Bluetooth w IBM THINK PAD Z61M

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oktaw
    Classic
    • 2013
    • 10

A może chociwelka? lub "Pod borem" ?
    W sumie muszę dwa warunki spełnić- pierwsze to uruchomić wycieraczki w szkodniku, dwa- zjechać w czwartek z budowy .

Ok, wycieraczki uruchomione
  • DeX
    Drive
    • 2012
    • 87

Witam Szanownych Kolegów z forum
    Zapewne większość z Was posiada laptopy - prywatne lub służbowe. Do tej większości kwalifikuję się również moja osoba. IBM Lenovo ThinkPAD Z61M - jest to model posiadany przeze mnie już od dłuższego czasu. Sprzęt nieco wiekowy ale po wstawieniu dysku SSD i większego RAMU śmiga lepiej niż nie jedna nówka. Kiedyś miałem XP a przy zmianie dysku zarzuciłem WIN 7 w wersji Home Premium. Mój problem polega na tym, że po zmianie systemu nie mogę korzystać z bluetootha. Oczywiście próbowałem instalować wszelkie sterowniki wzięte z neta a tym bardziej se strony producenta. Zainstalowanie samego sterownika to nie wszystko. Bluetootha trzeba jeszcze włączyć. W XP mogłem to zrobić za pośrednictwem MENU dostępnym z poziomu niebieskiego przycisku "ThinkVantage". Rzecz w tym, że taki soft nie jest dostępny pod win7 albo ja poprostu nie mogę znaleźć stosownej wersji. Czy ktoś może bardziej kumaty pomoże koledze w potrzebie ?
    W menedżerze urządzeń oczywiście nie widać urządzenia.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Komentarz

• maxpaynemm
      RS
      • 2008
      • 1764
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez DeX
      W menedżerze urządzeń oczywiście nie widać urządzenia.
      Nie widać wogóle czy widać jako nierozpoznane urzadzenie???

Wydaje mi sie że bez wzgledu na Win w menedżerze "coś" powinno byc widoczne. Sam wymieniałes cześci czy ktoś Ci robił??

[ Dodano: Wto 29 Paź, 13 15:28 ]
      Moduł BT jest zazwyczaj( dotyczy starszych lapków) wpinany w płyte glowną jak np kosci pamieci. Może ktoś sobie porzyczył albo cos się wypieło podczas modyfikacji :roll:
      Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• DeX
        Drive
        • 2012
        • 87

Sam wstawiałem. Nikomu nie daję dłubać w moich kompach
        W ogóle nie widać urządzenia w menedżerze. Kiedyś miałem VISTĘ i ten sam problem ale udało mi się wygrzebać na jakimś zagranicznym forum taki soft, gdzie mogłem sobie włączać lub wyłaczać bluetootha i dopiero wtedy mi się pojawiało to urządzenie na liście w menedżerze. W przypadku WIN 7 niestety nie mogę tego softu zainstalować, ponieważ przy próbie instalacji dostaję po oczach komunikatem o niezgodności systemu czy cuś ...
        Może ktoś ma takiego lapa jak mój i użyczy odpowiedni sterownik+soft ablo przynajmniej sam program którym włączymy BT

Ponadto sięgając pamięcią do przeszłości jak robiłem re-instalację XP to klikałem button "think vantage" dopiero wyszukiwało nowe urządzenie i instalowałem sterownik. To na takiej zasadzie jak karta WIFI - tu mamy pstryczek - wyłączony menedżer nie widzi - włączony dopiero coś można robić.

Komentarz

• georgg
          RS
          • 2013
          • 17116
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

DeX, a sterowniki z tej strony Lenovo instalowałeś ? Może zadziałają.
          SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
          ​​​
          Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• DeX
            Drive
            • 2012
            • 87

Już mam solucję. Trzeba zainstalować najpierw stąd: CLICK!
            HOTKEY FEATURES INTEGRATION oraz HOTKEY FEATURES PATCH
            wtedy wciskamy kombinację klawiszy FN+ F5 i włączamy BLUETOOTH RADIO i dalej już instalujemy ściągnięty wcześniej sterownik ze stronki Lenovo.
            Jakby ktoś miał z tym problem służę pomocą

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Po pierwsze niektóre sprzęty w lapkach są widoczne dopiero po zainstalowaniu poprawki/sterownikow do mostka.
              Po drugie po co kolego tak sie bawisz skoro można ściągnąć ze strony lenowo program który sam rozpoznaje co jest w kompie i sam instaluje odpowiednie programy ?
              u mnie T60 działa to tak że instaluje windowsa ten program lenowo podłączam do neta przez kabel i idę sobie na kawę wracam po 3-4godzinach i wszystko jest zainstalowane
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• DeX
                Drive
                • 2012
                • 87

Nie brałem pod uwagę tego softu pobierając stery. Może nie był dostępny do mojego lapa albo zwyczajnie nie doczytałem.
                Zawsze robię tak, że instaluję podstawowe stery do urządzeń a nie full pakiet łącznie z zestawem do monitorowania dysku, połączeń sieciowych i temu podobnych.

Komentarz

Pracuję...