Oswietlenie LED.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • broker58
    Drive
    • 2011
    • 65

Oswietlenie LED.

Mając wolny dzień w pracy postanowiłem korzystając z pogody umyć i nawoskować auto bo już się domagało

Mycie niestety na bezdotyku bo w domu już wszystko pochowane i pozakręcane

Nawet jest wet look

Reszta prac w garażu bo zimno

Kiedy lakier się nagrzewał doczyszczenia wymagały koła

A o to efekty

A tymi kosmetykami robiłem przy aucie
  • paweł2
    L&K
    • 2010
    • 1405

Oswietlenie LED.

Panowie chcialbym powymieniac w domu zarowki na LED i stad pytanie
    ma ktos z tym doswiadczenie warto to zrobic?A jesli tak to jakich firm LED-y polecacie a czego nie kupowac.
    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

TUTAJ masz kilka słów w podobnym temacie...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kabanos
        RS
        • 2011
        • 4544
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

paweł2, warto wymienić żarówki na ledy. Jest to dosyć duża oszczędność energii. Ja póki co wymieniłem w oświetleniu szafek w kuchni i w kinkiecie w łazience (bardzo często włączane i wyłączane) i widzę po rachunkach różnicę. Ledy nie biorą na start większej energii niż ich nominalna moc. Światło nie pulsuje.
        Osobiście kupowałem u sprawdzonego sprzedawcy. Unikałbym najtańszej chińszczyzny.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• conan
          Rider
          • 2011
          • 546

Warto zmienić.
          Ja kupowałem u tego gościa teraled
          Polecam żarówki 27 led zimne smd 6060 lub ciepłe smd 5050. Świecą bardzo mocno.
          Koszt 17,99zł ale warto bo nie ma porównania do identycznej żarówki ale z auchana za 9zł.
          Moja skodzinka o2
          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• gradek
            RS
            • 2010
            • 12900
            • Superb III (3V3)

Osobiście zastosowałem w łazience 27 LED SMD 5050 zimne oraz przedpokój 27 LED SMD 5050 ciepłe. Zimnobarwne o wiele lepiej świecą niż barwy ciepłej. Ogólnie jasność lepiej niż zadowalająca. Jedna jest tylko różnica, że standardowe żarówki oświetlają również od strony oprawki. LED-y świecą tylko w dół.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
            Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
            Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Panowie a zna ktos Ledy Lexman dostepne w Leroy Merlin?

Komentarz

• micho_m
                Rider
                • 2011
                • 528
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja ostatnio kupilem te zarowki --> http://allegro.pl/zarowka-gu10-16-le...622314001.html do lazienki i do kuchni. Jakosc wykonania obudowy moze nie powala, ale tragedii nie ma. Natomiast jakosc swiecenia zajebista. Bralem od niego jeszcze mr11 i to samo tylko wiadomo, troche slabsze.
                Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                www.nawmar.pl

Komentarz

• kornat
                  Rider
                  • 2007
                  • 578

Ja kupowałem gu10 firmy abilite do łazienki i ja na razie fajnie świecą. Mają 3,8W i niby daje jak 30W. Miałem na próbę zimny biały ale słabsze bo 2,6W świecą porównywalnie ale zimny biały mi nie podszedł za sztuczny był i na dodatek w białej łazience kiepsko to wyglądało.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Ja wsadzilem do ubikacji. Zwykle zarowki zarnikowe E14 padaly po 2-3 miesiacach. Energooszczedne wytrzymywaly 8-12 miesiecy. Teraz mam LEDowe zobaczymy czy wytrzymaja tyle przynajmniej co enegooszczedne. Plus taki, ze po nacisnieciu jest swiatlo, a nie za 5-20sekund. A to chyba najbardziej ekstremalnie uzytkowane pomieszczenie w domu, gdzie swiatlo ciagle jest wlacz/wylacz. Jak tak policzyc to w weekend jak wszyscy sa w domu, to swiatlo startuje z 50 razy spokojnie :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Garret
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1196
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja mam LED=y w łazenienkach i przedpokoju. Świecą już prawie 2 lata, więc trwałość znacznie lepsza niż zwykłych, do tego dochodzi efekt natychmiastowego osiągania max. jasności. Przy żarnikowych energooszczędnych wkurzające jest stopniowe rozjasnianie, zwłaszcza w pomieszczeniach uzywanych często a krótko-jak np. łazienka/ubikacja.
                      Pobór prądu istotnie mniejszy
                      Garret

-----------
                      Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• mattyah4x4
                        Rider
                        • 2013
                        • 664

polecam odwiedzić to miejsce:
                        Nowoczesne oświetlenie LED, energia odnawialna, baterie słoneczne, lampy solarne zestawy, lampy hybrydowe podzespoły

najlepsze ceny vs. jakość - nie kupujcie w żadnych leroyach merlinach ani innych marketach !
                        Diesel Service Śmietana
                        43-210 Kobiór
                        ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                        nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• maxpaynemm
                          RS
                          • 2008
                          • 1764
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kabanos
                          i widzę po rachunkach różnicę.
                          Spoko, spoko kiedyś PGE czy inni operatorzy będą musieli sobie wyrównać te wasze LEDY tak jak to było z LPG czy ON W PL przecież żyjemy
                          Ale spoko ja też mam i sobię chwalę jak przedmówcy
                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andriu21tg
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1499

paweł2, pytanie co potrzebujesz napisz na pw co chcesz to Ci mogę wytłumaczyć na co zwrócić uwagę przy wyborze ew. rzuć okiem na www.AdLight.com.pl ew.napisz mi na biuro

Komentarz

• aro_40
                              RS
                              • 2007
                              • 1529
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Garret
                              Ja mam LED=y w łazenienkach i przedpokoju. Świecą już prawie 2 lata, więc trwałość znacznie lepsza niż zwykłych, do tego dochodzi efekt natychmiastowego osiągania max. jasności. Przy żarnikowych energooszczędnych wkurzające jest stopniowe rozjasnianie, zwłaszcza w pomieszczeniach uzywanych często a krótko-jak np. łazienka/ubikacja.
                              Pobór prądu istotnie mniejszy

Tez mam juz 2 lata LEDy w łazience. Sprawują się super, tyle że mam zamontowane taśmy. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to zasilacz, czy raczej czas jego reakcji. Mam dwa i jeden zapala się od razu a drugi niestety z 1-2 sek opóźnieniem. Początkowo wkurzało, a teraz już nikt z domowników nie zwraca na to uwagi.
                              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

paweł2 spróbuj sobie TYCH Lexmanów. Świecą naprawdę fajnie i cena jest teraz bardzo atrakcyjna.

BTW. Jeśli ktoś chce oświetlić np. łazienkę bardziej "całościowo" a nie punktowo to można spokojnie wymontować plastikową soczewkę ( wystarczy lekko podważyć, jest wklejona na silikon ) i dostaniemy tak "na oko" kąt świecenia ok. 120 st. Dałem takie 4 "żarówki" do łazienki ( 11m2 ) i jest super jasno ( jaśniej niż na 4x35W halogenach ).
                                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

Ja się właśnie przeprowadziłem i powili zaczynam brać sie za remont i wymianę oświetlenia, w biurze i jednej łazience zamontowałem LEDy, kupowałem je w hurtowni za ok 15zł szt. jedne z mocniejszych jakie są dostępne na rynku...robię eksperyment...nie gaszę w ogóle światła w tych dwóch pomieszczeniach :szeroki_usmiech zobaczymy ile czasu będą świeciły w porównaniu do tradycyjnych lampek. Jednej rzeczy której do tej pory nie zrobiłem to nie pomierzyłem ich faktycznej mocy, czy deklarowane przez producenta 4W to faktycznie 4 a nie np. 10W....jak wrócę z urlopu to się tym zajmę :-) i Wam proponuję zrobić to samo ponieważ z tego co wyczytałem wynika, że czasami producenci baaardzo się mylą w opisach...
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• irekk
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1093
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja od około roku mam LEDy Philipsa w łazience, kuchni i dwóch pokojach i jestem zadowolony. Mój dobry kolega kupił żarówki firmy ActiveJet (tej od tonerów) i wszystkie siadły mu w zasadzie w jednym momencie po 2-3 tygodniach.

Komentarz

• macherstudio
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 2378
                                      • Mitshibishi
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Właśnie realizowałem podobny koncept - widzę pierwszy błąd kupiłem tańsze żarówki licząc na to, że 3W to to samo co 3W w droższej żarówce .... faktycznie jednak jest inaczej, ale dzięki przebiegłości w pokoju np. u dzieci zastosowałem 5 punktów świetlnych w suficie podwieszanym i wystarczyło.

Dodatkowo polecam czujki ruchu PR - idealnie się sprawdza, wchodzisz do domu zapala Ci się światło w korytarzu, jeśli masz kaprys palisz wyłącznikiem. To samo zrobiłem w łazience, wchodzisz w nocy bach czujka łapie ruch i paski ledowe odpalają się dając delikatne światło.

W dużym pokoju puściłem pod sufitem 5metrów taśmy led, którą odpalam z pilota (gniazdko zakupione w biedronce) idealnie na wieczór, kiedy nie chce się ruszyć 4-liter z łózka aby kłaść się spać.

Do akwarium dałem gniazdko z programatorem czasowym, za mnie włącza i wyłącza osprzęt.

Tak oto prostymi rozwiązaniami ułatwiłem sobie życie codzienne.
                                      www.prostetorodo.pl

Komentarz

• krissos
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 840
                                        • Honda
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przywożę z niemiec sporo oświetlenia firmy Paulmann między innymi led które potem rozdzielane jest na całą Polskę i rozmawiałem z serwisantem. Powiedział mi że większość tanich żarówek led które można kupić mają napisane 4W a w rzeczywistości pobierają dużo więcej, ich oświetlenie nie jest tanie (można je spotkać w LM, Casto itp), spełnia dużo norm i certyfikaty a też pobiera np. 4W ok 5,2W. Czasami tanio w praktyce okazuje się jednak drożej .
                                        "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                                        ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Zamieszczone przez krissos
                                          ich oświetlenie nie jest tanie (można je spotkać w LM, Casto itp), spełnia dużo norm i certyfikaty a też pobiera np. 4W ok 5,2W. Czasami tanio w praktyce okazuje się jednak drożej .
                                          Jakie to firmy?

Komentarz

• krissos
                                            Elegance
                                            • 2011
                                            • 840
                                            • Honda
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez paweł2
                                            Zamieszczone przez krissos
                                            ich oświetlenie nie jest tanie (można je spotkać w LM, Casto itp), spełnia dużo norm i certyfikaty a też pobiera np. 4W ok 5,2W. Czasami tanio w praktyce okazuje się jednak drożej .
                                            Jakie to firmy?
                                            Napisałem wyżej że oświetlenie firmy Paulmann. A te tanie które pobierają dużo więcej niż napisane na opakowaniu to konkretnie nie napiszę bo nie testowałem.
                                            "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                                            ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• kornat
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 578

W moim przypadku w łazience choć by miały pobierać 10W zamiast deklarowanych 3,8W to i tak lepiej wychodzę bo przy 4 szt. mam pobór 40W a nie jak wcześniej 140W i to przy słabszym świetle
                                              Używa ktoś żarówek E27 z ledami dookoła? Ponieważ teraz rozglądam się za jakimiś na zewnątrz.

Komentarz

• maksiu
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 11466

Zamieszczone przez kmink
                                                robię eksperyment...nie gaszę w ogóle światła w tych dwóch pomieszczeniach zobaczymy ile czasu będą świeciły w porównaniu do tradycyjnych lampek
                                                Zrobiłem podobny eksperyment (2010-2012 świeciły po 10-12 godzin dziennie) na 60 LED GU10 230V efekt ... po około 7 tys. godz. ledy świeciły ale o połowę słabiej niż zaraz po zainstalowaniu tak więc eksperyment wziął w łeb mogłem zmierzyć natężenie światła luxomierzem (po zainstalowaniu i po 2 latach) ale tego nie zrobiłem O tym że po 7tys. godz. żarówka zamiast 250 lumenów będzie miała 120 o tym producent nie wspomniał piszą o żywotności do 50 tys. godzin - bajki piszą. Może teraz diody SMD i im podobne mają lepszą trwałość tego nie wiem bo nie sprawdzałem.

[ Dodano: Sro 30 Paź, 13 22:31 ]
                                                Zamieszczone przez macherstudio
                                                W dużym pokoju puściłem pod sufitem 5metrów taśmy led, którą odpalam z pilota
                                                Osobiście polecam paski led ze ściemniaczem i na pilota - super sprawa w szczególności przy taśmach 120 led/metr, mam 4 m w kuchni pod meblami rewelacja z doświetleniem blatu za dnia a w nocy wystarczy 15% mocy aby w domku było nastrojowo
                                                Paweł

Komentarz

• macherstudio
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 2378
                                                  • Mitshibishi
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

maksiu, u mnie taśma led leci nad podwieszonym sufitem, tzn, jest tam przestrzeń ok 10 cm, i światło uderza w sufit rozchodząc się delikatnie na pokój, efekt jest super - jak zakończę remont zrobię Wam zdjęcia, nie zdawałem sobie sprawy, jak tanim kosztem można zrobić ciekawe rozwiązania domowe.

zapomniałem o jeszcze jednym radio w łazience ale włączane przyciskiem przy drzwiach - wygodne - dlaczego bo w innym układzie nie chciałoby mi się go włączać a tak radio za 30 zł ze stacją pogodową z tablicy sprawdziło się idealnie ;-)
                                                  www.prostetorodo.pl

Komentarz

Pracuję...