polskie znaki w nokii (sms) - pytanie do znawców komórek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Panowie, czy w sobotę wybiera się ktoś na to rozpoczęcie sezonu na parkingu CH. Osowa? Z chęcią podjechałbym chociaż na pół godzinki :P
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

Witam, mam pytanie bo szukałem w necie i piszą, że tak jest i koniec przeważnie, a mnie to nurtuje. Miałem nokie e52 pisałem polskie znaki i zawsze dochodziły do odbiorcy z kreseczkami itp. 1 sms=160 znaków. teraz mam "bida" nokie 206 i z polskimi znakami sms zajmuje tylko 70 znaków, natomiast jak wrzucę "uproszczoną" wersję sms w ustawieniach to wprawdzie jest 160 znaków w smsie, ale nie ma polskich znaków u odbiorcy. Czy te telefony tak mają? czy da radę coś z tym zrobić, żeby były polskie znaki i sms miał 160 znaków? (chodzi u odbiorcy, bo u mnie mogę pisać po polsku, ale wyśle bez znaków)
    za odpowiedzi z góry dziękuje :wink:

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

sew1981, to nie telefony tak mają tylko "polska język - trudna język". Chodzi o to, że polskie znaki zajmują kilka a czasem nawet kilkanaście "miejsc" zwykłych znaków. Jeżeli w ustawieniach masz "obsługę uproszczoną" to odbiorca nigdy nie dostanie ę, ą itd. nawet jeśli Ty napiszesz z polskimi znakami. Tak ma każdy telefon.

[ Dodano: Pon 26 Maj, 14 10:28 ]
      Podsumowując, jak chcesz żeby sms miał 160 znaków to nie możesz wysyłać ę, ą itd. Tego się nie przeskoczy.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• yogi_at_pozen
        Rider
        • 2011
        • 418

standard sms to 160 znakow na wiadomosc
        polskie znaki nie sa w zbiorze ascii dlatego zebys mogl uzywac polskich znakow trzeba zmienic kodowanie z 8 na 16 bit, czyli dwa razy wiecej miejsca na znak, czyli wejdzie o polowe mniej znakow, 160/2=80

Komentarz

Pracuję...