Instalacja Anntenowa w budynku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlito12
    Drive
    • 2010
    • 79

Była jeszcze jedna fajna skoda z od Pepików. Ogólnie impreza na wielkie plus. Jestem co roku i poziom modyfikacji się podnosi.
    nie myśl o tym czego chciałeś ciesz się tym co dostałeś
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy, jestem na etapie podtynkowej instalacji elektrycznej i chcę dołożyć instalację antenową naziemną i sat. Założenie jest takie że w 4 pomieszczeniach chciałbym mieć dostęp do gniazda antenowego. I o ile instalacja naziemna jest dla mnie prosta to do sat mam pytania. Założenie jest takie że kożystam z nc+ czyli dekoder powinien dostać 2 przewody. Antena będzie napewno jedna na dachu na kominie i tu rodzi się pytanie: jak rozprowadzić po budynku sygnał sat. abym w gniazdku miał po 2 sygnały z konwentera w salonie i w trzech pozostałych pokojach lub w tych trzech pozostałych przynajmniej po jednym sygnale sat.??

Myślałem o takim schemacie:
    Dwa konwertery Quatro A98257 łączymy z multiswitchem R70808 8 przewodami koncentrycznymi TRISET-113 E1015. Na schemacie nie są widoczne wejścia drugiego satelity na multiswitchu (są one umieszczone w dwóch rzędach). Zastosowanie tunera dwugłowicowego wymaga poprowadzenia dwóch przewodów TRISET-113 E1015 od multiswitcha do gniazda R694140. Umożliwi to jednoczesne oglądanie programu i nagrywanie innego. Na schemacie są dwa tunery jednogłowicowe i jeden dwugłowicowy.

Może podpowiecie coś innego

Pyt.2 Jaki przewód koncentryczny polecicie pod tynk żeby wytrzymał jak najdłużej no i ewentualnie przewód do LAN aby zrobić multiroom.

Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

[ Dodano: Nie 15 Wrz, 13 08:31 ]
    Ps. Rozumiem że tam gdzie ma stać dekoder nc+ główny mam puścić 2xkoncentryk a do pozostałych pokoi po jednym. Czy bawić się w takie urządzenia czy odrazu dawać przewody bezpośrednio z anteny do pokoi???
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ja zrobilem tak:

-jeden multiswitch (teraz trzeba podjac decyzje czy mamy tylko hot bird czy tez astre, bo od tego zalezy czy multi 5 czy 9 wlotowy - w tych instalacjach z multi montuje sie konwerter sat quatro, a nie quad jak w instalacjach bez multi)

-antena naziemna dvb jest podlaczana do takiego multiswitcha

- u mnie zamkniete jest to w szafie rack, gdzie laczy sie tez cala instalacja ethernetowa po domu, bo do kazdego pokoju sa puszczone dwa kable, gdzie podlaczasz N-ke czy komputer - kabli nigdy nie jest za duzo. Szafe rack mozna potem wykorzystac jeszcze na podlaczenie alarmu, monitoringu itd pod warunkiem ze ma przynajmniej 10-12-15U

- teraz sama satelita idzie do gniazdek w kazdym pokoju 2 przewodami - czemu, nigdy nie wiesz czy za 5 lat nie bedzie jakies zmiany, tv z sat + dekoder wtedy trzeba dwa przewody
      - gniazda koncowe mam takie 2xsat + tv - produkuje kazdy producent Kontakt, Berker, Hager, Legrand

- przewod z konwertera do multi mam taki czarny outdoorowy x4 bo u mnie jest tylko hot, ale istnieja takie kable kombo z 4 kolorowymi przewodami w srodku wlasnie do multi i konwerterow qutro

- po domu do gniazdek idzie taki kabel triset 113 2 kable spinane razem - latwiej sie prowadzi, mozna puscic normalnie x2

Instalacja na multi, dwoma konwerterami, dobrymi przewodami puszczanymi x2 + przewody lan (ja dalem ftp zamiast utp ze wzgledu na dodatkowy ekran, zaszkodzic nie powinno, a pomoc zawsze moze) i gniazda tego typu moze do najtanszych nie nalezy, ale jest to juz naprawde dosc dobrze rozbudowana instalacja, przygotowana na dobre kilka lat do przodu.

Jak cos to pytaj, ale odpowiem za tydzien, bo teraz nie bede mial dostepu do kompa :wink:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• jamaju
        Drive
        • 2009
        • 92
        • Octavia IV combi (NX5)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Fachowcem nie jestem, ale też swego czasu przerabiałem ten temat...
        Czy z TV naziemnej też będziesz korzystał? Jeśli tak, to chyba tylko instalacja z multiswitchem ma sens. Jeśli nie, to mógłbyś zrezygnować z multi, kosztem dodatkowego (piątego) kabla prowadzonego od anteny.
        No i jeśli chcesz korzystać tylko z jednego satelity to chyba wystarczy Ci multi z 5 wejściami.
        Jeśli chcesz multiroom z nc+ to na dzień dzisiejszy do tych trzech pokoi wystarczy po jednym kablu (chyba że podejdziesz to tematu "przyszłościowo").
        Jest O3 Combi 1.4 TSI
        Była O2 Combi 1.9 TDI BXE

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          (ja dalem ftp zamiast utp ze wzgledu na dodatkowy ekran, zaszkodzic nie powinno, a pomoc zawsze moze
          Ja ostatnio też kładłem ftp żelowy z ekranem. Zaszkodzić podobno może, jak się nie uziemi ekranu, bo wtedy ekran może zacząć pracować jak antena i zacząć zakłócać sygnał.
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• maxpaynemm
            RS
            • 2008
            • 1764
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Będę miał TV naziemną i sat NC+, będzie narazie tylko HB. Rozumiem że najlepiej rozciągnąć od anteny sat po kabelku do każdego pokoju a tam gdzie będzie dekoder glowny x2. Antenę naziemną rozdzielę odpowiednim urządzeniem. Dotego pociągnę sobie skrętkę do miejsca gdzie będzie stał Router i jak by co połączę tym dekodery do multiroom-u.

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• jamaju
              Drive
              • 2009
              • 92
              • Octavia IV combi (NX5)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chcesz do każdego odbiornika ciągnąc po dwa kable, czy źle Cię zrozumiałem?
              Jeśli będziesz miał multiswitch, to do niego podłanczasz antenę z TV naziemnej i antenę SAT, nie potrzebujesz dodatkowego urządzenia, ani dodatkowych koncentryków do naziemnej. Będziesz miał 4 kabelki z anteny SAT i jeden z naziemnej podłączonych do Multiswitcha i 5 kabelków puścisz od Multiswitcha do odbiorników.
              Jeśli ma być multiroom to tak jak piszesz skrętka w każdym pomieszczeniu docelowym.
              Jest O3 Combi 1.4 TSI

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No nie do każdego pokoju po jednym ale nc+ żeby jednoczesnie nagrywało i ogladało musi mieć dwa przewody sat... co z tym zrobic ??

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• jamaju
                  Drive
                  • 2009
                  • 92
                  • Octavia IV combi (NX5)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Trochę chyba namieszaliśmy

Ja zrozumiałem że chcesz do każdego pokoju prowadzić osobne kable do TV SAT i osobne do naziemnej...

Ja to widzę tak:
                  - do multiswitcha prowadzisz 4 kable z anteny SAT i jeden z anteny naziemnej
                  - z multiswitcha prowadzisz dwa kable do pokoju z recorderem i po jednym kablu do pozostałych
                  - do każdego pokoju prowadzisz skrętkę do LAN
                  To załatwia zarówno dostęp do TV SAT jak i naziemnej w każdym z 4 pomieszczeń.
                  Jest O3 Combi 1.4 TSI

Komentarz

• dato
                    L&K
                    • 2012
                    • 1431

Zamieszczone przez maxpaynemm
                    No nie do każdego pokoju po jednym ale nc+ żeby jednoczesnie nagrywało i ogladało musi mieć dwa przewody sat... co z tym zrobic ??
                    Dokładnie tak, jak pisze Maicroft. Dwa osobne "wszystkomające" (SAT+DTV) koncentryki z multiswitch do każdego "większego" punktu (np. salon). Wszędzie tam, gdzie chcesz podłączyć odbiornik SAT z dwoma tunerami (in. głowicami, co innego nagrywasz, co innego oglądasz), albo dwa odbiorniki SAT (dwugłowicowe ? - każdy tuner SAT (każda głowica każdego tunera) wymaga osobnego kabelka z sygnałem na własność.

EDIT: Doczytałem, że jesteś na etapie podtynkowej. Do każdego punktu daj 2x koncentryk i 1 lub 2x UTP, Cat 5e lub wyżej.
                    Na 2x UTP nie naciskam, może, a nie musi się przydać. W centralnym miejscu domowej rozrywki daj 4 koncentryki, kiedyś podziękujesz.
                    Zbierz to wszystko w jednej skrzynce gdzieś, gdzie nie będzie za ciepło w lato. Zrób kanał kablowy z tego miejsca do planowanego komina na dachu (nawet peszel, gruby z pilotem). Pamiętaj o wychodzeniu przewodami (peszlem) na zewnątrz zawsze pod kątem w dół (żeby nie napadało). Pamiętaj, że talerz warto zamontować jak największy, ze 20-30cm nad dachem (bo śnieg) jak najbardziej "w cieniu" komina (bo wiatr). No i pamiętaj, że tylko z jednej strony będzie mu dobrze
                    Pamiętaj o łagodnych kątach przy kładzeniu peszla, a im prostszy przebieg tym później będzie łatwiej. Peszel z dachu wprowadź gdzieś z boku skrzynki - przy wciąganiu kabli leje się ludwika dla poślizgu, łatwiej go będzie zebrać. Nie zgub pilota po żadnej stronie

Kable:
                    - Przewód koncentryczny 75 Om TRISET PROFI 120dB klasa A++
                    - Przewód NETSET BOX UTP 5e skrętka wewnętrzna [305m]

Powyższy koncentryk gorąco polecam, a UTP dowolny Cat 5e.
                    Pamiętaj o prądzie 3x2,5 w każdym takim punkcie

...zrób powyższe, a jak pożegnasz glazurników to napisz znowu
                    /EDIT...

Dlatego na małe mieszkanie można zrobić prostą antenę z transceiverem na 4 odbiorniki, ale żeby zrobić porządnie już mały domek nie uciekniemy od multiswitch.

Zwykłe UTP 5e z dobrze zrobionymi wtyczkami jest absolutnie wystarczające do GE - ekrany w tym przy przypadku stosuje się głównie w instalacjach przemysłowych z dużymi zakłóceniami lub dla utrudnienia podsłuchu elektronicznego... Wymaga pełnego uziemienia od początku do końca: urządzenie, patchcord, gniazdo, ekran, patchpanel, switch, patchcord, serwer... Przerwa = nie działa więc robienie tego w domu :roll:
                    Pamiętajcie o dorzuceniu i uziemieniu takiego drobiazgu (pomiędzy anteną, a elektroniką): Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe TV-Sat wtyk F/ gniazdo F Signal

Najlepiej się je uziemia beczkami montażowymi.

Miłej pracy

Komentarz

• maxpaynemm
                      RS
                      • 2008
                      • 1764
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czyli rozumiem że mogę zastosować taki schemat jak podałem wyżej?

1. Antena ustawiona na HTB z konwenterem na 4 wyjścia podpinam do multiswitcha (po drodze zabezpieczenie na każdym kablu oraz wejście ze zwykłej anteny DVBT+zabezpieczenie.
                      2. MS ciągnę 2 kable do pomieszczenia z glownym dekoderem (salon, każdy kabel ma DVBT i oddzielny sat do dekodera z nagrywaniem
                      3. oraz jednym do 3 sypialni - one maja zarówno sygnal satelitarny jak i DVBT (dobrze rozumiem??)
                      4. Od każdego pokoju ciągnę skrętkę do miejsca w którym bedzie stał router podłaczony do netu.

PS czy konwenter quadro podpiety do MS obsłuży mi 3 sypialnie i salon z dwoma przewodami do nagrywarki ?? :roll:

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

Dodatkowo podpowiem że jeśli nie masz jeszcze tynku to proponował bym do salonu na wszelki wypadek dać "kortyko" w którym oprócz kabli wrzuć ze dwa cienkie ale mocne sznurki , w razie co będziesz mógł dołożyć jeszcze kabel.

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

Zamieszczone przez maxpaynemm
                          Czyli rozumiem że mogę zastosować taki schemat jak podałem wyżej?

1. Antena ustawiona na HTB z konwenterem na 4 wyjścia podpinam do multiswitcha (po drodze zabezpieczenie na każdym kablu oraz wejście ze zwykłej anteny DVBT+zabezpieczenie.
                          2. MS ciągnę 2 kable do pomieszczenia z glownym dekoderem (salon, każdy kabel ma DVBT i oddzielny sat do dekodera z nagrywaniem
                          3. oraz jednym do 3 sypialni - one maja zarówno sygnal satelitarny jak i DVBT (dobrze rozumiem??)
                          4. Od każdego pokoju ciągnę skrętkę do miejsca w którym bedzie stał router podłaczony do netu.

PS czy konwenter quadro podpiety do MS obsłuży mi 3 sypialnie i salon z dwoma przewodami do nagrywarki ?? :roll:
                          Multiswitch pakuje Ci cały sygnał SAT + DTV + radio (są fajne wzmacniacze co to łączą, albo zwykłe zwrotnice) do KAŻDEGO kabla na wyjściu (klienckiego). Więc w zależności od ilości wyjść multiswitcha tyle kabli / głowic / tunerów masz dostępne. W każdym kablu masz wszystkie sygnały. Multiswich wymaga Quatro, nie mylić z konwerterem 4 wyjściami na odbiorniki !!!

Uwaga: QUAD = 4 odbiorniki - bez multiswitcha, taniej.
                          QUATRO = 4 rozdzielone sygnały 2xH i 2xV podane do MultiSwitch - drożej, bez ograniczeń w ilości odbiorników.

Paniał ?
                          Poczytaj co napisałem, połóż kable (nadmiarowo), a jak Ci elektryk lub ktoś będzie gniazdka montował to w tym czasie zajmij się sprzętem - może się do tego czasu coś zmieni na lepsze (!).

Komentarz

• maxpaynemm
                            RS
                            • 2008
                            • 1764
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Teraz Już panial

Dzięki

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Nie ma za co, pamiętaj, że w Dipol zawsze Ci dobrze i cierpliwie doradzą, przynajmniej w warszawskim, a Terra i Triset to ich (bardzo dobre) własne produkty. Są inne tańsze, ale te po prostu działają.
                              - jakby Ci się nie udało kupić z rabatem - pisz PW

Osobiście jestem zwolennikiem zakładania zeza i multiswitch na 9 wejść zawsze tam, gdzie nie ma instalacji na wielu multiswitchach (wtedy koszty faktycznie rosną). A nuż zestrzelą Astrę i wsadzą coś lepszego, albo google z ms na spółkę ją odkupią za kilka lat ? W tej chwili na Astra faktycznie nie ma chyba nic ciekawego poza FTM typu Religia TV no i sporą ilością RTL, gdzie często lecą bardzo odpłatne na innych platformach mecze i walki. ALE pojemność HB się kończy i niewykluczone, że coś się tam technicznie zacznie dziać "u brata"...

Nie wiem, przy tej ilości zaangażowania dołożyć drugi konwerter + kable i chyba z + 35% do ceny switcha... Przy robocie własnej... IMO warto.

Jeśli chcesz mieć super-profi to zainteresuj się szpicą odgromową, czy jak to się tam nazywa podłączaną do piorunochronu... Instalujesz taką min. z pół metra wyższą od najwyższej anteny (zwykle radio) i ~1,5m od instalacji antenowej, kosztuje ze 300zł. Szpica + tyrystorki (te przeciwprzepięciowe, uziemione do instalacji el, nie piorunochronu = możesz spać spokojniej. Kilka instalacji blokowych tak robiłem, raz mi się multiswitch spalił, okazało się, że piorunochronu majstry nie połączyli po robieniu elewacji :/

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Tak jak wczesniej napisalem. Ja zrobilem tak jak pisze Dato, 2x koncentryk + 1 lub 2 FTP do kazdego pokoju. Powinno nie zabraknac wolnych par w przyszlosci. Przeciez do takiego FTP mozna podlaczyc zawsze TV albo domofon.

Tyrystorki tez mam pomontowane przed multiswichem, uziemienia w szafie rack porobione itd
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

Pomóżcie, bo nie ogarniam "darmowej telewizji cyfrowej".
                                  Jak mam telewizor LCD to nie jest mi potrzebny żaden dekoder, bo podłączam antenę bezpośrednio do telewizora? Podłączam antenę "analogową" i "satelitarną"?
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Bili
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 373
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                    "darmowej telewizji cyfrowej"
                                    Rozumiem, że chodzi o naziemną. Jeśli tak to jak masz telewizor LCD z wbudowanym dekoderem dvbt mpeg4 to podłączasz najzwyklejszą antenę i oglądasz.
                                    Pozdrawiam.
                                    Michał

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Zamieszczone przez Bili
                                      Rozumiem, że chodzi o naziemną. Jeśli tak to jak masz telewizor LCD z wbudowanym dekoderem dvbt mpeg4 to podłączasz najzwyklejszą antenę i oglądasz.
                                      A podobno można też odbierać telewizję satelitarną w ten sposób?
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• maksiu
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 11466

Zamieszczone przez Bili
                                        A podobno można też odbierać telewizję satelitarną w ten sposób?
                                        W przypadku mojego TV sprzedawca twierdził że jak najbardziej mogę TV SAT bez dekodera podłączyć ale wymaga to zastosowania jakiejś przejściówki/adaptera do karty z TV SAT
                                        Poniżej przykład znaleziony na necie
                                        Poznaj telewizory Smart TV z rozdzielczością 4K i 8K. Odkryj Neo QLED, QLED i OLED, a także designerskie The Frame. Więcej w sklepie Samsung Polska!

inny przykład
                                        Paweł

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Mozna odbierac niekodowane TV sat, ale telewizor musi miec wbudowany tuner DVB-S, a do cyfrowej naziemnej DVB-T. Wtedy z gniazda abonenckiego wpina sie kabel jeden do jednego gniada, a do satelitarnego wkrecane koncowki tzw. Fki.

Modul CAM do dekodowania programow.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

Jeszcze odgrzewam.
                                            Będę musiał kupić antenę wewnętrzną do odbioru TV w mieszkaniu znajdującym się jakieś 2-3km od nadajnika (Koszutka w Katowicach). Telewizor ma wbudowany tuner DVB-T. Którą antenę kupić:
                                            http://allegro.pl/cyfrowa-antena-pok...005534360.html (z symetryzatorem)
                                            http://allegro.pl/antena-pokojowa-dv...768472128.html (ze wzmacniaczem)
                                            http://allegro.pl/cyfrowa-antena-pok...675431595.html (ze wzmacnieczem)
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• vaz
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 799
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Trzecia od góry ale wydaje się, że lepsza będzie wersja z symetryzatorem wziąwszy pod uwagę odległość od nadajnika, chyba, że na drodze sygnału są istotne przeszkody
                                              Antyfotoradar Valentine1
                                              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

Pracuję...