działanie turbiny a niska temperatura

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Śmietana
    Classic
    • 2013
    • 8

Emeryci patrzą tylko na papiery z ZUS-u :diabelski_usmiech
    Śmietana
  • yogi_at_pozen
    Rider
    • 2011
    • 418

znajomy jezdzi Suzuki Grand Vitara 2007, 1.9 DDIS z turbiną.

problem ktory mamy to to ze od kilku dni (najwyrazniej w wyniku niskich temperatur) rano, po uruchomieniu silnika, ewidentnie turbina nie pompuje.

jesli sie chwile rozgrzeje samochod na postoju, albo ruszy, to po kilku minutach turbina jakby zaskakiwala i zaczyna pompowac.

mechanik do ktorego dzwonil znajomy stwierdzil ze samochod ma jakis "uklad elektroniczny" ktory przy niskiej temp. nie pozwala na zalaczenie turbiny.

szczerze nigdy o czyms takim nie slyszalem ale czlowiek sie uczy cale zycie
    jesli jednak samochod takiego ukladu nie ma - jaka moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?
    ja bym chyba obstawial za gesty olej w niskiej temp, ktory po czasie sie rozgrzewa czyli rozrzedza dzieki czemu turbina startuje

jakies przemyslenia?

Komentarz

ten silnik to jednostka fiatowska jesli o to chodzi http://www.motodiesel.pl/index.php?o...JTD&Itemid=438
      moge sie mylic, ale moze zle interpretujecie usterke, mechanikiem ani znawca nie jestem, ale wiem ze maja problem z egr-em i auto na zimno z dolu ciezko idzie, trzeba mocno docisnac zeby zaczela jechac. Tak samo ma kumpel w 1.3 mjt 90 konnym. Jest faktycznie wrazenie jakby turbo pozno zaskakiwalo.

Komentarz

• yogi_at_pozen
        Rider
        • 2011
        • 418

Zamieszczone przez Golas27
        ten silnik to jednostka fiatowska jesli o to chodzi http://www.motodiesel.pl/index.php?o...JTD&Itemid=438
        moge sie mylic, ale moze zle interpretujecie usterke, mechanikiem ani znawca nie jestem, ale wiem ze maja problem z egr-em i auto na zimno z dolu ciezko idzie, trzeba mocno docisnac zeby zaczela jechac. Tak samo ma kumpel w 1.3 mjt 90 konnym. Jest faktycznie wrazenie jakby turbo pozno zaskakiwalo.
        cos w tym EGR moze byc wlasnie gadalem z kumplem ktory wspomnial ze ten jego mechanik tez cos o EGRze mowil

mysle ze wyczyszzenie gnoja za pare stowek powinno rozwiazac problemy

dzieki za szybka podpowiedz

Komentarz

Nie musi byc to, ale to mi pierwsze na mysl przychodzi tez dlatego ze mam znajomego w serwisie Fiata i kiedy dopytywalem o ewentualne usterki to nagminnie egr, jednak ogolnie jednostki uwazam ze lepsze niz tdi, przynajmniej te we fiatach montowane i w koncernie (alfa....)
          Co do czyszczenia nie orientuje sie dokladnie, ale kumpel wyczail ze w tym 1.3 mozna podobno wylaczyl go komputerowo nie trzeba fizycznie zaslepiac i ponoc daje to zaskakujaco dobre efekty, koszt z tego co pamietam kilkaset zlotych, chyba taniej niz czyszczenie. No ale to tylko ze slyszenia wiem, trzeba by pogrzebac na necie.

Komentarz

Pracuję...