krzyzakp, Brat mieszka od maja 2014, tematem interesowal sie od tego czasu, a sprawe zalatwil dopiero chyba pod choinke :lol:
Objazdówka po Wielkiej Brytanii
Zwiń
X
-
Objazdówka po Wielkiej Brytanii
Witam,
W tym roku (lipiec/sierpień) mam zamiar pozwiedzać Wielką Brytanię. Jadę swoim samochodem i mam kilka pytań dla tych, którzy już byli lub mieszkają w UK.
Trasę mam mniej więcej wyznaczoną- do Niemieckiej granicy potem w stronę Koloni, Belgia, Francja i przeprawa w Calais do Dover. Niestety eurotunelem nie możemy jechać, ponieważ samochód jest na LPG
1. Czy trzeba/ warto rezerwować bilet na prom?
2. Gdzie warto się udać?(po Londynie samochodem raczej nie pojeździmy, także będziemy korzystać z komunikacji miejskiej)
3. Czy autostrady są płatne? Wyczytałem, że są płatne niektóre odcinki tuneli, mostów itd.
4. Co z noclegami? Jedziemy na dziko, czy na polach kempingowych można od strzała dostać miejsce?
5. Co musi być na wyposażeniu samochodu? Wiem, że samochód jest zarejestrowany w PL i ma mieć wyposażenie takie jak w PL, ale dla świętego spokoju wolę zaopatrzyć się w niezbędne elementy, które są wymagane w UK.
6. Jest problem z tankowaniem LPG?
7. Jak wygląda opieka medyczna? Warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie?
8. Co z przystosowaniem samochodu? Wiem, że są naklejki na reflektory, żeby nie oślepiać tych jadących z przeciwka.
9. Co z wjazdem samochodem z 91 roku do większych miast? Mają jakieś ograniczenia?
Mamy łącznie 11 dni na zwiedzanie. Liczę na Waszą pomoc.
-
-
To Golf do tego czasu bedzie jezdzil :twisted: :?:
Ja tez jade w tym roku w tamtym kierunku, chyba ze cos sie zmieni, ale my mamy plan na tour po znajomych, ktorzy od lat mowia, zeby przyjechac do nich.
Prom bede zamawial na kilka dni przed wyjazdem. Do tego ja lece na prom wieczorem, tak zeby po UK jechac noca - generalnie po EU tez bo dzieci beda spac. Nocne promy sa tez tansze o kilka euro.
Jakis mostek w Londynie jest platny wrzuca sie funta na tace :twisted:
Na UK trzeba ich przejsciowke do tankowania. Mozna zamowic przez allegro u Jacusia albo kogos innego.
Mamy niby te euro karty z NFZ. Jak to dziala to nie wiem.
Mnie naklejki nie interesuja raczej, bo na maxi-dot przestawia sie na swiatla w UK i tyle.
Z wyposazeniem auta, to gwarantuje Ci ze bedziesz lepiej wyposazony niz kazdy angol. U nich na kazdym kole inna opona to norma, ale za brak bieznika auto potrafia odholowac.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blind_walker1. Czy trzeba/ warto rezerwować bilet na prom?
2. Gdzie warto się udać?(po Londynie samochodem raczej nie pojeździmy, także będziemy korzystać z komunikacji miejskiej)
3. Czy autostrady są płatne? Wyczytałem, że są płatne niektóre odcinki tuneli, mostów itd.
4. Co z noclegami? Jedziemy na dziko, czy na polach kempingowych można od strzała dostać miejsce?
5. Co musi być na wyposażeniu samochodu? Wiem, że samochód jest zarejestrowany w PL i ma mieć wyposażenie takie jak w PL, ale dla świętego spokoju wolę zaopatrzyć się w niezbędne elementy, które są wymagane w UK.
6. Jest problem z tankowaniem LPG?
7. Jak wygląda opieka medyczna? Warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie?
8. Co z przystosowaniem samochodu? Wiem, że są naklejki na reflektory, żeby nie oślepiać tych jadących z przeciwka.
9. Co z wjazdem samochodem z 91 roku do większych miast? Mają jakieś ograniczenia?
2. Londyn tylko i wyłącznie metro i inna komunikacja miejska, brak miejsc do parkowania i korki.
3. Płacisz tylko za mosty i tunele niektóre, np. ten na wschód od Londynu (grosze)
4. Dosyć korzystnie wychodzą hostele.
5. Alkomat we Francji
6. Chyba da radę ale sieć nie jest gęsta
7. Najlepiej wykupić dodatkowo przed wyjazdem z PL
8. Raczej tylko naklejki
9. Nic o ograniczeniach nie słyszałem (poza Niemcami, gdzie musisz mieć naklejkę)OII Combi 1.9 TDI BXE 2008 Ambiente ***234 kkm***
Opel Corsa 1.2 A12XER 150 Edition 2012 ***38kkm***
Komentarz
-
Komentarz