Dostawczak do Firmy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oktaw
    Classic
    • 2013
    • 10

Dostawczak do Firmy

1. Wally - Grzegorz
    2. piotrek_os - Piotr
    3. blind_walker - Paweł
    4. piotrek_gdy - Adam
    5. qu_bek - Piotr
    6. maksiu - Paweł
    7. shu - Marcin
    8. Fredy.PW - Piotr
    9. eaglemirek - Mirek
    10. Prim - Przemek
    11. Biszczu - Grzegorz
    12. 2.0-16v Michał - Michał
    13. rafiki - Rafał
    14. aniol - Mirek
    15. mirek_p11 - Mirek
    16. mrfazi - Krzysiek (zresztą moje imię jest w opisie - najlepsze rozwiązanie)
    17. Owoc - Krzysiek
    18. georgg - Grzegorz
    19. cordoba12 - Rafał
    20. knefel- Damian
    21. mamaj12 - Rafał
    22. tomy_2000- Tomek
    23. octavia2222-Mariusz
    24. mirus1967-Mirek
    25. Patiii0101-Patrycja
    26. arturas03 - Artur
    27. opermon - Grzegorz
    28. Northeusz - Norbert
    29. sebastian7905 - Sebastian
    30. lukaszw1 - Łukasz (tak jak w opisie)
    31. sebu - Sebastian
    32. Prezes52- Mariusz
    33. WojtaSpider -Wojtek
    34. progressowy - Tomek
    35. Pstrykacz - Marek
    36. koleś - Piotrek
    37. maymer - Maciek
    38. enemik - Paweł
    39. SS-Sebastian
    40. Robert007-Robert
    41. kabanos - Piotrek
    42. karpecik - Mirek, ale używam Michał
    43. dato - Darek
    44. Agamek12 - Adam
    45. Rav58 - Rafał
    46. BADYL - Artur
    47. Tomato - Tomek
    48. mariuszpolice - mariusz
    49. lilo - Daniel
    50. mgawron90 - Mateusz
    51. ELM0 - Bartek
    52. rodaczek - Rafał
    53. r2r - Artur
    54. paweł2 - Paweł
    55. Trusek - Maciej
    56. SmiLLeyPL - Mateusz :]
    57. Aikon123 - Artur
    58. lukasz16v- Łukasz
    59. bzyq_74 - Marcin
    60. Voit - Wojtek
    61. robreg - Robert
    62. magdalena30 - Arek
    63. siemi1 - Piotrek/Siemi
    64. alwo76 - Alek
    65. K4mils - Kamil
  • DeX
    Drive
    • 2012
    • 87

Dostawczak do Firmy

Szanowni,
    Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze i jednocześnie opinie na temat aut dostawczych w wersji CARGO, czyli blacha na pace 2 lub 3 miejsca z przodu i no właśnie DIESEL czy Benzyna.
    Planowany przebieg od 25 000 do 30 000 rocznie. Dziennie 50 km trasa + około 10-15 km po drogach lokalnych + od czasu do czasu trasa ponad 500 km

Jako, że spora część forumowiczów prowadzi pewnie własne firmy i posiada tego typu auta, chciałbym aby kto moze, wypowiedzial sie odnosnie eksploatacji modelu które właśnie rozważam:

Oczywiście rozmawiamy o aucie nowym z salonu.
    - Citroen Berlingo lub jego brat bliźniak Peugeot Partner w wersji 1.6 diesel 75 lub 90 KM
    - Opel Combo 1.4 benzyna lub 1.6 CDTI
    - Fiat doblo - 1.4/ benzyna/1.6 ON

Interesuje mnie przede wszystkim trwałość silnika oraz zawieszenia. Bardziej jestem przekonany do diesla ale boję się nieco FAPu. Sprzedawcy np w citroenie twierdzą, że FAP mokry nie jest tak problematyczny jak DPF ( suchy ). Cokolwiek to znaczy ...

Do tej pory mieliśmy w firmie COMBO 1.7 CDTI z 2006 roku bez DPFu na szczęście i poza olejem, rozrządem i zerwanym paskiem wieloklinowym z winy napinacza oraz dziurawymi przewodami odpływowymi nic zupełnie się nie działo

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

DeX, nie użytkowałem żadnej fury, z listy którą podajesz i wypowiem się na temat Skody Praktik-może rozważysz takową.
      Kupiłem nówkę w salonie i najechałem niewiele bo 145kkm.W tym czasie zmieniłem jeden komplet żarówek i przednie lewe łożysko McPersona(przy 100kkm).Silnik 1,4 tdi 70KM,nie był to demon prędkości jednak złego słowa o nim nie powiem.Autko spisywało się rewelacyjnie.Opchnąłem je teściowi i teraz ma 200kkm,silnik chodzi bez zarzutu,zero wycieków,pali od strzała.Teść wymienił klocki i tarcze z przodu-tyle.Ja ze swojego doświadczenia mogę polecić to autko.Fakt nie wkładaja już 1,4tdi ,ale myślę ,ze ten 1,6 tdicr wcale nie musi być gorszy.

Komentarz

• DeX
        Drive
        • 2012
        • 87

Praktik odpada. Jedynie coś z powyższych.

Komentarz

• lend
          Rider
          • 2007
          • 463

Miałem citroena berlingo przez 6 lat 1,6 hdi 90 km już tego z nowymi światłami super autko , w zasadzie żadnych problemów oprócz linki sprzęgła , która była wymieniana 3 razy - 2 na gwarancji raz po gwarancji.
          Ciężko pracował , 95% miasto , często gęsto po 600-800kg z tyłu i na prawdę autko godne uwagi.
          3 tyg. temu wymieniliśmy go na Jumpera 2,2 hdi 110km jak na razie bajka a co później to zobaczymy ale za mniej niż 60 tys pln netto chyba warto.
          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• DeX
            Drive
            • 2012
            • 87

Nie było problemów z FAPem ?

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

A dlaczego to musi być coś tak gównianego jak wspomniałeś powyżej??
              Ja do roboty bym kupił VW Caddy jeśli to musiałby być tego typu wóz.
              A na serio to zamiast czegoś takiego, wołabym kupić VW Transportera T5, bo:
              - jakość i trwałość nieporównywalnie większa niż wyżej wymienione wynalazki
              - komfort jazdy oraz wsiadania i wysiadania dużo większy
              - przestrzeń ładunkowa większa i lepiej dostępna
              - zużycia paliwa większe o 1,5 max 2 litry ON/100km

Z trojga złego wybrałbym jeśli bym musiał oczywiście Combo.

Komentarz

• pleban
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 580

jeżdżę od 2,5 roku Berlingo II 1,6 w dizlu (90KM)
                przejechałem ponad 120 tys km i nic
                Auto śmiga, tyle, że jak jeździsz po dziurach to przenoszą się drgania na budę Poza tym auto dobrze trzyma się drogi, spalanie z tzw. ciężką nogą to ok 6,5 do 7 l (w miesiącu wychodzi 6,6 do 6,8 w zależności od trasa/miasto.Zmieniło się moje postrzeganie francuskich aut dzięki temu, a że w firmie mamy kilkanaście takich aut i nie sprawiają problemów, to musi coś znaczyć. FAP dotychczas się nie odzywa (na przeglądzie powiedzieli mi, że jego zużycie to ok 60%)
                była O1 1,6 102 KM
                była O1 1,9 TDI 90 KM
                była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• DeX
                  Drive
                  • 2012
                  • 87

Zamieszczone przez kazik4x4
                  A dlaczego to musi być coś tak gównianego jak wspomniałeś powyżej??
                  Ja do roboty bym kupił VW Caddy jeśli to musiałby być tego typu wóz.
                  A na serio to zamiast czegoś takiego, wołabym kupić VW Transportera T5, bo:
                  - jakość i trwałość nieporównywalnie większa niż wyżej wymienione wynalazki
                  - komfort jazdy oraz wsiadania i wysiadania dużo większy
                  - przestrzeń ładunkowa większa i lepiej dostępna
                  - zużycia paliwa większe o 1,5 max 2 litry ON/100km

Z trojga złego wybrałbym jeśli bym musiał oczywiście Combo.
                  Ponieważ najtańsza i tym samym najuboższa wersja CADDY kosztuje 53700 netto a za niecałe 54 000 brutto można kupić berlingo/partnera/doblo/combo z klimą, wykładzinami/drzwiami przesuwnymi oraz elektryką, czyli tym co jest niezbędne, nie zmieścimy się też z budżetem, bo CADDY w takiej wersji kosztuje około 70k a T5 to już nawet nie będę pisać. Ogólnie rzecz biorąc wątek jest o BERLINGO/PARTNER/DOBLO lub COMBO i proszę trzymać się tematu a nie wymyślać coś, co jest nierealne a tym bardziej nie na temat :-)

Ponadto jeżeli twierdzisz iż w/w samochody dostawcze to wielkie G to jestem bardzo ciekaw Twoich argumentów składających się na taką ocenę.

Zamieszczone przez pleban
                  jeżdżę od 2,5 roku Berlingo II 1,6 w dizlu (90KM)
                  przejechałem ponad 120 tys km i nic
                  Auto śmiga, tyle, że jak jeździsz po dziurach to przenoszą się drgania na budę Poza tym auto dobrze trzyma się drogi, spalanie z tzw. ciężką nogą to ok 6,5 do 7 l (w miesiącu wychodzi 6,6 do 6,8 w zależności od trasa/miasto.Zmieniło się moje postrzeganie francuskich aut dzięki temu, a że w firmie mamy kilkanaście takich aut i nie sprawiają problemów, to musi coś znaczyć. FAP dotychczas się nie odzywa (na przeglądzie powiedzieli mi, że jego zużycie to ok 60%)
                  Napisz mi proszę kolego co ile tys. km robiliście przeglądy i mniej więcej jakie były realne tego koszta. Jak jest z trwałością zawieszenia? Nie było problemów ze ściąganiem, drganiami kierownicy na fabrycznych oponach oraz innych kwiatków z tym związanych? Pytam, ponieważ oprócz dróg asfaltowych również autko będzie śmigać czasem po szutrach i drogach nieutwardzonych. W COMBO zawieszenie zaczęło się sypać dopiero przy 170 tys. od nowości więc jestem ciekaw jak będzie w tym wypadku.
                  No i napisz mi proszę szerzej o tych drganiach przenoszących się na karoserię oraz eksploatacji w zimie przy dużych mrozach. W COMBo można np przy -20 zmarznąć w kabinie o ile wcześniej się nie zakryje całej chłodnicy kartonem

Komentarz

• pleban
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 580

Po pierwsze jeżdżę wersją 5-osobową, więc w kabinie jest ciepło, może w "blaszaku" jest zimniej, nie wiem. Przeglądy mam co 20 tys km (zgodnie z książką serwisową), kosztów nie znam, bo auto mamy z Arvala, więc faktur nie widzę (ale chyba warto serwis pocisnąć a'la Arval, bo płaczą, że Arval na nic im się nie zgadza, a jakoś jeżdżę ). Koledze wymieniali amortyzator, ale on wjeżdża na krawężniki 60km/h, więc się nie dziwię. Co do zawieszania, to jakiś czas temu słyszalne było takie nietypowe stukanie i podczas przeglądu powiedziali mi, że powinni wymienić amory, ale Arval im się nie zgodzi. Na kolejnym przeglądzie (inny warsztat) powiedzieli, że miałem coś obluzowane i stukanie się skończyło. Jak jedziesz po poprzecznych uskokach, to drgania są wyczuwalne na budzie (w sumie w O2 też były, ale np. w A8 u kolegi już nie , a tak poważnie to u kolegi w C4 picasso jest ciszej). Auto buja mi się do ok 170 km/h, ale to rzeźnia (spalanie i hałas). Najczęściej dobijam do 130 km/h i da się spokojnie rozmawiać.
                    Ostatnie zimy związane były z niskimi temperaturami, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. U kolegi w C4 zaczęły piszczeć lusterka przy automatycznym składaniu, u mnie (może z braku tej funkcji) nie :diabelski_usmiech
                    W lecie klima daje radę, a przesuwne drzwi z tyłu to zajefajny patent jak się ma dzieciaka
                    Żona tylko narzeka, że jak mam zimne powietrze na szybę, to jej nogi marzną. Sprawdziłem - faktycznie idzie tam nieznaczny chłodek
                    Opony fabryczne to Michelin, więc nie mam problemów, aczkolwiek kolega z oddziału "w Polsce" wymieniał w tydzień po odbiorze auta dwie opony, bo miały fabryczną usterkę.
                    Ogólnie jestem zadowolony, obym nie przechwalił
                    była O1 1,6 102 KM
                    była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez DeX
                      Ponieważ najtańsza i tym samym najuboższa wersja CADDY kosztuje 53700 netto a za niecałe 54 000 brutto można kupić berlingo/partnera/doblo/combo z klimą, wykładzinami/drzwiami przesuwnymi oraz elektryką, czyli tym co jest niezbędne, nie zmieścimy się też z budżetem, bo CADDY w takiej wersji kosztuje około 70k a T5 to już nawet nie będę pisać. Ogólnie rzecz biorąc wątek jest o BERLINGO/PARTNER/DOBLO lub COMBO i proszę trzymać się tematu a nie wymyślać coś, co jest nierealne a tym bardziej nie na temat :-)

Ponadto jeżeli twierdzisz iż w/w samochody dostawcze to wielkie G to jestem bardzo ciekaw Twoich argumentów składających się na taką ocenę.
                      Argumenty?
                      Może najlepszym argumentem będzie to, że mając Combo z 2006roku rozglądacie się za wymianą auta. Caddy z 2006r byłoby raczej w "kwiecie wieku"
                      Dla mnie kupowanie nowego samochodu do firmy ma jedno przesłanie: wóz trzeba eksploatować ca 10-12 lat, żeby się zwrócił a potem kupić nowy.
                      Kupowanie nowego auta a potem za 5-6 lat wymienianie go na nowe jest z ekonomicznego punktu widzenia niezbyt sensowane.
                      Ale jak się kupuje w.w. auta to nie ma co się kierować logiką i prawami ekonomii, tylko trzeba się kierować prawami mechaniki, których w tych autach oszukać się nie da.
                      Dla całej w.w. trójki przebieg 350-400kkm będzie kresem możliwości, a dla Caddy podejrzewam że nie będzie to żadne szczególne osiągnięcie.

Komentarz

• DeX
                        Drive
                        • 2012
                        • 87

Pytam o opinie nt ww samochodow. Uspokój sie juz z tym swoim caddy. Brniesz w zaparte bez efektu. Twoje uzasadnienie to caddy bo caddy. Decyzja padła o aucie nowym z salonu z vat-1 do max 55k brutto.

Komentarz

• pleban
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 580

kazik4x4, tak off i humorystycznie, mógłbyć doradzać młodziakowi, żeby brał sobie kobitę z przedziału ok 45 lat. Wiesz, jest w kwiecie wieku i wie, czego chce
                          A jednak większość wybierze młódkę "nie śmiganą"..... i ja się nie dziwię :diabelski_usmiech
                          była O1 1,6 102 KM
                          była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez DeX
                            Pytam o opinie nt ww samochodow. Uspokój sie juz z tym swoim caddy. Brniesz w zaparte bez efektu. Twoje uzasadnienie to caddy bo caddy. Decyzja padła o aucie nowym z salonu z vat-1 do max 55k brutto.
                            No jak kolega nie rozumie o co mi chodzi, tylko uważa moje słowa że znaczą jedynie "caddy bo caddy" to ja nic nie poradzę.
                            Może tylko zapytam: a dlaczego kupiłeś Octavię a nie Peugeota 408, Opla Insignię czy Fiata?

Jak masz alergię na Caddy to może to:

W cenie spokojnie się zmieścisz.

[ Dodano: Pon 22 Lip, 13 10:14 ]
                            kazik4x4, tak off i humorystycznie, mógłbyć doradzać młodziakowi, żeby brał sobie kobitę z przedziału ok 45 lat. Wiesz, jest w kwiecie wieku i wie, czego chce
                            A jednak większość wybierze młódkę "nie śmiganą"..... i ja się nie dziwię :diabelski_usmiech
                            Pleban, nie do końca zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że po 7 latach w firmie w.w. trójka będzie już miała najlepsze za sobą, a Caddy będzie w raczej dużo lepszej kondycji
                            A wiadomo, że jak sie kupuje auto, to nie po to, żeby zmieniać co 3 lata tylko wykorzystać go maksymalnie długo
                            Nie chodziło mi o to, żeby kolega brał caddy używkę

Komentarz

• DeX
                              Drive
                              • 2012
                              • 87

[ Dodano: Pon 22 Lip, 13 10:14 ]

Z samochodem jest jak z kobietą

Komentarz

• słoń
                                Elegance
                                • 2010
                                • 777

Zamieszczone przez kazik4x4
                                Jak masz alergię na Caddy to może to:

W cenie spokojnie się zmieścisz.
                                Zamieszczone przez DeX
                                Praktik odpada.

Komentarz

• pleban
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 580

robię "kilometrówkę" i w tym miesiącu, po przejechaniu 4290 km średnie spalanie to 6,1l/100km (70-80% szybka trasa)
                                  była O1 1,6 102 KM
                                  była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• DeX
                                    Drive
                                    • 2012
                                    • 87

Jednak moje COMBO jest oszczędniejsze. Głównie trasa - 5.5 do 6 L. Ciężko jest przekroczyć w trasie 6-stkę.
                                    Normalna jazda a nie żaden emeryt-style. Wkrótce idę do salonu Cytryny i Opla na jazdę próbną. Zobaczymy, który przypadnie nam do gustu. To co w Cytrynie mi się nie podoba to dosyć mała szerokość otworu drzwi przesuwnych.

Przy okazji zapytam jak jest z jazdą w trasie? Przy wietrznej pogodzie Berlingo zachowuje się jak latawiec na plaży czy trzyma się drogi jak czołg? Combos np jest strasznie podatny na boczne podmuchy wiatru.

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

DeX, co do spalania Berlingo Multispace 1.6d 75KM. Koledzy "donoszą" mi, że w swoich firmówkach średnie spalanie to nie mniej niż 6,5l, ale też zdarza się spalanie ~8l...
                                      Auta mają po 3-4 lata (tak koło 100kkm) i jeszcze nie słyszałem, żeby się z nimi działo coś złego. Ale fakt: ciężarów to one nie wożą...
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• pleban
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 580

poprzednie Berlingo (jedynka) było szczędniejsze, i to o ok litr. Tutaj jest spora buda, a nadwozie Multispace jest cięższe od blaszaka. Spalanie dla silnika 90 KM
                                        była O1 1,6 102 KM
                                        była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• dudek_t
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1421

Dex, użytkujemy w firmie Berlingo 1.6 HDI z 2009 roku zdaje się. Obecnie przejechane 170000km. Codziennie obciążane 400-800kg na pace. Turbo oryginalne, silnik ok. Trzeba zrobić tylną belkę ale to przez zaniedbanie (straszne i niezrozumiałe oszczędności serwisowe). Przeglądy w ASO były tylko podczas gwarancji. Do tej pory z awarii to linka sprzęgła (na gwarancji) i jakiś czujnik przy silniku. (auto gasło w czasie jazdy i nie chciało odpalić przez jakiś czas). Przebieg zrobiony 50/50 miasto/trasa. Codziennie pod czerwone pole.
                                          Spalanie od około 5.5l do 10l przy maksymalnym ogniu w trasie.
                                          Rasumując: w Octavii turbo i sprzęgło klękło przy 150k km, wtrysk przy 170k km a w gównianym Citroenie 170k km i brak poważnych awarii pomimo baaardzo intensywnej eksploatacji i praktycznie zerowym wsparciu serwisowym.
                                          O ile nigdy nie kupię już osobówki z Francji to o Berlingo nie mogę złego słowa powiedzieć.

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez dudek_t
                                            Dex, użytkujemy w firmie Berlingo 1.6 HDI z 2009 roku zdaje się. Obecnie przejechane 170000km. Codziennie obciążane 400-800kg na pace. Turbo oryginalne, silnik ok. Trzeba zrobić tylną belkę ale to przez zaniedbanie (straszne i niezrozumiałe oszczędności serwisowe).
                                            Ta belka to raczej nie przez oszczędności serwisowe, ale po prostu przez zwykłe przeładowanie.
                                            800kg na pace to zdecydowanie za dużo dla tego auta. 400-500 tak, ale 800 na polskich wyboistych drogach to już sporo.

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Panowie coś nie wspominacie o przednim zawieszeniu w Berlingo jak dla mnie to porażka, mamy parę takich blaszaków i tu wytrzymały po 50 tys od nowości , juz nie mówiąc o tym że maglownice w paru ciekły. I żeby te auta były jakoś obciążone, chłopaki serwisanci , wożą części elektroniczne, także nic wielkiego.
                                              A o Dublo i jego tylnym zawieszeniu też nie wspomnę wytrzymały nie wiele więcej i są to wersje osobowe , zaczęły drzeć opony, o silniku nie wspomnę, o zamarzniętej odmie, czy uszczelce na wale którą wywaliło.

Może te auta są tańsze w zakupie i mają lepszy wypas, ale ja bym wolał Cady przynajmniej bez awaryjnie i do celu.
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• DeX
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 87

Dziękuję wszystkim za opinie. Czekamy jeszcze na kogoś kto się podzieli doświadczeniami z OPLEM COMBO ( nowy model ).

Komentarz

• hubert78
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1576

Zamieszczone przez DeX
                                                  Przy okazji zapytam jak jest z jazdą w trasie? Przy wietrznej pogodzie Berlingo zachowuje się jak latawiec na plaży czy trzyma się drogi jak czołg? Combos np jest strasznie podatny na boczne podmuchy wiatru.
                                                  Berlingo/Partner przy wietrze niestety tez lata

Komentarz

Pracuję...