Koledzy nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie więc w razie czego proszę o przeniesienie.
Jak wiadomo diagnozuję swoje auto kabelkiem VAG z wtyką OBD2. Ale mój kumpel ma Toyotę Avensis, która posiada to samo gniazdo diagnostyczne co Skoda. Czy da się jakimś sposobem przeprowadzić diagnozę tojtojki moim kabelkiem czy wymaga to zupełnie innego kabla i oprogramowania???
No domyślam się że to to zapewne nie kwestia samej "wtyczki" ale chodzi mi o to czy kabelek od naszych aut po zmianie programu jest w stanie obslużyć inne auto czy raczej konieczny jest jednak kabelka do "Toyoty" ??
Wspólna jest tylko diagnostyka silnika jeśli chodzi o jakieś podstawowe rzeczy (nie wiem jak teraz, ale chyba dawniej była gdzieś w VCDS czy VAG-COMie opcja OBD), a do czegokolwiek więcej potrzeba kabelka do Toyoty.
Kumplowi zapalił się check engine i auto przeszło w tryb awaryjny, poza tym wszystko pracowało normalnie i nic się nie działo. Podejrzewamy padnięte świece żarowe ale bez kompa ciężko wróżyć a wszędzie chcą pomóc ale po świętach
maxpaynemm, błędy odczytasz ze sterownika silnika i kilka innych parametrów sprawdzisz - niby nie dużo ale czasem pomaga. Po podłączeniu do auta kliknij obd-II w głównym oknie vcdsa i pójdzie, a później to się już na pewno we wszystkim bez problemu połapiesz.
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz