Faktura czy umowa kupna-sprzedaży?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Darpek
    Drive
    • 2010
    • 45

maxpaynemm, http://www.chorwackie.pl/

Masz od razu formularz tłumaczony dla odbiorcy na chorwacki. Odbiorca odpisuje i jest to dla Ciebie tłumaczone na polski. Jakość tłumaczenia jak to w translatorach internetowych, szału nie ma, ale tragedii też. Korzystałem kilka razy. Baza APP całkiem spora. Zazwyczaj odpowiedzi przychodzą szybko. Widać że faktycznie łatwo przez tą stronę skomunikować się z właścicielem APP
  • Konrad_wawa
    Ambiente
    • 2008
    • 112

Nie bardzo mam gdzie dopytać, więc może tutaj będzie się ktoś orientował...

Kupując swoją Skodę otrzymałem fakturę VAT-marża (wystawioną na mnie prywatnie, nie na firmę), ale następnie wciągnąłem samochód w amortyzację do swojej jednoosobowej działalności gospodarczej. Amortyzacja się już dawno skończyła.

Aktualnie planuję sprzedać i tutaj pytanie: powinienem wystawić kupującemu fakturę VAT czy podpisać z nim umowę kupna-sprzedaży?

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15976
      • Superb III (3V3)

Konrad_wawa, jeżeli właścicielem w DR jest osoba fizyczna to tylko umowa.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Jark7
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2008
        • 777

rafiki, jesteś pewny?
        bo jeśli auto w firmie zostało wciągnięte w koszty, to jego sprzedaż stanowi dochód do opodatkowania i moim zdaniem fakturę trzeba wystawić.
        Dla 100% pewności proponuję skonsultować to z dobrą księgową, bo z US żartów nie ma :?
        Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
        Jark7
        było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• micho_m
          Rider
          • 2011
          • 528
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeśli auto zostało wciągnięte do DG to faktura bez gadania.

rafiki, nie wprowadzaj w błąd!

Żeby uniknąć faktury można wycofać auto z DG, ale umowa i tak będzie dochodem. Nie wiem tylko jak z VAT-em.
          Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
          www.nawmar.pl

Komentarz

• elpolacco
            L&K
            • 2010
            • 1372
            • Volkswagen
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez rafiki
            Konrad_wawa, jeżeli właścicielem w DR jest osoba fizyczna to tylko umowa.

Komentarz

• ujacek
              Drive
              • 2013
              • 57

Zamieszczone przez micho_m
              Żeby uniknąć faktury można wycofać auto z DG, ale umowa i tak będzie dochodem. Nie wiem tylko jak z VAT-em.
              Dokładnie. Wycofujemy auto z DG przekazując je "na potrzeby prywatne przedsiębiorcy". Jeżeli sprzedajemy przed upływem 6 lat - musimy kwotę ze sprzedaży wykazać jako dochód. VAT już nas nie dotyczy. Przynajmniej ja tak zrobiłem w marcu.
              Pozdrawiam - Jacek

O3 Combi 1.4 TSI Elegance Beż Capuccino

Komentarz

• sosna1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 463
                • Octavia II (1Z3)
                • BGU 1.6 MPI 102 KM

Kupowałem od kolegi z forum właśnie w ten sam sposób zarejestrowane auto i dostałem fakturę, auto zostało zarejestrowane bez najmniejszych problemów z miłym dodatkowym plusem dla mnie :szeroki_usmiech
                Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• sebastian7905
                  RS
                  • 2009
                  • 3580
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez elpolacco
                  Nie koniecznie. Auto wciągnięte na jednoosobową firmę, nie spółkę itp. będzie normalnie zarejestrowane na osobę prywatną i żadnej firmy w dowodzie nie będzie.
                  nie szkodzi ,vat rozliczyłeś ?
                  Sebastian
                  Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                  Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                  Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• robekcool
                    RS
                    • 2009
                    • 2041
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie, VAT-marża jest z zerową stawką vat. Jeśli kupił z taką, nie może wystawić pełnej fv.
                    www.k-mot.pl
                    Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                    Autoholowanie.
                    Robert Kulma

Komentarz

• pascal
                      Rider
                      • 2009
                      • 510
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Konrad_wawa, powinienes wystawic fakture . ale oprocz tego dalej sprawa sie komplikuje. bo nie napisales czy jestes vatowcem czy nie. otoz jak jestes vatowcem (zarejestrwoanym czynnym podatnikiem ) i wykorzystywales to auto do dzialalnosci innej niz zwolniona z vatu to niestety ale musisz jeszcze doliczyc 23 % vat do tej faktury.(taki jest stan prawny od 01.01.2014. napisz cos wiecej o swojej sytuacji co do vat.

Zamieszczone przez robekcool
                      Panowie, VAT-marża jest z zerową stawką vat. Jeśli kupił z taką, nie może wystawić pełnej fv.
                      - no niestety ale nie jest to praawda

Zamieszczone przez ujacek
                      micho_m napisał/a:

Dokładnie. Wycofujemy auto z DG przekazując je "na potrzeby prywatne przedsiębiorcy". Jeżeli sprzedajemy przed upływem 6 lat - musimy kwotę ze sprzedaży wykazać jako dochód. VAT już nas nie dotyczy. Przynajmniej ja tak zrobiłem w marcu.
                      - przekazanie skladnika majątku na potrzeby osobiste podatnika z punktu widzenia vat jest dostawą towarów wiec co do zasady podlega opodatkowaniu. w Twoim przypadku takich ruch byl mozliwy jesli miales czesciowe prawo do odliczenia vat przy zakupie (np 60% w lub 50 % w latach wczesniejszych) wiec Twoj przypadek nie jest regulą bo dotyczy tylko takiej konkretnej sytuacji i tylko do konca marca gdzie sprzedaz (dostawa) takich towarow byla zwolniona od vat na pdst. rozporządzenie wykonawczego do ustawy. Obecnie taiego zwolnienia juz nie ma . (od 01.04.2014)

Komentarz

• ujacek
                        Drive
                        • 2013
                        • 57

Zamieszczone przez pascal
                        Zamieszczone przez ujacek
                        micho_m napisał/a:

- przekazanie skladnika majątku na potrzeby osobiste podatnika z punktu widzenia vat jest dostawą towarów wiec co do zasady podlega opodatkowaniu. w Twoim przypadku takich ruch byl mozliwy jesli miales czesciowe prawo do odliczenia vat przy zakupie (np 60% w lub 50 % w latach wczesniejszych) wiec Twoj przypadek nie jest regulą bo dotyczy tylko takiej konkretnej sytuacji i tylko do konca marca gdzie sprzedaz (dostawa) takich towarow byla zwolniona od vat na pdst. rozporządzenie wykonawczego do ustawy. Obecnie taiego zwolnienia juz nie ma . (od 01.04.2014)
                        Lub jeżeli auto było uprzednio zakupione na podstawie faktury VAT-marża, bo nie nastąpiło wówczas odliczenie podatku VAT.
                        Pozdrawiam - Jacek

Komentarz

• pascal
                          Rider
                          • 2009
                          • 510
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Lub jeżeli auto było uprzednio zakupione na podstawie faktury VAT-marża, bo nie nastąpiło wówczas odliczenie podatku VAT.

Komentarz

• Konrad_wawa
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 112

Panowie, moja księgowa mówi tak:

1. Samochód był kupiony na osobę prywatną na fakturę VAT-marża więc nie odliczyłem sobie wtedy podatku, bo nie miałem jak. Dlatego nie muszę płacić podatku od sprzedaży.

2. Następnie został wciągnięty do amortyzacji i z tego tytułu przy sprzedaży trzeba wystawić fakturę VAT. Taka faktura nie posiada VATu (bo nie odliczałem go przy zakupie), więc w pole stawka VAT wpisuje się "ZW" i kwota netto = kwota brutto do zapłaty.

Gdybym nie chciał wystawić FV tylko podpisać umowę kupna-sprzedaży to musiałbym wypisać samochód ze środków trwałych i odczekać 6 miesięcy od tego faktu.

Komentarz

• pascal
                              Rider
                              • 2009
                              • 510
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Konrad_wawa, Twoja ksiegowa jest nie na biezaco z przepisami.

Komentarz

• himi
                                L&K
                                • 2013
                                • 1115
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Jak wpisałeś auto kupione prywatnie do środków trwałych to musisz wystawić fakturę. Zwolnią z vat -o ile nie jesteś vatowcem. Oczywiście płacisz dochodowy od tego.

Ba - jest jeszcze jeden kwiatek. Sprzedając środek trwały możesz się dowiedzieć, że twoja firma - bez względu na branże - ma obowiązek posiadania kasy fiskalnej. Ja się tak wpakowałem sprzedając pół roku temu poprzednie auto. I mam teraz kasę

Kupując ją dowiedziałem się od sprzedawcy kas i jeszcze lepszej akcji. Ja jestem fotografem - kasa w zasadzie jest sensowna, bo część moich klientów to osoby prywatne, część firmy - ale niedawno sprzedawali oni kasę dużej firmie, która produkuje jakieś elementy konstrukcji nośnych. Nie mają ani jednego klienta indywidualnego.
                                Ale w styczniu sprzedali auto firmowe, zamortyzowane. Kasa stoi u nich i do tej pory wydrukowała jeden paragon. Pierwszy, który musi być wystawiony dla rejestracji kasy. Drugiego nigdy nie będzie, bo firma rozlicza się fakturami. Polska....

Komentarz

• Konrad_wawa
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 112

Kurde no i bądź tu mądry, księgowa jedno, inni drugie, a jak szukam w internecie tak jak jest to wszystko popisane, że już kompletnie nie wiadomo o co chodzi. W ostatnim czasie 2 razy zmieniały się przepisy - 1 stycznia 2014 a następnie 1 kwietnia 2014.

Jedno jest pewne - muszę wystawić FV. Pytanie tylko czy 23% VAT czy tzw. "ZW" (zwolniony)...

Komentarz

• pascal
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 510
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jesli jestes vatman to 23 % vat na 100 %. dla rozwiania wątpliwosci masz tu co i kiedy sie z vatu zwalnia

+ jeszcze wex pod uwage to co napisal himi - to jest bardzo wazne w kwestii kasy fiskalnej bo w kwesti vatu niestety juz nie prawda

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Konrad_wawa, zadzwoń do US to ci wyjaśnią :wink:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Konrad_wawa
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 112

Obecnie jestem VAT-owcem. Ze zwolnienia korzystałem tylko przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności i było to jakieś 7 lat temu.

Księgowa twierdzi, że 23% na fakturze powinno być jeżeli przy zakupie samochodu odliczyłem sobie VAT. A skoro nie odliczałem to ponoć mam wpisać zerową stawkę VAT czyli "ZW"

Możne ona faktycznie żyje jeszcze przepisami ustalonymi przed 1 kwietnia 2014....

Komentarz

• pascal
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 510
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Konrad_wawa, jeszcze raz Ci tlumacze ze ta ksiegowa p..doli glupoty. powluje sie na przepis z art 43 ustway vatowskiej ktory zostal skasowany od 01 stycznia tego roku.

niestety ale rzadzacy dokonali czystego kurestwa wprowadzajac takie wlasnie zmiany no ale coz trza z tym zyc.

Komentarz

• ujacek
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 57

Zamieszczone przez pascal
                                            Nie jestem księgowym, tylko informatykiem, mimo wszystko próbuję zrozumieć. Czy wg Ciebie przekazanie w marcu auta z DG na cele osobiste przedsiębiorcy - przy nabyciu którego nie przysługiwało obniżenie podatku należnego VAT - jest dostawą towaru podlegającą opodatkowaniu VAT? Czytając ustawę ((art. 7 ust. 2 pkt 1) oraz komentarze (wiem, "wiedza" często wątpliwej jakości) - chyba jednak nie. Czy uprzedni zakup na podstawie faktury VAT-marża nie podpada pod ten przepis?
                                            Z ustawy o VAT (stan na 1.1.2014):
                                            "Art. 7.2. Przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się również przekazanie nieodpłatnie przez podatnika towarów należących do jego przedsiębiorstwa, w szczególności:
                                            1) przekazanie lub zużycie towarów na cele osobiste podatnika lub jego pracowników, w tym byłych pracowników, wspólników, udziałowców, akcjonariuszy, członków spółdzielni i ich domowników, członków organów stanowiących osób prawnych, członków stowarzyszenia,
                                            2) wszelkie inne darowizny
                                            - jeżeli podatnikowi przysługiwało, w całości lub w części, prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabycia, importu lub wytworzenia tych towarów lub ich części składowych."
                                            Pozdrawiam - Jacek

Komentarz

• rafiki
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 15976
                                              • Superb III (3V3)

ujacek, tak na logikę, to dla mnie to co pogrubiłeś dotyczy tylko pkt 2. Przytocz jeszcze art. 5 ust. 1 pkt 1
                                              رافال
                                              Spoty
                                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• ujacek
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 57

Zamieszczone przez rafiki
                                                ujacek, tak na logikę, to dla mnie to co pogrubiłeś dotyczy tylko pkt 2. Przytocz jeszcze art. 5 ust. 1 pkt 1
                                                Nie. Pogrubienie dotyczy całego 7.2 Zajrzyj proszę do tekstu ustawy, a nie tylko mojego cytatu. Art. 5.1.1 mówi o tym, że opodatkowaniu podlega "dostawa towarów", art. 7 uściśla czym jest dostawa.
                                                "Art. 5. 1. Opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, zwanym dalej "podatkiem", podlegają:
                                                1) odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju;"

Czekam co odpowie pascal, bo pewnie diabeł tkwi w szczegółach i jakichś przepisach doprecyzowujących lub wykonawczych. No i logika oraz prawo to dwie różne drogi.
                                                Pozdrawiam - Jacek

Komentarz

• pascal
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 510
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ujacek, widzisz, tak to jest jak sie czlowiek zafiksuje w jednym kierunku i nie czyta dokladnie co inni piszą. Masz rację co do Twojego rozwiazania . Takie przekazanie towarow nie jest traktowane jak dostawa a co za tym idzie moze korzystac ze zwolnienia. odszczekuje wszystko co powiedzialem o Twoim przypadku. ops:

czyli reasumujac wycofujesz auto z dg, przez 6 lat jego sprzedaz stanowi przychod z DG ale z vatem masz spokoj. calkiem zapomnialem ze jakis rzecznik ministerstwa fnansow sam sprzedawal taki patent

Komentarz

Pracuję...