Czołem, może ktoś z was to ogarnia ? ja już się poddałem, myślałem, że moja wiedza informatyczna jest na raczej wyższym poziomie, tak przy tym przypadku poległem.
pacjent to Samsung 300e z win 8, niestety ale dysk uległ uszkodzeniu i został zakupiony nowy, myślałem, że to tylko formalność, ale nie mogę zainstalować na nim żadnego systemu.
Odpalam laptopa, pojawia się napis SAMSUNG i potem czarne okno BOOT menu, mogę nacisnąć Windows BOOT menager ale nic się nie dzieje, jak wchodzę do biosu, pokazuje, że dysk jest podłączony i wykrywa go, ale już w zakładce BOOT mam tylko 1. WINDOWS BOOT MENAGER 2. USB CD 3. USB FDD 4. USB HDD 5. NETWORK, próbowałem podłączyć 3 inne dyski i żaden się nie pojawił, z USB bootwalnego też nie startuje. Próbowałem też zainstalować Windowsa przez kieszeń na innym komputerze, ale nie można.
dysk mam czysty czy dysk podłączony czy nie to włącza się boot menu.. Próbowałem podłączyć dysk z innego laptopa i go wykrywa w biosie, ale w boot nie ma go
1. WINDOWS BOOT MENAGER
2. USB CD
3. USB FDD
4. USB HDD
5. NETWORK,
takie mam opcje w biosie, jak zmienię to zaraz wraca z powrotem do takiej kolejności.
Wielu użytkowników, którzy kupili laptopy/komputery z Windows 8 mają problem z zainstalowaniem Windows 7. W poradniku pokażę jak zrobić to poprawnie. Uwaga: Po wykonaniu operacji tracimy wszystkie dane, które znajdują się na dysku! Etap 1: Konfiguracja UEFI. 1. 2. 3. 6. 2..
Zrobiłem tak jak w instrukcji.
Ustawiam w boot menu:
1.USB CD
2.USB FDD
3.USB HDD
resztę opcji wyłączam, zapisuje, uruchamiam ponownie i nic, pojawia się na nowo napis SAMSUNG i potem czarne okno BOOT menu, nic tam nie ma, mogę przejść do drugiej zakładki co wprowadza mnie do BIOSU, a tam mimo, że opcje wyłączone to:
1. WINDOWS BOOT MENAGER
2. USB CD
3. USB FDD
4. USB HDD
5. NETWORK,
taka robi się kolejność, pendriva jest bootwalny, bo startuje na dwóch innych komputerach.
Teraz nawet zrobiłem zbootowany dysk i podłączyłem go do laptopa, chwilę popracowało i nic.
CD nie startuje, dysk nie startuje, pendriva nie startuje.
Może ktoś ma pomysł, bo aż głupio zanosić laptopa do serwisu na przeinstalowanie systemu ops:
Iqwan miałeś tego lapka z zainstalowanym Win8?
Jeśli tak to pewnie była też na dysku wersja instalacyjna systemu.
Z uszkodzeniem dysku mógł się uszkodzić również Recovery.
Jak recovery bylo na starym dysku to na nowy ta partycja sie nie teleportowa i nie teleportuje.
Niestety potrzebny jest plyta DVD z pozycja recovery, albo instalacja czystego systemu z wpisaniem seriala tego z naklejki, ale to w 100% legalne nie jest.
Teraz tylko boot z napedu DVD
Na legalu mozna spytac support producenta czy udostepnia dysk recovery wlasnie w momencie kiedy pada nam fabryczny naped.
Dysk nie byl na gwarancji razem z laptopem ?? Przeciez W8 nie jest az tak dlugo na rynku :roll:
JAki miałeś system pierwotnie, a jaki chcesz teraz zainstalować ?
Ok - już doczytałem, że miałeś 8-mkę. A teraz chcesz na nowym dysku zainstalować też 8-mkę ?
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Miałem 8, a teraz chce 7mkę.
Nie bootuje z niczego, w biosie co przestawię i zapiszę, po resecie wraca do swoich ustawień.. Andrzej.P, 5. W okienku Boot Mode Selection zmieniamy UEFI na CSM
Page 1 of 2 - Windows 8 Installed LAPTOP WONT BOOT off windows 7 disk - posted in Windows 8 and Windows 8.1: Hey Bleeping Computer, How is everyone tonight? So I am working on a Samsung Laptop ( MOdel Number=Series 3 NP300E5C - A0AUS) My friend in my Math class just bought it literally 3 days ago from Best Buy and they told her they would install any software she needed when she paid for it, but when she picked it up they wouldnt without charging her extra (so they flat out lied to make a...
I have a Samsung Series 3 laptop and want to boot from an Ubuntu Live CD. When I press F10 to pull up the BIOS/boot configuration, I don't get an option to boot from the CD. Similarly, in the BIO...
Jak uboontu rusza z zewnetrznego nosnika to i ruszy wingroza
Podejrzewam, że raczej uefi Ci blokuje.
Nie wiem jak to w samsungach wygląda, spróbuj wyłączyć secure boot, i włączyć launch csm.
Ewentualnie trzeba by sprawdzić jak to się nazywa w samsungu.
Hmmm to dziwne miałem kilka lapków na których kasowałem wszystko do zera łacznie z partycjami i nigdy nie miałem problemu z zainstalowaniem windowsa. Wystarczyło w biosie ustawić tylko boota z CD/DVD i zawsze startowało. Fakt że nie był to Samsung i nie windows 8 :roll:
The CD is not offered as a boot option because Secure Boot is enabled. Before you can boot from a CD, you must do the following:
Upon powering on the laptop, press F10
Select the option to modify the BIOS settings
Go to the Boot Options screen
Set Secure Boot to Disabled
Set BIOS mode to UEFI and Legacy or CSM and UEFI OS
Save settings and reboot
When the Samsung screen comes up again, press F10
Now when you try to select a boot device, the optical drive will be listed
Spróbuj jeszcze wywołać boot managera wciskając F8 przy starcie kompa i przez proces post (w sensie jak się wyświetla logo samsung, tudzież informacje o pamięci, procku itd.) i stamtąd wybrać urządzenie do bootowania.
Komentarz