Wybór monitora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banias
    Classic
    • 2014
    • 34

Wybór monitora

kilka razy probowalem wyslac PW i zawsze mam komunikat:
    Ran into problems sending Mail. Response: 535 5.7.8 Error: authentication failed: authentication failure
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

Wybór monitora

Witam. Potrzebuję waszej rady, jaki kupić monitor. :P
    Monitor oczywiście ma być do komputera stacjonarnego (obejrzenie jakiegoś filmu, sklejenie filmiku )
    Budżet jaki mogę przeznaczyć to 500zł (ale może znaleźć się i więcej :wink: )
    W laptopie mam monitor LED i też przy takim chciałbym zostać, chyba, że ktoś ma jakies konkretne przeciw takiemu rozwiązaniu. Monitor CRT też nie wchodzi w grę
    Ogólnie moje firmy brane pod uwagę, to LG i SAMSUNG, ale nie jestem zdecydowany która firma na 100%, (bardziej ciągnie mnie do SAMSUNGA )
    Rozmiar 21.5- 22 cale.
    2 typy, które biorę poważnie pod uwagę :
    LG 23EA63V IPS LED FullHD
    Samsung 21.5'' LED S22C300B DVI Full HD
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• doctorwhooves
      Drive
      • 2013
      • 78

z tych to LG, nie brałbym nic bez IPS, poleciłbym dołożyć do czegoś takiego http://allegro.pl/monitor-23-dell-u2...753789942.html troszke droższy ale to już inna liga jest

Komentarz

• dominik9420
        L&K
        • 2012
        • 1136

No właśnie, może ktoś się wypowie na temat monitorów DELL ?
        bo szczerze nie miałem nawet przyjemności na takim "popracować" i nic o nim nie wiem.
        doctorwhooves, Do użytku codziennego i tak mam laptopa, komputer stacjonarny jest używany "odświętnie", głównie do obróbki "czegoś", bądź oglądania filmów.
        Więc myślę, że w tej kwestii trzeba się zastanowić, czy taki monitor potrzebny jest, do użytku 1-2h dziennie, oczywiście jak będzie tego wart, to i więcej funduszu się znajdzie
        A o co chodzi z tym IPS? :roll:
        Pozdrawiam i Szerokości!
        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• Mr0czny
          Elegance
          • 2009
          • 948
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

dominik9420,

piszesz że rozmiar 21.5 i 22" a wrzucasz linka do 23"

+1 do doctorwhooves, na Morelach taniej Dell U2312HM

No chyba że budżet faktycznie napięty to Philips 237E4QSD

Komentarz

• doctorwhooves
            Drive
            • 2013
            • 78

Właśnie jeśli do obróbki czegoś czy oglądania filmów to tylko IPS, do obróbki jest ważne odwzorowanie kolorów a do filmów kąty widzenia (chyba że oglądasz tylko na wprost monitora) i właśnie to daje IPS. Ja mam popiętego NECa bez IPS do lapka z IPS i niestety ale przy pracach graficznych kolory muszę zawsze sprawdzić na lapku. Wpisz sobie w google obrazy IPS vs TN.

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

Zamieszczone przez Mr0czny
              piszesz że rozmiar 21.5 i 22" a wrzucasz linka do 23"
              No bo jak coś będzie okej, to i niech te 23" jak będzie mi większy potrzebny to wezmę 40" samsunga z pokoju obok ten wymiar, rzuciłem tak orientacyjnie :wink:
              Zamieszczone przez Mr0czny
              No chyba że budżet faktycznie napięty
              nie no, aż tak bardzo napięty nie jest, ale moim zdaniem po co przepłacać, chyba, że warto. nie chcę czegoś za 2 lata wyrzucać.
              A jak z tymi DELL-ami?, ktoś mi powie? :P
              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

dominik9420, DELL-e są OK ( mam kilkanaście w robocie i śmigają bezproblemowo ), choć podejrzewam, że nie różnią się specjalnie od LG czy Samsung. Zaletą DELL-a może być lepsza gwarancja ( naprawa/wymiana na miejscu w firmie na następny dzień roboczy ).

I jeszcze ciekawostka dla niezorientowanych, większość takich monitorów ( z wejściem DVI ) współpracuje bez problemu po HDMI z np. dekoderami DVBT/SAT więc dodatkowo można je wykorzystać jako TV FullHD.
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bzyq_74
                  RS
                  • 2008
                  • 3467
                  • Volkswagen
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Możesz też wziąć po uwagę iiyamę
                  np
                  HDMI

lub FULL HD
                  Online einkaufen beim Testsieger: Mehrfacher Versender des Jahres, Sieger im Webshop-Test! Tolle Neuheiten & Bestseller, ausgezeichneter Service!

Mam stary model - prawie bez przerwy włączony chodzi od 5 lat i nic
                  MARCIN
                  Mój szkodnik

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

Zamieszczone przez kowal 2002
                    dominik9420, DELL-e są OK ( mam kilkanaście w robocie i śmigają bezproblemowo ), choć podejrzewam, że nie różnią się specjalnie od LG czy Samsung. Zaletą DELL-a może być lepsza gwarancja ( naprawa/wymiana na miejscu w firmie na następny dzień roboczy ).
                    Tak na szybko licząc, to w ciągu gwarancji ( 2 lata ) może przepracuje 2 tyś godzin?
                    Nigdy nie miałem styczności z tą firmą (DELL) i nie neguję tego, że są okej, ale też w moim otoczeniu nikt takiego nie ma, dlatego nie zaproponowałem
                    Co innego LG, czy SAMSUNG, jak dla mnie TV sa wystarczające (mam obu firm) ale wrażenie mam, że SAMSUNG jakby ciutek lepszy był :P
                    Ale i tak mam wrażenie, że jest jakaś część ceny, za markę :wink:
                    A co z firmą BENQ ? , ktoś może się wypowiedzieć?

doctorwhooves, Co do Twojego DELL-a jakoś nie widzi mi się design, w LG, już przynajmniej jest "szczotkowane amelinum " :diabelski_usmiech
                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

Pracuję...