Mam pewien kłopot i nie bardzo wiem, jak sobie z nim poradzić.
Ale zaczne od poczatku przybliżając całą sytuacje.
Całkiem niedawno byłem ze znajomymi we Francji, nie mieliśmy jak wrócić i padł pomysł na zakup samochodu, padło na Audi Coupe z 1992 roku, w naprawdę dobrym stanie, z małym przebiegiem oraz pierwszego właściciela
Wróciłem samochodem bezproblemowo, pokonując 1800 kilosów bez najmniejszego zająknięcia, przez co stwierdziłem, że chce te samochód na stałe.
Padła decyzja po kilku rozmowach, że samochód mimo mojego młodego wieku, biore na siebie
A wiec, zakupiłęm samochód we Francji, i co mam dalej zrobić?
Jakie kroki mam podjąć, gdzie pójść, dokąd się wybrać, co wypisać, a żeby móc go zarejestrować w kraju?
Mile widziane wskazówki, cenne uwagi, wzory druków, pism, które będę musiał wypełnić (a także przybliżone sumy).
Osobiście jestem straszny laik jeśli chodzi o urzędy. Jeżeli o mnei chodzi, mogłyby nie istnieć, a sam nie na widze do nich chodzić. Dlatego chciałbym wiedzieć na co mam sie przygotować
Może któryś z kolegów przechodził ten temat i jest w stanie mi pomóc.
Będę naprawdę wdzięczny!
Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.
1. Akcyza 3.1% o ile auto jest do 2.0 (14 dni masz na to od dnia zakupu)
2. Przeglad 100zł
3. Tłumaczenie 100zł
4 Urząd skarbowy 160zł
5 Rejestracja 250 zł
6. Opłata recyklingowa 500zł
Jakie dokumenty muszę wypełnić, żeby dostać akcyze?
Jak to wygląda?
Jade do urzędu celnego, wypełniam dokumenty, idę zapłacić, dostaje kwitek, i z kwitkiem jade już do urzędu w moim mieście aby zarejestrować samochód?
Gdzie moge przetłumaczyć dokumenty?
Przegląd już zrobiłem
Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
Ficu, pytania zadajesz takie, że mam wrażenie że zamiast audi bardziej właściwy byłby gimbus...
W podpisie masz linka do jakiegoś warsztaciku - tam popytaj, pewnie niejeden auto z F ciągnał, a i na żywo więcej ci podpowiedzą, a może lepiej zajarzysz.
Pytanie takie zadaje bo nie wiem czego sie spodziewac, przeciez to urzedy, samo wszyscy dobrze wiemy jak wyglada ta instytucja w naszym kraju..
Chce dowiedziec sie jak najwiecej, zeby tylko wejsc i wyjsc bez zbednego pierniczenia sie z tym tematem
Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
Przy każdym Urzędzie Celnym jest kilka Agencji Celnych.To są prywatne firmy,zatrudniające byłych celników,którzy zęby zjedli na procedurach.
Idziesz do takiej Agencji i za kilkadziesiąt zł.masz przygotowany i wypełniony komplet dokumentów.
Oczywiście tłumaczenia,przegląd załatwiasz we własnym zakresie,ale fachowcy za rękę przeprowadzą Cię przez wszystkie procedury.
Komentarz