Piękna sztuka
Diody - nielegalne, niebezpieczne, ale modne
Zwiń
X
-
Diody - nielegalne, niebezpieczne, ale modne
"Ledowe światełka coraz częściej pojawiają się na samochodach. Czasem są to światła do jazdy dziennej, innym razem mają tylko sprawić, że samochód wygląda bardziej ekskluzywnie. Bardzo często są jednak nielegalne. Za ich używanie grozi mandat w wysokości 500 złotych i utrata dowodu rejestracyjnego..."
Ledowe światełka coraz częściej pojawiają się na samochodach. Czasem są to światła do jazdy dziennej, innym razem mają tylko sprawić, że samochód wygląda bardziej ekskluzywnie. Bardzo często są jednak nielegalne. Za ich używanie grozi mandat w wysokości 500 złotych i utrata dowodu rejestracyjnego.
Co Wy o tym myślicie? Po modzie związanym z montażem xenów byłem na stacji diagnostycznej i pogadałem z diagnostą, facet właśnie kontrolował stan pojazdu z zamontowanymi takimi świecidełkami i nie miał zastrzeżeń. Stwierdził nawet jak go zapytałem o legalność takich instalacji, że nie ma przeciwwskazań, ciekawa sprawa.
I jak to jest:
"Policjant, jeżeli zauważy samochód wyposażony w światła niespełniające warunków, ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny – ostrzega Targosiński."
skoro mamy zalew aut z różnorakimi tuningowanymi lampkami z choinki, montowanymi gdzie popadnie
-
-
Zamieszczone przez mrfaziZa ich używanie grozi mandat w wysokości 500 złotych i utrata dowodu rejestracyjnego...
Zamieszczone przez mrfaziStwierdził nawet jak go zapytałem o legalność takich instalacji, że nie ma przeciwwskazań, ciekawa sprawa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78DO 500 a nie 500 zł.
Zamieszczone przez westwi78Takich to znaczy jakich? Jak mają homologację
Generalnie jest to tak jak z przeładowanymi TIR-ami, nie wolno ale przepis swoje a życie swoje, więcej fotoradarów, to jest najważniejsze :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
mrfazi, policja ma w d... wymuszanie pierwszeństwa, jazdę buspasami i inne, a co dopiero jakieś tam światełka. Ich tylko interesuje stanie w krzaczorach.
Ja mam światła do jazdy dziennej, zamontowane prawidłowo. Diagnosta się do tego nie przyczepił, bo nie miał prawo. Nie wiem nawet, czy zauważył.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabanosmrfazi, policja ma w d... wymuszanie pierwszeństwa, jazdę buspasami i inne, a co dopiero jakieś tam światełka. Ich tylko interesuje stanie w krzaczorach.
Acz gdybym był policjantem, to wziąłbym się za tych dusigroszów którzy kupują byle tanio, byle jak, byle tylko coś zaoszczędzić.. :szeroki_usmiechAuto-shop4x4
Klinika4x4.com
NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.
Komentarz
-
-
HIDami panowie HIDami powinni się zająć , jeżeli zamontowane sa one w soczewkach to mnie osobiście to wali ,ale jeżeli są zamontowane w zwykłych lampach to wtedy chciałbym być policjantemSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebastian7905ale jeżeli są zamontowane w zwykłych lampach to wtedy chciałbym być policjantem
ja w audiku mam lampy homologowane na H7/D1S a są to zwykłe lampy halogenowe- nawet nie soczewki
bardzo mnie to zadziwiłoprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyzależy od homologacji lamp
ja w audiku mam lampy homologowane na H7/D1S a są to zwykłe lampy halogenowe- nawet nie soczewki
bardzo mnie to zadziwiłoSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
sebastian7905, dlatego własnie uważam, że zależy to od homologacji lamp
a jesli chodzi o ledy - diagnosta zwrócił mi uwagę że mam źle zamontowane ledy w RSie i musiałem mu pokazać na stronie skody, że tak jest ori - więc ich wiedza jest raczej nikła :wink:
poza tym równie ważny jest stan lamp i ich prawidłowe ustawienie
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
ahmed799, jeszcze gorsi są idioci bo chyba inaczej tego nazwać nie można, którzy jeżdżą na dziennych: po zmierzchu, w czasie mgły, deszczu, itp.
Wczoraj miałem okazję pojeździć autem na pseudo ksenonach o mocy bodajże 6000 K, powiem tak waliło to lepiej niż moje ori ksenony, ale kolega jadący przede mną mówił, że cholernie go to badziewie oślepiało
Komentarz
-
-
Pan dr inż. Tomasz Targosiński z Instytutu Transportu Samochodowego (w 1 linku), który wypowiada się na ten temat, musi odświeżyć swą wiedzę na temat warunków technicznych jakie muszą spełniać pojazdy.
Zapis dotyczący świateł dziennych, że "muszą" gasnąć przy włączeniu mijania jakiś czas temu zmienił się na "powinny". Przekonałem się o tym, jak chciałem zaszpanować przed pewną koleżanką prawniczką, która outlanderem jeździła na dziennych led i mijania (no jak się ciemniej zrobiło). Odpowiedziała mi, że dzienne złożyło jej ASO, a wg nich tak ma być i faktycznie - zerknąłem w przepisy. Obecnie kilka modeli aut jeździ tak - niektóre nowsze mercedesy, kie sportage itp.
Na temat pasków led i innych niehomologowanych wyrobów nie wypowiadam się.
Komentarz
-
Komentarz