Poszukiwanie auta na pierwszy zakup w Kanadzie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grajewiak
    Rider
    • 2010
    • 582
    • Jeep

Alonzo_, bez koloryzowania nie spodziewałem się, że będzie tak bardzo inaczej niż w PL.
    Kiedyś chyba już pisałem - dużo spokojniej na drogach. Rzadko ktoś trąbi. Pieszy na pasach to świętość. Oczywiście jest bezpieczniej ale też czujność spada i już dwa razy jakaś kobitka prawie mi po palcach przejechała, ale jak na 1 rok to niezły wynik.

Ceny żarcia - zależy gdzie się kupuje, są kanadyjskie sieciówki, w których ceny niektórych towarów są droższe niż w PL inne dla odmiany tańsze. Ogólnie na jedzenie wydajemy ok 50% wiecej niż w PL (Warszawa, Pruszków). Są też polskie sklepy - w Burlington akurat mamy tylko taki mały, ale w mieście obok (Hamilton) jest sieciówka - Starsky market - tam dużo towarów z PL.

Alkohol - tylko w specjalnych sklepach - LCBO - wino w cenach PL albo taniej - piwo ok 3$ za puszkę/butelkę niezależnie od kraju pochodzenia - więc polskiego piwa tu nie piłem tylko np belgijskie. Ogólnie żadko się alkoholizujemy bo jak mi się chce piwa to akurat w domu nie ma a do LCBO mam kawałek, a jak jestem blisko sklepu to mi się nie chce :P

Podatki - w Ontario - od towarów 13%, od większości żywności chyba 0%. Rozliczenie podatkowe w miarę proste - sam zrobiłem za nasz pierwszy rok, zwrócili nam cały podatek dochodowy i co ciekawe składki zdrowotne/emerytalne chyba też... Musiałem rozliczyć się jeszcze z dochodu z PL, ale podatku o tego nie chcieli (Polska ma umowę z Kanadą o unikaniu podwójnego opodatkowania).
    Aha praktycznie wszystkie ceny w sklepach itp podane bez podatku.

Praca - tu temat rzeka. W PL pracowałem w IT jako projektant user interface, analityk biznesowy itp. Tutaj teoretycznie degradacja bo pracuję w firmie logistycznej - skanuję paczki, mierzę palety, czasami ustawiam nowe palety z paczek (taki tetris troche ), czyli w sumie praca fizyczna - praca spokojna, pozbawiona wad pracy w IT w PL (zero problemów, zero niekończącego się bólu dupy). Kasa się zgadza więc jestem zadowolony (tzn zgadzać się będzie jak się dochłapie pełnego etatu).
    Ogólnie moja degradacja wynika w dużej części ze słabej znajomości języka ale nawet jakbym znał w stopniu pozwalającym na pracę w IT nie wiem czy bym chciał (cały czas czuję się wypalony jeśli chodzi o ten typ pracy).
    Ogłoszeń z pracą jest całą masa ale niestety masa ofert jest skierowana do ludzi którzy mają kanadyjskie doświadczenie więc na początku jest ciężko. Z czasem chyba łatwiej.
    W sąsiednich miasteczkach są roboty z polakami/u polaków - ale na razie unikam jak mogę, sporo o przekręconych polakach przez rodaków się słyszy to raz, a dwa jednak kontakt z autochtonami powoduje, że trzeba gadać po obcemu a dla mnie to plus.

Auta - tanie, większość aut nawet 10 letnich z przebiegiem poniżej 200tys km. Na razie bez auta jesteśmy bo....
    Ubezpieczenie - drogie, w Ontario chyba najdroższe w Kanadzie, jeśli coś kupię to w zależnosci czy nowe auto czy stare, pseudosportowe czy rodzinne to wydatek 200-300$ na miesiąc mnie czeka.
    Paliwo - benzyna chyba teraz coś 1,1$ za litr.

Zwierzęta - mamy z PL , a poważnie to żona zimą rano szła do pracy to widziała kojota, jak ktoś mieszka w domkach to musi mieć śmietniki zamykane bo szopy pracze potrafią upierdzielić cały garaż. Ogólnie natura tutaj zagląda do miasta.

Mieszkania, domy - kupno na razie nieosiągalne ale ceny domów zaczynają się od ok 300tys$, mieszkania tańsze, ale na wypasie nowe, tzn w bloku basen, siłownia, sauna, minisala kinowa to wcale nie ekstrawagancja jeśli chodzi o nowe mieszkania, oczywiście wszystko za darmo do użytku mieszkańców. My wynajmujemy mieszkanie (tu są bloki z wszystkimi mieszkaniami na wynajem) ok 70m2 - to jest większe niż kiedykolwiek mieliśmy w PL - płacimy za miesiąc 1100$.

Życie - spokojne raczej, mieszkamy w spokojnym ładnym zielonym mieście. Multikulturowość jest ale na pewno nie taka jak w Toronto, nie przeszkadza, nie stwarza problemów - przynajmniej jak dotychczas. Szkołę językową legalni imigranci mają za darmo więc korzystam. Ubezpieczenie zdrowotne jest tu dla wszystkich niezależnie czy pracujesz czy nie, jedyne co musisz to udowodnić że jesteś legalnie i że mieszkasz 3 miesiące w Ontario.
    Ludzie mają tu do siebie większy szacunek, np pani stojąca na przejściu dla pieszych z lizakiem stop ostatniego dnia roku szkolnego dostała mnóstwo kwiatów i jakichś drobiazgów.

Ogólnie mamy nadzieję, że sobie tu poradzimy z pracą, utrzymaniem - nie chce nam się wracać do PL.

PS. Oczywiście wszystko to piszę z perspektywy życia w swoim niespełna 200tys miasteczku... Sąsiednie miasto - Hamilton zrobiło na nas bardzo bardzo złe wrażenie, bezdomni w centrum miasta, syf, patrole policji piesze (czego w Burlington nie widziałem), rozpadające się budynki w downtown...
    Więc wszystko zależy gdzie się trafi, na kogo pewnie też...

PS2. Znowu chaotycznie chyba wyszło, ale co mi się przypomni to piszę
    Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
    Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• fernando
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1890

grajewiak, dzieki za te relacje, bardzo milo sie to czyta, a ja osobiscie Was podziwiam i troche zazdroszczę

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

gdyby przyszedl Ci pomysl zeby wracac, to krotka przypowiesc z wczoraj.... kolega poszedl sie zarejestrowac do okulisty... opryskliwa pani w okienku... termin wizyty - styczen 2016... bo w tym roku wszystkie wizyty na fundusz juz zrealizowane... ale jak chce odplatnie, to moze juz jutro.

Witamy w Polsce :-)
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez marlej108
          pryskliwa pani w okienku... termin wizyty - styczen 2016
          Najbardziej wkurzające jest to, że nie na styczeń 2016 tylko że opryskliwa pani w okienku. :|
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• mirek_p11
            RS
            • 2010
            • 6630
            • Volkswagen
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
            opryskliwa pani
            pewnie sfrustrowana jak 80% naszego społeczeństwa

grajewiak, do Polski nie wracaj, bo na jak na razie nie ma po co. Jak już się ustawisz to lepiej ściągnij najbliższą rodzinę do Kanady.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
            Fotki

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Dzięki grajewiak.
              Czyli ogólnie jak wszędzie - są dodatnie plusy i ujemne :wink:
              Jeśli czujecie się tam dobrze, w tym otoczeniu, ustroju i wśród tych ludzi to życzę Wam aby się udało.
              Początki nigdzie nie są łatwe. Ale jak są perspektywy to zostaje kwestia pracowitości i cierpliwości. A do celu się zbliżysz.
              A jak to wygląda w %?
              Chodzi mi o sytuację gdy małżeństwo pracuje , zarabia jakieś średnie na region pieniądze i jak to wygląda mniej więcej - ile % dochodu zajmuje np mieszkanie o przyzwoitym standardzie (np wynajęte) z opłatami, żywność, dodatkowe ubezpieczenia jakieś, szkoła - zajęcia dodatkowe dla dzieci, rozrywka (kino, kolacja itp) ...
              Takie podstawowe rzeczy ewentualnie drobne przyjemności.
              Utrzymanie auta zależy od kraju. Macie tanie paliwo ale ubezpieczenia wysokie jak piszesz. Mam na myśli kwoty do wartości pensji.
              Ale bez samochodu można żyć- jak infrastruktura wokół pozwala.
              Dom jest tam gdzie dobrze się czujemy .
              Ja nie raz dyskutuje sobie w rodzinie z polskimi anglikami moimi i widzę, że nie każdy osiąga sukces. Zależy on od wielu czynników. Nie do końca od nas samych.
              Ale próbować trzeba.
              A co do pracy to niektórzy muszą być ciągle pod napięciem, w stresie, w wyścigu szczurów bo tylko wtedy czuja się spełnieni.
              Inni po paru latach gonitwy woleli by ambicje schować do szuflady , wykonywać spokojną pracę i sobie żyć, bez nerwów, ciśnienia, strachu.
              Niekoniecznie zamożnie ale po prostu przyzwoicie i spokojnie - cieszyć się po prostu życiem, swoja rodziną i innymi aspektami a nie tylko gonić za forsą.

Powodzenia

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Warto nadmienic tylko, ze dolar kanadyjski stoi ciut gorzej niz amerykanski, bo to 3,1zl vs. 3,8zl
                Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                  Niekoniecznie zamożnie ale po prostu przyzwoicie i spokojnie - cieszyć się po prostu życiem, swoja rodziną i innymi aspektami a nie tylko gonić za forsą.
                  Po kilku latach wyścigu szczurów, kiedy nie masz kiedy kasy wydać bo dużo pracy i nie ma czasu, przychodzi czas na szufladę, myślę że każdy się schowa do niej. Kwestia tylko jaka to szuflada będzie.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• avocado
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 182

Zamieszczone przez marlej108
                    gdyby przyszedl Ci pomysl zeby wracac, to krotka przypowiesc z wczoraj.... kolega poszedl sie zarejestrowac do okulisty... opryskliwa pani w okienku... termin wizyty - styczen 2016... bo w tym roku wszystkie wizyty na fundusz juz zrealizowane... ale jak chce odplatnie, to moze juz jutro.

Witamy w Polsce :-)
                    to za co placic ze podatki, zusy itp ? Niech oddaja kase zlodzieje, sprywatyzuja sluzbe zdrowia i bede se sam chodził i placił za badania, a nie mnie okradają 40% z pensji co miesiac....
                    Wypowiadamy umowe zusowi, na emeryture tez sobie odloze jak mi dadzą całosc mojej kasy złodzieje....

Komentarz

• grajewiak
                      Rider
                      • 2010
                      • 582
                      • Jeep

marlej108, AdamB, tu też nie jest z opieką zdrowotną różowo. Co prawda my na razie nie doświadczyliśmy czekania ale podobno czasem trzeba poczekać kilka miesięcy. Nie wiem od czego to zależy, bo małżonka na jakieś tam badania specjalistyczne w szpitalu czekała chyba 4 tygodnie, więc chyba nie tragicznie. Inna rzecz która mnie tu rozwaliła to lekarz rodzinny polecająct akupunkturę jako kurację alternatywną, normalnie jaja, w życiu bym się nie spodziewał, a podobno kanadyjczycy korzystają masowo...

mirek_p11, rodzinka najbliższa od początku razem, wyjechaliśmy we trójkę (małżonka i potomek) i trzy wredne koty.

Alonzo_, % to cięzko ocenić, ale coś pokombinujemy:
                      Najniższa płaca w Ontario 11$/h. Praca w fabryce średnio 15$/h, fachowcy, wykwalifikowani 20$/h i więcej. I teraz tak zależy co robisz ile robisz tyle masz. Ja nie pracuję w fabryce, mam normalne warunki pracy, nie mam hałasu, gorąca itp, oddatkowo pracuje mając pośrednika (agencja pracy) więc mam mniej niż 15$ ale myśle że jako średnią można przyjąć 15$ (chociaż wielu kanadyjczyków pewno by nie poszło do takiej roboty). Ale okrągła liczba, łatwiej liczyć.

15$*160h= 2400$ to cały etat jednego ludka, drugi zakładając, że pracuje na part time będzie miał 1200$, czyli zakładamy że pracując we dwójkę mamy 3600$.

Koszt mieszkania od 1000$ do 1500$ można się ogarnąć.

Opłaty: na naszym przykładzie - woda w cenie wynajmu, prąd (i ogrzewanie z klimatyzacją na prąd) - średnio 40-45$/msc, internet - 30-50$, dwa telefony ok 50-60$ (tu duże pole do popisu bo jak ktoś dużo dzwoni, ma internet w tel to może być o 100$) co daje w sumie ok 120$ na miesiąc.

Jedzenie: ciężko stwierdzić ale ale my na naszą trójkę wydajemy na spożywkę i środki czystości ok 1200$ na miesiąc.

Auta nie mamy ale jak byśmy mieli jakiegoś Kia forte, Hyundai Elantra czy Honda Civic to miesięczna rata ok 300-320$ za auto z klimą i w automacie. Do tego ubezpieczenie ok 250-300$. Paliwo ok 1,1$ za litr.

My na razie komunikacja miejska, u nas w mieście bilet ok 3$ (dokładnie 2,70$ w moim przypadku, bo mam kartę presto, a można płacić za przejazd kasą wtedy drożej) - taki bilet działa 2h i możesz się przesiadać ile chcesz, ostatnia przesiadka przed upłynięciem tylk 2h, ale jak już wsiądziesz to sobie jedziesz spokojnie dalej . I teraz ciekawostka - nie ma biletów miesięcznych ale maksymalny koszt jaki możesz nabić na kartę to chyba 90$ a potem już jeździsz za darmo do końca miesiąca.
                      Tak przynajmniej jest u mnie w mieście.

Kolej - droga...

Weterynarz - baaaaaaaaaaaaaaaaardzo drogi - jak bym się miał drugi raz urodzić to bym się urodził w Kanadzie i został weterynarzem :diabelski_usmiech

No i to chyba tyle o kosztach, mam świadomość że masa ludzi ma lepiej w PL, ale my tu przyjechaliśmy szukać lepszego życia przede wszystkim dla naszego synka. Ja się nie łudziłem, że będzie manna z nieba, ale nie jest źle. Ważne że perspektywy jakieś są, oby zdrowie dopisało.

Alonzo_, z tą szufladą to bardzo trafnie napisałeś...

Maicroft, tak, niestety nam się dolary rozjechały - jak się zbieraliśmy do wyjazdu były na podobnym poziomie 2,90 PLN zdaje się. A teraz jest jak jest co skutkuje tym, że troche żywość podrożała (tzn owoce z florydy itp.). Za to kurs $ do PLN na dziś mnie nie obchodzi bo nie mam nic w Polsce a z Kanady na razie nie wysyłam

[ Dodano: Czw 09 Lip, 15 05:55 ]
                      A tak mi się przypomniało na dobranoc - męska odzież - tanizna. Dziś kupiłem sobie jeansy, normalne (nie rurki :P) jedne z tańszych - Tommy Hilfiger - cena 18$. Więc jakby mi przyszło wracać do PL to zrobie sobie zapas ubrań ta parę lat chyba :szeroki_usmiech

Komentarz

• BADYL
                        RS
                        • 2011
                        • 2396
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

grajewiak, moim skromnym zdaniem jeżeli tam gdzie jesteś nie masz gorzej niż w Polsce a do tego perspektywy rokują to dla mnie już wygrałeś :wink: znajdziesz pracę bez pośrednika i już kilka $ na h do przodu. Potrzeba dużo odwagi by w takim wieku sprzedać dobytek i wyjechać za ocean wraz z rodziną za lepszym jutrem

Odzywaj się czasami na forum. Z mojej strony będę trzymał kciuki za Ciebie i Twoją rodzinę! Pozdrawiam
                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• grajewiak
                          Rider
                          • 2010
                          • 582
                          • Jeep

Burlington Downtown Car Show

Dziś byliśmy na Burlington Downtown Car Show.
                          Pogoda dopisała to i aut sporo. Nie mówiąc o tym, że grzech było nie iść skoro jakieś 1000m od naszego mieszkania.

Tutaj trochę zdjęć z mojego kalkulatora:

Burlington Downtown Car Show

[ Dodano: Sro 16 Wrz, 15 06:48 ]
                          OK, kolejny mały krok poczyniony. Dziś zdałem egzamin na prawo jazdy G2, tzn mogę już jeździć samodzielnie autem, jedyne ogranicznenie jest takie, że nie mogę jeździć po autostradach.

No i teraz się zacznie, bo trzeba w końcu kupić auto.
                          I tak na pierwszy rzut myślę o czymś takim:

CIVIC SEDAN EX CVT

Kod:
                          Performance and Efficiency
                          1.8-litre, 16-valve, SOHC, i-VTEC; 4-cylinder, 143 hp engine*
                          continuously variable transmission (CVT)
                          Drive-by-Wire Throttle System;
                          ECON mode button and Eco-Assist; system
                          Interior
                          Display Audio System* with HondaLink Next Generation
                          Honda LaneWatch; blind spot display*
                          Proximity key entry system with pushbutton start
                          Rearview camera* with dynamic guidelines
                          Automatic climate control with air-filtration system
                          Text message function*
                          Intelligent Multi-Information Display (i-MID)
                          HandsFreeLink;-bilingual Bluetooth wireless mobile phone interface*
                          Steering wheel-mounted cruise control
                          AM/FM/CD audio system with MP3/Windows Media® Audio playback capability and 6 speakers
                          Leather-wrapped steering wheel
                          USB device connectors (2)*
                          Driver's seat with 6-way manual adjustment
                          Heated front seats
                          60/40 split fold-down rear seatback
                          Siri Eyes Free* compatability
                          HDMI (High-Definition Multimedia Interface) input jack
                          Exterior
                          aluminum-alloy wheels
                          Power moonroof with tilt feature
                          Halogen headlights with auto-off
                          Front splash guards
                          Body-coloured heated side mirrors with expanded view drivers mirror
                          Body-coloured door handles
                          Speed-sensing, variable intermittent windshield wipers
                          Active Safety Features
                          4-wheel Anti-lock Braking System* (ABS)
                          Electronic Brake-force Distribution (EBD)
                          Brake Assist*
                          Vehicle Stability Assist* (VSA) with Traction Control
                          Passive Safety Features
                          Advanced Compatibility Engineering next generation body structure
                          Vehicle Stability Assist* (VSA) with traction control
                          Dual-stage, dual-threshold front airbags (SRS)
                          Smartvent side airbags
                          Side curtain airbags with rollover sensors
                          HondaLink Assist* Automatic Emergency Response System
                          Lower Anchors and Tethers for Children (LATCH)
                          Auto mi się podoba z wyglądu. Niedługo pewnie wezmę jazdę próbną itd, ale nie miałem nigdy żadnej hondy i temu podobnych kijanek i hyundaii...
                          Co myślicie?

Komentarz

Pracuję...