pytanie do ludzi z branży elektronicznej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fujijama
    Classic
    • 2016
    • 10

A więc trochę czasu minęło od rozpoczęcia tematu :diabelski_usmiech. Silnik pobierał coraz więcej oleju.. ( ok 1,5 l/100 ) i zdecydowałem się na remont silnika. Okazało się że tłoki są dobre, nowe pierścienie, szlif głowicy i chyba delikatny szlif tulei z tego co pamiętam i wymiana łańcucha rozrządu. Cenowo wyszło przyzwoicie :wink:. Od tego czasu prawie 2.5 tys km i nic oleju nie ubywa. Mam nadzieję, że motor do 200 tys km się dokula :diabelski_usmiech
    Narek
  • pietrek_g
    Elegance
    • 2013
    • 947
    • Volkswagen

Cześć.
    Mam takowe pytanie. Posiadam kilkuletni fajny i sprawny monitor LCD Philips od kompa. Zastanawiam się czy przy zastosowaniu kabla VGA (D-Sub) - HDMI lub D-Sub - Scart (euro) oraz zewnętrznego dekodera DVB-T da się na tym oglądać tv? Chociażby te podstawowe kanały?
    Piotrek

Był - VW Passat B5 1,6 MPi + LPG 101KM 1999r
    Audi A3 8L 1,8 20v 125KM AGN
    Jest - VW Passat B6 2,0 TDI 170KM BMR 2007r

"Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Po pierwsze: albo Twój monitor musi mieć możliwość wyświetlania obrazu z częstotliwością odchylenia pionowego (czyli odświeżania) 50 Hz, albo zewnętrzny dekoder musi mieć możliwość generowania obrazu z odświeżaniem minimum 60 Hz - zdecydowana większość tych "normalnych" monitorów wyświetla obraz z odświeżaniem minimum 60 Hz, a to niestety nie umożliwi wyświetlenia obrazu z "przeciętnego" dekodera DVB-T, który z kolei generuje obraz z odświeżaniem 50 Hz.
      Dźwięk zrealizujesz poprzez podłączenie aktywnych głośników do wyjścia audio dekodera, lub przez podłączenie do dekodera wzmaka, a do niego głośników.
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Jeśli w monitorze masz wejście DVI to możesz użyć kabelka HDMI-DVI i jest szansa że ruszy ( mam tak podłączone dwa monitory z tunerami - warunkiem jest chyba obsługa przez monitor na wejściu DVI protokołu HDCP ). Jeśli masz tylko VGA ( D-sub ) to ani z HDMI, ani z Euro nie ruszy ( niezgodność sygnałów ). Kiedyś były dostępne tzw TV-Box-y, które konwertowały sygnał analogowy ( antena/Cinch/Euro itp ) do VGA ( można było oglądać TV na monitorze od kompa ) ale nie wiem czy to jest jeszcze dostępne.
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• pietrek_g
          Elegance
          • 2013
          • 947
          • Volkswagen

Eidos71, wg naklejki znamionowej na tylnej obudowie monitor obsługuje 60~50Hz. Dźwięk bym wziął z gniazda słuchawkowego poprzez głośniki również od kompa.

kowal 2002, czyli jednym słowem nie ma sensu kombinować? Bo widziałem na allegro np. kable i d-sub - hdmi i d-sub - euro. A monitor ma tylko wejście d-sub. Bo wykorzystać go chciałem w sypialni jako dodatkowy tv. A jakbym podłączył pod niego jakieś dvd?
          Piotrek

Był - VW Passat B5 1,6 MPi + LPG 101KM 1999r
          Audi A3 8L 1,8 20v 125KM AGN
          Jest - VW Passat B6 2,0 TDI 170KM BMR 2007r

"Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"

Komentarz

• mdo1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 441

Zamieszczone przez Eidos71
            zdecydowana większość tych "normalnych" monitorów wyświetla obraz z odświeżaniem minimum 60 Hz
            A ja zawsze myślałem że te 60 to maksymalna możliwa a nie minimalna.

Komentarz

• Eidos71
              RS
              • 2011
              • 2050
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mdo1 - te 60 Hz to najczęstsze minimum. Większość monitorów ma możliwość ustawienia 70-75 Hz (zależy to od kilku czynników - w tym nawet od systemu operacyjnego i sterownika grafiki) :wink:
              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

Pracuję...