Zamieszczone przez orzel720
Zwrot towaru na który została wystawiona faktura
Zwiń
X
-
Zwrot towaru na który została wystawiona faktura
Witam wszystkich
Opiszę krótko historię przez którą się lekko zagotowałem.
Dzisiaj przyjechał do mnie przepływomierz do mojej O1, nowy ale tani zamiennik. Po zamontowaniu nie działa tak jak powinien, silnik stracił moc, a przy przyspieszaniu szarpie.
Szybko napisałem maila do sprzedającego że chciałbym go oddać (uznałem że nie chce mi się bawić w reklamacje, tylko lepiej kupić ori używkę).
W odpowiedzi dowiedziałem się iż nie mogę go oddać, ponieważ wziąłem go na fakturę vat.
Czy jest tutaj jakiś spec od urzędowego bełkotu, którym przekonam sprzedawcę, alby ten przyjął zwrot? Czy jeśli to nie wyjdzie to mam bawić się w pewnie bezskuteczne zwroty w ramach gwarancji? Szczerze mówiąc to wolałbym pozbyć się od razu tego szrotu.
PozdrawiamB,C 1.8T
-
-
Jeżeli faktura vat jest na Ciebie jako osobę fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej, to możesz oddać zakupioną rzecz w terminie 10 dni od zawarcia umowy - bez podania przyczyny, o ile towar zakupiłeś poza lokalem przedsiębiorcy.
W przypadku, kiedy towar zakupiłeś jako osoba prowadząca działalność gospodarczą (sprzedający domniemywa, że towar kupiłeś na potrzeby i w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą) masz prawo do skorzystania z rękojmi lub gwarancji (o ile otrzymałeś dokument gwarancyjny od producenta).
Komentarz
-
Komentarz