Witam.Jestek na etapie poszukiwania soundbaru .Wiem ze to nie jest ani typowe kino5.1 ani tez stereo 2.0 Ale male rozmiary i niezle brzmienie sklonily mnie do kupna tego naglosnienia.
Moze ktos uzywa takiego sprzetu.Osobiscie zastanawiam sie nad Yamaha yht s400
Samsungów generalnie nie polecam bo jakość dźwięku według mnie zostawia sporo do życzenia. Co do H&K to bardzo fajne ale cena trochę chora :/
Niedawno też stałem przed wyborem soundbara i po wielu odsłuchach zakupiłem to: http://www.euro.com.pl/soundbar-spea...-nb4530a.bhtml
Gra czysto! głośno! i jest wykonane bardzo dobrze.
Co do Yamahy to klasa sama dla siebie. Robią najlepsze soundbary na rynku i to bez dwóch zdań. Pytanie tylko czy różnica w odczuciach dźwiękowych będzie na tyle duża aby zrekompensować bardzo wygórowaną cenę.
W skrócie gdybym nie liczył się z pieniędzmi to wziął bym Yamahę ale patrząc na stosunek cena/jakość wziął bym zaproponowane przez mnie LG.
Nie wiem czy Cię to zainteresuje, ale obejrzyj sobie Yamaha Pianocraft MCR-840 i poczytaj opinie. U mnie podpięta do TV, XBOX 360 i do słuchania muzyki z iPhone. Do tego dokupiłem aktywnego suba Yamaha FSW050 i jest naprawdę zacnie do małego salonu 8)
D2mian, mam inne zdane co do samsung. Jak szukałem soundbara, to objeździłem wiele marketów gdzie można ich posłuchać. Po internetowych stronach napaliłem się na yamache która ma wbudowane dwa subwofery - w odsłuchu to była klęska.
Sprawdzałem samsunga tego tańszego (550) i w porównaniu do 750 się też nie umywa.
lu5asz, widzę że jesteś z rudy... podjedź sobie do Europy centralnej do Saturna, mają tam najwięcej soundbarów w okolicy (wiem z doświadczenia). Ja kiedyś pojechałem o 10 rano w sobote. Pusty sklep mogłem sobie posłuchać swoich kawałków (BT) i zdecydowałem się na samsunga. Proponowali jeszcze JBL, Yamahe, LG ale ten dźwięk mnie nie cieszył, a przy moich ulubionych piosenkach samsung najlepiej wyszedł
a ja Ci takie coś polecam, brzmienie rewelka, mam podobną konfigurację pod podobnym ampli , tonsile siesty wprawdzie - te wyższe, ale melody wygląda jak "okrojona" siesta. Pianocraft też fajnie brzmi, ale za tą samą (a nawet niższa kasę) masz możliwość) rozbudowania, a brzmienie tonsila nie jest wcale gorsze niż Pianocrafta.Wiem, bo porównywałem. Długa, dobrze wykonana kolumna robi swoje. Siesta brzmi lepiej, Melody myślę będzie porównywalna. Plus - możliwość rozbudowania, minus - gabaryt
sew1981, masz częściowo rację. Mój zestaw jest ukierunkowany na słuchanie muzy, stąd stereo. Jeśli chodzi o oglądanie filmów 5.1 czy 7.1 to oczywiście twoja konfiguracja będzie lepsza.
mac_aaron, pianocraft gra fajnie i bez suba według mnie, zresztą tonsilki też. Sub jest niepotrzebny do słuchania muzy. Mi siesty bez suba spokojnie dają radę. Chyba, że ktoś jest przewrażliwiony na bas odczuwalny po podłodze, a nie słyszalny, to może sobie suba dokupić. Też mam małego suba yamahy, trochę inny model niż Twój, ale załączam w zasadzie tylko jak ogladąm koncert lub film. Co kto lubi, ja wolałbym zestaw, ale wiadomo, że wtedy z czasem trzeba dokupić też jakieś dvd/bluray, żeby z płytek polecieć, chyba, że z kompa walimy lub usb tylko. Ja mam blueray sony na cyfrowym kablu podłaczone, jakość dźwięku jest bardzo dobra. I Pianocraft i taka konfiguracja jak ja opisuje ma swoje za i przeciw.Ale szczere wolałbym to niż jakąś listwę grającą i suba - czyt. soundbar, bo jak te z górnej półki kosztują porównywalnie cenowo, to lepiej kupić piano, albo amplika+kolumny
Dzieki za cenne sugestie.Sam juz nie wiem,soundbar,miniwieza czy amplituner i glosniki.Poki co sklaniam sie do tego ostatniego.Swego czasu mialem Microlab solo 7c i dla mnie byly to spoko glosniki.Dlatego byc moze pojde w tym kierunku.Poslucham jeszcze kilku sprzetow na zywca i zdecyduje.
lu5asz, jeszcze możesz monitory studyjne kupić aktywne, ale to musiałyby być porządne, żeby fajnie grały i mało to rozwojowe , w zasadzie w ogóle. Za ten pieniądz kupiłbym amplika do tysiaka i jakieś dobre fronty do tysiaka, gorąco polecam tonsile (ciężko znaleźć taką jakość w zagranicznych markach za ten pieniądz), ciężko wprawdzie znaleźć przedstawicieli, mało ich w sklepach, ale poszukaj, przymierz się, posłuchaj. Nie kupuj oczywiście zestawów w marketach, bo tam nie kolumny, tylko kible są dokładane do zestawów.
Evil, robiłem odsłuchy tego samsunga i LG które posiadam. Według mnie samsung brzmi plastikowo. Nie wspomnę już o tych pseudo lampach we wzmacniaczu (mam info od kolegi który pracuje w Media Markt i sprzedaje ich produkty że to tylko ładna zabawka bo w rzeczywistości jest mam wzmacniacz mosfet)
No tak,pewnie dobry sprzęt ale ja nie mam miejsca na nie,a poza tym małe dziecko to by non stop przy nich było :P Musze szukac czegos mniejszego.Ten amplituner Yamahy fajny,bo 5.1 plus ma USB.
D2mian, przecież to oczywiste, dobry, sensowny wzmak lampowy to wydatek paru tysi
[ Dodano: Pią 21 Mar, 14 20:22 ] lu5asz, aha, kumam, zależy ile chcesz wydać w sumie. No bo do amplika na 2.0 (stereo) na początek nalepiej nadają się podłogowe fronty długie, ale jak chcesz małe na stojaku lub jakiejś szafce, to myślę, że też nie może być wtedy szmelc, coś z b&w, albo harmana, żeby mimo, że małe grało jak należy. Coś takiego powinno dać radę:
ale i tak w przyszłości warto dokupić kiedyś coś na front długiego jak już będzie przetrzeń w domu na to, a to potraktować jako saty.
[ Dodano: Pią 21 Mar, 14 20:38 ]
a jak potrzebujesz czegoś tańszego narazie do tego amplika, ale dobrze grającego, to poszukać używanych mission 701, one są chyba też na głośnikach tonsilach, bardzo fajnie zagrają jak postawisz na szafkę czy statyw, a kiedyś je możesz potraktować jako saty, jak rozbudujesz zestawik :P
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
[ Dodano: Pią 21 Mar, 14 20:41 ]
oczywiście YT tego nie odda, ale widać, że solidnie brzmią:
lu5asz, spoko, fajny amplik harmana, wizualnie nawet ładniejszy niż yamaha i też ma usb...ale te microlaby to aktywne są, ze wzmakiem...po co Ci takie coś, jak przecież amplik ma wzmaka :?: toż to aktywne monitory są...
[ Dodano: Pią 21 Mar, 14 21:40 ]
te harmany to posłuchaj czy Ci odpowiadają, będzie dobra jakość i dynama, ale lepiej się wsłuchać przed zakupem. Kiedyś słyszałem Dali,ale inny model, podłogowe. Mają powera i ekstra dynamikę, więc wnioskuje po parametrach, że ten model też daje radę, mimo gabarytów:
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
harman mas - kolumny ten z linka wcześniej może być ciut za mały, bardziej pasuje pod miktowieże wyglądem z tego co widzę, choć jak dźwiękiem podpasuje śmiało można się zastanowić.
najbardziej polecam Ci te dali zensor 1,cena jest dość wysoka, jednak jakość i siła gwarantowana
[ Dodano: Pią 21 Mar, 14 22:10 ]
ewentualnie możesz jak chcesz trochę zaoszczędzić pomyśleć o cambridge audio sx50, jednak oczywiście dali nie przebiją:
Te wezme,nawet juz kupilem.Jak na poczatek mogą byc (wiem,ze najlepiej odlsuchac,ale wybor jest taki ze szok) Teraz dokupie amplituner i zestaw na poczatek bedzie
lu5asz, to szybki jesteś w wybieraniu :szeroki_usmiech
daj znać jak podłączysz jak to gra na takim setupie, do małego pomieszczenia powinno stykać, a później najwyżej rozbudujesz a je zastosujesz jako saty na tył :P
wizualnie za duże nie będą, ale jakość na pewno mają dobrą te harmaniki, także looz
czyli podsumowując - zamiast soundbara harmanna lepiej wziąć te Dali? Apmka już mam i za duże kolumny - chcę coś małego tylko do oglądania telewizji i czasem jakiegoś filmu, ale tylko 2.0 - żadnych basów, dolbów deteesów i innych wynalazków.
Mam natomiast inny problem - z grzaniem się Ampka w szafce - co z tym zrobić, poza wyjęciem go z niej? Chodzi mi przede wszystkim o "clean look" - na ścianie TV, w ścianie zabudowany kanał na kable dochodzący do szafki, która, też wisi na ścianie przez całą jej szerokość. Ostatnio mi się Playstation zagotowała przy Most Wanted :diabelski_usmiech
Myślałem czy by nie wywiercić jakiejś dziury wentylacyjnej od spodu tak ze 20 cm średnicy, a całe ciepło uciekałoby kanałem kablowym - jak kominem do góry - ma on przekrój 150x60mm
Enriquez, co do głośników Dali powinny być lepsze - jeśli chodzi o dynamikę i głośność, bo te harmany (mam na myśli te co kupił lukasz) są konstruowane pod mikrowieże bardziej (mają mniejsza dynamikę zapewne, ale czystość i jakość dźwięku też bardzo dobrą)
O Sounbarach się nie wypowiadam, bo nie słyszałem za wiele, ale jednak na mój gust co dobra kolumna to dobra kolumna i żadne aktywne urządzenie jej nie zastąpi z subem dostawionym, jeśli chodzi o cały zakres sceny muzycznej :P
Najlepszym rozwiązaniem pod 2.0 są kolumny podłogowe jak masz amplika - długie - tu masz cały wachlarz - Dali też wypuszcza mocne i bardzo dobre kolumny - znajomy ma takie, miażdzą dźwiękiem.
Seria Zensor jest dla tych co nie mają miejsca stawiania na ziemi dużych kolumn i do mniejszych ciut powierzchi. Jak masz kasę może kupić wyższy i nieco większy model - Zensor 3 zamiast Zensor 1:
Browse our range of Hi-Fi products, keep up with events and product launches, read inspiring articles, get support and more. Welcome to DALI loudspeakers.
[ Dodano: Sob 22 Mar, 14 08:01 ]
tu masz je 2 obok siebie, poprostu jest większy trochę i ma lepsze parametry, większy basowy głośnik itp:
oba grają godziwie, wiadomo im większa objętość w środku i lepszy głośnik tym większa głębia, stąd najlepsze są dobrej jakości wysokie kolumny podłogowe z bas refleksem. Ale te małe Dali będą i tak o niebo lepsze niż jakieś szmelce z marketu typu Media wysokie. :P
[ Dodano: Sob 22 Mar, 14 08:05 ]
a co do grzania...do raczej trzeba wyjąć sprzęt na zewnątrz, albo kombinować z tymi dziurami faktycznie....
[ Dodano: Sob 22 Mar, 14 08:10 ]
a od siebie jeszcze raz pochwale siesty produkt polski tonsila, ja mam długie podłogowe, mają bardzo dobrą dynamikę i cenę, do 2.0 też się bardzo dobrze nadają, oczywiście jak masz miejsce na długie kolumny, cena bardzo dobra za tę jakość i brzmienie:
[ Dodano: Sob 22 Mar, 14 08:14 ] lu5asz, jak Ci się podoba i chodzi tylko o miejsce to możesz rozważyć, ja tam bym wolał harmana lub yamahę, więcej ma możliwości podłączenia różnych rzeczy (wejść/wyjść) już na pierwszy rzut oka tylnego panelu - więc będą bardziej "rozwojowe", myślę, że trzeba na to zwrócić uwagę
Komentarz