Dług solidarny
Zwiń
X
-
Dług solidarny
Hej
Mam pytanie do forumowych prawników / znawców prawa.
Sytuacja wygląda następującą:
Wynajmuję pomieszczenie na swoją firmę od firmy "H".
Firma "H" której własność stanowi budynek wraz z działką od kilku miesięcy jest w upadłości - ma długi na rzecz US (podatki), UM (opłaty za nieruchomości , grunty) itp.
Kolega mi wspomniał, że kręcił się już komornik po budynku i spodobał mu się sprzęt firmy komputerowej z na przeciwka (puste kartony po sprzęcie zalegające w korytarzu). :diabelski_usmiech
Czy komornik może zająć własność (sprzęt, auta) itp od firm wynajmujących lokale w tym budynku na zasadzie "długu solidarnego" czy czegoś podobnego!?
Dla mnie to jakaś parodia, dlaczego ja swoim majątkiem (komputery meble itp.) które fizycznie są na czas prowadzenia działalności w pomieszczeniach wynajmowanych mam odpowiadać za wierzytelności firmy "H" :evil:
-
-
Watpliwe, predzej przysle pismo w ktorym bedzie podane konto i od dzis media, czynsz bedziecie placic do niego.
Powiedzmy, ze firma w ktorej pracowala wynajmowala wlasnie od goscia ktorego komornicy scigali i wlasnie czynsze byly placone do niego, a media po pewnym czasie byly osobno, do innej firmy, ktora z nim nie byla bezposrednio powiazana.
Jakby to tak dzialalo, to wystarczyloby, zeby komornik wlazl na jeden raz i dlugi bez problemu mialby rozliczone z majatku firm na placu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78A już Ci przyszło zawiadomienie, że wszelkie należności wobec firmy Hmasz płacić na konto komornika?
Faktura wystawiana nadal przez firmę "H"
[ Dodano: Pon 04 Mar, 13 10:07 ]
Zamieszczone przez westwi78E, to jakaś ściema. Nie może. Chyba że jakoś magicznie macie skonstruowane umowy.
Komentarz
-
-
W Katowicach przy A4 tez nam kradli co chwile. Bywalo ze 3 razy na tydzien. Najlepsza byla informacja z TEPSY ze wiedza o zaistnialej sytuacji, ale nic nie moga poradzic, bo tu padala godzina z sekundami nastapila awaria. Ale akurat w tej lokalizacji administrator budynku byl przytomny i potem zalatwil neta przez radio, a telefony via karte GSM, ale tylko na wyjscie.
Komentarz
-
-
Kiedyś był taki numer z programem Gesslerowej, kiedy z całą ekipą pojechała "naprawiać" restaurację, która okazała się zadłużona na całego i właśnie w trakcie kręcenia komornik zrobił nalot (pewnie na codzień było zamknięte i ktoś "życzliwy" powiadomił, że otworzyli 8) ). No i zaczął ochoczo "zajmować" co tylko było w środku, łącznie z... kamerami TVNu :szeroki_usmiech . Podobno TVN na gwałt jakieś papiery załatwiał, żeby udowodnić, że to ich sprzęt, a nie majątek restauracji :roll: . No bo przecież w każdej knajpie właściciel ma na zapleczu profesjonalny sprzęt telewizyjny - a może ten lokal zajmował się akurat produkcją odcinków do "Ukrytej kamery". :diabelski_usmiech:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
bzyq_74, komornik wchodząc do kogoś lub na czyjąś działkę zakłada, że wszystko co sie tam znajduje należy do właściciela nieruchomości i zaczyna zajmowanie gratów. Ale jak masz dokumenty na sprzęt, że jest Twój - to nie ma prawa ruszyć. udowadniasz, że masz umowę najmu na konkretne pomieszczenia, i dalej, że to co tam jest jest Twoje. Wtedy nie ma nic do tegopozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz