łazik pierwsza klasa
Wymiana okien w komunalnym lokalu a zgoda ZBILKu
Zwiń
X
-
Wymiana okien w komunalnym lokalu a zgoda ZBILKu
Czy ktoś przerabiał taki temat - mam stare okna w mieszkaniu którego nie mam najmu i jest komunalne, wymieniłem kilka bez zapytania zarządu budynków i lokali komunalnych o zgodę.
Co teraz? czy mogą wystosować jakąś karę? Wkońcu podniosłem im standard lokalu na własny koszt?
Druga sprawa to Junkers. Tydzień temu mało nie zatrułem się śmiertelnie czadem, zadzwoniłem do ZBILKu żeby zgłosić że trzeba przejrzeć junkersa i komin nad nim to niemiłe babsko nie dość że powiedziało że jej to nie obchodzi że sie wydziela czad to jeszcze wywrzeszczała że był donos że okna wymieniłem a że nie mam zgody.
Próbowałem czytać ustawę o lokatorach ale nic z niej specjalnie nie wynika i nie wiem czy pisać teraz prośbę o zgode na wymiane okien po fakcie i czy zbilk powinien na własny koszt przysłać jakiegoś gazownika do junkersa?Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
-
-
Zamieszczone przez CokeDruga sprawa to Junkers. Tydzień temu mało nie zatrułem się śmiertelnie czadem, zadzwoniłem do ZBILKu żeby zgłosić że trzeba przejrzeć junkersa i komin nad nim to niemiłe babsko nie dość że powiedziało że jej to nie obchodzi że sie wydziela czad to jeszcze wywrzeszczała że był donos że okna wymieniłem a że nie mam zgody.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez CokeDruga sprawa to Junkers. Tydzień temu mało nie zatrułem się śmiertelnie czadem, zadzwoniłem do ZBILKu żeby zgłosić że trzeba przejrzeć junkersa i komin nad nim to niemiłe babsko nie dość że powiedziało że jej to nie obchodzi że sie wydziela czad to jeszcze wywrzeszczała że był donos że okna wymieniłem a że nie mam zgody.
Przy braku wentylacji jest też ryzyko że grzyb wyskoczy na ścianach.Była O1 AGR
Jest O1FL ALH
Komentarz
-
-
Tak czy siak, jeżeli jest juners ma być wentylacja. Nie ważne jakie są okna. Jeżeli niema jest to złamanie przepisów. Możesz do nich wystosować pismo o wykonie wentylacji, ale znając urzędy prędzej odpiszą iż masz zakaz używania junkersa. Pomieszczenie w którym jest piecyk gazowy powinno:
- mieć min 8,5 m3
- wentylacje
Najlepiej załatw sobie opinie kominiarską i albo sam zrobisz wentylacje ( po opini kominiarskiej i pozwoleniu od administracji) co będzie miej kłopotów, albo walcz z urzędasami.
Miałem podobną sytuacje. Zamontowałem jukners i sam zrobiłem wentylacje, ale okazało sie ze średnica przewodu była za mała, wiec zacząłem sie z nimi kłócić bo przecież w mieszkaniu jest kuchenka gazowa a lokal nie miał wentylacji i tu niespodzianka wg nich jest zgodnie z przepisami ze jest gaz a nie ma wentylacji bo w takim stanie dostałem lokal. Czyli jeżeli zrobisz cos sam jest be ale jak oni Ci takie coś dadzą jest ok i możesz się zatruć zgodnie z przepisami.FIAT Service
Komentarz
-
-
Coke montuj i to szybko nawietrzak ścienny lub np higrosterowane (po wymianie okien).
Zamieszczone przez Krzylukiedyś kolega w takim mieszkaniu zrobił sobie wc bo był na zewnętrznym to za podniesienie "standardu" i tak mocno zdezelowanego mieszkania podnieśli mu czynsz.Obłęd :lol:
Ponieważ standard mieszkania się podniósł :lol:
Teraz już każą zrobić projekt i resztę papierów, aby wszystko zalegalizować w architekturze (najczęściej łazienki wydzielone z kuchni)
Komentarz
-
Komentarz