Wiec tak...kupilem auto w ktorym poprzedni wlasciciel oplacil 1 rate (z 2ch) za ubezpieczenie OC w Compensa.
Poniewaz nie chcialem sie wiazac z autem na dluzej (a prawie pol roku wg mojego mniemania mialem oplacone) temat z wypowiedzeniem umowy olalem.
Auto mialo isc na handel, bylo kupione na firme (umowa kupna sprzedazy).
Po 1 mc od zakupu dostalem od compensy pismo bym oplacil do 2ga rate za OC gdyz jako nowy nabywca nie podpisywalem z nimi umowy a rozlozenie na raty dotyczylo poprzedniego własciciela.
Odzwonilem pod podany nr...powiedzialem im ze sa nie powazni gdyz auto ma oplacone ubezpieczenie OC na pol roku a termin planosci drugiej skladki mija za jakies 4mc i a poniewaz auto ma isc na handel nie widze podstaw bym oplacal caly rok z gory.
Mija pare mc i dostaje przedsadowe wezwanie z jakies tam Justica (zwykly list) w sprawie zaleglosci za OC.
Zadzwonilem do Compensy powiedzialem im ze auto sprzedalem tydz po terminie platnosci IIgiej raty i za ten okres chetnie odprowadze skladke natomiast nie rozumiem na jakiej podstawie chca bym zaplacil caly rok z gory.
I teraz pytanie do prawnikow - jak to jest?
Rozumiem ze platnosc na raty jest podpisana z włascicielem. Po sprzedazy auta automatycznie polisa jest przeniesiona na nowego własciciela. ALe czy rozlozenie na raty i wewnetrzna procedura Compensy by scigac o calosc skladki jest zgodne z prawem?
pozdrawiam
Diagnostyka i tuning hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG www.tune-up.pl
Zadzwonilem do Compensy powiedzialem im ze auto sprzedalem tydz po terminie platnosci IIgiej raty i za ten okres chetnie odprowadze skladke natomiast nie rozumiem na jakiej podstawie chca bym zaplacil caly rok z gory.
Z tego co się orientuję to będziesz musiał zapłacić ,gdyż sprzedałeś auto po terminie raty,a ubezpieczenie było rozłożone jak piszesz na ll raty.
Kolega z pracy miał podobną sytuację po zakupie auta,i z tego co pamiętam zapłacił ll ratę,ale jemu powiedzieli,że w innym przypadku,będzie musiał dopłacić,gdyż on jako nowy właściciel miał mniej zniżki na OC niż jego poprzednik.U niego przemówiły względy finansowe.
Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz jak pomogłem to daj punkcik sprzęgło od G 60
rob555, IMO będziesz musiał zapłacić, ale za pół roku, bo niby z jakiej racji masz płacić za to za co płacił poprzedni właściciel? Ale Ty chociaż wiedziałeś, że auto ma zapłaconą tylko 1 ratę. Jak kupiłem swoją Octę 1,5 roku temu to była ubezpieczona w Warcie i zapłacone były 2 z 4 rat (o czym dowiedziałem się jak do nich poszedłem zapytać ile u nich by kosztowało OC) - właściciel nie raczył wspomnieć o tym, że ubezpieczenie jest ważne już tylko 2 tygodnie po zakupie :roll:
rob555, to chyba zależy od firmy ubezp. Oni mają swoje prawa jak banki i umowy mogą być różnie skonstruowane. Też kupiłem kiedyś auto z opłaconą I ratą. Właściciel olał te 2mc do końca i mi sprezentował. Dostałem tylko obciążenie od ubezp. za wyrównanie skaładki, bo auto było ubezpieczone w nowym targu a w szczecinie są trochę wyższe opłaty rejonizacyjne (dopłaty ok 15zl), ale zapytałem wtedy firmę ubezp. czy będę musiał wykupić II ratę czy pisać wypowiedzenie (mam swojego ubezp. i korzystniejsze warunki więc nie byłem zainteresowany tamtymi). Informację jaką otrzymałem to że dostanę wezwanie do zapłaty i jeżeli w ciągu 2 tyg nie wykonam przelewu to polisa wygasa. Takie też było pouczenie na świstku jaki mi przysłali.
Tak więc trzeba się wgłębić w warunki polisy dot. opłacenia drugiej raty.
Komentarz