Zamieszczone przez Greeg78
Darowizna
Zwiń
X
-
wielkie dzieki,a powiedz mi jeszcze co bedzie lepsze przelac pieniadze i zglosic do urzedu czy zrobic to u prawnika? Sprawa wyglada tak ze w polsce nie mam zadnych dochodow itd ale mam tam konto,wiec przeleje pieniadze na moje polskie konto, a z polskiego konta na konto rodzicow,pytanie jest tylko czy us nie doczepi sie do moich pieniedzy jak wplyna na moje konto
Komentarz
-
-
piotrcar, robisz przelew z konta zagranicznego na swoje konto osobiste w PL i z tego konta przelewasz na konto indywidualne rodzica w treści przelewu darowizna dla ojca nazwisko i imię lub darowizna dla mamy a rodzice mają 6 miesięcy na zgłoszenie do US darowizny. Najlepiej jakbyś zadzwonił do US i zapytał o formularz.
Komentarz
-
-
Na 100 % darowizna w pierwszej linii jest zwolniona od podatku, pod warunkiem!!! zgłoszenia do US. jak nie zgłoszą - płacą!!!.
"Jaki podatek od darowizn między rodzicami i dziećmi(...)
Darowizny (bez względu na to, czy spisane w formie aktu notarialnego czy tylko faktycznie zrealizowane) objęte są, co do zasady, opodatkowaniem podatkiem spadków i darowizn.
(...)
Ustawodawca przewidział jednak zwolnienie od tego podatku w przypadku darowizny między rodzicami i dziećmi. Zwolnienie to dotyczy również obdarowanych dziadków, pasierbów, sióstr, braci, ojczymów i macoch. Ważne jest jednak, by zachować wymagania formalne i terminy do zgłoszenia danej darowizny do organu podatkowego.
Całkowicie zwolnione od opodatkowania są darowizny między rodzicami i dziećmi, jeśli obdarowany zgłosi nabycie własności rzeczy (na przykład samochodu) lub praw majątkowych (na przykład obligacji) w terminie 6 miesięcy od dnia wykonania darowizny. Jeżeli darowizna została stwierdzona aktem notarialnym, to te 6 miesięcy liczy się od dnia podpisania aktu.
(...)
Dodatkowo, jeśli przedmiotem darowizny są środki pieniężne (złotówki lub inne waluty) a ich wartość przekracza 9637 złotych (licząc ostatnie 5 lat od danej osoby), konieczne jest posiadanie dowodu otrzymania ich na rachunek bankowy lub przekazem pocztowym.
W przypadku zawarcia umowy darowizny w formie aktu notarialnego obdarowany zwolniony jest z obowiązku zgłoszenia nabycia darowizny.
Zgłoszenie darowizny podlegającej opisanemu zwolnieniu następuje poprzez złożenie do właściwego dla miejsca zamieszkania obdarowanego urzędu skarbowego druku SD-Z2.
Należy w nim podać dane podatnika (czyli obdarowanego), darczyńcy a w pozycji 42 zaznaczyć kwadrat piąty. Następnie należy opisać darowiznę, wskazać jej wartość oraz kim dla obdarowanego jest darczyńca.
Czytaj więcej na Infor.pl: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/p...#ixzz2kNZho83apozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skalarmam pytanko;czy moge sprzedać mieszkanie darowne przez mojego ojca w 2010 roku nie płacąc podatku?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78amlas, tak, ale to nie " w tę stronę" działa.
Gdyby, odpukać, przyszło do podziału spadku po Tobie, to ta darowizna była by zaliczona do masy spadkowej po Tobie (czyli tak, jakbyś dalej miał te pieniądze).
Tak bardzo ogólnie rzecz biorąc oczywiście.
Rozważając oczywiście teoretycznie to obdarowany musiałby zwrócić pieniądze do masy spadkowej po darującym. W tym wypadku ojciec zwraca kasę do spadku po synie. Ale wcześniej za te pieniądze kupił mieszkanie - to nic, i tak muszą wejść do masy spadkowej.
Czasami różnie to w rodzinach bywa, zależy. Piszę to tylko po to, żeby była świadomość, że taka darowizna pociąga za sobą czasem konsekwencje z jakich nie zdajemy sobie sprawy.
Komentarz
-
-
może i głupie, ale takie jest prawo spadkowe.
Niby zabezpiecza to najbliższą rodzinę zmarłego (zachowek), na wypadek gdyby komuś przyszło do głowy np. zapisać swój majątek całkiem obcej osobie.
Mówię, wszystko zależy jaka jest rodzina, bo czasami to w ogóle nie wychodzi poza kręgi rodzinne, załatwia się wewnątrz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Zamieszczone przez skalarmam pytanko;czy moge sprzedać mieszkanie darowne przez mojego ojca w 2010 roku nie płacąc podatku?
teraz inna sytuacja;czy moge zrobić darowiznę z powrotem na ojca bez placenia podatku??
Komentarz
-
Komentarz