 ]
                                Ubitymi UniFi Long Range UAP-LR
                                Rozumiem, że to jest niezależne? w sensie, że nie muszę podłączać kabla or routera?

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 15:03 ]
                                No dobra, wybór padł na Tp-Linka.
                                Cena w miarę rozsądna a przy takim łączu które posiadam wydaje mi się, że nie ma większego sensu inwestować w droższe produkty typu "Ubiquiti UniFi Long Range UAP-LR".
                                Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• kowal 2002
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 5161

Zamieszczone przez dominik9420
                                  kowal 2002, Oczywiście pionowo.
                                  Oczywiście :P ... No to ustaw poziomo i wtedy sprawdź zasięg 8) .

Komentarz

• sparrov
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 378

kowal 2002, tak, i laptopa też niech obróci na bok. Antena w laptopie jest wbudowana w matrycę i jej normalna praca wymaga pionowych anten w routerze.

Komentarz

• dominik9420
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1136

sparrov, Spokojnie... Ja co mogłem to robiłem, antenki były w różnych pozycjach nawet w pionie skierowane do dołu (bo przecież rozchodzi się o niższe piętro).
                                      Zamówiłem tego Tp-linka i myślę, że we wtorek powinien dojść.
                                      Póki co Dziękuje wszystkim za zaangażowanie i pomoc, bo wyszłoby pewnie na zmianie antenek w routerze.
                                      Jak już rozbuduję Swoją sieć WLAN To napiszę co i jak :P
                                      Swoją droga na przyszłość będę wiedział aby takie rzeczy jak router instalować w centralnej części mieszkania :wink:

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 20:27 ]
                                      Zamieszczone przez kowal 2002
                                      poziomo i wtedy sprawdź zasięg
                                      Na poziomych antenkach sygnału nie ma wgl w miejscach, w których był dotychczas :lol:
                                      Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

kowal 2002, tak, i laptopa też niech obróci na bok. Antena w laptopie jest wbudowana w matrycę i jej normalna praca wymaga pionowych anten w routerze.
                                        Twoje stwierdzenie jest prawdziwe przy pewnym założeniu: router i laptop znajdują się na tym samym poziomie ( z pewną, zależną od anteny odchyłką góra/dół ).

Jeśli, jak w przypadku kolegi, router stoi na samej górze domu a anteny ustawione są pionowo do góry, to większość ( ok. 85-90 % ) mocy wypromieniowana jest w poziomie ( dookoła anteny ) a w górę ( w dach ) i w dół ( czyli w stronę, która kolegę najbardziej interesuje ) wypromieniowywana jest moc na poziomie max 10-15 %. Wykres "3D" takiej anteny wygląda mniej więcej jak położona na płasko, napompowana dętka ( tzw. torus ) z delikatną "szpilką" idącą do góry i dołu dętki dokładnie z jej środka ( poszukaj sobie parametrów HPBW/H /V anteny).

Nie wiem, jak dokładnie wygląda budynek autora tematu, więc trudno coś jednoznacznie wyrokować, ale ja zalecałbym taką kolejność:
                                        - przeskanowanie laptopem całego pasma w celu wyszukania najlepszego ( najczystszego ) kanału
                                        - odpalenie routera z antenami ustawionymi poziomo z możliwie małą mocą radia i ustawionym wcześniej ustalonym optymalnym kanałem
                                        - test laptopem i ew. stopniowe podnoszenie mocy radia w routerze aż do uzyskania pokrycia całego domu.

Wiele osób "na dzień dobry" ustawia moc radia na maksa, żeby mieć "super zasięg", nie zdając sobie sprawy, że robi sobie i innym "kuku" zaśmiecając bezsensu eter, gdzie lepszy wynik osiągnął by na 10-20% mocy wyjściowej radia...

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

dominik9420, najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie liveplug za 99 zł dostępnego w TP. Wtedy jeden włożysz w gniazdo elektryczne na dole a drugi u góry i masz problem rozwiązany z zasięgiem i mieszaniem z antenami. A jak wiemy kabel to kabel i a z wifi rożnie bywa ( A ludziska maja różne bunkry wybudowane i ten pomysł zawsze sie sprawdza) .Zrobiłem setki takich instalacji i działają bez problemu i nawet TV po nich śmiga. teraz takie są dostępne za 99 zł. http://www.lea-networks.co.uk/upload...1582786738.pdf
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• wesol
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 689

Daniel a to nie musi byc na tej samej fazie ta cala instalacja. Chodzi mi oto ze mam u siebie tak porobione ze dól jest na jednej fazie, gora na innej a piwnica na trzeciej. Chodzi oto by po pierwsz enie przeciazac jednej fazy a po drugie przepalenie bezpiecznika nie spowoduje ze nie ma kompletnie pradu w mieszaniu. Poza tym robi sie tez tak ze gniazdka sa na innej fazie i oswietlenie na innej by np w pryzpadku zwary wywolanej przez nas np jakimis pracami domowymi nagle nie bylo ciemno bo zanim znajdziemy skrzynke bezpecnzikowa i ktory to padl to tez trzeba szukac lampki itp?
                                            G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

musi być na jednej ale jak na razie się jeszcze nie spotkałem z problemem niedziałania, nawet robiłem na przedłużaczu , a niby nie działa. Co do braku prądu jak już nie ma prądu to nie ma netu bo ruter tez potrzebuje fazy.
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• dominik9420
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1136

Jako, że ostatnio, moja irytacja w sprawie działanie internetu sięgnęła zenitu, zastosowałem radykalne środki. :twisted:
                                                Zmniejszyłem transfer do 2Mb/s jednocześnie poprosiłem o zmianę urządzenia na 2.4 GHz
                                                Bo nie zamierzałem oszustom płacić 35zł za damski ch...
                                                Szczerze mówiąc wielkiej różnicy w prędkości przeglądania stron nie odczułem, a jako, że mało pobieram, to i dla mnie nie problem.
                                                Z niecierpliwością czekam na repeater i na Neostradę :wink:
                                                Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 378

daneczek76, zawsze można wstawić zasilacz buforowy z akumulatorami :twisted:

dominik9420, a ile masz do bazy? Puścili linka przez przeszkodę?

Komentarz

• dominik9420
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1136

Do nadajnika? to tak max 1km-1,2Km.
                                                    prawie czysto jest, może jedna mała gałązka przeszkadza :P
                                                    Przy zakładaniu siła sygnału podobnież była ok60-70%(chyba) ale jak oni to sprawdzali to nie powiem
                                                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

Pracuję...