Kurier "Siódemka"

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • no_fear
    Rider
    • 2010
    • 502
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

wszystkie (bez wyjątku) firmy kurierskie to ZŁO :twisted:
    czasem mi coś rozwalą, często zostawiają (bez pytania) paczkę u nieznanego mi sąsiada, nie dzwonią, itp. itd.

Co do zniszczenia zawartości przesyłki nie mogę powiedzieć złego słowa - poniekąd chyba mam farta.
    Zdarzyło się tak kilka razy, u różnych firm kurierskich.
    NIGDY nie otworzyłem przesyłki przy kurierze.
    Po stwierdzeniu uszkodzenia przesyłki - telefon do kuriera.
    Tego samego dnia lub następnego przyjeżdżał, spisywał protokół. Protokół mailem do nadawcy/sprzedawcy.
    Sprzedawca sam uruchamia procedurę reklamacyjną a ja otrzymuję od niego nową przesyłkę (lub zwrot $) :wink:

Kurierem zamawiam wyłącznie wtedy kiedy muszę, kiedy nie ma absolutnie innej opcji, ostateczna ostateczność :lol:
    www.SPAmobile.pl

Komentarz

• adi747
      L&K
      • 2008
      • 1138

sew zkwitował wszystko odpowiednio sosna wyobraż sobie że nie zostawił ani pół awiza nie będe sie z wami spierał bo to bitwa z wiatrakami polak jest najmądzejszy i ch..
      http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
      była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
      2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
      JEST
      megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
      octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
      octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Bartek.K
        Rider
        • 2012
        • 396

Zamawiałem kiedyś paczkę siódemka i koleś mi wciskał bajere ze to jakaś jest strefa i muszę dopłacić jeszcze 7 zł do paczki :shock: Po telefonie do firmy przyjechał i oddał 7 zł.
        Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

7emka to najgorsza firma kurierska z jaką miałem do czynienia :? Na wyścigi z DPD i GLS :roll:

Jedyne z którymi do tej pory nie miałem problemów (tfu !! tfu !! ) to UPS i DHL
          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
          http://www.disi-tune.pl
          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• zak14
            Rider
            • 2011
            • 605
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

7emka to najgorsza firma kurierska z jaką miałem do czynienia :? Na wyścigi z DPD i GLS :roll:
            W firmie korzystaliśmy z UPS, teraz z DHL-a (setki przesyłek miesięcznie). Obie firmy, jak wszystkie inne, miewają czasem coś za uszami. Nie ma reguł - czasami firma x w jednym regionie jest do bani, a w innym super. Dziś dotarła do mnie mega szybko przesyłka wysłana właśnie 7-ką.
            Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez zak14
              Dziś dotarła do mnie mega szybko przesyłka wysłana właśnie 7-ką.
              Fakt, że dostarczają szybko, w końcu "przesyłki ekspresowe" - oto znany dowód:
              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WoOM1qHIQdg[/youtube] :diabelski_usmiech
              Co do szybkości nie mam zastrzeżeń, ale jakość to nie tylko to...
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wyrwać chwasta :!:
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• maymer
                  Elegance
                  • 2010
                  • 839

Nowego tematu zakładał nie będę, ale dzisiaj DHL załapał u mnie dużego minusa. Widziałem jak auto DHL-u podjechało pod blok, w którym mieszkam, cały czas byłem w mieszkaniu po czym sąsiadka przyniosła mi awizo z DHL-u, że kurier rzekomo nikogo nie zastał i będzie ewentualnie za kilka dni i jak chcę mogę sobie odebrać paczkę w siedzibie firmy. Miał mój numer telefonu i mógł zadzwonić, albo zostawić swój. Jak zamawiam coś kurierem do Lubania to kurierzy niezależnie z jakiej firmy najpierw dzwonią, czy kogoś zastaną, a jeśli nie to umawiam się z nim gdzieś po jego trasie żeby odebrać paczkę. Rozumiem, że to Wrocław i paczek ma multum, ale nie zadzwonił nawet domofonem, jak nie chciało mu się wciągać tyłka na drugie piętro to bym do niego zszedł, bo to akurat mój laptop z naprawy i ta paczka jest mi dosyć potrzebna, a tak albo będę musiał jechać po nią do siedziby firmy, albo odebrać ją dopiero po świętach.

Komentarz

• maksiu
                    RS
                    • 2011
                    • 11466

rafiki na filmiku ładnie widać jak auto z EPJ nie chce się poddać. Znam te rejestracje i trzeba na nich uważać do tego grona trzeba doliczyć kurierów.
                    Co do siódemki to tragedia.
                    Zamówiłem coś przez internet, dostałem nr listu przewozowego, zadzwoniłem do siódemki żeby kurier łaskawie skontaktował się ze mną przed dostawą. Efekt ?? Brak telefonu, paczka dostarczona tam gdzie kurierowi było wygodniej ... Tragedia.
                    Natomiast inny kurier - firma DPD - znam się z kurierem, wie gdzie mieszkam i pracuję a za każdym razem zawsze dzwoni i pyta gdzie podrzucić przesyłkę. Wystarczy chcieć.
                    Paweł

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

mnie to GLS kiedyś zaskoczył, czekałem na ważną paczkę, ale akurat tego dnia kiedy kurier miał ją przywieźć byłem w pracy. Gość zadzwonił, mówię, że w domu będę dopiero jutro, a on się pyta gdzie pracuje to mi do pracy przywiezie - i przywiózł, choć to nie jego rejon :shock:
                      رافال
                      Spoty

Komentarz

• lend
                        Rider
                        • 2007
                        • 463

Błędy zdarzają się każdemu ale akurat ja "7" i "Opeka" też nie lubię , nie dlatego że gubią paczki ale dlatego , że przyjeżdżają jak chcą a kurier z opeka jest brudniejszy niż mechanik samochodowy.

Wszyscy inni do 11-12 w zasadzie się meldują a ci to nawet o 16 potrafią przyjechać.

Wydaje mi się , że dużo zależy też od zlecającego, jeden z moich dostawców postawił takie wymagania , że jak jedzie do mnie dostawa to w zasadzie mogę w ciemno otworzyć drzwi i kurier tam bedzie stał z paletą.
                        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Luckymen
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 172
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czytałem ten temat wcześniej i trafiła "Siódemka" i mnie. O kilku dni czekałem na przesyłkę dość ważną bo musiałem się rozliczyć z kolesiami z roboty z niej. Dziś dzwonię do wysyłającego co, jak i kiedy mi wyśle bo już lekko przegina o On, że w środę wysłał i za chwilkę prześle mi numer listu przewozowego. No i sprawdzam odebrana w czwartek o piętnastej z minutami. Zonk na żonkę i rozmyślanie gdzie co i jak. Poszedłem do sąsiada, tak leży paczka on stwierdza, że tak już kilka dni leży. Temu zakichanemu kurierowi niechcialo sie ruszyc doslownie 5 metrow. Zenada

Komentarz

• RALF
                            Elegance
                            • 2008
                            • 974

do mnie ostatnio gość z siódemki wyskoczył z pretensją przez telefon że mnie w domu nie ma a on z paczką pod drzwiami stoi .... poniedziałek g.13.30
                            dowiózł na 2-gi dzień po uprzednim ustaleniu godziny odbioru paczki

Komentarz

• maksiu
                              RS
                              • 2011
                              • 11466

Dzisiaj lub jutro powinienem dostać paczkę dostarczaną przez UPSa - zobaczymy jak się spisze ...
                              Sklep jednak zmienił kuriera na DHLa. Zobaczymy jak mu pójdzie.
                              ...
                              Przesyłka dostarczona zgodnie z moim życzeniem. Rano był telefon gdzie sobie życzę dostawę (do pracy czy domu) a tuż przed dostawą kolejny telefon że właśnie podjechał pod pracę. Wystawiam 5+ dla DHLa
                              Paweł

Komentarz

• kmink
                                L&K
                                • 2007
                                • 1360
                                • Superb III (3V3)

To ja opisze swoja historię z DHL...

Zepsuł nam sie sprzęt...ciach pach spakowałem, zamówiłem DHLa, kurier przyjechał zabrał paczkę, po kilku dniach dostałem FV ok 500zł...to był expres itd....

Firma odesłała nam sprzęt, którego nie naprawili więc znowu to samo ciach pach spakowałem w ten sam karton, tyle ze było za późno na dzwonienie po kuriera więc wsiadłem w samochód i pojechałem do punktu obsługi klienta...po kilku dniach przyszła FV na ok 1000zł :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Wysyłałem dokładnie to samo w dokładnie tym samym kartonie w dokładnie to samo miejsce i raz zapłaciłem 500zł a drugim razem policzyli 1000zł...reklamacje nic nie dały, wysyłałem full maili i zero dosłownie zero odpowiedzi...

Cała ta sytuacja skłoniła mnie do prześwietlenia wszystkich dotychczasowych FV, które dostaliśmy od tych @$@!^#^...co się okazało...przesyłki wysyłane w oparciu o naszą umowę z nimi kosztowały ok 40-50zł ... a jak wysyłałem paczki sam i płaciłem gotówka jako zwykły kowalski to kosztowały ok 30zł :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

NIE POLECAM DHL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

:szeroki_usmiech
                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• dominik9420
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1136

A ja kiedyś zamówiłem telefon no i wysyłka kurierem firma UPS, z niecierpliwością wyczekując kuriera sprawdzam "stan przesyłki"- "dostarczono" :shock: myślę sobie ku*wa co jest, krótkie rozeznanie wśród domowników, nikt nic nie wie, myślę sobie okej, pewnie komuś się na żarty zebrało (bo był to mój wymarzony tel ) wieczorem nadal przesyłki nie mam, no więc czekam na następny dzień, dzwonię do centrali sytuacja taka i tak, pani mnie informuje "podpisano się takim i takim nazwiskiem (tu wymienia moje)" ja nadal w szoku, za kilka godzin oddzwania Pani, przesyłka na taki i taki adres dostarczona, a ja dalej, że nikt nie odbierał ode mnie, "no dobrze będziemy wyjaśniać"
                                  Okazało się, że kurier dał i dostarczył przesyłkę pod nr domu 26, a nie 26A, No więc szybciutko do sąsiadów/rodziny po przesyłkę, no i okazało się, że jest, a oni zapomnieli o niej.
                                  Oczywiście skarga poszła, otrzymałem maila z przeprosinami i informacją, że w stosunku do pracownika coś tam, coś tam
                                  Zastanawiam się, czy oni mają służbowe, czy prywatne te tel... Jedyny kurier który nie dzwoni do mnie to właśnie 7, co jest czasami bardzo irytujące, bo zdarzyło się raz, że akurat przyjechałem do domu, a kurier się zabierał, bo nikogo nie było.
                                  Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                  Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                  Pozdrawiam i Szerokości!
                                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                  http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

dominik9420, raczej prywatne, bo jak chcesz robić jako kurier to masz 2 podstawowe warunki: musisz założyć własną działalność gospodarczą i mieć własny samochód dostawczy (firma tylko pokrywa malowanie/oklejenie w barwy firmowe) a jak odchodzisz, to już przecież nie możesz jeździć z napisem np. DHL na boku i musisz się tego na własny koszt pozbyć...

[ Dodano: Wto 02 Kwi, 13 23:08 ]
                                    poza tym pomyłka kuriera "26 zamiast 26A" to nic w porównaniu z tym jakie wałki robiła słynna firma TELE2 Polska Sp. z o.o., historia mojej rodzinki z nią to nadaje się na osobny temat, bo trochę przydługa i nie kończy się słowami "długo i szczęśliwie" a raczej "długo i wqrwiająco" :evil:
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• Wally
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 3790
                                      • Volkswagen

zamówiłem przez Alledrogo osprzęt do moda dla mojej strzały i sprzedający wysyłał to 7...
                                      sprawdziłem wczoraj gdzie jest przesyłka i moje zdziwienie na info,
                                      że kurier nikogo nie zastał w domu - cały dzień ktoś był - za telefon i podano mi numer do kuriera...
                                      A kurier z rozbrajającą szczerością, że :
                                      "nie chciało mu się wczoraj jechać a dzisiaj to już nie zdąży do magazynu i paczkę dostarczy jutro
                                      albo pojutrze a jak nie będzie miał czasu to w następnym tygodniu, bo wyjeżdża na weekend :shock: "

Pani z centrali gdzie zadzwoniłem ze skargą ze stoickim spokojem stwierdziła ,
                                      że może przyjąć skargę ale to i tak nic nie da... łapy mi opadły...ja pier..lę co to za firma :?:

po tym zapakowałem się do furacza i pojechałem do magazynu sam to odebrać i na całe szczęście chociaż tam był jeden człowiek,
                                      o którym mogę powiedzieć, że bierze pieniądze za to co powinien...
                                      mam nadzieję, że nigdy więcej nie będę miał tej "przyjemności" korzystać z usług tej pseudo firmy kurierskiej...
                                      Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                      => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                      => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                      "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• greg29
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 193

Zamieszczone przez endryu
                                        Po odbiorze przesyłki od młodego wykonałem telefon do Pana Kuriera, który odebrał i wysłuchał aby wrócił na miejsce gdzie urwę mu łeb i nasikam do środka. Ale szybciutko się rozłączył i wyłączył telefon.
                                        Co prawda nie jestem kurierem ale wiem jak wygląda ta robota.Gdybyś do mnie zadzwonił z taką gadką to chętnie bym wrócił na miejsce żeby zobaczyć czy zdołasz mi nasikać do szyi.
                                        Piszę jak jest...

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

Wally, to właśnie "7" (podobno to szczęśliwa cyfra :twisted im się nigdy nie chce, nigdy im nie po drodze, skarga telefoniczna nigdy nic nie da (nie, żeby pisemna tu pomagała :evil
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• micho_m
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 528
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kmink
                                            To ja opisze swoja historię z DHL...

Zepsuł nam sie sprzęt...ciach pach spakowałem, zamówiłem DHLa, kurier przyjechał zabrał paczkę, po kilku dniach dostałem FV ok 500zł...to był expres itd....

Firma odesłała nam sprzęt, którego nie naprawili więc znowu to samo ciach pach spakowałem w ten sam karton, tyle ze było za późno na dzwonienie po kuriera więc wsiadłem w samochód i pojechałem do punktu obsługi klienta...po kilku dniach przyszła FV na ok 1000zł :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Wysyłałem dokładnie to samo w dokładnie tym samym kartonie w dokładnie to samo miejsce i raz zapłaciłem 500zł a drugim razem policzyli 1000zł...reklamacje nic nie dały, wysyłałem full maili i zero dosłownie zero odpowiedzi...

Cała ta sytuacja skłoniła mnie do prześwietlenia wszystkich dotychczasowych FV, które dostaliśmy od tych @$@!^#^...co się okazało...przesyłki wysyłane w oparciu o naszą umowę z nimi kosztowały ok 40-50zł ... a jak wysyłałem paczki sam i płaciłem gotówka jako zwykły kowalski to kosztowały ok 30zł :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

NIE POLECAM DHL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

:szeroki_usmiech
                                            Ja mialem podobnie z TNT, ale nie tak skrajnie

Najczesciej wysylam dokumenty kurierem, z TNT mam umowe i za taka paczke przychodzila faktura ok 40 zl. Ok pewnie tyle trzeba placic. Ostatnio cos musialem szybko wyslac i po drodze mialem akurat DPD. Bylo troche ciezsze niz dox i zaplacilem 16 albo 17 zl jako Kowalski. Pozniej pojechalem wyslac doxy i zaplacilem 13.99 dalej jako Kowalski. Juz wiem ze musze zmienic kuriera
                                            Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                            www.nawmar.pl

Komentarz

• endryu
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3773
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kolego Grzegorzu. Jak opisałem wcześniej, widziałem z odległości fakt przekazania przesyłki :!: A także owego kuriera (młodziutki chłoptaś z metra cięty) ale jak zapewne się domyślasz po tym temacie to Siódemka to zło :!:
                                              Jeżeli "młody" nie daje rady poświęcić 2 minut na doręczenie przesyłki to niech da spokój z tą pracą bo w przyszłości bez szacunku do pracy będzie się tylko męczył tym życiem :!:
                                              I jak zapewne zauważyłeś jaka firma taki kurier i zapewne odwrotnie.
                                              Proszę czytaj "między wierszami" z właściwą interpretacją.
                                              Każdą pracę powinno się szanować, ale...
                                              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                              =================================================

Komentarz

• aro_40
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 1529
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja ostatnio walczyłem z "Siódemką" :twisted:
                                                Dostaję w czwartek wieczorkiem maila od firmy, że nadali paczuszkę dla mnie. Następnego dnia, tj. piątek, o 7.15 dostaję sms-a z 7-ki, że paczka jest u kuriera w doręczeniu. Ok. godz. 18-stej dzwonię na infolinię, gdzie dowiaduję się (po konsultacji z kurierem), iz paczuszka zostanie doręczona max do godz. 21.00. OK, czekałem. Ale się nie doczekałem. Ponieważ w sobotę musiałem raniutko się zerwać, poszedłem się myć i przed 23-cią już byłem w wyrku. Ledwo przyłożyłem głowę do podusi, a tu mnie zrywa telefon :shock: Tysiące myśli, co się komuy w rodzinie stało, że dzwoni o tej porze, a to tylko kurier informuje, że jest gotowy do mnie przyjechać i może być za kilkanaście minut. Uprzejmie ( :klnie: :klnie: :klnie: ) go poinformowałem, że o tej porze to może mnie w pocałować, a nie doręczać paczki.
                                                W sobotę na infolinii za namową konsultanta uzgodniliśmy doręczenie paczki w poniedziałek po 18-stej, bo nie będzie nikogo w domciu Ponoć konsulant wprowadził tę informację dla kuriera o porze doręczenia do systemu.
                                                W poniedziałek o 9.10 rano dzwoni kurier, że jest pod bramą, ale ona jest zamknięta. Akurat miałem ważne spotkanie i informuję gościa, że jestem 100 km od domciu i nie dam rady dojechać, na co on uprzejmie ( :bicsie ) poinformował mnie, że drugi raz to nie ma zamiaru przyjeżdżać :fuck1
                                                Nie miałem czasu wdawać się ani w polemikę ani szukać rozwiązań Umówione było doręczenie po 18-stej więc przyjedzie... oj byłem naiwny...
                                                Jak wróciłem do domciu po 17-stej sprawdziłem na stronie www 7-ki, że ok. 13-stej kurier usiłował doręczyć paczkę, tyle że ja odmówiłem jej przyjęcia :klnie: :klnie: :klnie: Chyba się we mnie z lekka zagotowało. Na infolinii usłyszałem, że kurierzy pracują do 18-stej, więc nie było możliwości umówienia się na doręczenie po tej godzinie. I nie pomogło, że kurier chciał w piątek doręczać paczkę po 23.00 Coś musiało mi się przewidzieć i tyle... Ciśnienie podskoczyło mi chyba na maksa, i przelałem na maila to co myślałem o firmie. Paczka bez żadnego uprzedzenia zostało doręczona w środę o godz. 18.20 !!!
                                                ale moja opinia o tej firmie... :twisted: :klnie: :diabelski_usmiech :klnie: nie nadaje się do publikacji.
                                                If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                                _______________________________________
                                                a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pomagają wpisy na FB i mail do rzecznika prasowego :P Ja tak załatwiałem sprawę mojego kuriera, na które skargi nie miały żadnego wpływu. Dostałem listowne przeprosiny od rzecznika prasowego i komplet gadgetów Ale najważniejsze, że od tego czasu kurier się naprawił.
                                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• aro_40
                                                    RS
                                                    • 2007
                                                    • 1529
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez shado
                                                    Pomagają wpisy na FB i mail do rzecznika prasowego :P Ja tak załatwiałem sprawę mojego kuriera, na które skargi nie miały żadnego wpływu. Dostałem listowne przeprosiny od rzecznika prasowego i komplet gadgetów Ale najważniejsze, że od tego czasu kurier się naprawił.
                                                    wpisy na FC skutkowały powtarzanymi niczym mantra prośbami o kontakt na maila via ich www
                                                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                                    _______________________________________
                                                    a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

Pracuję...