Takie pytanko mam do obecnych tu wojskowych - w kontekście działań naszego "sąsiada".
To rzeczywiście tak jest, że jakby ruscy weszli do nas z wojskiem to po dwóch dniach nasza armia przeszłaby do partyzantki a efy nawet by nie startowały bo ktoś by gruz rozsypywał na lotniskach ?
Czy rzeczywiście jeden okręt floty bałtyckiej może obrócić w perzynę całe nasze wojsko ? (taka opinia padła gdzieś w TV ostatnio).
loyd, Po pierwsze to nie jest tak że Ruski se do nas wejdzie.Byłby wtedy konflikt Wschód-Zachód i Putin sie z tym liczy.Po drugie przy dzisiejszej technologi to wystarczy jedna dobra bombka A i 3/4 Polski nie ma.Ukraina posiadała bardzo dużo głowic nuklearnych ale w zamian za ich zlikwidowanie mogła się odłączyć od Rosji.I dostała wolność,ale widać że Putin o tym zapomniał.To stary wyjadacz z KGB i nie wiadomo co mu po głowie chodzi.
Po pierwsze to nie jest tak że Ruski se do nas wejdzie.Byłby wtedy konflikt Wschód-Zachód i Putin sie z tym liczy.
pewien tego jesteś?
w 39 też tak miało być.
tylko że sytuacja jest ciut inna.
Zgadzam się, że to co Putin wyprawia z Ukraina przypomina to samo co Hitler robił z Austrią i Czechami. Natomiast świat poszedł ciut dalej i wkroczenie potomków Krwawego Felka & Company spowodowałoby dość nerwową reakcję Merkel i spółka. Za dobrze im się powodzi i za dużo mogą na tym stracić. Putinek dobrze wie o tym i dlatego też poczyna sobie jak poczyna ale nie przypuszczam aby połakomił się na Polskę - już parę razy zęby sobie połamali. Po co im kolejne kłopoty z Polaczkami?
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Wszyscy tylko zakręci kurek :!: A tak na prawde co on takiego ma że sie go boicie :?: Węgiel,ma dla siebie.Gaz :?: To nie jest tak że zakręci i odkręci jak kokotek z wodą.Jak byśmy mieli dobrych gospodarzy to Rus z gazem nie jest potrzebny.Dalej ropa :?: Nie musimy brac od niego ale jest łatwiej.Druga sprawa jak rusowi zrobi sie blokade importu to sie zesra.Będzie wpieprzał ino kartofle.Ogólnie wystarczy mu wstrzymać import,eksport i leży na łopatach.I jeszcze nowinka ze wczoraj,naród Czeczeński wstawia się za Ukrainą i będą im pomagać przeciw ruskim.Tak że ogólnie mówiąc nie taki diabeł straszny jak go malują.Co do Merkel to Niemiec był zawsze dobrym gospodarzem i nim coś zrobi to troche pomyśli przed tym
aniol, więc przeczytaj jeszcze raz co napisałeś
Masz racje - mozna mu zablokowac import i export tyle że NAJWIĘKSZĄ KASĘ Z TEGO MA WŁAŚNIE ZACHÓD - np Niemcy więc tego nie zrobia bo tak jak napisałeś Merkel to dobra gospodyni
My dla nich jesteśmy niczym wielkim i bez problemu nas poświęca uwierz mi- nawet w sprawie importu swiń to blokada podobno jest w Rosji na całą Europę a jakoś wszystkie transportu poza Polską i Estonią wjeżdżają bez problemu. O czym to swiadczy??
Ze my sie podniecamy jacy jestesmy ważni a UE ma nas głęboko w d....
A co do głody od setek lat w rosji ludzie umierali z głodu ale na armię i najwazniejszych kacyków zawsze było
I w razie czego teraz tez tak bedzie
NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
No, ale tak sobie myśle, ze w sumie to oni maja gospodarke na poziomie Włoch - więc to żaden hiper, sriper gigant .... Czy czasem nie wydaje im sie, ze są mocniejszy niż są a reszta to łyka jak młode pelikany ??
Skoro maja na granicy z Ukraina 30 tys. wojska a ja gdzieś oglądałem (w TV), że my też mamy tyle żołnierzy to chyba jakoś byśmy się bronili ????
Czy może Putin rzeczywiście jakby chciał to rozpieprzyłby US Army w kilka dni ? (i takie opinie czytałem) ....
WIELKIBONGO, Zgadzam sie z tobą że UE ma nas w O tym import-eksport miałem na myśli wszystkich oprócz nas,bo my to pionki bez prawa głosu :szeroki_usmiech
A u nas nie ma gospodarza co by mógł coś wymyśleć i sie od nich odciąć
choćby taka, że świat jest bardziej uzależniony finansowo i gospodarczo. Ilość powiązań gospodarczych jest nieporównywalnie większa. Z drugiej strony, w II połowie lat 30-tych Niemcy powoli wychodzili z bardzo głębokiego kryzysu i żądni byli nowych terytoriów, czyli nowych rynków zbytu i źródeł surowców. Teraz Niemiaszki obrośli w piórka, co oznacza, że wojna im nie jest w smak. Ale bardziej baliby się wujka Putina stojącego ze swoją armią na Odrze. Zawsze lepiej jest mieć bufor w postaci np takiej Polski
Jest to moje zdanie i nie kazdy musi się z tym zgadzać. Jak każdy wie, kazdy Polak jest znakomitym lekarzem i politykiem jednocześnie
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
I jeszcze jedno tak na chłopski rozum Podobno rosja to potęga militarna.Z kim oni od 2 wojny wojowali :?: Z pionkami,Czeczenia,Gruzja interwencje Czechosłowacja,Węgry.Czy to są jakieś potęgi militarne :?: Skąd wiadomo co by USA czy Niemcy z nimi zrobili w czasie jakiejś zadymy.To że mają dużo wojska jeszcze o niczym nie świadczy.Amerykanie się nacieli na Wietnamie,Ruskie na Afganistanie a to są bardzo ubogie państwa.Technika też poszła do przodu i nie wiadomo kto ma jakiego asa w rękawie.
Ale temat jest nie na miejscu bo nikt kto obecnie służy w wojsku nie napisze co myśli na prawdę bo się będzie bać ,że go z roboty wypierd...m.
Czasy ci się kolego pomyliły chyba :lol:
Ja służę i chętnie się wypowiem.
W starciu z Rosją, samotnie nie mamy szans. Tak jak i większość państw europejskich.
Wojna globalna nie wchodzi w grę - oznacza to zagładę świata. Nikomu nie na rękę raczej...
Rosja robi mega biznesy z ropą i gazem. Gdyby poszło na noże - wystarczy, że USA poproszą Arabię Saudyjską o rzucenie na rynek trochę więcej towaru i cena od razu spadnie. To istny dramat dla Putina. I po kłopocie.
Wszyscy o tym wiedzą a to co się dzieje to takie wymachiwanie szabelką co by udowodnić sobie oraz ew. społeczeństwu w Rosji że coś tam jeszcze możemy...
Osobiście dziwi mnie tylko trochę bierna postawa Ukrainy... Jakieś niby-bandy robią u nich co chcą, tak ? No to jak Putin się do nich nie przyznaje to wystrzelać gnoi jak kaczki i po kłopocie ! W czym problem ?
A może jednak nie wiemy wszystkiego ...? W takiej mętnej wodzie niejeden fajny deal można zrobić...
panowie bez przesady....Polska to nie Ukraina i pomijajac fakt ze mamy "przyjaciul- tak jak w 39 Putoin nie a rady w ciagu 2 ani nawet 14 dni Polske przeleciec....
w dzisiejszych czasach decydujacym jest nie liczba a mobilnosc i wyszkolenie jednostek.
Przyklad Rosjanie w awganistanie puścili "wielka machine na gasienicach" w miasta z malo doswiadczonymi zolnierzami i co bylo ? wycieli ich w pien ... Nie przecze ze machina rosyjska jest slaba nie ma nic dobrego - napewno nie maja nowe mysliwce tylko ile i czy one wogole sa zdolne do dzialan bojowych...A polska armia hm mam troche rodziny w wojskowosci i wiem ze bywa roznie ale napewno wiem ze zawodowa armia to jest to co ma sens.
a jesli chodzi o spjuszikow to nie liczylbym na nikogo bo tak jak wyzej pisano kazdy dba w pierwszej lini o siebie
Ale temat jest nie na miejscu bo nikt kto obecnie służy w wojsku nie napisze co myśli na prawdę bo się będzie bać ,że go z roboty wypierd...m.
Czasy ci się kolego pomyliły chyba :lol:
Ja służę i chętnie się wypowiem.
W starciu z Rosją, samotnie nie mamy szans. Tak jak i większość państw europejskich.
Wojna globalna nie wchodzi w grę - oznacza to zagładę świata. Nikomu nie na rękę raczej...
Rosja robi mega biznesy z ropą i gazem. Gdyby poszło na noże - wystarczy, że USA poproszą Arabię Saudyjską o rzucenie na rynek trochę więcej towaru i cena od razu spadnie. To istny dramat dla Putina. I po kłopocie.
Wszyscy o tym wiedzą a to co się dzieje to takie wymachiwanie szabelką co by udowodnić sobie oraz ew. społeczeństwu w Rosji że coś tam jeszcze możemy...
Osobiście dziwi mnie tylko trochę bierna postawa Ukrainy... Jakieś niby-bandy robią u nich co chcą, tak ? No to jak Putin się do nich nie przyznaje to wystrzelać gnoi jak kaczki i po kłopocie ! W czym problem ?
A może jednak nie wiemy wszystkiego ...? W takiej mętnej wodzie niejeden fajny deal można zrobić...
Tu sie kolego zgadzam z tobą w 100%.Pisałem o ropie i gazie wcześniej może innymi słowami.
Wcale bym sie nie zdziwił jak by Putina odstrzelono,w końcu tyle było zamachów na różne ważniejsze osoby niż on.Wystarczy że się znajdzie jeden odważny i chwila nieuwagi Putina.
westwi78, wiem, że to bardziej skomplikowane ale to nie miejsce na takie debaty...
W kwestii MAD - jasna sprawa ale przecież rozmawiamy o Rosji a nie Iranie.
A z tymi kłopotami to nie zrozumiałeś mnie - Putin bardzo obawia się odcięcia dopływu kasy i nie jest mu na rękę wqrwiać nikogo kto mu to może zaserwować.
Miałem ostatnio okazję postudiować trochę Arabię Saudyjską i oni naprawdę sporo mogą. Mam tu też na myśli wpływy w świecie islamskim... A tam to dopiero jest skomplikowane :wink:
Putin i jego ekipa to byli spece wywiadu zreszta dzialania na Ukrainie pokazuja ze sprawnie wszystko zaplanowane byloo wiec nie sadze by szli na jakiekolwiek ryzyko , Rosja to moloch na glinianych nogach gdzie lewa reka nie wie co robi lewa lopatk a a co mowic glowa... sa nie przewidywalni ... bo moze faktycznie jakiemus wataszkowi imperialistyczna zylka peknac i wcisnie guzik czerwon
Komentarz