Wybór wózka i fotelika.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michu1978
    Classic
    • 2008
    • 36

Wybór wózka i fotelika.

metrotest, kurcze ładnie wygląda ta czarna RSka z dodatkowym pakietem.

Ma jednak pytanie do osób zorientowanych. Czy w RSie jest to samo zawieszenie co w zwykłej O3 z pakietem Sportowe zawieszenie + XDS ?? Bo obniżone są podobnie, a w sumie to RS nawet jest deczko wyżej.
    Pytam z tego względu, że prowadzący narzeka na jego twardość. RSem nie jeździłem, ale mam obniżone i wg mnie komfort jest wcale nie gorszy niż w O2 na 17", czyli całkiem niezły.

Jak mu ten RS taki twardy, to ciekawe jakby określił zawieszenie Megane GT220 :diabelski_usmiech
  • Kejup
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 533

Wybór wózka i fotelika.

Witam!
    Jestem właśnie na etapie wyboru wózka dla maluszka który ma przyjść na świat. Wstępnie z żoną wybraliśmy takie oto dwa typy:

i
    http://www.bebetto.pl/ model LUCA

Oba w cenie ok. 1500pln. W zestawie jest fotelik (nosidełko) SAFETY 1st MIMAS.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi wózkami? Czy warto?
    Czy lepiej dołożyć i kupić np. fotelik MAXI COSI z bazą isofix taką aby móc ją wykorzystać później oraz czy następny fotelik kupować w przedziale 9-36kg

czy lepiej kupować osobno 9-18kg i 15-36kg?
    Pytań jest tyle a im dłużej przeglądam internet tym bardziej głupieje!
    Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
    Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• bohen
      L&K
      • 2009
      • 1260
      • Audi
      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Rok temu stałem przed tymi samymi dylematami co ty teraz. :szeroki_usmiech
      Z żoną zdecydowaliśmy się za na wózek X-lander. Najpierw miał być nowy X-Move, ale cena zniechęca do zakupu. Ostatecznie stanęło za zakupie używanego modelu X-A. Trochę to trwało, ale na Allegro trafiliśmy na wózek w świetnym stanie i dodatkowo z fotelikiem Maxi Cosi Citi (wcześniej zamierzaliśmy kupić Maxi Cosi Cabriofix wraz z bazą FamilyFix). Za taki zestaw zapłaciliśmy 900 zł. Jestem z niego bardzo zadowolony. Dodatkowe koszty jaki poniosłem w związku z wózkiem to obszycie rączki wózka skórą (taką jak kierownice) bo zaczęła się niszczyć oraz wymiana dętki w jednym kole.
      Co do bazy isofix to ja mam mieszane uczucia. Na plus na pewno szybki montaż fotelika w aucie (chociaż montaż pasami modelu Citi zajmuje mi max 15 s). Na minus to cena i fakt, że np do bazy FamilyFix pasuje chyba tylko jeden fotelik 9-18 kg - Pearl, który akurat mi nie podchodzi. Co do bezpieczeństwa to tu zdania są podzielone, ale ostatnio częściej spotyka się opinie, że prawidłowo przypięty fotelik pasami jest tak samo bezpieczny jak ten wpięty w isofix.
      Następny fotelik jaki kupiłem (po przeczytaniu wielu testów i opinii) to Romer King Plus i tu postawiliśmy na zakup nowego egzemplarza. Największa zaleta tego modelu (poza wyglądem ) to bardzo szybki i bezproblemowy montaż w aucie.
      Co do fotelika 9-36 to osobiście uważam, że wersja 9-18 + 15-36 jest bezpieczniejsza dla dziecka. To tak jak z oponami całorocznymi niby dobre i latem i zimą a jednak nie do końca.
      Tak tytułem podsumowania to jeśli chodzi o wózek to kwestia indywidualnych potrzeb i zasobności portfela jaką firmę i jaki model wybierzemy, natomiast w przypadku fotelików to jednak warto kupić produkt markowy i kierować się ocenami w testach poszczególnych modeli.
      To tyle wypracowania ode mnie. :diabelski_usmiech
      Jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania to pisz śmiało.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

jeśli chodzi o foteliki, to można poczytać również na forum:

SPOT Poznań:
        .....
        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Kejup, jak chcesz mamy do sprzedania teutonie spirit s3, adaptery plus fotelik maxicosi w wersji bardziej wypasionej, muszę sprawdzić który model.

Do tego sterylizator, caqmpola podgrzewacz, nianię wideo z monitorem i dźwiękiem, odciągacz pokarmu aventu itp...

Jak coś wal na pw
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

A ja polecam tą firmę i ten wózek:

i takie krzesełko:

Nie wiem jaki masz budżet, ale warto wydać nieco więcej bo to zajebisty wózek.
            Wbrew pozorom bardzo stabilny, sporo znajomych go ma, a ci co nie mają sa w szoku ze jest zwrotny, lekki, komfortowy, można go złożyć pakietowo, w restauracji możesz nim tak dojechac do stołu, że dzieciak siedzi jak na krześle. Jak lecisz gdzieś samolotem, to nie ma problemu, żeby go zabrac ze sobą.

Komentarz

• Kejup
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 533

kazik4x4 troszkę za drogie jak dla mnie te wózki :cry:

[ Dodano: Wto 26 Lis, 13 20:41 ]
              piramida pokażę żonce czy jej spasuje bo to ona wybiera wózek a ja foteliki.

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Kejup, mamy w tym kolorze:

superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Tony065
                  RS
                  • 2009
                  • 2487
                  • Octavia I (1U2)
                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

Kejup, pod fotelik do auta, jaki by nie był, cienką karimatę zabezpieczającą przed odgnieceniami itd. polecam produkt dostępny w JYSK-u. koszt z 10 zł, kolor zielony jak firmowy skody :wink:
                  Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                  @ by Tune-up Gdańsk
                  TDI VP++ i jeszcze rośnie
                  Antek

Komentarz

• siemi1
                    L&K
                    • 2012
                    • 1287
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Polexam X-Landera, udałom mi sie wyrawac calkiem wyposiony zestaw mna allegro z gwarnacja do kwietnia 2014 za 1300 PLN bardzo fajnie i prosto sie sklada. i do tego calkiem niezły fotelik BeSafe w zestawie.
                    Spalanie - Motostat.pl
                    Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                    Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                    Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez Kejup
                      kazik4x4 troszkę za drogie jak dla mnie te wózki :cry:

.
                      Używki są w rozsądnych cenach

Komentarz

• gusiak11
                        L&K
                        • 2013
                        • 1362
                        • Ford

Ponad rok temu tez stanąłem przed tym problemem, jako że robię to co robie w zimie mam masę wolnego czasu przekopałem kilka set stron for etc... i stanęło na ABC Designe i maxi cos z podstawą.

Po wycieczce do sklepu w celu zakupu ABC designe zamieniło sie w X-Landera Mova a fotelik pozostał bez zmian , wózek super to co z nami przeżył to twórcy nawet chyba w nie są sobie w stanie wyobrazić (najbardziej wariacki pomysł to wycieczka do doliny kościeliskiej i zwiedzenie jaskini mroźnej, syncio był u dziadka w nosidle a my ze szwagrem dymaliśmy wózek , kto tam był wie... ), co do fotelika.... Pomysł isofixa uważam za słuszny i w momencie zakupy byłem bardzo zadowolony mały ubrany w domy wpiety w fotel, klik i jedziemy ( teraz mi trochę tego brakuje ) ale powstał inny problem o którym nie wiedziałem kupując zestaw, prawdopodobnie nie zdecydował bym sie na ten zestaw, gdyż ponieważ jest jedna podstawa i dwa fotele, super żona zobacz.... ale... wg. mnie firma maxi cosi strzeliła sobie w kolano robiąc fotelik 9-18kg który tylko i wyłącznie pasuje do podstawy, nie da sie go przypiąć pasami do samochodu który nie posiada mocowania isofix.
                        Możę i przebolał bym ten fakt ale dobiła go cena, fotelik kosztuje w granicach 800-950 w zależności gdze sie kupuje, więc zamieniłem firmę maxi... na chico za cos ok. 650zl, ma isofixa, ma kotwicę bo już nie ma tej nogi jak podstawa maxi, MA 4 x * NCAP i da się go przypiąć pasami w innym aucie.

Reasumując mój długi monolog X-landera POLECAM a co do maxi cosi i ich systemu dwa foteliki jedna podstawa musisz sie zastanowić żeby sie nie okazło że masz taki problem jak ja, to też kwestia czym i ile sie jeździ, raz na jakiś czas można przełożyć zestaw, o ile oszywiście da sie to zmontować ale u mnie jest trochę częściej, ale znajomi są z tego rozwiązanai zadowoleni. Wydaję mi się że na stornie jest podobny zestaw daw fotele i podstawa i fotel da sie ewentualnie wpiąc pasami ale nei wczytywałem sie bo juz że tak powiem było po rybach
                        http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• BADYL
                          RS
                          • 2011
                          • 2396
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kejup, rok temu zdecydowalismy się z zona na zestaw wózek jedo fyn a foteliki family maxi cosi + baza...3 tygodnie temu kupiliśmy drugi fotelik ten 9-18 za 700zł (rózowy). Z mojej strony mogę polecić jedo...ceny nie powalają w stosunku do innych x-lander, a funkcjonalność spora. Wózek może do najlżejszych nie należy, ale za to gondola jest mega duża Do dzisiejszego dnia korzystamy ze spacerówki ponieważ małej jest mega wygodnie a komfort na kołach jest extra. Dodam jeszcze, że kosz w wózku wytrzymuje bardzo duże obciązenie więc zakupy z wózkiem fajna sprawa

podaję Ci link do strony http://jedo.pl/pl/#/fyn/ na allegro możesz znaleźć fajne promocje

ps. dodatkowo jeszcze powiem, że aktualne wzornictwo jest jeszcze ładniejsze niż wtedy gdy my decydowaliśmy się na zakup
                          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Kejup
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 533

Dzięki Panowie za tyle odpowiedzi.
                            Pojeżdżę jeszcze po sklepach i sprawdzę z żonką organoleptycznie wózki które mi polecacie. piramida niestety żonka ciśnie aby wózek i fotelik był nowy ale dziękuję za info.

Termin mamy na połowę marca więc mam jeszcze dużo czasu na badanie rynku :roll:
                            Jak wybiorę już coś na 100% to dam znać.
                            Pozdrawiam!

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                              RS
                              • 2013
                              • 4038
                              • Octavia III (5E3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM
                              • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Kejup, Polecam wózki maxi cosi. Użytkuje już od stycznia i zarówno fotelik jak gondola i spacerówka sprawują się rewelacyjnie.
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                              przedstawiam smerfetke

Komentarz

• zadariusz1
                                Rider
                                • 2011
                                • 543
                                • Octavia III (5E3)
                                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

My dla 2 maluchów mieliśmy wózek bebecara stylo at 3 w jednym, do wózka można było wpinać fotelik 0-9 kg,który był w zestawie i powiem ci z perspektywy czasu,wózek z fotelikiem super sprawa, jak jesteś na zakupach nie taszczysz gondoli,tylko wyciągasz bobasa z auta z fotelikiem i wpinasz go do wózka i do sklepu.Wózek miał skrętne koła(naprawdę przydatna rzecz na spacerach i nie tylko). Za nowy wózek z gondolą, spacerówką,fotelikiem,parasolem i folia przeciwdeszczową płaciliśmy coś koło 3,5 tysiąca złotych. Niby dużo, ale wózek był u nas 3 lata, córcia jeżdziła w nim 2 lata , mały coś koło 1,5 roku,ale wózek po dwójce dzieci sprzedaliśmy na allegro za 1500 złotych i myślę,że jest użytkowany do dziś,więc za fajny wózek dla 2 dzieciaków zapłaciliśmy 2 tysiące.moje zdanie jest takie,że lepiej kupić dobry wózek,bo potem zawsze go dasz radę sprzedać,bo wielu ludzi woli mieć używany dobry wózek,niż byle jaki nowy

Komentarz

• Tony065
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2487
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

Kejup, i jak tam poszukiwania :?: termin mojej Pani to również połowa marca , więc czas już szukać konkretów. Spodobał nam się Emmaljunga Citi Cross lub Mondial i do tego nosidełko MaxiCosi Citi. BTW, najlepszego w Nowym Roku
                                  Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                  @ by Tune-up Gdańsk
                                  TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                  Antek

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja polecam wozki polskiej firmy JEDO :-)

Uzywamy takie prawie od roku - sprawdza sie idealnie :-)

ps. fotelik mamy Maxi Cosi

ps.2 moze ktos zna strony gdzie sa testy fotelikow do aut? zwlaszcza chodzi mi o testy toksycznosci (niestety dwa modele (na szczescie nie te co mamy) Maxi Cosi w tescie wydrukowanym w Motorze (test ADAC) okazaly sie bardzo kiepskie jesli wlasnie chodzi o substancje toksyczne i przez to dostaly ocene niedostateczna. Musimy teraz kupic nowy fotelik dla dziecka od 9 kg (do 18).
                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Zamieszczone przez marlej108
                                      ps.2 moze ktos zna strony gdzie sa testy fotelikow do aut? zwlaszcza chodzi mi o testy toksycznosci (niestety dwa modele (na szczescie nie te co mamy) Maxi Cosi w tescie wydrukowanym w Motorze (test ADAC) okazaly sie bardzo kiepskie jesli wlasnie chodzi o substancje toksyczne i przez to dostaly ocene niedostateczna. Musimy teraz kupic nowy fotelik dla dziecka od 9 kg (do 18).
                                      Nie rozumiem ?? Napromieniowane w Japonii czy Czarnobylu sa ??

Dzieci rodza sie, jest coraz wiecej dzieci uczulonych na wszystko od mleka mamy, przez rozne mleka modyfikowane, owoce, warzywa itd., pytanie skad to sie bierze?? To przewrazliwienie rodzicow od 1 dnia zycia dziecka i zycie w sterylnym swiecie takiego skrzata, czy moze dotychczasowe blogie zycie matki i ojca.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Kejup
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 533

Tony065 dzięki za życzenia! Również życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym 2014 roku!

Ja już wózek wybrałem tzn. kupujemy BEBETTO LUCA w kolorze czarnym bo taki małżonce najbardziej się spodobał :-) Co do fotelika to na początku mieliśmy kupować MAXI COSI CABRIOFIX ale bardziej spodobały się nam ROMER BABY SAFE PLUS SHR II lub CYBEX ATON 3 więc wybierzemy któryś z tych dwóch :roll:

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Zamieszczone przez marlej108
                                          Nie rozumiem ?? Napromieniowane w Japonii czy Czarnobylu sa ??

Dzieci rodza sie, jest coraz wiecej dzieci uczulonych na wszystko od mleka mamy, przez rozne mleka modyfikowane, owoce, warzywa itd., pytanie skad to sie bierze?? To przewrazliwienie rodzicow od 1 dnia zycia dziecka i zycie w sterylnym swiecie takiego skrzata, czy moze dotychczasowe blogie zycie matki i ojca.
                                          Czesc,
                                          chodzi o material z jakiego jest tenze fotelik wyprodukowanym choc moze to sa brednie. Nie wiem. Jednak jesli robi taka instutucja jak ADAC testy i w nich zaznacza, ze poziom toksycznych substancji w foteliku jest znaczaco za wysoki (jak wlasnie w przypadku tych dwoch produktow Maxi Cosi) to nie ukrywam, ze mnie to martwi. Oczywiscie mozna po polsku przyjac, ze pewnie ktos dal w lape (konkurencja), albo ze nic sie nikomu nie stanie. Moze i nie. Ale wole nie ryzykowac zdrowiem mojej Pociechy, tym bardziej ze te foteliki firmowe zwykle kosztuja podobne pieniadze. I chyba nie chodzi tu o sterylne srodowisko w jakim wychowuje sie dziecko, tylko fakt, zeby np. nie zatruc go przez skapstwo czy glupote producenta rzeczy z ktorymi maluch sie styka...

niestety rozne sztuczne skladniki moga przyczynic sie do wywolania w organizmie ludzkim np. nowotworu.. wiec po co sie niepotrzebnie narazac?

cytat: "Testy wykazały obecność m.in.
                                          bromu (w bromowanych siedziskach zapobiegających zapaleniu),
                                          chloru (zastosowanie PVC i plastyfikatorów),
                                          alergenów (nikiel, inne),
                                          ołowiu i innych metali ciężkich.
                                          Udowodniono, że substancje chemiczne miały wpływ na rozwój alergii, raka, uszkodzenie wątroby i inne problemy."

oczywiscie ktos moze to olewa, a ktos moze sie tym przejmowac. Ja sie przejmuje, nie chce wydawac pieniedzy na rzecz, ktora moze szkodzic mojemu dziecku.

Dlatego jakby ktos znal strone (moze byc po angielsku) z testami fotelikow w miare aktualna - to warto moze tu wkleic...

[ Dodano: Sro 01 Sty, 14 17:16 ]
                                          Zamieszczone przez Kejup
                                          Co do fotelika to na początku mieliśmy kupować MAXI COSI CABRIOFIX ale bardziej spodobały się nam ROMER BABY SAFE PLUS SHR II lub CYBEX ATON 3 więc wybierzemy któryś z tych dwóch :roll:
                                          bardzo dobrze wypada w testach Römer Baby-Safe Plus II SHR z bazą Isofix - nie ma zadnych toksycznych skladnikow.
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...