Zamieszczone przez rafiki
stary komputer do Internetu - czy Linux pomoże?
Zwiń
X
-
stary komputer do Internetu - czy Linux pomoże?
Cześć,
Jest sobie stary komputer, który służy do przeglądania Internetu, zdjęć i filmów. O ile z filmami czy zdjęciami nie ma problemów to przeglądanie Internetu jest niemal niemożliwe. W momencie pojawienia się na stronie reklamy we Flashu czy włączenia Youtuba zamula totalnie, obciążenie procesora 100%. Wiem, że Flash jest bardzo zasobożerny ale aż trudno mi sobie wyobrazić, że komputer, na którym niegdyś grałem w gry 3D nie może płynnie wyświetlić Flasha. Zastanawiam się czy jakaś lekka dystrybucja Linuxa by coś tu pomogła. Z Flasha (Youtube) chcę móc korzystać więc rozwiązania typu Adblock odpadają.
Sprzęt to: AMD Duron 1800 MHz, 1 GB RAM DDR, GeForce 2 Ti 32 MB, obecny system Windows XP Pro.
Próbowałem wyłączyć zbędne efekty graficzne w systemie, wyłączyć wspomaganie sprzętowe filmów we Flashu, zmniejszać ich rozdzielczość. Brak efektów.
Jakieś pomysły poza wymianą sprzętu? Z tego komputera korzysta się 1-2 razy w tygodniu.
-
-
linux powinien pomóc, na laptopie pIII 512 ramu ubuntu daje radęDemonem prędkości nie jest ale znacznie lepiej sobie daje radę niż xp
Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez granacikZ Flasha (Youtube) chcę móc korzystać więc rozwiązania typu Adblock odpadają.
W robocie mamy tego typu sprzet jako kompy dla prowadzących na części sal dydaktycznych - jakoś to chodzi.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Możesz pobawić się pamięcią wirtualną w zakładce Wydajność (jeśli dalej mówimy o XP). Tam zwiększyć mu bufor. Często taki zabieg poprawia wydajność PC-ta w starszej skorupce.
Podsyłam Ci link od MSoftu -> http://support.microsoft.com/kb/308417/pl
I ewentualnie poleciłbym wersję Home Edition. Jest mniej pamięciożerna niż XP. Z tego co widzę to procesor masz jednordzeniowy więc XP HE będzie jak ulał. Co innego gdybyś miał duala wtedy jak najbardziej XP ze względu na to że XP obsługuje więcej niż jeden procesor (czyt. rdzeń). :wink:
Oraz druga informacja: potraktować system CCleanerem (z tym że odznaczyć opcję w menu kontekstowym "Usuwanie danych z wolnej przestrzeni dyskowej"). Polecam program jako "czyściciel" śmieci na komputerze.Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB
Komentarz
-
-
Dzięki wszystkim za rady, spróbuję to o czym piszecie. Reinstalację XP już robiłem, Internet tak samo słabo chodzi jak przed reinstalacją.
Ciekawa sprawa... Co do Linuxa to zrobiłem na pendrivie bootującego Slax'a (KDE) żeby zobaczyć czy generalnie to jakoś możliwie działa i prosto wygląda (ten stary komputer użytkuje osoba w wieku 60 lat) z tymże Linuxy uruchomiłem na mocniejszym sprzęcie, którego używam na co dzień (Core2Duo E8400@3,6 GHz, 2 GB RAM i GF 9600 GT). Próbowałem też Minta 15 LXDE uruchomionego z płyty i oba na moim dwurdzeniowym procku mocno przycinały Flasha (Firefox i Chrome) czasem wywalały błąd wtyczki - Flash przestawał działać. Domyślam się, że gdyby zainstalować któregoś z nich na dysku byłoby lepiej (nie możliwe żeby słabo to chodziło bo sprzęt jest nie najgorszy) ale zastanawiam się czy faktycznie Win XP z SP3 jest bardziej zasobożerny niż taki nowoczesny Linux?
Komentarz
-
-
Na wspomnianych sprzętach (1.5-2.2 GHz, 512-1GB RAM) wrzucam standardowo XP SP3 (wygoda z VL i nlitem- a jak kilka podobnych konf., to ghost i robota sama idzie do przodu
).
Po starcie trochę zasobów zżera antywir, ale tak to da się pracować - ot zwykła cyfrowa maszyna biurowa. IMO XP SP3 nie jest tu problemem.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zmiana karty na wydajniejszą powinna wspomóc kompa. Tak jak piszą inni powyłączaj wszystko co zbędne wraz z antywirusem Start - Uruchom - msconfig - zakładka uruchamianie odptasz co zbędne zapisz ustawienia, restart kompa (dostaniesz komunikat że coś tam pozmieniałeś zaakceptuj go i zaptasz żeby nie pokazywał ponownie).
Mam w domu komputer z 2005 r. czyli Athlon Sempron 1,5 GHz (1 rdzeń) 512 Ram i wbudowana grafika w płytę i jakoś to działa na XP Prof. dziecko ogląda bajki bez większych problemów.
Może zastosuj inne kodeki do filmów ale czemu zamula www tego nie wiem
[ Dodano: Wto 08 Paź, 13 21:06 ]
Zamieszczone przez granacikInternet tak samo słabo chodzi jak przed reinstalacją.pewnie to było głupie pytanie :lol:
Paweł
Komentarz
-
-
granacik możesz się pokusić jeszcze o jedną rzecz. Znajdź w sieci starszą wersję Flash Playera (V10 przykładowo). Odinstaluj aktualną i zastąp starszą. Odznacz dla tej wtyczki automatyczne aktualizacje i zobacz co się będzie działo. Starszy Flash Player nie używa dwóch procesów (dosyć pamięciożernych) jak dotychczasowy (aktualny).Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB
Komentarz
-
-
Jeśli filmy działają, a tylko Flash zamula, to problem jest z Flashem - starsza wersja Flash Playera może być dobrym pomysłem.
Jeśli chodzi o przejście na Linuxa z powodu Flasha, to możesz wpaść z deszczu pod rynnę: ciężko jest znaleźć dobry sterownik dla przeglądarki, żeby filmy Flash płynnie chodziły.
Na podobnie starym komputerze (1,5GHz, 512RAM) zainstalowałem Lubuntu - flash działa poprawnie za wyjątkiem, kiedy próbuję coś oglądać na pełnym ekranie - wtedy się tnie.
Komentarz
-
Komentarz