Działanie immobilizera

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

Działanie immobilizera

Jak już wspomniałem wcześniej, była to moja pierwsza wizyta w ASO. Teraz już będę wiedział, że to jest normalna sprawa. Ważne, że naprawiony

greg505 - Następnym razem, tak czy siak, będę walczył
    JareK77 - BTW. jest 280 koników
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Działanie immobilizera

Takie pytanko mam: czy do prawidłowego działania immobilizera konieczne są baterie w kluczyku ?

Wyświetlił mi się komunikat w mojej insyfni: "sprawdź system antykradzieżowy" i zapaliła się kontrolka immo. Jak wyszedłem z auta - zamknąłem je i otworzyłem - było ok. Zdarzyło się to drugi raz.

Na forum insigni twierdzą, że trzeba zmienić baterie, ale jakoś na zdrowy rozsądek tego nie kupuję.

Komentarz

• gregor6
      Rider
      • 2008
      • 488
      • Volkswagen

Do immobilizera baterii nie trzeba. Trochę by to głupie było, ale może są już takie wynalazki

Komentarz

• djtomi2
        Rider
        • 2010
        • 252
        • Octavia II (1Z3)
        • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Na pewno immo nie ma nic wspólnego z bateriami w pilocie (bo rozumiem, że o tych bateriach mowa). Na wyładowanych bateriach, możesz normalnie otworzyć samochód kluczykiem, odpalić i jechać.
        Najwyraźniej coś ci się sypie immo. Proponuję podłączyć komputer i sprawdzić czy nie zostały jakieś ślady.

Lata temu miałem taki przypadek ( co prawda w ciężarówce, ale immo to immo):
        co jakiś czas fura nie paliła i zaświecała się kontrolka immobilizera. Można było kręcić kluczykiem w jedną i w drugą stronę i nic.
        Natomiast pomagało wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki i wsadzenie go z powrotem.

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A czasami taki komunikat nie wyświetla się jak się rozładowuje bateria w pilocie to alarmu/centralnego zamka? W Skodzie podobno też jest taki komunikat...
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• alxxx
            RS
            • 2010
            • 1823
            • Octavia I (1U2)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez loyd
            "sprawdź system antykradzieżowy"
            Czy ktoś powiedział, że chodzi konkretnie o immo? Pod takim hasłem może się zawierać każde zabezpieczenie przeciwkradzieżowe... Najlepiej, jakby się zapytać jakiegoś speca od opla bądź faktycznie zobaczyć co konkretnie sterownik wie na ten temat.. Jedno jest pewne, jeżeli o immo chodzi to raczej baterie odpadają.

Zamieszczone przez djtomi2
            Lata temu miałem taki przypadek ( co prawda w ciężarówce, ale immo to immo)
            Zależy na jakiej zasadzie był rozwiązany ten immo (komunikacja)
            VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
            Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Zapominacie tylko że świat się zmienia i to co się wydaje (lub nawet byliśmy tego pewni) już takie nie jest.
              W kilku markach i w kilku samochodach innych firm auta nie mają już zwykłego kluczyka pestka immobilizera w nich to już też za mało np: w Audi (choć w BMW Mercedesie czy niektórych autach VW) da się z samego kluczyka wyciągnąć dość sporo informacji i to mocno zadziwiających bo jest w nich przebieg auta, spalanie na ostatnim odcinku, prędkość (średnia i max osiągnięta przez auto), ustawienia klimatyzacji, błędy mniejszego zagrożenia (przepalone żarówki, mały poziom płynów - od spryskiwaczy po AdBlue (choć to akurat w Q7 chyba jedynie występuje znaczy AdBlue), korekcja hamulców) i paręnaście innych.
              Tak Insignia ma tę dziwną przypadłość że przy niskim woltażu baterii w kluczyku może informować o błędzie immobilizera - należy albo wymienić baterie albo pozostawić kluczyk w stacyjce na 10-15min w pozycji zapłonu (silnik może być zgaszony) i problem znów odsunie się w czasie
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...