optymalna trasa wawa zakopane

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • descente
    Classic
    • 2010
    • 21

aniol, Czy da radę samemu naprawić ten mikrostyk czy raczej tylko wymiana? jak to wygląda?

W przelotce kable są całe, prąd idzie na ogrzewanie szyby, wycieraczki oraz światło stopu. W bagażniku jak się dokopałem są 3 kostki i 1 kostka na nadkolu, na która rzucać okiem, bo sporo tych kabli tam jest.

A coś odnośnie czujników temperatury climatronica ??
  • vince123
    Elegance
    • 2009
    • 923

witam wszystkich
    otoz planuje podroz z wawy do zakopca...
    jaka trasa najlepiej byloby mi jechac ?
    podroz mialaby sie odbyc 30 badz 1maja ....

zastanawiam sie nad :
    wawa--- radom-- kielce--krk

Wasze propozycje i inne przemyslenia .... ?

moze ktos jest w stanie polecic jakis fajna miejscowke na nocleg dla 4 osob..? najlepiej pokoje 2x2

dzieki za pomoc
    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
    nadkole nowe LP
    kontakt PW

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

vince123, no nic innego raczej nie wykombinujesz dużo lepszego.

Komentarz

• vince123
        Elegance
        • 2009
        • 923

google maps prowadzi na 3 sposoby.... ten jest niby najkrotszy... ale czy najlepszy? zapytalem , bo moze dluzsza alternatywa lepiej wyjdzie....
        jaka pora wyjazdu bylaby najkorzystniejsza ,zeby ominac korki....? noc 30 czy wczesny poranek 1maja?
        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
        nadkole nowe LP
        kontakt PW

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14885
          • Octavia IV (NX3)

Zawsze jeżdżę "7". Wyjazd w sobotę np. na ferie po południu. W zeszłym roku wyjechałem z okolic W-wy około 15 00 i byłem w Poroninie o 21 00. Przed nami o 20 30 przyjechała grupa z Warszawy - wyjechali rano - około 9 00. Rano jest najgorzej jeśli idzie o soboty i długie weekendy.

trasa:
          1) Kraków - zawsze przez miasto, nigdy tranzytem po zachodniej stronie koło Balic
          2) na S 7 za Myślenifcami jak jest korek - można pomykać starą "7" obok eski
          3) można kombinować, albo po wschodzie (Dobczyce), albo po zachodzie (w Klikuszowej na Ludźmierz i Zaskale)
          4) Nie wiem czy od ferii zakończył się remont mostu w Białym Dunajcu - można korek ominąć ulicami: Suskiego - Cieplice - Jana Pawła
          5) Od Poronina można korek na wjeździe do Zakopca zjechać bokiem (po zachodzie: ul. Kasprowicza - Ustup, potem kawałek Zakopianką i znowu w bok ul. Guty, Bachledy, Spyrkówka)
          6) można na Ustupie pojechać przez Olczę - zależy gdzie jedziesz
          7) dalej juz w Zakopcu nieraz jadę jak jest korek na głównej - ul. Szpitalna - Tatary - Kamieniec
          8) zamknięty jest też wiadukt - Powstańców Śląskich - dojazd do Kościeliska
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

E7/S7 to zdecydowanie najlepsza opcja. Ok. 1/2 trasy to dwupasmówka.
            Sama siódemka to pryszcz. Problemy mogą się zacząć na wlocie do Krakowa od Wawy, potem na każdym zwężeniu z dwóch pasów do jednego, no i od Nowego Targu do Zakopca. A od Poronina to już raczej bankowo się postoi.
            Można jechać przez Czarny Dunajec, ale na taki pomysł też wpadnie Xk osób.
            Ale podstawowa rada - nie jechać do Zakopanego. W takie dni powszechnie wolne od pracy są tam tak niewyobrażalne ilości ludzi, że to po prostu brak szacunku do samego siebie żeby tam jechać.
            O ile jeszcze w mieście tlumy są do zniesienia, to w górach rzygać się chce na widok sznurka "turystów". Wszystko rozdeptane, zadeptane, wydeptane.
            Do byle jakiej knajpy kolejka, na mieście takie korki, że lepiej rower zabrać.

W takie weekendy trudno polecić jakąś konkretną godzinę do jazdy, bo nie przewidzisz instynktu tłumu. Na bank środowe popołudnie i czwartkowy poranek będą kumulacją przyjazdu - jakieś 50000 samochodów musi dojechać

Komentarz

• vince123
              Elegance
              • 2009
              • 923

będę niestety jechał bez cb ... oczywiście nieoznakowane napewno ganiają po s7... wiec trzeba bedzie spokojnie prowadzic ...
              ruwado, tranzyt krk jest tak zapchany?
              kazik4x4, znasz wiec jakies inne ustronne miejsca godne polecenia ?
              sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
              nadkole nowe LP
              kontakt PW

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Kiedyś jechałem i było dłużej niż przez miasto
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez vince123
                  tranzyt krk jest tak zapchany?
                  kazik4x4, znasz wiec jakies inne ustronne miejsca godne polecenia ?
                  Obwodnicą jechałem raz i wystarczy. A przez miasto zazwyczaj idzie sprawnie.

Każde inne niż Zakopane. Ale jak nigdy nie byłeś w Zakopcu w szczycie sezonu to jedź dla samego "zjawiska społecznego"...

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

vince123, wał prosto przez miasto najlepiej alejami, nie zgubisz się bo za nim dojedziesz do obwodnicy to będziesz juz na matecznym :wink:

Zamiast do Zakopanego to skocz na poludniowa część Tatr czyli na Słowację najlepiej przez Lysa Polanę
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• vince123
                      Elegance
                      • 2009
                      • 923

poważnie zastanawiam się nad zmianą miejscówki..
                      wazne zeby pogoda dopisala, ale na to sie nie zanosi......
                      Zamieszczone przez kazik4x4
                      Ale jak nigdy nie byłeś w Zakopcu w szczycie sezonu to jedź dla samego "zjawiska społecznego"...
                      starzeje sie.... hmmm chyba potrzebuje spokoju :wink:
                      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                      nadkole nowe LP
                      kontakt PW

Komentarz

• michal_octavia
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 236
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

w lutym miałem przyjemność jechać właśnie tą trasą w drodze powrotnej i powiem, że z początku narzekałem ale po jakimś czasie było ok,, zwłaszcza jak wjedziesz na dwupasmówkę

a co do noclegu to całkiem sympatycznie dom ,,Tatarek" właściciel w porządku i ma sąsiada co zawiezie Cie w każde miejsce oraz odbierze
                        Mike

Komentarz

• vince123
                          Elegance
                          • 2009
                          • 923

michal_octavia, ile jechałeś mniej więcej? jesli to nie jest tajemnica to pow ile wlasciciel liczyl sobie za nocleg ...? posiadaja tam jakis parking na posesji?
                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                          nadkole nowe LP
                          kontakt PW

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

vince123, jak chcesz spokoju, to szukaj noclegów na bokach. Stasikówka, Majerczykówka, Murzasichle, Małe Ciche, a najlepiej - Olcza.. Z Olczy masz dobrą drogę do Morskiego Oka z ominięciem Zakopca. Na Gubałówkę jedziesz przez Suche i Ząb. Wjeżdżasz na sam szczyt od strony wieży przkaźnikowej. Nie musisz kręcić po mieście i szukać parkingu po dolną stacją kolejki, albo kręcić objazdami, żeby dojechać na parking od strony Kościeliska. Ja zawsze tam wjeżdżałem, ale teraz dojazd jest zamknięty. Wiadukt w remoncie jak już pisałem.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez ruwado
                              vince123, jak chcesz spokoju, to szukaj noclegów na bokach. Stasikówka, Majerczykówka, Murzasichle, Małe Ciche, a najlepiej - Olcza.. Z Olczy masz dobrą drogę do Morskiego Oka z ominięciem Zakopca. Na Gubałówkę jedziesz przez Suche i Ząb. Wjeżdżasz na sam szczyt od strony wieży przkaźnikowej. Nie musisz kręcić po mieście i szukać parkingu po dolną stacją kolejki, albo kręcić objazdami, żeby dojechać na parking od strony Kościeliska. Ja zawsze tam wjeżdżałem, ale teraz dojazd jest zamknięty. Wiadukt w remoncie jak już pisałem.
                              Ruwado, w Zakopcu na kwaterach/w pensjonatach/w hotelach też masz spokój. Jeśli już nocleg poza Zakopcem, to ja bym wybrał Kościelisko. Polecam http://pieknekoscielisko.com.pl/
                              a) blisko w góry
                              b) blisko do Zakopanego
                              c) mnogość busów
                              d) największy plus to taki, że z Kościeliska jak się wkurzysz to walisz przez Czarny Dunajec do Krakowa prawie bocznymi drogami, a z Poronina, Murzasichla, Białki, Olczy musisz odbębnić parę godzin w korku na drodze do Krakowa. Stamtąd innego wyjazdu nie ma.

Jak chcesz odwiedzić Morskie Oko, to wstań o 4.00 być w Palenicy od 5.00, o 7.00 nad Morskim Okiem. Robisz rundę wkoło Moka, jesz śniadanie w schronisku i o 9.00 wracasz.
                              O 11.00 jesteś na dole i podziwiasz kolejkę wozów próbujących dojechać do Palenicy. Podziwiasz przez 6-8km

Ja bym sobie odpuścił Zakopane i okolice i pojechałbym np. do Krynicy, Szczyrku, Korbielowa, gdzieś w Bieszczady. Też będzie sporo ludzi ale na pewno nie w takiej koncentracji jak w Zakopanem i na Podhalu.

Jeśli się zdecydujesz jechać na Podhale, to według mnie najlepsza opcja to wyjechać ok. 2.00 w nocy i być spokojnie na 7.00. Drzemka do południa, a potem dzień jak co dzień.
                              Wyjazd trudno wyczuć: albo o 5.00-6.00 rano ostatniego wolnego dnia, albo już późnym wieczorem jak się tłum przewali.

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

No niestety tłumy wZakopanym są dobijające. Ale zawsze kochałem i kocham Tatry.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• vince123
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 923

kazik4x4, przekonałeś mnie... wykonałem pare tel do pensjonatów... i większość było zajętych... ale wkońcu udało mi się ogarnąć nocleg w Kościelisku :wink:
                                  po okolicy najlepiej bedzie poruszac sie busami czy swoim autkiem?
                                  prosilbym teraz o propozycje miejsc ktore wg Was musze koniecznie odwiedzic :wink: :?:
                                  będę tam od czwartku do soboty włącznie :idea:
                                  sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                  nadkole nowe LP
                                  kontakt PW

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Zamieszczone przez vince123
                                    ale wkońcu udało mi się ogarnąć nocleg w Kościelisku :wink:
                                    po okolicy najlepiej bedzie poruszac sie busami czy swoim autkiem?
                                    prosilbym teraz o propozycje miejsc ktore wg Was musze koniecznie odwiedzic :wink: :?:
                                    będę tam od czwartku do soboty włącznie :idea:
                                    No to warto się zapoznać z alternatywną trasą przez Jabłonkę i Czarny Dunajec.
                                    Czy autem czy Busem to zależy gdzie chcesz jechać i czy chcesz pić.
                                    Co zobaczyć? Ja bym odradził oglądanie/odwiedzanie głównych atrakcji tatrzańskich - Moko, Kasprowy, Giewont.
                                    Jeśli już, to tak jak napisałem wstawać o 4.00 rano i przed południem mieć to zaliczone.

Komentarz

• vince123
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 923

myslalem zeby jeszcze Słowację zachaczyc, wkoncu niedaleko....
                                      czytalem tez o Czorsztynie .... tylko ze pewnie bedzie problemem tam sie przebic....
                                      duzo bedzie uwarunkowane od pogody...a ona nie bedzie chyba rozpieszczała :cry:
                                      śliwowicy tez trzeba spróbować , tylko z umiarem :szeroki_usmiech
                                      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                      nadkole nowe LP
                                      kontakt PW

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14885
                                        • Octavia IV (NX3)

vince123, na Słowacji najbliżej - Jaskinia Bielska i wycieczka do schroniska przy Zielonym Stawie.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• vince123
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 923

ruwado, fajna opcja . postaram sie tam dotrzec. oby wystarczylo czasu.... wkoncu to tylko 3 dni...

[ Dodano: Nie 04 Maj, 14 11:10 ]
                                          Dziekuje za pomoc i rady...
                                          podsumowujac bylem w koscielisku. wyjazd byl ok 23,30 z wawy przez radom,kielce...do zakopca dotarlem w ciagu jakis 4godzin... droga w wiekszosci dwupasmowka.... najgorsze sa te suszarki..mnostwo ich tam stoi... :|
                                          dzisiaj wracalem o godzinie 4z kawalkiem. godzine droga do krk mi zajela (spora mgla i deszcz), potem jakies niecale 3 godziny do wawki..

najgorsze korki sa w zakopcu. aby sie przebic przez miasto autem trzeba bylo z godzine czasu poswiecic :| do busow nie wsiadalismy bo widzialem ze byly strasznie zatloczone..

fajna miejscowka jest czorsztyn (do obejrzenia 2zamki,+ jeziorko plus tama).szkoda ze do konca nie sprzyjala pogoda,ale ogolnie rzecz biorac wypad na plus.
                                          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                          nadkole nowe LP
                                          kontakt PW

Komentarz

Pracuję...