TV LG serii LG7000

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kluczcar
    Classic
    • 2011
    • 29

TV LG serii LG7000

CaveMan, no cóż by ci tu powiedzieć

Jest tego cała masa na tym forum.

Ledwo się zapisałeś, a nie poszukałeś :evil:

Z wyrozumiałości nie nawrzucam bardziej :diabelski_usmiech

Sama wymiana termostatu to max godzina
  • andrzej1962
    L&K
    • 2010
    • 1306
    • Octavia III combi (5E5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

TV LG serii LG7000

Witam. Szukam podpowiedzi wszędzie to dlaczego i nie na forum. Kupiłem "toto" jak w temacie jak było "ochem i achem " na rynku bo w 2008. Wydawało mi się, że zdecydowałem się na kupno Tv z górnej półki i będzie spokój na dobrych kilka lat. Nie przewidziałem jednego, że formy produkujące tv mają gdzieś to, że tv sprzedają pod konkretny rynek. Okazało się, że kupiłem tv mający owszem tuner dvbt ale z kompresją MPEG-2 a nie 4. LG w 2008 roku na pewno wiedziała jaki sygnał będzie nadawany w Polsce nie przeszkodziło to jej na sprzedaż swojego najnowszego modelu na rynek Polski, gdzie wiadomo było, że nie będzie on odbierał cyfrowych sygnałów zarówno z naziemnej jak i z kablówki. W instrukcji owszem jest opis jak po podłączaniu do anteny czy to kablowej czy DVBT odbiornik znajduje wszystkie stacje ale nie odnosi się to do Polski. Mało tego w konfiguracji tv jak wskażemy, że tv jest zainstalowany w Polsce szuka tylko sygnałów analogowych. "oszukując"tv i wskazując mu, że jet zainstalowany np w Niemczech lub w Czechach menu jest bogatsze i posiada opcje szukania kanałów cyfrowych jak i cyfrowych radiowych. Na niektórych forach czytałem, że niektórym to pomogło, mi niestety nie. Wgrałem też najnowszy soft i to też ze strony UK bo na polskiej LG tego nie ma. Wszystko na nic. DTV nadal nie ma. Przechodząc do sedna. Sąsiad korzystający z tej samej kablówki UPC od niedawna odbiera 44 kanały analogowej jak ja ale i 37 cyfrowych o radiu cyfrowym nie wspomnę. Nie ma podłączonego dekodera DVBT ale na pewno ma go wbudowanego, ale nie ma anteny zewnętrznej, tylko kablówka. Podpowiedzcie co mam zrobić (bez wymiany tv) aby odbierać tak jak sąsiad. Posiadam gniazdo CI ale czytałem też, że zamontowanie karty dekodującej mpeg4 na 2 nie dało efektów. Dzięki za zainteresowanie tematem i za ew odpowiedzi.

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

A dokupienie obojętne jakiego tuner MPEG4 nie wchodzi w gre?

Komentarz

• andrzej1962
        L&K
        • 2010
        • 1306
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

nie dopisałem jeszcze jednego, w chwili obecnej z sygnału korzystam na czterech tv. Jak podłączę dekoder będzie odbierał jeden. Nie mam wszystkich tv co mają dvbt mpeg4 ale jakby miały to co? mam do każdego tv dokupić dekoder dvbt ? Chcę niezależnie oglądać tv na każdym tv

Komentarz

• georgg
          RS
          • 2013
          • 17103
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

andrzej1962, może pomogłoby Ci coś takiego: moduł Neotion NP4+ Pocket FTA dekodujący sygnał MPEG-4 na MPEG-2. W 2012 nie obsługiwał jeszcze Twojego telewizora ale teraz kto wie?
          SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
          ​​​
          Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• sosna1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 463
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez georgg
            W 2012 nie obsługiwał jeszcze Twojego telewizora ale teraz
            na nowej liście kompatybilnych jest.
            Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Re: TV LG serii LG7000

Zamieszczone przez andrzej1962
              Witam. Szukam podpowiedzi wszędzie to dlaczego i nie na forum. Kupiłem "toto" jak w temacie jak było "ochem i achem " na rynku bo w 2008. Wydawało mi się, że zdecydowałem się na kupno Tv z górnej półki i będzie spokój na dobrych kilka lat. Nie przewidziałem jednego, że formy produkujące tv mają gdzieś to, że tv sprzedają pod konkretny rynek. Okazało się, że kupiłem tv mający owszem tuner dvbt ale z kompresją MPEG-2 a nie 4. LG w 2008 roku na pewno wiedziała jaki sygnał będzie nadawany w Polsce nie przeszkodziło to jej na sprzedaż swojego najnowszego modelu na rynek Polski, gdzie wiadomo było, że nie będzie on odbierał cyfrowych sygnałów zarówno z naziemnej jak i z kablówki.
              Andrzej mój kolega ma podobny problem, też kupił mpeg2. A dlaczego?? A dlatego, że w 2008 czy 2009 roku kiedy mówiło się o cyfryzacji myślał sobie: a co tam cyfryzacja, kiedy to będzie, za kilka lat to telewizor się zestarzeje a jak kupię nowy. A tymczasem oszczędzę 600zł bo o tyle były tańsze mpeg2 od mpeg4. Oszczędził, owszem, telewizor się nie zestarzał.
              Sporo osób pada teraz ofiarą własnego sknerostwa.

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Zamieszczone przez kazik4x4
                Sporo osób pada teraz ofiarą własnego sknerostwa.
                Kaziu , Ty to umiesz pocieszyć.. niema co... :szeroki_usmiech

andrzej1962, jakbyś chciał tv sprzedać to daj znać , szukam coś na działkę dużego...
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• andrzej1962
                  L&K
                  • 2010
                  • 1306
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

widzę, że macie poczucie humoru coś z gatunku loży szyderców. Tak dla info w 2008 dałem za niego 4 koła i była to dobra cena, gdyż zaraz po wyjściu na rynek szacowano, że będzie kosztował ok 5. Teraz wiem, że dział marketingu LG zadziałał skutecznie. Na rynku było wiele tv ale ten był istnym hitem pod względem nowinek technicznych. Proponuję poczytać recenzje na stronie HDTV. Tak więc cena w tym przypadku nie odgrywała żadnej roli, poza tym informacja z danymi technicznymi została skrzętnie ukryta i nigdzie nawet dzisiaj nie jest dostępna. Nigdzie ich nie znajdziecie nawet w instrukcji obsługi. Poza tym kto by się spodziewał, że najnowszy model na rynek nie ma nawet tunera DVB-C, gdzie tv kablowa funkcjonowała od bardzo dawna i wiadomym było, że sygnał cyfrowy będzie zarówno w "przestrzeni" jak i w kablu.

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

widzę, że macie poczucie humoru coś z gatunku loży szyderców. Tak dla info w 2008 dałem za niego 4 koła i była to dobra cena, gdyż zaraz po wyjściu na rynek szacowano, że będzie kosztował ok 5. .
                    Andrzej, 5kpln to może kosztowały te z mpeg4, a za 4kpln były te z mpeg2... Stad różnica w szacunkach.

Komentarz

• andrzej1962
                      L&K
                      • 2010
                      • 1306
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

otrzymałem odpowiedź z LG cyt:
                      " Witamy,

Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta firmy LG Electronics. Zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby czas oczekiwania na odpowiedź z naszej strony był jak najkrótszy.

-----------Reply to Customer Enquiry------------
                      Szanowny Panie,

dziękujemy za kontakt z naszym działem.

Uprzejmie informujemy, iż model telewizora 42LG7000 nie oferuje możliwości odbioru kanałów cyfrowych w Polsce nadawanych w ramach systemu DVB-C oraz DVB-T MPEG4. Informacje zawarte w instrukcji są przeznaczone na inny rynek niż Polski co również zostało ujęte w instrukcji. Pana uwagi dotyczące sprzętu zostały przekazane do odpowiedniego działu naszej firmy.

W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt.

Z poważaniem,

K......................, czy ja kupując tv wyjeżdżałem z kraju?! Nie bo do wrocka a Wrocław póki co jeszcze należy do Polski. I teraz co mi pozostaje?! kupić tuner DVB-C i T w jednym za ile?! Poza tym pytam kto przed kupnem sprzętu jakiegokolwiek do domu czyta wcześniej instrukcję obsługi. Po kupnie owszem ale to też wtedy jak czegoś nie można ogarnąć. Nawet czytając instrukcję (książkową) dla Polski przeznaczono tylko pięć stron z których i tak nic nie wynika. W zacytowanej instrukcji owszem jest wzmianka ale takiej treści: w krajach gdzie standard transmisji cyfrowej nie został jeszcze ustalony, niektóre funkcje związane z obsługą telewizji cyfrowej DTV mogą nie pracować, gdyż są zależne od dostępnych na danym obszarze usług cyfrowych"
                      Czy ktoś wywnioskowałby, że ten tv nie będzie odbierał cyfrowego sygnału w Polsce za 2-3 lata? Po jaką cholerę był sprzedawany na naszym rynku. To tyle. Wiem jedno, że sprzętu jakiegokolwiek firmy LG już nie kupię i wiem, że firma ta ma to w d...................

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8030
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

andrzej1962, czego oczekiwałeś od LG pisząc maila do nich??

Moje doświadczenia z LG:
                        LG w niektórych modelach również ma problem z dźwiękiem. Przykładowo podłączam dysk pod USB i odtwarzam film w jakości full HD z jakimś tam formatem dźwięku i cisza.Obraz jest a dźwięku nie ma. Mój Samsung łyka wszystko, LG niestety nie. :wink:
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• andrzej1962
                          L&K
                          • 2010
                          • 1306
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                          czego oczekiwałeś od LG pisząc maila do nich??
                          jak już kupiłem badziew to przynajmniej podpowiedzi w rodzaju "proponujemy rozwiązanie takie albo takie". Oby nie sugerowali kupna drugiego tv bo chyba szlag by mnie trafił a tak z drugiej strony to zdaję soie sprawę, że wypuszczając toto na Polskę taki mieli zamiar aby jak się toto nie spieprzy po gw to i tak będzie musiał naiwniak kupić bo może nic nie obejrzy.

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

andrzej1962,
                            kupiłeś telewizor który ma 5 lat i masz pretensje do firmy , że nie przewidziała iż wybrany będzie mpeg4 w PL ? no proszę cie..... , w chwili jak on wychodził standardem był mpeg2 , mpeg4 był nowością.
                            Kup sobie Fergusona : http://www.ferguson-digital.eu/pl/te...ariva-t65.html , przepuści ci nie zdekodowany sygnał do pozostałych odbiorników, samego zaś podłącz do tv i ciesz się cyfrowo jakością.
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• andrzej1962
                              L&K
                              • 2010
                              • 1306
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

loru, Jesteś pewien, że odbiorę sygnał cyfrowy z kablówki? Nie doszukałem się, że ma DVB-C Dodam, że jestem(mieszkam) w takim miejscu, gdzie UPC do sygnału analogowego (wepchnęła) cyfrowy i widzę u sąsiada, że są to kanały jakie są dostępne w naziemnej. Próbowałem odebrać ten cyfrowy i pożyczyłem TV STAR T1030 HD USB PVR. Myślałem, że sygnał DVB-T zotał tylko wprowadzony bez zmian. Niestety nic nie dało bo widocznie sygnał nie jest dla DVB-T a DVB-c więc muszę kupić DVB-C i najlepiej jak będzie miał też DVB-T (tak na przyszłość).

Komentarz

• rafall79
                                Drive
                                • 2010
                                • 89

5 lat temu malo kto sprzedawal w Polsce telewizory z MPEG 4. Trzeba bylo nie oszczedzac i szukac na rynku takiego modelu a nie oczerniac teraz marke LG. Ja uwazam, ze robia dobre TV a nawet lepsze niz Samsungi ktore padaja po gwarancji. Moj LG ma juz 7 lat i nic mu nie dolega. Znajomi tez nie narzekaja, a maja juz niektorzy modele sprzed 5 lat. Natomiast Samsungi padaja jak muchy po gwarancji.
                                Poza tym rozwiazanie jest proste: 120zl i masz fergusona.

Jesli chodzi o brak dzwieku przy niektorych filmach - w niektorych modelach (tych tanszych) nie wspieraja one po prostu DTS. To tez jest w specyfikacji modelu. Zanim kupisz TV, telefon, tablet przeczytaj jego specyfikacje. A nie lapiecie okazje z marketu, a pozniej narzekacie.
                                Rafał

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rafall79
                                  Natomiast Samsungi padaja jak muchy po gwarancji.
                                  Pewnie padają, nie mniej mój parę lat chodzi i wśród znajomych którzy je maja też chodzą i nie padają. Nie napinaj się bo nikt tu nie pisze o awaryjności. A fakt jest taki, że LG oszczędzało na kodekach w telewizorach 3D LED z przed dwóch lat.
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• andrzej1962
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1306
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez rafall79
                                    Trzeba bylo nie oszczedzac
                                    No chyba kolega raczy żartować?! :twisted: W 2008 4 koła za tv to wg Ciebie mało było? Pewnie można było wydać i kilkanaście ale nie o to chodzi i nie mam zamiaru się licytować. Stwierdzam tylko to, że gdybym został odpowiednio doinformowany to nawet i 2 koła dołożyłbym aby teraz mieć spokój i móc oglądać DTV. A jak myślisz dlaczego bodaj od 2010 sprzedawcy zostali obligatoryjnie zobowiązani do tego aby informować klienta na piśmie, że dany tv nie będzie odbierał DTV bo nie ma "tego lub tamtego"?!. Dyskusję w tym kierunku proponuję zakończyć a do znawców tematu mam prośbę o sugestie jakiego dekodera dvb-c szukać i najlepiej jakby miał dvb-t . Jest tego trochę na rynku.

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

loru, Jesteś pewien, że odbiorę sygnał cyfrowy z kablówki?
                                      nie nie będzie odbierał, tylko to co leci w "powietrzu"
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...