jarezz, ok, dzieki. :wink:
Problem z WiFi
Zwiń
X
-
Problem z WiFi
Mam zaskakująco dziwny problem z siecią wifi.
Otóż jest sobie router wifi TPlink.
Do tego podłączone są 4 komputery (1 stacjonarny, 3 laptopy, wszystkie przez wifi).
Stacjonarny oraz 2 laptopy działają bez zarzutu w tym zestawieniu.
Niestety 4-ty laptop (mój) ma poważny kłopot - działa na nim wifi aż do pierwszego restartu komputera. Później łapie łączność z routerem ale nie dostaje już sygnału internetowego. Wystarczy zmienić nazwę sieci na inną i znów działa net, znów do kolejnego restartu i tak w kółko. 2 razy nie łapie tej samej nazwy sieci. Jako że mój syn za bardzo rozklikał komputer dziś robiłem format dysku. Niestety nic to nie pomogło w stosunku do tego, co było kiedyś... Nadal po pierwszym połączeniu z daną nazwą sieci internet śmiga, po następnym już nie.
Macie jakieś pomysły co to może być?Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
https://www.facebook.com/Freshtimers
-
-
Ustaw któryś z tych kanałów i spróbuj 5,6,7"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
Komentarz
-
-
Router mam TP Link TL-WR841N.
Dziwna sprawa z nim, ale udało mi się rozwiązać problem.
Dopiero po 4-tym resecie routera udało mi się tak utworzyć sieć bezprzewodową, która skonfigurowała się na stałe z moim laptopem. Przy 3 wcześniejszych próbach nie było żadnych efektów. Czy to znaczy, że psuje się sam router czy to czysty przypadek?Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez klekocixDopiero po 4-tym resecie routera udało mi się tak utworzyć sieć bezprzewodową, która skonfigurowała się na stałe z moim laptopem. Przy 3 wcześniejszych próbach nie było żadnych efektów. Czy to znaczy, że psuje się sam router czy to czysty przypadek?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez klekocixDopiero po 4-tym resecie routera udało mi się tak utworzyć sieć bezprzewodową, która skonfigurowała się na stałe z moim laptopem. Przy 3 wcześniejszych próbach nie było żadnych efektów. Czy to znaczy, że psuje się sam router czy to czysty przypadek?
Tak, był restart routera, znów wklepanie ustawień i znów chodził tylko z 3-ma komputerami i tak trzy razy. Za ostatnim (choć wykonywałem dokładnie te same operacje) załapał czwarty komputer i wszystko ładnie śmiga.Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
No to i ja mam pytanie, kupiłem dla żony laptop sony vaio o oznaczeniu SVE1113M1EW dokładnie taki jak na foto z windows 8 (żal.pl) - bardzo często rozłącza wi-fi . Problem nie jest raczej z routerem bo podłączony jest do niego komputer stacjonarny, mój laptop satelite i tu nie ma problemu z rozłączaniem sieci.
Czy ktoś wie może dlaczego tak się dzieje?
Czy to wina laptopa czy windowsa? A może karta sieciowa?
Jak korzystam z wi-fi na telefonie Xperia Z problem nie występuje, żony LG również nie ma problemu.Załączone plikiByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakCzy to wina laptopa czy windowsa?
Komentarz
-
-
Odgrzeję trochę...
Mam obecnie router TPLink WR-740N. Internet z kablówki. Jak postawię lapka tuż przy nim to necik śmiga na pełnej prędkości. Jak odejdę do drugiego pokoju (4 metry, drzwi w drzwi) to siła sygnału spada o ok. 20-30% a co najgorsze - internet z wcześniejszych 60Mb/s spada do max. 20Mb/s albo mniej często.
Po podłączeniu kablem wszystko ok.
Obstawiam jakiś feler samego routera gdyż inne komputery w domu działają tak samo.
Sprawdzałem już inne kanały i to samo. Ustawienia karty sieciowej - bez rezultatu - co najwyżej gorzej.
Chyba czas na ten router mimo, że ma dopiero 3 lata.
Jaki sprzęt polecilibyście w rozsądnej cenie (max. 120-140zł) i żeby miał mocniejszy sygnał ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Witaj,
Ten Router EdiMax BR-6428nC powinien spełnić Twoje oczekiwania.
Do tego cena jest niższa niż zakładałeśPozdrawiam
Kolinek
Komentarz
-
-
kolinek77, Ale to ma rogi (anteny) :shock:
Osobiście od kilku lat używam Linksys E2500 i jestem mega zadowolony (schowany w przedpokoju w podwieszanym suficie). Mam lepsze osiągi na wifi niż na sprzęcie który dostałem od vectry. Dodatkowa zaleta to że jest dwupasmowy (2,4 i 5 GHz) i ma port usb. Niestety ale przekracza trochę twoją cenę. Ale zawsze możesz brać niższy model np Linksys E900
Komentarz
-
-
eaglemirek, nie jest tak źle z tą ceną ;-)
Zastanawia mnie też czy wykorzystam te 2 zakresy ? Czy do tego celu muszę mieć odpowiednie karty wifi w kompach ? Czy one domyślnie są gotowe ? Jak to sprawdzić ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
looker, U mnie 2 laptopy chodzą w 5 a 2 pozostałe tylko w n 2,4 Komórki działającej w 5 chyba nie ma. Sprawdzić to chyba tylko w danych taktyczno technicznych laptopa
Do sprawdzania tłoku w kanałach wifi używam inSSIDer Aktualnie jak sprawdzę to ma m 17 sieci w zasięgu 2,4 i tylko moja jako jedyna działa dodatkowo w 5 :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Dane takt.-techn. :-) Dobre :-) Zabrzmiało swojsko...
Mam inSSID-era to też się pobawię.
Dzięki za podpowiedź.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
-
Zafunduj sobie router do alternatywnego softu np: linksys, asus, netgar i wgraj dd-wrt lub tomato i ciesz się bezawaryjną pracą sprzętu. U mnie stary poczciwy wrt54gl śmiga już 6 lat na tomato i nie mam problemu po lanie i wifi. Chyba że chcesz coś naprawdę mocnego to RB z mikrotika można dostać za 250zł z level3.
Komentarz
-
-
Nie jestem fachowcem w sieciowych dziedzinach i nie mam zamiaru się z tego "doktoryzować". Sprawa alternatywnego softu obiła mi się o uszy... Pomyślę też nad tym.
Jak na razie chyba najbardziej pasuje mi ten Linksys, który podrzucił eaglemirek.
Kupię go i dam znać jak to śmiga. Dzięki za porady koledzy
[ Dodano: Pon 27 Lip, 15 13:18 ]
Routerek zakupiony już jakiś czas temu. Faktycznie - moc sygnału o niebo lepsza !
Wygląda też fajnie.
Ale... Powiedzcie mi proszę co i jak w tym ustrojstwie skonfigurować żeby śmigało z właściwą prędkością ? Bo ja już nie mam siły... Mam w domu net 60Mb/s i taka prędkość FAKTYCZNIE jest. Sprawdzone po kablu bezpośrednio od modemu kablówki. Jak tylko przejdę na wi-fi to spada dramatycznie nawet do kilkunastu Mb/s...
Mam w lapku kartę na 2.4GHz/5GHz, router też działa w dualu. Może warto by było spróbować 5GHz ? Czy wtedy router działa tylko w tym paśmie czy na raz nadaje 2 rodzaje ? Jak włączyć ew. to 5GHz ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
Komentarz
-
Komentarz