Panowie, czy w sobotę wybiera się ktoś na to rozpoczęcie sezonu na parkingu CH. Osowa? Z chęcią podjechałbym chociaż na pół godzinki :P
polskie znaki w nokii (sms) - pytanie do znawców komórek
Zwiń
X
-
polskie znaki w nokii (sms) - pytanie do znawców komórek
Witam, mam pytanie bo szukałem w necie i piszą, że tak jest i koniec przeważnie, a mnie to nurtuje. Miałem nokie e52 pisałem polskie znaki i zawsze dochodziły do odbiorcy z kreseczkami itp. 1 sms=160 znaków. teraz mam "bida" nokie 206 i z polskimi znakami sms zajmuje tylko 70 znaków, natomiast jak wrzucę "uproszczoną" wersję sms w ustawieniach to wprawdzie jest 160 znaków w smsie, ale nie ma polskich znaków u odbiorcy. Czy te telefony tak mają? czy da radę coś z tym zrobić, żeby były polskie znaki i sms miał 160 znaków? (chodzi u odbiorcy, bo u mnie mogę pisać po polsku, ale wyśle bez znaków)
za odpowiedzi z góry dziękuje :wink:
-
-
sew1981, to nie telefony tak mają tylko "polska język - trudna język". Chodzi o to, że polskie znaki zajmują kilka a czasem nawet kilkanaście "miejsc" zwykłych znaków. Jeżeli w ustawieniach masz "obsługę uproszczoną" to odbiorca nigdy nie dostanie ę, ą itd. nawet jeśli Ty napiszesz z polskimi znakami. Tak ma każdy telefon.
[ Dodano: Pon 26 Maj, 14 10:28 ]
Podsumowując, jak chcesz żeby sms miał 160 znaków to nie możesz wysyłać ę, ą itd. Tego się nie przeskoczy.
Komentarz
-
Komentarz