franek4always, stanowczo przejdź na wymiany co 15kkm i najlepiej zostań przy 504/507 :-)
Wakacje 2014 czyli Egipt vs. Tunezja vs. Turcja
Zwiń
X
-
Wakacje 2014 czyli Egipt vs. Tunezja vs. Turcja
Wybieramy się z żoną i dzieckiem (5 lat) na wczasy. Jako że co roku bywaliśmy na polskim morzem - tym razem pragniemy zakosztować czegoś innego.
Przede wszystkim ważna informacja: wyjazd planujemy na koniec kwietnia/maj/początek czerwca.
Jako że cały rok jesteśmy zabiegani chcemy przede wszystkim wypocząć - czyli hotel-plaża-basen i może jakaś mała dodatkowa wycieczka.
Nie ukrywam, że budżet jest również ograniczony, celujemy w wyjazd na 10-14 dni.
Wstępnie wybraliśmy:
- Egipt (najbliższy mojemu sercu, raz w życiu chciałbym zobaczyć na żywo piramidy)
- Tunezja
- Turcja
Te 3 typy szczególnie dzięki
a ) dość wysokiej temperaturze powietrza i wody w tym okresie (jeśli strony meteo nie kłamią)
b ) dość niskich cenach
c ) opcji all inclusive (żona stwierdziła że choć przez 2 tygodnie w roku nie chce gotować)
Przeczytałem już pierwsze 3 strony z Google z informacjami : "o czym należy pamiętać jadąc do..." i w każdym z powyższych krajów wygląda to podobnie (czyli możliwe dolegliwości żoładkowe oraz dodatkowe napiwki za wszystko dla miejscowych jak również targowanie się na każdym kroku czego osobiście nie znoszę).
Prosiłbym Was o zabranie głosu w tej sprawie - gdzie warto wybrać się z 5-latkiem i dlaczego
Jeszcze raz przypominam o miesiącach wyjazdu tj. druga połowa kwietnia, maj lub 1-sza połowa czerwca.
Przy okazji, czego wystrzegać się podczas rozmowy z agentem w biurze podróży, na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
https://www.facebook.com/Freshtimers
-
-
Biorąc pod uwagę co napisałeś polecałbym Turcję:
1. pod względem standardu bezpiecznego wyżywienia w Turcji 3+ wystarczy, w Egipcie trzeba celować w 4+, 5 gwiazdek (a i tak zemsta faraona Cie może dopaść)
2. ze zwiedzaniem Egiptu i piramid poczekałbym jeszcze aż sytuacja w regionie się trochę uspokoi
3. w sprawie targowania - wszystkie wymienione przez Ciebie nacje lubią się targować, ale - o ile w Egipcie i Tunezji robią to w sposób bardzo natarczywy, to w Turcji robią to w miarę życzliwie, z uśmiechem, bez strachu, że ci zaraz kosę pod żebra wsadzi :szeroki_usmiech
Cokolwiek byś nie wybrał, to radzę przed wyborem samego hotelu posprawdzać opinie na portalach (np. wakacje.pl czy holidaychek)
PS. powyższe doświadczenia z własnych wyjazdów (nie opowiadań)
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jark7Biorąc pod uwagę co napisałeś polecałbym Turcję:
1. pod względem standardu bezpiecznego wyżywienia w Turcji 3+ wystarczy, w Egipcie trzeba celować w 4+, 5 gwiazdek (a i tak zemsta faraona Cie może dopaść)
2. ze zwiedzaniem Egiptu i piramid poczekałbym jeszcze aż sytuacja w regionie się trochę uspokoi
3. w sprawie targowania - wszystkie wymienione przez Ciebie nacje lubią się targować, ale - o ile w Egipcie i Tunezji robią to w sposób bardzo natarczywy, to w Turcji robią to w miarę życzliwie, z uśmiechem, bez strachu, że ci zaraz kosę pod żebra wsadzi :szeroki_usmiech
Cokolwiek byś nie wybrał, to radzę przed wyborem samego hotelu posprawdzać opinie na portalach (np. wakacje.pl czy holidaychek)
PS. powyższe doświadczenia z własnych wyjazdów (nie opowiadań)
Pozdrawiam
Oczywiście dla konkretnych hoteli, którymi byłbym zainteresowany sprawdzałem opinie. Ale niestety są one bardzo rozbieżne. Jeden pisze, że obsługa fatalna, drugi 2 odpowiedzi dalej, że obsługa była dobra (kelnerzy) lub bardzo dobra (obsługa sprzątająca).
Dlatego też wolę poradzić się Was, może gdzieś konkretnie byliście i powiecie: "o, tu właśnie warto".
P.S. szukam po biurach podróży (na razie internetowo) i nie spotkałem się jeszcze z popularnym niegdyś wyjazdem na 10 dni, tylko 1 lub 2 tygodnie. Czy coś się zmieniło w kwestii wyjazdów?Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
https://www.facebook.com/Freshtimers
Komentarz
-
-
Re: Wakacje 2014 czyli Egipt vs. Tunezja vs. Turcja
Zamieszczone przez klekocixPrzeczytałem już pierwsze 3 strony z Google z informacjami : "o czym należy pamiętać jadąc do..." i w każdym z powyższych krajów wygląda to podobnie (czyli możliwe dolegliwości żoładkowe oraz dodatkowe napiwki za wszystko dla miejscowych jak również targowanie się na każdym kroku czego osobiście nie znoszę).If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez dudek_tZ tych trzech destynacji - Turcja. Jark doskonale to uzasadnił.
Ja jednak nie wybieram się ponownie do żadnego z tych krajów. "Kultura" islamu kompletnie do mnie nie przemawia. Po prostu źle się czuję w tych krajach.
Podaje do rozważenia Grecję (zwłaszcza w czerwcu) i Wyspy Kanaryjskie.
Komentarz
-
-
shok, rozumiem, że Twój wpis dotyczy niechęci powrotu do krajów islamu :diabelski_usmiech .
klekocix - rozważcie również propozycje kolegi dudek_t. Chociaż muszę tu dodać, że po sierpniowych wczasach na Chalkidiki odnieśliśmy wrażenie, że Grecy chcą swój kryzys zasypać pieniędzmi turystów, nic za bardzo w zamian nie dając. To już nie jest ta sama Grecja co jeszcze z 5 lat do tyłu.
Co do Wysp kanaryjskich, to jest to naprawdę wspaniała propozycja do rozpatrzenia, Jeśli nie macie ciśnienia na termin to można poza sezonem na lasta bardzo tanie oferty wydostać.
Minusem jest lot samolotem: 5-6 godzin, natomiast plusy - cała reszta. Jak dla mnie kuchnia kanaryjska, ta pro turystyczna jest najlepsza na świecie (z ostatniego wyjazdu na Fuerte przywiozłem +4kg :diabelski_usmiech )
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez klekocixEgipt (najbliższy mojemu sercu, raz w życiu chciałbym zobaczyć na żywo piramidy)
- Tunezja
- Turcja
Co do Wysp Kanaryjskich - ja jestem w nich zakochany *byłem na Gran Canarii i Teneryfie, a w czerwcu lecę na Lanzarote), ale ceny są zdecydowanie wyższe niż na wymienione przez ciebie kierunki.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dudek_tZ tych trzech destynacji - Turcja
Osobiście nie preferuję wyjazdu na wakacje do kraju zamieszkanego przez "muslimów". I napewno bym się zastanowił nad wyjazdem i to jeszcze z rodziną.
Grecja tak jak piszą koledzy to zdecydowanie lepszy i pewniejszy wybór. No i w Grecji masz co robić i możesz podziwiać piękne krajobrazy. Siostra była trzy razy w Egipcie i chyba o dwa za dużo bo szwagier powiedział, że już "nigdy do tych brudasów nie pojedzie"... Mieszkanie w strzeżonych kurortach nie dla mnie...do tego kultrura, która kompletnie mi nie odpowiada.Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ja podrożę z rodzina zacząłem dwa lata temu jak moja córcia miała 2,5 roku polecieliśmy w lipcu do Grecji na wyspe KOS. Ogólnie Wróciliśmy Bardzo zadowoleni, córka nie odczuła temp. ponad 30 C. Hotele od 4 Gwiazdek- ogólnie większość fajna polecam szukać z sporymi basenami , ponieważ plaże przeważnie są kamieniste nawet jak opisują ze jest zwirkowo-piaskowa. Sa miejsca gdzie jest piasek na plaży ale to ok.10%.
W zeszłym roku w lipcu byliśmy w Turcji. Ogólnie też jest fajnie ale niestety Temperatura już tu jest bardziej odczuwalna niż w Grecji. Za to plaże dużo ładniejsze Jedzenie Też dobre choć jak dla nas lepsze było na Kosie.
Będą na Kosie wybraliśmy się na wycieczkę jednodniowa do Turcji to miasta/portu w Bodrum co potem skutkowało kolejnymi wczasami w Turcji.
Do Turcji trzeba mieć oczywiście paszport.
Wycieczka z grupa z hotelu na wlasna rekę (wiza + prom) koszt ok.16 euro za osobę z wiza jednodniowa
Oczywiście zakupy można robić ale również trzeba patrzeć co się kupuje.
Niektórzy sprzedają porządne rzeczy za które zapłacimy połowę bądź trochę więcej niż turek nam krzyknie na początku np. Turek mówi 60$ a zapłacimy 40$
Ale i sa Turcy z szmelcem który powie 50$ a sprzeda za 15$
Ogólnie bardziej polecam Grecję ale jak to ma być wyjazd w Maju początek czerwca to raczej Turcja ze względu na pogodę
Jak masz jakieś pytanie z miła chęcią pomoge
Komentarz
-
-
klekocix, paczaj na last minute - dwa lata temu wypaczałem majorkę w cenie grecji - warunki rewelacja, hotel świeżo po remoncie
jeżeli jednak tylko spośród owych czech, to tylko turcja
zgadzam się moimi szanownymi przedmówcami: egipt sytuacja co najmniej niespokojna, tym bardziej z dzieckiem; w tunezji niewiele lepiej (jeżeli nie gorzej, bo media wszystkiego nie podają, poza tym w tunezji mocno się nudziliśmy)
Komentarz
-
-
Generalnie to ja bym polecał Grecję. Z dzieckiem 5 letnim jak pojedziesz to turbanowa i ci złapie "zemstę" to co zrobisz ? Dasz mu antionl ? (ichniejszy odpowiednik stoperanu).
Poszukaj też kanarów - można złapać dobre oferty - ale to już naprawdę na tzw. "lasta". Z dzieckiem polecam Teneryfę.
Pozatym plis - jak wydasz na "alla" 5 kpln to nie licz, że hotel 4 * to takie same 4* jak w Qubusie czy Mercurym. Potem ludzie wypisują na forach, że płytka odpada w łazience bo jeden z drugim myślał nie wiadomo co ... :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydto nie licz, że hotel 4 * to takie same 4* jak w Qubusie czy Mercurym
Hotele do których jeździmy na wakacje z biur turystycznych to tzw. hotele turystyczne.
Hotele typu Cubus, Ibis czy Mariott itd. to tzw. hotele biznesowe.
Są to 2 zupełnie rózne od siebie klasy hoteli i absolutnie ze sobe nieporównywalne.
Tak samo jak nieporównywalne są gwiazdki hoteli w poszczególnych krajach np. 3 gwiazdki w Grecj,i to odpowiednik 2 gwiazdek w Hiszpanii czy Portugalii.
[ Dodano: Sro 08 Sty, 14 08:29 ]
Zamieszczone przez loydPotem ludzie wypisują na forach, że płytka odpada w łazience bo jeden z drugim myślał nie wiadomo co ...Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big,
Właśnie o tym mówię/piszę. Potem taki kolo:
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
jedzie do Sharmu na "alla" za 1999,99 zł i wypisuje na forach, że hotel słaby, że jedzenia mało, i w ogóle to łun myślał, że będzie tak jak w Westinie, którego widzi z tramwaju jak do roboty przez Jana Pawła jedzie .... I jeszcze Pani w recepcji Pani miała mu lodzika robić, bo przecież 4*
Komentarz
-
-
Ja mogę podpowiedzić w kwestii Egipot czy Turcja (W Tunezji nie byłem) Jeżeli już musisz to Turcja.
Dlaczego nie Egipt?
Popularność Egiptu bierze się z niskich cen i magii piramid, luxoru, światyni Hatszepsut czy doliny królów. W mojej ocenie warto to zobaczyć, choć widziałem ładniejsze miejsca 8)
Egipt jak dla mnie to poza hotelami syf, kiła i mogiła. Nawet przy największych atrakcjach turystycznych. Jak polecisz np w okolice Hurghady to wyjazd do luxoru+doliny królów to całodniowa wycieczka autokarowa (z dzieckiem słaby pomysł, a do Piramid dwudniowa- jeszcze gorszy.) Poza tym, nie zapominaj, że w Egipcie dalej jest niespokojnie. Do tego wszechobecna natarczywość, na każdym kroku będą Ci coś sprzedawać, lub prosić o dolara. No i jeszcze jedno, w krajach arabskich żona może czuć dyskomfort, że wszyscy się na nią gapią, a Ty będziesz odruchowo przestawiał się w tryb bodyguard'a
Jeśli zdecydujesz się na Egipt to radzę zadbać aby hotel był tylko dla turystów zagranicznych, a w tej chwili i z dzieckiem dalsze podróże niestety odpuścić. (czyli cel- piramidy nie zrealizowany)
Turcja
Ogólnie na plus. Jest zdecydowanie bardziej europejska. Jest bezpieczniej, lepsze hotele tzn tureckie 4* to tak jak 5* w Egipcie, lepsze jedzenie. I co ważne w Turcji nie będziesz się bał wyjść poza hotelLudzie są po prostu inni
DO Turcji lecisz krócej, co z dzieckiem też jest istotne, mój po godzinie lotu z częstotliwością co 15 minut pyta czy już lądujemy
Pamiętaj, że nie cała Turcja nadaje się na wyjazdy w końcówce kwietniaNa Turcję w tej chwili najlepsze oferty ma chyba Wezyr. Można tez lecieć na własną rękę (d Egiptu nie radzę na własną rękę
)
Jeśli mogą być inne miejsca (co osobiście polecam) Poszukaj tez ofert konkurencyjnych, np wspominana Grecja czy Sycylia, Teneryfa - Choć tu będzie drożej. Z Tańszych miejsc na maj/czerwiec nadaje się też np Bułgaria.
.Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz
-
-
Ja od siebie mogę powiedzieć tak- Turcja wcale taka tania nie jest- byłem wiele razy wiem co mówię. O Tunezji niech się wypowiadają się Ci, którzy byli- ja nie. A co do Egiptu to mogę pisać wiele: przyjazna atmosfera, ceny przystępne, pogoda pewna- jedyne co to w kwietniu może być już troszkę ciepło ale od czego jest basen i drinki z pakietu all inclusive. A propos to ceny full wypasów też się mieszczą w granicach zdrowego rozsądku i tak: Sharm El Sheik droższa destynacja ale jeśli chodzi o wyjazd " na piramidy" to zdecydowanie krócej, Hurghada tańsza i wg. mnie ładniejsza - jeśli trafisz okazję polecam El Goune piękna malownicza okolica. Co do samych piramid to raczej nie polecam- zupełnie nic ciekawego naprawdę.Potwierdzeniem Egiptu jako destynacji dla mnie jest fakt, że ojciec jeździ tam 3 razy do roku i nie chce nigdzie indziej jeździć no i ta rafa koralowa- jeśli chcesz już zobaczyć naprawdę coś fajnego to właśnie to- takiej ilości barw nie ma nigdzie na świecie. Ale wybór i tak należy do Ciebie
Komentarz
-
-
jeżeli chodzi o opinie na temat hoteli, to niestety dużo jest opinii naciąganych, pisanych na zlecenie hoteli i biur podróży. Co do standardu to biura podróży same, sztucznie pociągają kategorie. Często słyszałem: "wie Pan, to jest 4 gwiazdki", a na miejscu się okazywało w ich kategorii max. 3+
Z kolei poruszając temat targowania to będąc w Kusadasi (niedaleko Izmiru - Turcja), coś jeszcze dało się urwać z ceny.
Jak byłem w delegacji w Istambule, to myślałem, że gość się rzuci na mnie, jak zaproponowałem 1 EUR, mniej od ceny którą miał na bransoletkach. Koleś zapienił się jak proszek do praniaWidocznie Istambuł jest bardziej europejski, niż się wydaje
Choć tam też jadłem najlepszego kebaba w swoim życiu.
W hotelu może być różnie. Na pewno byłoby fajnie gdyby były animacje dla dzieciaka, bo 5-cio latek potrzebuje zajęcia. W naszym hotelu animatorzy grali sobie w ping-ponga, a dzieci się nudziły. Dopiero wieczorem po kolacji, około 20-21 organizowali animacje, ale chyba trochę za późno. Jeden z animatorów starał się jeszcze znaleźć nowych wyznawców swojej religii, a że z żoną rozmawiamy po angielsku to zagadywał do nas.
Bez rezultatu :szeroki_usmiech
Zatem jak widać, różnie można trafić.
Co do Egiptu i Tunezji się nie wypowiadam, bo nie byłem, choć może kiedyś odwiedzę te miejsca, ale jeżeli to nastąpi to będzie jednorazowa wizyta. Bardziej chciałbym wybrać się do Maroka.
W tym roku zastanawiamy się nad Zakynthos (o ile się nie mylę tam był kręcony film "Mamma mia" z piosenkami Abby) :roll: Może w maju, ale to się jeszcze okaże.
W Turcji to było fajne, że na końcówkę września i pierwsze dni października, temp. w dzień wędrowała do 33 st. C, a woda miała około 24 st. C, co nad naszym morzem w wysokim sezonie może tylko mieć miejsce i nie ma na to gwarancji :twisted:
Komentarz
-
-
Co Wy tak z tym islamem i targowaniem? klekocix tam jedzie wypocząć a nie modlić się i robić zakupy
Moim zdaniem:
Egipt - nie byłem, ale byli chyba wszyscy znajomi. Generalnie OK, ale....
Możliwość sensacji żołądkowych
Pisałeś coś o piramidach. Z Sharm el Sheikh, czy innej Hurghady to wielogodzinna podróż. 5 latek się zmęczy a wspomnień nie będzie bo zapomni.
Tunezja -nie byłem, nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem
Turcja - Rewelacja ! Kraj prawie europejski, cywilizowany. Byłem tutaj: http://www.holidaycheck.pl/hi/43723d...0-bef549078878
Raj dla dziecka !!! Na terenie hotelu zjeżdżalnie, place zabaw, dmuchany zamek, all inclusive frytki i inne dziecięce przysmaki nawet pomiędzy posiłkamiCzystość , jedzenie, właściwie wszystko rewelacja. To nie tylko moja opinia( patrz holidaycheck). Więcej informacji na priw
Co do innych kierunków:
Wyspy Kanaryjskie - Podobnie jak BIG się zakochałem. To miejsce zbyt piękne i ciekawe , zeby tam tylko plażować. Poczekaj parę lat jak dziecko dorośnie i zwiedzaj.
Grecja - nie widzę przeciwwskazań
Jak chcesz tanio i płażowo pomyśl o Bułgarii. Byłem tam jak mój dzieciak miał 2 lata. Plaże piaszczyste, może ciepłe (pewnie bardziej w czerwcu niż w kwietniu )
Komentarz
-
-
Turcja - prawie Europa
Egipt - brud, natarczywi Egipcjanie, co mają super okazje albo dają coś za darmo, ale za 5 m musisz coś kupić w ich kramie. Na spokojny spacer się nie wybierzesz. Piramidy: musisz wybrać lokalizacje w niedużej odległości, inaczej jedzie się bardz wcześnie rano 5 godz, 2 godz zwiedzania i 5 godz powrotu autokarem.
Chorwacja - to jest to!!!Był: Nissan Almera 1998 87 KM
Była: Alfa Romeo 156 2000 144 KM
Była: VW Jetta GTI 2006 200 KM
Jest: Skoda Octavia II FL Kombi 2013 160 KM
Komentarz
-
Komentarz