Pytanie o silnik 2.0 cdti insignii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

dzięki za spota było k

tak na szybko lista dla potomnych:
    ducker
    MACIEJ55555
    Andrzej.P
    ootomaszoo
    Wojtas_Poznań
    slawio23
    kamirsen
    radzio69
    (gratki nowej O3 !)
    sonic
    ochman
    rufus123

... i to chyba już wszyscy, hmm :idea:
    sorry, że z nie wszystkimi udało się pożegnać ops: ale musiałem się oddalić na parę minut w ważnej sprawie :roll: a po powrocie na placu boju zostali już tylko sonic i ochman 8)

pacocases, nic nie poradzisz, samo życie ...
    w tej sytuacji czuj się rozgrzeszony z nieobecności
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Nie wiedziałem gdzie wrzucić temat, więc trafił tu. Ponieważ forum insignii nie dorasta naszemu do pięt to może ktoś mi podpowie w temacie:

Jak odebrałem auto to komputer wskazywał sprawność oleju na 60 % (w salonie).

Po tygodniu i przejechaniu ~ 1500 km wskazuje 59 %.

Nie powinno wskazywać na początku 100 % i spadać ?

Komentarz

• micho_m
      Rider
      • 2011
      • 528
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Forum Insigni to lipa totalna. Jak zastanawialem sie nad zakupem Opla to odwiedzilem tamto forum, poczytalem troche i stwierdzilem ze tam najlepiej rozwinalby sie temat "Jak wsiasc do samochodu zeby nie wygniotly sie spodnie?" :szeroki_usmiech
      Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
      www.nawmar.pl

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Re: Pytanie o silnik 2.0 cdti insignii

Zamieszczone przez loyd
        Nie wiedziałem gdzie wrzucić temat, więc trafił tu. Ponieważ forum insignii nie dorasta naszemu do pięt to może ktoś mi podpowie w temacie:

Jak odebrałem auto to komputer wskazywał sprawność oleju na 60 % (w salonie).

Po tygodniu i przejechaniu ~ 1500 km wskazuje 59 %.

Nie powinno wskazywać na początku 100 % i spadać ?
        Ciekawe czy tam jest w ogóle jakiś analizator oleju badający jego parametry, czy tak po prostu jakiś sterownik na podstawie logarymu analizującego czas od wymiany i liczbę przejechanych kilometrów określa czas kolejnej wymiany przez podawanie "sprawnosci" oleju.

Jeśli jest tam analizator, to jeśli w ogóle kiedykolwiek pokaże sprawność 98-100% to nalezy się liczyć że po pierwszych kilometrach spadnie ona do ok. 70%

Kazik4x4 radzi: nie zawracać sobie głowy pierdołami

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Re: Pytanie o silnik 2.0 cdti insignii

Zamieszczone przez kazik4x4

Jeśli jest tam analizator, to jeśli w ogóle kiedykolwiek pokaże sprawność 98-100% to nalezy się liczyć że po pierwszych kilometrach spadnie ona do ok. 70%

Kazik4x4 radzi: nie zawracać sobie głowy pierdołami
          przychylam się do zdania kazika4x4
          jak masz nowe auto - to trzymaj się harmonogramu wymian zgodnie z ilością wyjechanych km
          jak masz używane autko, to wymień sam i nie patrz na wskaźniki (nie masz pojęcia co jest wlane)

zgadzam się że forum Insignii (są 3) jest do bani, ale Octavia popularnością bije na głowę wszystko. Też mam Isię, ale z przyzwyczajenia siedzę na tm forum
          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• byq
            Ambiente
            • 2012
            • 171

Tak nawiasem panowie jak wam sie sprawuje ten silniczek? Mam znajomego w DE i narzeka strasnie na to auto, spalanie, padniete wtryski po 80 tys (2 lata auto), czy szybko konczace sie klocki fabryczne (30 tys ).

Wrzuccie kilka słów.
            Inline 5 cylinders

Komentarz

• aro_40
              RS
              • 2007
              • 1529
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ja rok temu kupiłem używkę diesel 2009 r., 131 KM, 120.000 km
              niestety, trafiłem na egzemplarz użytkowany przez laika samochodowego. wymieniłem sprzęgło z dumasą, które się sypnęło, a i turbinka już zaczyna pogwizdywać na zimnym silniku. ale poza tym (mam na liczniku > 150 kkm) nie moge narzekać. spalanie? trasa i miasto - <8 l z niezbyt lekka nogą ops:
              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Nie no - jakoś specjalnie się nie przyjmuje tym gadżetem Przeglądy co roku albo co 30 kkm i wsio. Pytałem z ciekawości.

Co do silnika to na razie jest ok. Chociaż trudno, żeby było inaczej po tygodniu użytkowania i 2 tyś km na blacie .

Ale generalnie zaczyna mi się Insignia podobać i niestety muszę przyznać, że jest lepsza od O2 FL :wink:

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

Ale generalnie zaczyna mi się Insignia podobać i niestety muszę przyznać, że jest lepsza od O2 FL :wink:
                  przecież segment wyżej...
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                    Zdziwił bym się jakbyś napisał odwrotnie :szeroki_usmiech
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

loyd,

mnie się tym przyjemnie jeździ, lepiej niż O2FL, którą miałem, no ale miałem słabiznę, więc nie dziwne
                      Co do wskaźnika to po resecie ma 100%, ale szybko nie spada więc raczej komputerek sobie coś tam wylicza - tak jak u nas na Maxi - zamiast kilometrów tam podaje procenty.

byq,
                      - klocki przy przebiegu 35.000km wymienione z tarczami po raz drugi w trzyletnim aucie - nadal piszczą niemiłosiernie - wymieniane ORI w ASO
                      - silnik raczej głośny, jakbym nie jeździł to pali 7,2 - 7,8 nieważne czy trasa czy miasto
                      - permanentny problem - drżenie lusterka wstecznego - ASO za każdym razem twierdzi, że już wiedzą gdzie leży problem
                      - tylna półka w hatchbacku jeździe w bagażniku bo się tłucze na dziurach i hałasuje

A tak, to autko OK. No i ładne.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• byq
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 171

Dzieki za info. :szeroki_usmiech
                        Inline 5 cylinders

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Ja mam narazie spalanie 7 l/100 - cykl mieszkany trasa/miasto.

Lusterko nie drży.

Dzisiaj przejechałem się moją O2 tsi - jezzzzzuuuuuu jaka cisza na światłach :wink:

Komentarz

Pracuję...