Do nas to jeszcze trochę jest stamtąd - i geograficznie i politycznie.
Na szczęcie przez ostatnie 20 lat politycy wszystkich opcji konsekwentnie nie wpuszczali tu ruskiego biznesu i teraz ruscy nie mają u nas żadnych interesów ...
loyd, patowa sytuacja. Wątpię, żeby DC było w stanie pokazać Wladimirowi, że przegina. Po pierwsze, Obama nie jest politykiem tego kalibru, po drugie, w jaki sposób? Rosja jest członkiem stałym RB ONZ, więc tak samo jak USA ma prawo weta, wszystkie sankcje z miejsca padną.
RafalekM, to racja - ale DC musi mocno zareagować bo jest gwarantem integralności Ukrainy. Jak pokaże, że olewa swoje gwarancje to co pomyśli Japonia i Korea Płn ? - w końcu US gwarantuje obu państwom tzw. parasol atomowy ....
Japonia i Korea są w stanie wyprodukować nuka w terminie 1 miesiąca - i zrobią to bo przecież US olewa swoje gwarancje a Chiny mają nuka. I to już drastycznie wpływa na politykę DC .... Także wg. mnie Obama musi mocno zareagować - wojska nie wyśle to pewne - ale nie może tego zostawić.
"Jak UE nie zareaguje, to po Gruzji będzie Ukraina a potem może i mój kraj, Polska"
Obama nie ma jaj i się nie postawi, UE tak samo.
Co w zeszłym roku ugrał Władimir? Blokadę tarczy antyrakietowej a sam w obw. Kaliningradzkim się dozbroił . Potem zakosił Ukrainę UE.
Oj, czarno to widzę i ten pierwszy cytat z L.K. z 2007 roku jest piekielnie aktualny.
Putin nie liczy się z nikim.
[ Dodano: Sob 01 Mar, 14 16:07 ]
a jak ew. wyglądać będzie pomoc "sojuszników" naszych, to obstawiam powtórkę z 1939 roku (Francja i WB)
Lashlo, bo Putin ma świadomość, że nie musi liczyć się z nikim. Obama jest słabym politykiem, który charyzmą i umiejętnościami wymuszania na kimś korzystnych dla siebie decyzji nie dorasta do pięt Wladowi, taka prawda.
UE jako organizacja w sumie gówno może, bo co, postraszy Moskwę sankcjami? Wątpię, by to coś dało. ONZ już dawno nie przystaje do tego jaki świat jest dzisiaj.
Komisja Obrony i Komisja Spraw Zagranicznych Rady Federacji, wyższej izby rosyjskiego parlamentu, poparły wniosek prezydenta Władimira Putina w sprawie wydania zgody na użycie rosyjskich sił zbrojnych na terytorium Ukrainy. W imieniu prezydium Rady Federacji wniosek prezydenta poparł wiceprzewodniczący izby Jurij Worobiow. Przedstawiając sytuację na Ukrainie, podkreślił on, że "bojownicy z Majdanu byli szkoleni na Litwie i w Polsce; teraz chcą rozszerzyć swoje wpływy na wschodzie Ukrainy i Krymie".
[ Dodano: Sob 01 Mar, 14 16:15 ] RafalekM, Inaczej, Obama nie chce się wpierdzielać a Putin to wyczuwa i robi kolejny krok...
Moje spostrzeżenia
Putin się niczego w tym momencie nie boi, bo:
Ukraina nie jest w UE i nie należy do NATO - to raz
Po drugie we wschodniej Ukrainie i na Krymie ma poparcie, bo oni nie uznają obalenia rządu, a na Krymie ma swoją bazę co pokazał wczoraj poprzez Śmiglaki i opanowanie lotnisk,
po trzecie dlatego umożliwił zorganizowanie śmiesznej konferencji janukowyczowi nie dość że ze swojego terytorium to po to aby jego (janukowycza) łapami zdobyć sobie ew popleczników i usprawiedliwić swoje poczynania.
Innym tematem jest to, że nowa władza ma trudne zadanie, bo nie dość, że podzieliła swoim oswobodzeniem kraj to jeszcze są kąsani z krymu i ze wschodnich stron Ukrainy. Z tym muszą sobie poradzić a widać, że jeśli chodzi o ew zabezpieczenie przed następnymi jakimiś ruchami ze strony Putina nie są przygotowani bo poprzedni dowódca armii "miał zawał i go zwolnili" a nowy o ile jest to nie wie co ma robić.
Zamieszczone przez Lashlo
Inaczej, Obama nie chce się wpierdzielać a Putin to wyczuwa i robi kolejny krok...
Tak poza tym co Obama ma zrobić? W końcu to dwa największe mocarstwa i oni między sobą a zwłaszcza Obama mają się napierdzielać w imieniu jakiejś Ukrainy? Tam mieszkają ruskie i pewnie czeka na referendum, które jak sądzę zdecyduje, że Krym do Rosji i Putin będzie zadowolony no bo w końcu o to mu chodziło. Nie sama baza w sewastopolu a cały Krym go interesuje.
A poza tym trzeba pamiętać, że Putin to twardy gracz bo w końcu wyszkolony i wychowany przez KGP a tam miernot nie było no może sporadycznie ale on na takiego nie wygląda.
Tak na ludzki rozum czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć po co i o co ten cały bajzel?
Media pokazują jedno a u mnie w firmie jest spory eksport do Ruskich, na Ukrainę i Litwę, tego czego my nie widzimy dostarczają nam gołębie pocztowe i kierowcy ciężarówek podstawiających się pod załadunek - podobno takie ilości sprzętu Rosja przygotowała i przewozi na gabarytach, że to się w głowie nie mieści. Takie rewizje jakie są teraz na granicach przy pełno samochodowych załadunkach to podobno nie było nigdy.
Ukraina się mobilizuje ale co oni mogą przeciwko Władimirowi ? :roll:
Kierowca od razu powiedział - będzie wojna.
I oby jego słowa się nie sprawdziły :?
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Putin bada na ile może sobie pozwolić a widząc na znikomą reakcję UE i US,to niestety na dużo...
[ Dodano: Nie 02 Mar, 14 19:47 ] oolsztyniak, Stacjonowanie Floty Czarnomorskiej,czyli jak coś, to myk i są na morzu Śródziemnym, czyli południu europy zachodniej ;-)
Jednego jestem pewien: Putin chce się zapisać na stałe w historii Rosji - m.in jako władca, który przywrócił Rosji stały (nie proszony umowami) dostęp do Morza Czarnego, a przez to - do Śródziemnego. Facet ma jakieś zapędy, aby stać się częścią historii Rosji (nie ważne, czy tą dobrą, czy tą złą) na równi z Iwanem Groźnym, carycą Katarzyną, Leninem, Stalinem... Poza tym gdzieś czytałem, że Putin nie jest tak do końca samodzielnym władcą Rosji - podobno jest on bardziej wykonawcą woli wojskowych dowódców wysokiego szczebla i część decyzji - zwłaszcza tych o charakterze militarnym - podejmowanych przez Putina, to decyzje podejmowane w rzeczywistości przez "generalicję". I wcale bym się nie zdziwił, gdyby tak było w rzeczywistości - Rosja to stan umysłu i tam wszystko jest trochę inne, niż w pozostałej części cywilizowanego świata...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Do nas to jeszcze trochę jest stamtąd - i geograficznie i politycznie.
.
Kurdę a ja od obwodu Kaliningradzkiego mieszkam 20km, a pracuję przy samej granicy.
Kurdę masakra....
Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
A co Putin zrobi później? To już strach...
Pisałem wcześniej
Putin nie ustąpi chce Krym i koniec. Stroszy piórka i patrzy do jakiej granicy. (możliwości) aż do osiągnięcia celu. Osiągnie, bo siły zew będą delikatne.
Właśnię dla tego to smutek ,że jak zwykle cały świat ma Polskę i cały wschód w dupie!!!
Boją się Putina, boją się ostrzejszej reakcji...zostawiają na pastwę losu...
Za ciency w uszach jesteśmy do mateczki Rassiji. Co my im możemy pogrozić palcem....
Śmieszne!
Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
oglądałem na bieżąco, jak ta ichnia Rada głosowała wniosek Putina i byłem przerażony. Przypomniały mi się stare lata 70-te ubiegłego wieku. Komuna taka, że aż wzorcowa i to jest najgorsze, bo to świadczy o mentalności ludzi
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Śmieszy mnie pokazywanie oświadczeń, że "potępiamy stopień postępowania Rosji" a co poza potępieniem takiej postawy ano nic. I dlatego jest to do dupy
andrzej1962, Ale czego oczekujesz? UE czy USA wyruszą na Rosję?
Ukraina nie jest w Nato ani w UE. Tak samo,jak US poszło na Irak, Rosja pomarudziła i przestała.
Komentarz