Produkcja w Chinach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greggorr
    Classic
    • 2009
    • 38

Produkcja w Chinach

Okazało się, że świece były zużyte i brakowało momentu przy ruszaniu stąd szarpanie. Od piątku, tj. od wymiany, problem się nie pojawił. Jeśli chodzi o lekkie zapocenie to podobno sprawa nagminna i nie ma co tego robić bo zaraz znowu by się pojawiło
  • cysterniarz
    RS
    • 2008
    • 1887
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Produkcja w Chinach

Mam pomysła na fajny produkt, wykonanałem prototypy ale koszt produkcji w PL to fikcja i nawet nie wchodzę z tym na rynek bo jako konsument wiem, że od razu jestem skazany na porażkę. Materiał to pleksi i pcv. Koszt cięcia w PL laserem i frezem to 90% ceny finalnej produktu więc wariactwo.

Koszt materiałów i produkcji w Chinach jest znacznie tańszy dlatego interesuje mnie zlecenie wykonania pewnych modułów z projektu w Chinach a łaczenie ich będzie na miejscu w pl.

Wiecie może jak znaleźć takiego partnera w Chinach. Gdzie się udać w PL żeby pośrednik załatwił kontakt z takim wytwórcą. Może ktoś już przerabiał taki temat?

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Re: Produkcja w Chinach

Zamieszczone przez cysterniarz
      Mam pomysła na fajny produkt, wykonanałem prototypy ale koszt produkcji w PL to fikcja i nawet nie wchodzę z tym na rynek bo jako konsument wiem, że od razu jestem skazany na porażkę. Materiał to pleksi i pcv. Koszt cięcia w PL laserem i frezem to 90% ceny finalnej produktu więc wariactwo.

Koszt materiałów i produkcji w Chinach jest znacznie tańszy dlatego interesuje mnie zlecenie wykonania pewnych modułów z projektu w Chinach a łaczenie ich będzie na miejscu w pl.

Wiecie może jak znaleźć takiego partnera w Chinach. Gdzie się udać w PL żeby pośrednik załatwił kontakt z takim wytwórcą. Może ktoś już przerabiał taki temat?
      A po co Ci pośrednik? Za nic zeżre 20-30%.
      Wprawdzie już po targach, ale wybierz sobie coś z tej listy-
      Targi Kielce - drugi w Europie Środkowo - Wschodniej organizator targów, wystaw, konferencji i kongresów. Kalendarz najciekawszych wydarzeń w mieście Kielce.

- polecam kierunek Taiwan, Indonezja. Malezja, Indie - jest tam obecnie nieco taniej niż w chinach.
      Jak mocniej stoisz językowo to googluj tematycznie po branżach lub wyrobach.
      Możesz szukać wśród producentów maszyn do tworzyw, oni na bank Cię skontaktują z producentami wyrobów w tworzyw.
      Wyślesz im projekty, oni wycenią, dogadacie się.
      A poza tym pewnie istnieje coś takiego jak http://pchig.pl/index.php?parent_id=4&menu_id=1&langu=1

Nie ma za co

[ Dodano: Sro 03 Lip, 13 12:16 ]
      Zamieszczone przez cysterniarz
      ę. Materiał to pleksi i pcv. Koszt cięcia w PL laserem i frezem to 90% ceny finalnej produktu więc wariactwo.
      Ale nie spodziewałbym się, że koszt cięcia i frezowania TAM będzie znacząco niższy, bo w tej operacji nie jest wazne czy ktoś zarabia 10zł na godzinę czy 1zł/godzinę. Liczy się czas pracy maszyny. A laser za 500.000 usd pracuje tu czy pracuje tam to już niewielka różnica. Te 500.000usd musi odrobić. I nie ma że tam są części tańsze czy serwis. W dosyć zaawansowanych technologiach nie ma dużej różnicy w kosztach produkcji tu czy tam.

Komentarz

• aro_40
        RS
        • 2007
        • 1529
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

cysterniarz, jesteś pewien?
        nie wiem ile chcesz tego zamawiac w tych Chinach, ale skoro startujesz to jak mniemam nie będą to duże ilości. A jesli tak, to zeżrą cię koszty transportu, że nie wspomnę o sytuacji, gdy Chińczyk sper...dzieli robotę i cały transport będzie do wywalenia na śmietnik...
        Poszukaj dobrze w PL lasera i frezarki - to tylko tak z pozoru wygląda że jest drogo
        If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez aro_40
          cysterniarz, jesteś pewien?
          Z produkcją w karaju nie mam szans. Albo zakup maszyn (inwestycja ok 200tys) albo koszty wytworzenia (podzlecając) tak wysokie ze to nie ma sensu. Z maszynami to trochę wtopa kasy jakby produkt nie miał wzięcia. Pierwsze partie zrobione w Pl były w ilości ok 20szt - reklama i wstępne badanie rynku, ceryfikaty i inne bzdety.
          Koszt 1szt. materiał(10%), robocizna-cięcie(90%) to ok 200zł. Podobną gamę produktów można kupić za 200-250zł.
          Chińczyk sper...dzieli robotę i cały transport będzie do wywalenia na śmietnik...
          jest takie prawdopodobieństwo dlatego chodzi mi o podpisanie umowy gdzie będzie nt. odpowiedzialności. Szukam dlatego kontaktu do sprawdzonego pośrednika co by nie wtopić na własną rękę i mieć pewność że zostanie to wykonane zgodnie z projektem.
          Jak już pierwsza partia w ilości ok 200-300szt by poszła to później spokojnie można szukać samemu i się dalej rozwijać, inwestując pomału w park maszynowy.
          Poszukaj dobrze w PL lasera i frezarki - to tylko tak z pozoru wygląda że jest drogo
          Temat już przerobiłem, niestety pole pracy jakie potrzebuje to min. 600x400mm a tu już koszty są niemałe jeżeli chodzi o lasery. Poza tym odpowiednia wentylacja mechaniczna (inaczej soczewki za 2000$ lecą jedna po drugiej) - najtańsze co znalazłem z W-wy pośrednik co amerykany ściąga (powystawowe) i rok gwar daje - to ok 80-120tys, frezy też nie są tanie - wolne, łamią się i nie do każdego materiału się nadają - pleksi np. topi.
          W temacie cięcia pcv/plexi działam już trochę lat bo robię w wolnych chwilach makiety architektoniczne.

[ Dodano: Czw 04 Lip, 13 10:05 ]
          Zamieszczone przez kazik4x4
          Ale nie spodziewałbym się, że koszt cięcia i frezowania TAM będzie znacząco niższy, bo w tej operacji nie jest wazne czy ktoś zarabia 10zł na godzinę czy 1zł/godzinę. Liczy się czas pracy maszyny. A laser za 500.000 usd pracuje tu czy pracuje tam to już niewielka różnica. Te 500.000usd musi odrobić. I nie ma że tam są części tańsze czy serwis. W dosyć zaawansowanych technologiach nie ma dużej różnicy w kosztach produkcji tu czy tam.
          Może tak być, ale chciałbym to sprawdzić bo w PL jednak chcą odrobić te koszty zakupu maszyn najlepiej w miesiąc i dają takie cenniki, że zera się już nie mieszczą na FV. Zainteresowałem się tematem grzebiąc w necie. Jest sporo ogłoszeń - alibaba, ebay. Ogłasza się typ co ma taki laser i podaje przybliżone ceny cięcia lini prostej. Porównując to do PL to wychodzi 4-5x taniej. Stąd to całe drążenie tematu i dojście do kogoś bardziej profesjonalnego niż studenta z alibaby.

Dzięki za listę w wolnej chwili poprzeglądam.

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

zeżrą cię koszty transportu
            to akurat bzdura, kontener 20 FT dziś można przypłynąć za sporo mniej niż 2 k USD.
            Z Kolumbii na ten przykład wczoraj wycenili kontener na 1450 USD.
            Fracht tanieje obecnie.

Wszystko zależy od tego co ładujesz, ile i jak to się liczy na sztukę.

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

panowie a co z cłem które trzeba zapłacić?
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Deo
                RS
                • 2009
                • 1729
                • Volkswagen
                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

cysterniarz, a nie myślałeś o cięciu tej pleksi/pcv wodą?
                Pozdrawiam,
                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• aro_40
                  RS
                  • 2007
                  • 1529
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez hotrain
                  to akurat bzdura, kontener 20 FT dziś można przypłynąć za sporo mniej niż 2 k USD.
                  zapomniałeś dopisać, że czekasz 3 miechy, aż dopłynie to do Hamburga, o ile pod drodze np. piraci nie porwą statku, co przeciągnie termin dostawy o kolejne tygodnie....

Wszystko zależy od tego co ładujesz, ile i jak to się liczy na sztukę.
                  no własnie... to tez trzeba wziąć pod uwagę. nie każdy startuje z tysiącami sztuk...
                  If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Z Kolumbii na ten przykład wczoraj wycenili kontener na 1450 USD.
                    Fracht tanieje obecnie.

.
                    To sporo jak na transatlantyk, bo to dosyć blisko.
                    Z Chin do Hamburga można TEU przytargać za 920-950USD netto jak komuś się nie spieszy. Ten sam targany do GdyniaTC kosztuje 1200-1300USD.
                    Zależnie od spedycji możesz sobie kontener wziąć z kimś do spółki, paletowo. Ale to drożej wychodzi, dużo drożej. Za 5-6 palet czyli 2/5 kontenera płacisz tyle co za cały.
                    Może teraz pociągiem do Łodzi będzie taniej, bo ruszyło połączenie Łódź-Kitaj.

[ Dodano: Pią 05 Lip, 13 22:11 ]
                    Zamieszczone przez daneczek76
                    panowie a co z cłem które trzeba zapłacić?
                    Płacisz cło, potem do ceny powiększonej o cło musisz doliczyć VAT (przeważnie 23%) i go odprowadzić.
                    Płatność cła można sobie odroczyć, zlecając przetrzymanie przesyłki na składzie celnyo-akcyzowym, ale to też kosztuje.

[ Dodano: Pią 05 Lip, 13 22:19 ]
                    Zamieszczone przez Deo
                    cysterniarz, a nie myślałeś o cięciu tej pleksi/pcv wodą?
                    To jest trochę droższa operacja niż laser. Sama konstrukcja kinematyki maszyny jest podobna w waterjetcie i laserze. Laser jest tańszy w przeliczeniu na detal, bo laser tnie po prostu szybciej.
                    Waterjety są wolniejsze ok. 20-30% i w niektórych materiałach dużo mniej precyzyjne, ale za to tną wszystko i nie robią zmian w strukturze ciętego materiału.
                    W laserze jak coś idzie nie tak to kalibrujesz laser lub zmieniasz soczewkę co trwa kilka minut.
                    W waterjetcie musisz zmienić dyszę, spuścić wodę, usunąć medium którym tniesz, przepłukać maszynę, napełnić od nowa uzdatnioną wodą, załadować medium i po średnio trzech godzinach i wykonaniu kalibracji możesz ciąć.

Komentarz

Pracuję...