Mam baaardzo dziwny problem i na razie jeszcze nie znalazłem rozwiązania...
Otóż posiadam komputer podłączony pod TV.
Zestaw oparty jest na ciekawej płycie Asus P5QPL-VM EPU (jej wyjątkowość polega na tym, że ma zintegrowaną kartę graficzną Intel GMA X4500 z 3 wyjściami: D-Sub, DVI i HDMI). Procesor to Pentium Dual Core E2200 (2x2.2GHz). Pamięć to 2GB DDRII 800MHz w jednej kości.
Sprzęt podłączony był pod telewizor w salonie właśnie po kablu HDMI (dźwięk i obraz w jednym). Wystarczyło wcisnąć guzik zasilania i na TV pokazywał się najpierw bios a następnie bootował się Windows XP.
Obecnie udało mi się złożyć drugi podobny zestaw z tym, że mocniejszy (dodatkowa karta graficzna z HDMI i 4GB Ram DDR2 800MHz)i postanowiłem to właśnie nowy nabytek postawić w salonie. Ten komputer od razu zaczął działać poprawnie, odtwarzać dźwięk itp.
Natomiast stary zestaw ustawiłem pod TV w sypialni. Wciskam guzik na obudowie komputera, sprzęt startuje ale na ekranie nic się nie pojawia. Próbowałem kilkukrotnie, wygląda jakby komputer się wieszał... Podłączając natomiast zwykły monitor po D-Sub obraz się od razu pojawia i ładuje się poprawnie system operacyjny.
Jako ciekawostkę dodam, że raz uruchomiłem komputer z podłączeniem zwykłego monitora, następnie na załadowanym systemie odłączyłem monitor a podłączyłem po HDMI telewizor. Wtedy pulpit pojawił się na nim. Ustawiłem odpowiednią rozdzielczość i kilka innych rzeczy i dałem restart. Po zamknięciu systemu znów obraz na TV się nie pojawił...
Cuda Panowie, cuda
Sprawdzałem 3 różne kable HDMI ale na żadnym nie wystartował komputer.
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
klekocix, a czy komputer podłączony przez hdmi startuje, czy się wiesza? uruchom podłaczony do tv i po spodziewanym czasie załaczenia windy przełącz na zwykły monitor
pewnikiem na tv w sypialni musisz nastawić w opcjach sygnal po hdmi
W TV w sypialni żeby było ciekawiej mam 2 wejścia HDMI ale w ustawieniach wyboru sygnału tylko 1 HDMI... Innych urządzeń na tym kablu nie mam podłączonych pod ten tv.
[ Dodano: Wto 15 Kwi, 14 09:48 ]
Zamieszczone przez mani0
klekocix, a czy komputer podłączony przez hdmi startuje, czy się wiesza? uruchom podłaczony do tv i po spodziewanym czasie załaczenia windy przełącz na zwykły monitor
Wygląda na to, że komputer się wiesza tj. nie odpala się dalej do systemu.
Poznaję to po tym, że gdy chcę wyłączyć komputer przyciskiem - taki który jest w trakcie ładowania lub załadował system trzeba przytrzymać kilka sekund żeby się wyłączył.
Natomiast u mnie wystarczy raz nacisnąć i już jest wyłączony.
Dziś wrzuciłem tam najnowszy bios, w którym jako informacja co zostało poprawione jest: "Update 'Initiate Graphic Adapter' item" cokolwiek to znaczy...
Po powrocie do domu zdam relację czy komputer się teraz odpala normalnie czy dalej problem jest.
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Jak piszą koledzy - po pierwsze zobacz czy na pewno masz ustawione w TV odpowiednie źródło HDMI.
Ja mam takiego staruszka w salonie Dell OptiPlex 745 (2x2.13GHz, 6GB ramu, Sapphire Radeon HD6450 1GB) podłączonego przez HDMI ze starym LCD szajsunga.
Myk polega na tym, że muszę najpierw włączyć TV a następnie kompa aby działało prawidłowo :lol:
Jeżeli uruchomię sprzęt w odwrotnej kolejności - "brak sygnału" oraz BRAK dostępnego tego HDMI w ustawieniach :wink:
Jeśli na tv ustawienia są ok to może podłącz jakiegoś laptopa lub inny komp na chwilę do tego w sypialni i sprawdź czy jest to samo. Jeśli drugi\lub inne komputery też nie działają to nie ma przebacz - to jest raczej problem z tv.
Jeśli ustawienia w tv i sam telewizor jest ok (inne się nie zacinają) to proponuje pogrzebać trochę 8)
Zacznijmy od początku.
Otóż co bym proponował:
1) W Twoim biosie na zakładce Advanced -> Chipset masz chyba dwie opcje dotyczące karty graficznej:
"Initiate Graphic Adapter" - zobacz czy nie masz opcji [PEG/PCI] -> nie znajdzie karty i sie zetnie; Skoro używasz karty inboard to będziesz miał raczej z opcją [IGD] - sprawdź tą opcję. (wiem że w poprzednim tv było ok ale dla wszelkiego... )
"IGD Graphics Mode Select" - powinno być chyba [Enabled, 32MB]
2)Jeśli pkt.1 nie pomoże to zrób reset biosu do default.
3)Podłącz komputer do monitora i wywal wszystkie sterowniki do karty graficznej. Tak na maksa. Zrestartuj kompa podłączonego do tv i monitora. Zainstaluj jeszcze raz te sterowniki i zobacz czy Ci znajdzie. (Możliwe że się kłócą oba zapisane tv i jak windows próbuje odpalić tv to się konfliktuje).
4) Może to głupie, ale jak podłączysz monitor i tv (Monitor VGA i TV hdmi) to nie widzisz go też w opcjach do wyboru z opcji karty graficznej?, albo w prawego przycisku na pulpicie -> Preferencje? Jak tak to wybierz go na główny.
5) Nie wiem czy twój tv jeszcze to ma ale sprawdź aktualizacje oprogramowania tv.
6)W skrajnych przypadkach reinstall systemu, najlepiej na Windows7 (WindowsXP miał czasem problemy z hdmi).
Oczywiście to są przykłady, ale według mnie to sterowniki. Jeśli przechodzi przez bios i się zacina na wchodzeniu do windowsa to wina windowsa, a jeśli nawet biosu nie widzisz na tv a tylko na monitorze to jest kwestia ustawień biosu. Pytanie czy jak podłączysz monitor i tv co będzie , powinno pójść; jak się będzie zacinać to też bios... Spróbuj drugi komputer podłączyć do tego tv i sprawdź co będzie. W tym momencie na samym początku znajdziemy w czym tkwi problem.
Moje skromne zdanie z doświadczenia 8) Od tego bym zaczął
Komentarz