Leki zadziałały można jakoś funkcjonować.
Urolp 2014 inaczej niż nad morzem
Zwiń
X
-
Urolp 2014 inaczej niż nad morzem
Jako, że obecny rok jest najprawdopodobniej ostatnim rokiem działania karty kuracjuszy na obecnych korzystnych zasadach to chciałbym dać pod rozwagę opcję urlopu letniego w Alpach Berchtesgadeńskich o których raczej próżno szukać informacji po Polsku. Tak letniego ponieważ tutaj główny sezon przypada od maja do października. Wypoczynek jest raczej dla ludzi aktywnych z racji niezliczonych szlaków, ale dla "leniwych" też się coś znajdzie.
Teraz do rzeczy o co chodzi z kartą. Kartę dostaje każdy kto nocuje i płaci taxę na terenie przylegających do parku gmin - obojętne czy hotel czy prywatne kwatery czy pole kempingowe. Karta uprawnia do zniżek na wszelkie wejściówki i darmowego korzystania z komunikacji autobusowej. To drugie to bardzo ważna sprawa, bo odchodzi paliwo, opłaty za parking, szukanie go i wspinanie się po górach a naprawdę wszystkie atrakcje można autobusem osiągnąć. Zdaję sobie sprawę, że taki urlop raczej tani nie jest ale na forum piszą ludzie o różnym poziomie zamożności, może kogoś zainteresuje.
Krótka informacja (zmodyfikowana) o regionie za stroną german.travel
Park Narodowy Berchtesgaden należy do najstarszych terenów w Alpach objętych ochroną. Leży w południowej Bawarii i stanowi jeden z najpiękniejszych zakątków regionu alpejskiego z bajkowymi szczytami, wyjątkowymi szlakami wędrownymi, jeziorami i lasami. Park Narodowy Berchtesgaden posiada bogatą ofertę najróżniejszych wycieczek i aktywnego wypoczynku, obejmującą wędrówki, wspinaczkę górską i trasy narciarskie. Kolejnymi atrakcjami są: kolejnka linowa na górę Jenner, krystaliczne jezioro Koenigssee, udostępniona turystom kopalnia soli Berchtesgaden, termy Watzmann w Berchtesgaden, termy Ruphertus w Bad Reichenhall, pałac Berchtesgaden, jaskinia lodowa Marktschellenberg, głębokie jary z wodospadami, centrum historyczne Obersalzberg oraz szczytująca nad okolicą letnia rezydencja Adolfa Hitlera zwana Orlim Gniazdem (Kehlsteinhaus).
Od siebie dodam, że kraina dobrego piwa (w najbliższej okolic 4 prywatne browary), dobrej kuchni oraz cudownych widoków i szlaków wędrówkowych (dobrze oznaczone, wysypane tłuczniem) na które można dostać się autobusem by z drugiego końca nim znowu wrócić - testowane działa bez problemu.
W razie pytań pisać chętnie odpowiem
Zdjęcia z gugla
-
-
W mojej ukochanej Austrii praktycznie każde miasteczko ma lepszą lub gorszą kartę Również wszystkich zachęcam do olania morza i spędzania urlopu aktywnie - ja w każdym razie nie odpocząłbym na urlopie "leżakowym".
Jeśli chodzi o Twoją propozycję to w tym roku się wybierałem na Orle Gniazdo (z Zell am See to jednodniowa wycieczka) ale brakło czasu
Komentarz
-
-
No karta to jest standard generalnie w miejscowościach wypoczynkowych :P Szykują się jednak jakieś zmiany z powodu kasy, najprawdopodobniej odejdzie autobus a to jest całkiem wygodna i praktyczna rzecz.
Zamieszczone przez mac_aaronzachęcam do olania morza
Orle Gniazdo polecam, bo warto. Sama podróż na górę jest interesująca (27% wzniesienie, jazda nad przepaścią) a widoki pierwszorzędne. Żona mówiła, że ciekawa jest też wystawa historyczna w Dokumentation Centrum ale ona sama tam była z kursu.
[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 21:47 ]
Oglądaj online Twoje ulubione seriale, programy, filmy, teatr tv oraz kanały na żywo. Zobacz przedpremiery hitów TVP. TVP VOD to najbogatsza oferta wideo online na rynku.
Makłowicz na tropie regionalnego "przysmaku".
Komentarz
-
-
Pora urlopowa się powoli zbliża, więc odgrzewam tego posta. Byłem kiedyś w Berchtesgaden i bardzo mi się podobało, ale jakoś tak wyszło, że do Orlego Gniazda nie dotarłem. Może w tegorocznych planach uda się tam dotrzeć.
Nie wiedziałem, że te karty turystyczne uprawniają do darmowych busów w regionie. Wiesz może czy do Orlego G. dojazd autobusem jest też bezpłatny ? ( gdzieś znalazłem cenę=15 Eur/os - to by była dopiero oszczędność :wink: )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zajasja Orle Gniazdo planuję zdobyć we wrześniu, przy okazji wizyty na Okroberfeście
Co tam jeszcze wartego jest w okolicy do zobaczenia w 1 dzień? (prócz tego jeziorka)
A w Berchtesgaden jest ciekawa kopalnia do zwiedzania, ale podobne są też w Polsce, a poza tym w jeden dzień to za dużo nie objedziesz niestety.
Komentarz
-
-
zajas, parę rzeczy jest:
http://www.obersalzberg.de/obersalzberg-home.html - tuż przy odjeździe na Kehlstein.
http://www.salzzeitreise.de/?L=0 - mają kombiticket na Kehlstien i kopalnie wychodzi 3€ taniej od łba. Co ważne - mają audigiude po polskiemu, ale nie testowałem bo jeszcze tam nie byłem Sonic byłeś w kopalni, warto? To jeszcze przede mną.
Zamieszczone przez sonicKoenigsee i kup sobie rejs stateczkiem do kościółka Bartholomae.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deSonic byłeś w kopalni, warto? To jeszcze przede mną
Na marginesie chciałbym jeszcze polecić zwiedzanie sztolni w PL : obecnie warte zobaczenia są 3: w Walimiu, Podziemne Miasto w Osówce i Włodarz. Jeśli ktoś się interesuje historią II WŚ to jest to obowiązkowy punkt.
Crom.de - fajne rzeczy piszesz o tym regionie ( moim ulubionym ) - czyżbyś tam mieszkał ?
Komentarz
-
-
sonic, no tak się składa, że mnie tu na wieś zagnało
Dwa kolejne linki które mi przyszły do głowy:
Rossfeld Panoramastraße in Berchtesgaden: Die ganzjährig befahrbare Straße führt durch imposante Bergwelten und reiche Flora & Fauna
Herzlich willkommen im »Haus der Berge«, dem erlebnisreichen Nationalparkzentrum in Berchtesgaden. Auf 17.000 m² erleben Sie einen Dreiklang aus Informationszentrum, Bildungszentrum und Außengelände. Ein abwechslungsreiches Angebot erwartet Einzelbesucher, Familien, Gruppen, Schulklassen und alle anderen Gäste mit Unternehmungslust und Entdeckergeist!
Komentarz
-
-
Ta droga panoramiczna jest super - kurcze strome podjazdy, że aż strach :shock:
Taki przedsmak Hochalpenstrasse. Jechałeś może na obu z nich ? Ja jeszcze nie byłem na żadnej, ale wrażenia pewnie niezapomniane. Kiedyś tylko w Italii wspinałem się autem 1,4 L bez turbo na przełęcz ca. 2200 m - dla tego załadowanego Peugocika to już był nie lada wyczyn !
Wszystkie Twoje propozycje sobie spisuję, bo kto może lepiej poradzić i podpowiedzieć niż lokalny mieszkaniec = dzięki :wink:
Jeśli wyjazd dojdzie do skutku w lipcu to będę miał już listę atrakcji.
Właśnie sobie wbiłem tą trasę i gogle map podaje 970 km i 8H30min :shock: :drive: ( A2 na Berlin, a potem w kierunku Pd jazda A9), ale myślę, że nawet teraz jak mam z domu blisko do A2 na starcie, to z postoajmi i obiadem rodzinnym po drodze + remonty których mampa pokazuje kilkanaście to pewnie wyjdzie ok. 12 godzin :cry: . Nie ma co chyba i tak kombinować przez Czechy, bo po Polsce więcej stracę czasu niż więcej km po Autobahnie.
Ale ogólnie chyba nie jest najgorzej, bo jesli ktoś np. jechałby z Gdańska to dodatkowo doszłoby 3-4 godziny.
No a przykładowo z Poznania do Splitu pokazuje ca.15 godz. + przerwy wyjdzie pewnie 17-18 h. No ale patrząc na spore grono forumowych sympatyków Chorwacji to chyba warto Osobiście jeszcze nie byłem, bo jakoś ta odległość mnie zawsze zniechęcała.
Komentarz
-
-
sonic, jechałem tylko tą nieraz I wcale nie jest tak stromo - największe nachylenie na samej trasie to chyba 13%. Do Obersalzbergu jest 25% :diabelski_usmiech na Kelhstein 27%, ale tam cywile nie mogą.
Zależy jakie zapniesz tempo na autobahnie, jak wrzucisz sobie 160-170 i będziesz zważał na ograniczenia to machniesz szybciej
Dlatego ja się cieszę, że na Istrię mam 400 km Niektórzy mówią, że to nie jest prawdziwa Chorwacja ale mnie się tam podobało. 5h i już Adriatyk
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZależy jakie zapniesz tempo na autobahnie, jak wrzucisz sobie 160-170 i będziesz zważał na ograniczenia to machniesz szybciej
Zamieszczone przez crom.dena Istrię mam 400 km Niektórzy mówią, że to nie jest prawdziwa Chorwacja ale mnie się tam podobało. 5h i już Adriatyk
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sonicMoże i tak - chociaż kolega niedawno jechał do Monachium i mówił, że na tej trasie sporo jest remontów - więc tak nie pogonię za mocno.
Zamieszczone przez sonicTej małej stosunkowo odległości to Ci zazdroszczę
Zamieszczone przez AdamBbędziecie mieli ochotę zwiedzić Vorarlberg w Austrii
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBjeżeli będziecie mieli ochotę zwiedzić Vorarlberg w Austrii to służę informacjami o fajnych miejscach. Polecam latem.
Byłem kiedyś w Lindau am Bodensee i ładnie było - no ale tam jeszcze płasko jest, ale dalej na południe w góry wypadów wtedy nie robiliśmy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sonicByłem kiedyś w Lindau am Bodensee i ładnie było - no ale tam jeszcze płasko jest, ale dalej na południe w góry wypadów wtedy nie robiliśmy.
O tych schodach pewnie słyszeliście?? Ja mam lęk wysokości więc nie odważyłem się nimi wejść. http://www.montafon.at/de/europatreppe
No i http://www.silvretta-bielerhoehe.at/ tutaj już wjechałem swoją OII i udało się za free.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
No widzę Adam, że masz obcykany ten region - zresztą tak jak Crom.de tereny Berchtesgaden :wink: Ten region też mnie interesuje - więc wcześniej czy później zgłoszę się do Ciebie po szczegóły.
A co do tych schodów - to chyba bym się nie porwał na taki spacerek , bo potem ze dwa dni nogi by bolały.
A skoro masz lęk wys to pewnie na tej Alpenstrasse też były przepaście z boku - a jednak dałeś radę - no chyba że przejechałeś te zakrętasy z opaską na oczach, a żony co mówiłą " w prawo" a teraz "w lewo, nie w to lewo ! "
Tak czy inaczej gratki za wjazd - bo wbrew pozorom adrenaliny jest sporo.
A tu dodatkowo jeszcze podaje link do ciekawie opisanej wyprawy w Alpy ( + zdjęcia) przez naszego kolegę Walta z poznańskiego Spota:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sonicNo widzę Adam, że masz obcykany ten region
Jest w tym rejonie dużo fajnych miejsc, do których ciężko trafić mając nawet przewodnik. Także jak coś to śmiało.
[ Dodano: Sro 14 Maj, 14 22:27 ]
Zamieszczone przez sonicA co do tych schodów - to chyba bym się nie porwał na taki spacerek , bo potem ze dwa dni nogi by bolały.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
AdamB, schody z powodu budowy są nieczynne piszą :P ale generalnie mocno ciekawe tylko wcześniej jakiś trening :lol: ta trasa baaardzo fajna, może za rok i my się wybierzemy.
Zamieszczone przez sonicmasz obcykany ten region - zresztą tak jak Crom.de tereny Berchtesgaden
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deAdamB, schody z powodu budowy są nieczynne piszą :P
http://www.luenersee.at/ tutaj też jest super miejsce tylko niestety czynne z reguły od końca maja do października jak atrakcje z poprzednich linków za wyjątkiem muzeum Rolsa. Po zimie w tym rejonie remontują/poprawiają szlaki przed ruchem turystycznym letnim. To samo dotyczy wyciągów, trzeba sprawdzać otwarcie w sezonie wiosennym i jesiennym.
No i oczywiście tą trasę też trzeba przejechać http://www.vorarlberg.at/vorarlberg/...asse_kloes.htmOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBTeraz to wszystkie trasy wysokogórskie są jeszcze zamknięte.
Ja wczoraj bawiłem tutaj: http://www.rupertustherme.de/de/therme/ Bardzo ładnie, pozostaje do osobistego rozważenia kwestia ceny. W restauracji polecam wziąć piwo Thermowe
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deJa wczoraj bawiłem tutaj: http://www.rupertustherme.de/de/therme/
Chyba ten śnieg natchnął Cię do ciepłego basenu ..
Komentarz
-
Komentarz