Ja kupowałem te 1Z1 998 001 w komplecie masz obie przednie.
Informacje n/t zakupu samochodu w Szwajcarii
Zwiń
X
-
Informacje n/t zakupu samochodu w Szwajcarii
Potrzebuję informacji,jak w temacie.
Jak wygląda przyprowadzenie auta na kołach?Czy tak jak w Niemczech kupuje się tablice tranzytowe i ubezpieczenie,czy jest inna opcja?
Czy jeśli Szwajcaria nie jest członkiem UE,to w PL płaci się vat,czy stowarzyszenie Szwajcarii z UE sprawia,że zakup jest traktowany jak zakup w UE?
Może ktoś zna dodatkowe kruczki takiego zakupu?Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
-
-
JanuszSz, zaptyaj tokolosz, bo on ostatnio kupował w Radomiu autko ..... http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72466
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftU nas gosc rejestruje w Niemczech i potem tu przywozi. Jak to sie zalatwia nie wiem, ale tym tropem mozna isc.
Przecież Niemiaszków jako członków UE obowiązują te same przepisy celne dla pojzadów spoza unii co nas.
Czy do Niemiec, czy do Polski jest to wprowadzenie towaru na rynek unijny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4?? A co to za różnica??
Przecież Niemiaszków jako członków UE obowiązują te same przepisy celne dla pojzadów spoza unii co nas.
Czy do Niemiec, czy do Polski jest to wprowadzenie towaru na rynek unijny.
Komentarz
-
-
Agamek, można sprowadzać auta 10-letnie i starsze.
Po zgłębieniu tematu udzielam wyjaśnień:
sprowadzenie ze Szwajcarii via Niemcy handlarze robią w przypadku aut spoza Unii - czyli np. japończyki, amerykańce.
Zgodnie z Unijnymi umowami, auto można odprawić w dowolnym urzędzie celnym na terenie Unii.
W Niemczech płaci się 10% cła i 19% VAT od zadeklarowanej wartości auta.
U nas płaci się od uśrednionej wartości pojazdu wg. eurotax - cło+akcyzę+vat23% od całości.
A jeśli auto przyjechało na lawecie, to czasami jeszcze dokładają do wartości auta koszty transportu....
Ze Szwajcarii dostajemy blachy wywozowe i tymczasowy dowód. Blachy ważne sa dwa lata na okaziciela, czyli można na nie przywieźć kilka aut. Wymienia się tylko dowód, do którego wpisywane są inne auta.
To tak po krótce co mi się udało ustalić w rozmowie z kolegą.
Komentarz
-
Komentarz