Jakie auto siedmioosobowe?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sterngre
    Classic
    • 2010
    • 38

Zamieszczone przez VRSmaniak
    Zamieszczone przez bolo81
    W dniu 15.06.2014 położona powłoka ceramiczna Gyeon Mohs+

Prace wykonane w Car-Spa Wrocław: http://www.wroclawcarspa.pl/
    Ile kosztuje taka powłoka, jak dlugo trwają prace, na jak długo ma ta powłoka starczyć i czy widzisz roznice po miesiacu użytkowania? ??
    Przy odpowiednim traktowaniu lakieru powłoka powinna starczyć na minimum 12 miesięcy. W przypadku Mohs+ trwałość powłoki określania jest na 24 miesiące i potwierdzone jest to pisemną gwarancją.

Jeżeli naprawdę aplikowałeś Mohs+, a nie Mohs to zarzuć foty, bo jestem ciekawy jak to wygląda.
  • gieu
    Rider
    • 2009
    • 607
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wielkimi krokami nadchodzi ten dzień kiedy moja Octavia pójdzie w odstawkę, a ja przesiądę się w auto 7-osobowe.

Idąc na łatwiznę celuję w VW Tourana, choć najbardziej podoba mi sie Ford S-Max i chciałbym was poprosić o opinię na temat tych aut, ewentualnie także na temat innych podobnych pojazdów.

Kryteria:
    - raczej coś nowego (będę polował na wyprzedażach rocznika), ewentualnie używane 2-3 lata
    - w drugim rzędzie 3 niezależne fotele
    - dwa fotele w trzecim rzędzie raczej jako coś zaposowego, niż do codziennego użytku
    - raczej benzyna
    Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• lukaszz
      Ambiente
      • 2009
      • 167

zobacz mazde 5
      Mazda to wiodąca marka japońskich samochodów. Poznaj szeroką ofertę i najnowsze modele aut. Sprawdź ceny i konfiguracje. Mazda - Crafted in Japan.

Komentarz

• gieu
        Rider
        • 2009
        • 607
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki. Wiem, wybór jest duży i większość 7-osobówek już sobie w internecie obejrzałem. Teraz chodzi mi przede wszystkim o jakieś praktyczne spostrzeżenia użytkowników tych pojazdów, zarówno co do funkcjonalności, komfortu, kosztów utrzymania, jak i awaryjności.

No i gdyby ktoś 'znał' jakieś dobrze wyposażone 7-osobowe, od pierwszego właściciela i max. 3-letnie, które jest do sprzedania to proszę o sygnał.
        Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• KAMA_PL
          Ambiente
          • 2012
          • 109

Ja kolego odradził bym Ci Touranka. Może i jest fajny (o wersji CROSS nawet nie wspominam) ale nad jego rozstawem osi można wiele ponarzekać. Sugerowałbym Ci rozglądać się nad VW Sharanem i ewentualnie Fordem Galaxy. Można tu dorzucić Mazda Premacy ale możesz co roku zaprawki w niej robić. :| Jak PB to już z LPG lub ON by dobrze było. Rozglądasz się nad "większymi" autkami. Na samej benzynie może Ci się to zbytnio nie opłacać. A tak najprościej jest kupić aktualny katalog motoryzacyjny i wtedy sam sobie zobaczysz, poczytasz opinie i ewentualne koszty utrzymania. Ja tak zawitałem w rodzinie Skody.
          Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• Wojtas_Poznań
            RS
            • 2010
            • 2822

Zamieszczone przez gieu
            Teraz chodzi mi przede wszystkim o jakieś praktyczne spostrzeżenia użytkowników tych pojazdów, zarówno co do funkcjonalności, komfortu, kosztów utrzymania, jak i awaryjności.
            o Dacii Lodgy można poczytać w showroomie :lol:

[ Dodano: Sro 16 Paź, 13 12:10 ]
            Zamieszczone przez KAMA_PL
            Sugerowałbym Ci rozglądać się nad VW Sharanem i ewentualnie Fordem Galaxy
            i może jeszcze Seatem Alhambrą ..... bo to wszystko prawie jedno i to samo
            SPOT Poznań:
            .....
            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• KAMA_PL
              Ambiente
              • 2012
              • 109

Wiedziałem że o czymś zapomniałem. To zamieniam Forda na Seata w swojej wypowiedzi. :lol: Aczkolwiek nic nie mam do zwolenników "eFek". :wink:
              Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• dudek_t
                L&K
                • 2008
                • 1421

Zdecydowanie S-max. Jeśli coś większego to Sharan i Galaxy. Touran to małe autko, zdecydowanie nie 7 osobowe.

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez gieu
                  nadchodzi ten dzień kiedy moja Octavia pójdzie w odstawkę, a ja przesiądę się w auto 7-osobowe.
                  Dacia Lodgy Szczyt techniki dla niektórych na tym forum 8)

A tak na poważnie.
                  Wszystko zalezy od budzetu i wymogów. Pytanie czy po załadowaniu 7 osób zalezy ci tez na zabranu dla nich wszystkich bagażu, czy tylko na przewiezieniu 7 osób które jakiś tam wielkich bagażów nie mają.
                  Jęsli ta druga opcja to praktycznie każdy porządny VAN najacy 7 foteli spełni twoje wymogi np. S-max, Galaxy/Sharan/Alhambra, Zafira czy najnowszy Carens.
                  Jeśli natomiast chcesz zabrać siedmioosobową rodzinę na wakacje, to tu zaczynają się schody, bo w ww. pojazdy 7 osób ci i owszem wejdzie, ale juz ich bagaże niekoniecznie
                  Tu pozostają na placu moje osobowe wersje dostawczaków takich jak: VW Multivan, Fiat Scudo oraz Freemont czy Mercedes Viano.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• maymer
                    Elegance
                    • 2010
                    • 839

Freemont, przy 7 miejscach prawie nie ma bagażnika. Wujek ma S-MAXa co prawda diesel i 2006 rok, dosyć awaryjne auto, ale to pierwszy wypust. Ja bym się zastanowił nad Sharanem, Alhambrą lub moim ulubionym vanem - Multivanem na full opcji

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

maymer, oj jak dobrze kojarzę to, Freemont przy komplecie foteli ma spor więcej przestrzeni bagażowej niż Sharan/Alhambra czy Galaxy.
                      A co do Multivana, to za jakiś tydzień będę znał dokładne ceny ( po upustach) tego modelu.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• maymer
                        Elegance
                        • 2010
                        • 839

Big, oglądałem Freemonta w salonie i jak dobrze pamiętam szału nie było, chociaż nie mam porównania do Galaxy, Sharana i Alhambry. Freemont, fajne auto, jeszcze z tym silnikiem 3.6 czy 3.8

Komentarz

• kbjanek
                          Rider
                          • 2009
                          • 381

co do freemonta to w automaniaku wysmiali jego wage,
                          na testach mieli full opction i dolozony hak,
                          w mysl przepisow mogli ciagnac przyczepe, ale juz na przyczepie nic,
                          ze wzgledu na wage

Komentarz

• dudek_t
                            L&K
                            • 2008
                            • 1421

Zamieszczone przez kbjanek
                            co do freemonta to w automaniaku wysmiali jego wage,
                            na testach mieli full opction i dolozony hak,
                            w mysl przepisow mogli ciagnac przyczepe, ale juz na przyczepie nic,
                            ze wzgledu na wage
                            Pomyłka w homologacji w naszym kraju. Ktoś nieźle dał dupska. U nas maksymalne DMC przyczepy z hamulcem to 500 kg :lol: Ten sam samochód kupiony na zachodzie w granicach 1600-1800 DMC przyczepy

Komentarz

• oolsztyniak
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6650
                              • Superb II combi (3T5)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ja bym stawiał na S-Max
                              Czym poprałbym swoją decyzję?
                              Tym, że mi się podoba :lol:

Zrobiłem Focusem II FL 280 kkm, i poza padniętymi dwumasami w ilości chyba 4 czy 5 i dwa razy turbina (to chyba z mojej winy ;-) ) nie sypało się nic.
                              Zawias oryginał jak był tak został przy "rozstaniu", wg bardzo porządne auto było.
                              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• spacewalker
                                Elegance
                                • 2012
                                • 943

Zamieszczone przez oolsztyniak
                                Ja bym stawiał na S-Max
                                Czym poprałbym swoją decyzję?
                                Tym, że mi się podoba :lol:

Zrobiłem Focusem II FL 280 kkm, i poza padniętymi dwumasami w ilości chyba 4 czy 5 i dwa razy turbina (to chyba z mojej winy ;-) ) nie sypało się nic.
                                Zawias oryginał jak był tak został przy "rozstaniu", wg bardzo porządne auto było.
                                Kolega ma C-maxa od dwóch lat , nie ma miesiąca by nie był w serwisie. A to nie idzie, a to jakas dziura ze pedał wciska a tu zonk, drugi raz szyba przednia pęka. Auto ma z salonu, zamawiane pod siebie, nie z wystawy.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

A jaka roznica bedzie miedzy S-Max a Galaxy. S-max to takie ciut naciagniete Mondeo, a Galaxy to jednak taki bardziej van??

A z tymi Multivanami to tez tak rozowo nie ma. Silnik 2.0biTDI to z wielu opisow slabizna.

T5 konczy chyba w tym roku i ma sie pojawic model T6 - moze tu oczekiwac upustow, bo nowy T5 2.0TSI to budzet chyba 2x S-Max (wersja nie golas, bo golasa to i za 100tys mozna kupic)
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Zamieszczone przez dudek_t
                                    Pomyłka w homologacji w naszym kraju. Ktoś nieźle dał dupska. U nas maksymalne DMC przyczepy z hamulcem to 500 kg
                                    Robisz kategorie B92 i możesz spokojnie latać normalnym zestawem.
                                    O ortografie dba FF.
                                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• oolsztyniak
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6650
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez spacewalker
                                      Kolega ma C-maxa od dwóch lat , nie ma miesiąca by nie był w serwisie. A to nie idzie, a to jakas dziura ze pedał wciska a tu zonk, drugi raz szyba przednia pęka. Auto ma z salonu, zamawiane pod siebie, nie z wystawy.
                                      Widzisz a u mnie nie było problemów a auto firmowe więc nie oszczędzałem go jakoś wyjątkowo co nie znaczy, że nie dbałem.
                                      Czasem się trafi taki bubel i człowiek wydaje kupę forsy albo się kredytuje a tu taki zonk.

Komentarz

• fan
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 760

Kolega kupil ostatnio Chevroleta Orlando,dobra cena i 7os. Fajny "autobus'.
                                        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• słoń
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 777

Zamieszczone przez fan
                                          ciasnota,totalny brak miejsca

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez słoń
                                            ciasnota,totalny brak miejsca
                                            A po rozłozeniu dodatkowych 2 foteli, absolutny brak bagażnika !!
                                            Dlatego już na początku pisałem, że najpierw, autor wątku musi nam powiedziec do czego ma słuzyć, to 7-mio osobowe auto.
                                            Bo, jeśli do przewiezienia 7 osób na konferencję, czy okazyjnie na imprezę, to te wymogi spełni każdy van z siedmioma fotelami.
                                            Jednak, jesli to auto ma być rodzinnym autem dla 5 dzieci + 2 rodziców + ich bagaże, to już znacznie zawęża się nam krąg spełniajacych te kryteria modeli, do właściwie, tylko aut osobowych zbudowanych na bazie dostawczaków (VW Multivan, Renault Trafic w wersji osobowej, Fiat Scudo, Mercedes Viano).
                                            Znam ten problem bo 2 lata temu doradzałem kumplowi z pracy (4 dzieci + 2 os. dorosłe) w kupnie takiego auta, tyle że uzywanego. Kupił Mazdę MPV z 2006 r., bo tylko ona miała na tyle duże wnętrze, aby po zajęciu miesca przez 6 osób pozostło jeszcze miejsce na ich bagaż.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

gieu, jak dla mnie to s-max 2.5T silnik ten sam co w focusie ST, 350PS idzie z tego zrobić więc jak byś chciał sie pozbyć teściowej raz na zawsze z samochodu to wystarczy ją przewieźć :lol:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dudek_t
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1421

Zamieszczone przez Thundi
                                                Zamieszczone przez dudek_t
                                                Pomyłka w homologacji w naszym kraju. Ktoś nieźle dał dupska. U nas maksymalne DMC przyczepy z hamulcem to 500 kg
                                                Robisz kategorie B92 i możesz spokojnie latać normalnym zestawem.
                                                Nie możesz, niezależnie od posiadanego prawka. Homologacja nie pozwala. Nie chodzi o łączną masę zestawu. Chodzi o to że wg. polskiej homologacji ten samochód nie może ciągnąć przyczepy z hamulcem cięższej niż 500kg DMC przyczepy.

Komentarz

• oolsztyniak
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6650
                                                  • Superb II combi (3T5)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez fan
                                                  i robiony jest z "jednej bryły", tzn że karoseria nie jest spawana, wykonany jest odlew co podobno jest dobre jeśli chodzi o bezpieczeństwo.

Komentarz

Pracuję...