Przyjechałbym na działeczkę Czarka,ale mam popołudniowe zmiany w robocie i nic z tego :|
Problem z Wi-Fi Sony vaio
Zwiń
X
-
Problem z Wi-Fi Sony vaio
Wiem, że jet tu kilku znawców z dziedziny informatki itp ;-)
Otóż mam problem, kupiłem dla żony w prezencie na urodziny Sony Vaio o oznaczeniu SVE1113M1EW z systemem Windows 8.
Od jakiegoś czasu dość często występuje problem z połączeniem Wi-Fi.
Wygląda to tak, że pracuje normalnie, po chwili w miejscu gdzie widnieje ikonka od zasięgu pojawia się wykrzyknik, jak się kliknie to pokazuje komunikat "Brak dostępu do Internetu", bądź "Łączność ograniczona" :shock:
Winą obarczony raczej nie jest router, mam Toshiba Satellite PRO na win 7 i u mnie problem ten nie występuję, również nie występuje przy połączeniach Wi-Fi ze smartfonem bądź tabletem.
Stacjonarny komputer również jest podłączony ale przez kabel z routera.
W tych przypadkach problemu nie ma, internet hula jak szalony :-)
No i moje pytanie - gdzie szukać przyczyn i od czego zacząć?
Może wina jest z oprogramowaniem albo z kartą sieciową?
Bo zasięg zawsze jest pełny a mimo to połączenie jest zrywane.
Zastanawiam się czy nie zareklamować komputera tylko na jakiej podstawie i co reklamować?
Problem ten od początku występował a z biegiem czasu narasta i coraz bardziej denerwuje.
Szukałem informacji na różnych forach ale w sumie pisano tylko ogólnikowo.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Może to wszystko przez ten sku... :klnie: ...wiały "Szybki, płynny Windows 8" :lol: ?Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
-
-
No gdyby dotyczyło to mojego już dawno byłby zareklamowany
Czyli nie tylko mnie to dotyczy, gdybym wiedział, że będzie taki cyrk to kupiłbym coś innego, 2 tyśki niestety poszły.
Kazałem podłączyć go na kabel, zobaczymy czy to Wi-Fi czy inny badziew.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zmiana w routerze na kanały B/G pomaga i wyłączyć auto channel w routerze.
Update sterowników, windowsa, bios w vaio. Sprawdzić w ustawieniach czy wi-fi nie przechodzi w stan uśpienia (wyłączyć tą opcje).
Vaio miały właśnie taką wadę z wi-fi, przeważnie update sterowników i biosu pomagał.Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
Pierwsza rada: gdy nastąpi zerwanie połaczenia, najedź kursorem na ikonę "Sieć" po prawej stronie dolnego paska, kliknij prawym przyciskiem i wybierz "Rozwiąż problemy". Uruchomi się diagnostyka systemowa sieci - jej wynik może być podpowiedzią, z czym jest problem. W update bios-u się nie baw, bo zwalisz bios i potem nikt Ci nie uzna gwarancji. Poza tym mam już drugiego Vaio (pierwszy z XP, teraz na 7-ce) i zero problemów z WiFi.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andjaa czy przypadkiem żona nie przełącza tego 'mechanicznego' wyłącznika/załącznika sieci z przodu laptopa?
Zamieszczone przez sesikUpdate sterowników, windowsa, bios w vaio.
Zamieszczone przez Eidos71gdy nastąpi zerwanie połaczenia, najedź kursorem na ikonę "Sieć" po prawej stronie dolnego paska, kliknij prawym przyciskiem i wybierz "Rozwiąż problemy". Uruchomi się diagnostyka systemowa sieci - jej wynik może być podpowiedzią, z czym jest problem.
Od 3 dni podłączony jest przez kabel z routera LAN i dalej to samo, więc to nie tylko wina Wi-Fi można z tego wywnioskować.
Router to Huawei B683 a sieć T-Mobile.
Jak wspomniałem przy stacjonarnym komputerze podłączonym przez LAN nie ma problemu, moja Toshiba też smiga, Xperia Z - nie ma problemu, tablet też nie widzi problemu. Sprawdzone ostatnio na laptopie DELL - też nie rozłączało.
Wychodzi na to, że albo jest jakiś wysrany sterownik i rozłącza, robi się tryb uśpienia łączności internetowej i nieważne czy na kablu czy Wi-Fi albo jest po prostu jakaś wada.
Zareklamuje chyba laptop bo nie po to zostało wydane na niego tyle kasy, żeby w kółko był problem. :evil:Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zrób update sterowników karty sieciowej. Nie rób tego z menadżera (automatyczne wyszukiwanie sterownika) tylko wejdź na stronke Sony i poszukaj najbardziej aktualnego dla Twojego modelu, ściagnij i zainstaluj. Ewentualnie jeżeli wiesz na jakim chpsecie (np intel) masz karte sieciowa poszukaj sterów na stronie producenta
Komentarz
-
-
szmajsi, w vaio za aktualizacje odpowiada aplikacja sony vaio update, prawdopodobnie sterowniki wg. tej firmy są aktualne.
Ja proponuję sprawdzić producenta chipsetu karty sieciowej i sprawdzić dostępność nowszej wersji sterowników na stronie producenta.
Miałem podobny problem, karta z chipsetem intel. Vaio update twierdziło, że mam aktualne drivery a intel udostępniał nowsze.
Aha, możesz jeszcze upewnić się co do źródła problemu, zmień (albo najlepiej wyłącz) na chwilę szyfrowanie łącza wifi. Jeśli nie będzie zrywało połączenia winą są sterowniki karty sieciowej.
Oczywiście nie zaszkodzi uaktualnić soft w routerze.
Komentarz
-
-
Nie znam windows 8. W starszych windows trzeba szukać w panelu sterowania menedżera sprzętu, tam będzie karta wifi. Prawą myszką klik i właściwości.
Jeśli to intel aktualizacja będzie prosta. Mają swój program który sprawdza dostępność driverów.
U mnie vaio update po takiej operacji chciał przywrócić starą wersję sterownika.
Komentarz
-
-
sesik podał wcześniej kilka wartościowych wskazówek. Zacznij od zmiany kanału wifi. Zaloguj się do routera i spróbuj to zmienić. Biosa też warto uaktualnić jeśli jest dostępna nowa wersja, robi to vaio update ale nie jest to aktualizacja automatyczna.
Warto mieć aktualne oprogramowanie, ja bym vaio update nie wyłączał :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szmajsiZrób update sterowników karty sieciowej->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
No tak tylko ile można się aktualizować?
On jak się nie aktualizuje to się konfiguruje, w kółko coś.
Szczerze powiedziawszy gdybym wiedział, że to będzie taki złom w życiu bym go nie kupił. :evil:
Poza tym bardzo często jest tak, że niby jest pobieranie aktualizacji a w rzeczywistości nic nie pobiera, jakby system wisiał. I nie ma znaczenia czy jest na kablu czy przez wi-fi, pokazuje, że pobiera aktualizacje a nic się nie dzieje.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
dlatego nie cierpie laptopów.
Tam jest taka masa syfnego oprogramowania zainstalowana że załamać sie można.
Pierwsze co robie jak dostane laptoka w rece to instalacja czystego windowsa + sterowniki ze strony producentów sprzetu a nie producenta laptopa (no chyba że trzeba do uruchmienia jakichs bajerów)
Komentarz
-
-
Nic nie dała aktualizacja sterowników, odinstalowanie karty sieciowej i zainstalowanie znowu.
Nie wiem czy nie jest tu problem z "uśpieniem" karty sieciowej podczas działania tylko na jednej stronie - np. forum.
Przy przeglądaniu innych stron internet rzadziej zrywa ale jednak zrywa.
Pomaga opcja "rozłącz" "połącz" - i przez jakiś czas jest ok.
Pytanie czy reklamacja coś da, co pisać w uzasadnieniu i czego żądać?
Żeby nie było historii, że oddam a oni obarczą mnie kosztami nie wiadomo za co.
Chyba, że oddać do informatyków i olać producenta?
Może przy okazji wywalić WIN 8 ? :lol:Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
Komentarz