dopisanie współwłasciciela

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pedro66
    Classic
    • 2011
    • 10

Dzięki za pomoc. Kombinuję dalej.
  • kamil92x
    Rider
    • 2010
    • 701
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Potrzebuje dopisac współwłaściciela do motocykla i może ktoś z was przechodził przez to i wie jakie kroki podjąć, czy poprostu mam iść do urzędu i wpiszą w dowód drugiego wlasciciela czy muszę spisać na nowo umowę
    Octavia ASZ/RS
    Jetta A5

Komentarz

• rumcajs_kr
      Rider
      • 2011
      • 316
      • Fabia

Zależy de facto od Urzędu, ja jak w KrK dopisywałem współwłaściciela to musiałem mieć spisaną umowę, a jak moja żona dopisywała współwłaściciela w Wieliczce, to wystarczyła obecność tej osoby i urzędniczka wpisała ją bez problemu
      Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• grajewiak
        Rider
        • 2010
        • 582
        • Jeep

Moim zdaniem najlepiej zrobić darowiznę hmm np 1/10 pojazdu. I z tym najpierw do Urzędu Skarbowego z tego co pamiętam a potem do wydziału komunikacji i gotowe.
        Darowizny dla blisko spokrewnionych są nieopodatkowane do jakiejś dużej kwoty. Wszystko do doczytania w internecie.

[ Dodano: Sro 12 Mar, 14 12:46 ]
        Ooo:
        Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
        Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

dokładnie tak..spisujesz umowę darowizny np 1/2 wartości i z tym udajesz się do wydziału komunikacji. W rodzinie do kwoty kilku tys nie jest opodatkowane i nie trzeba zgłaszać w urzędzie skarbowym.
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• robert70
            Rider
            • 2008
            • 499

W zależności od kwoty darowizny / około 10.000/ czasami trzeba zgłosić się do urzędu skarbowego natomiast nie płaci się podatku przy darowiźnie od najbliższej rodziny. Z umową darowizny po wizycie w urzędzie skarbowym / na wszelki wypadek / idziecie do wydziału komunikacji. Sytuację taką przerobiłem pół roku temu i tak mi powiedzieli w us
            O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• kamil92x
              Rider
              • 2010
              • 701
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Dzięki za informacje :wink: w ogóle zapomniałem to że przy zwykłej umowie trzeba iść dochodowy zapłacić :P jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie tematu
              Octavia ASZ/RS
              Jetta A5

Komentarz

Pracuję...