Próba kradżierzy kół Warszawa 25.07.2014

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamil90
    Classic
    • 2017
    • 12
    • Octavia I (1U2)
    • AQY 2.0 MPI 115 KM

dzięki za spota i za wile cennych rad odnośnie mojej skody(których to mechanicy skody) nie potrafili znaleźć przyczyny i ich najczęstszą odpowiedzią było że trzeba coś wymienić , dzięki i do zobaczenia na następnym . :lol: :szeroki_usmiech
  • kamil90
    Ambiente
    • 2014
    • 113

No to pochwalę się i ja

Dnia 25.07.2014 o godzinie 22;40 zaparkowałem swojego Leona przy ulicy Potulickiej w Warszawie.
    Po czym udałem się na osiedle obok w celach towarzyskich :mrgreen:
    Leon zaparkowany między innymi autami, centralnie pod wejściem na plebanie i pod latarnią jeżeli ma to znaczenie. Jakieś 80m od ulicy Łodygowej.
    TU:
    https://www.google.pl/maps/place/Lewinowska,+Warszawa/@52.285517,21.0832948,17z/data=!4m2!3m1!1s0x471ece8a26980a5f:0x4898f3b057aa7 473

O północy Policja już była w miejscu, gdzie auto jest zarejestrowane żeby poinformować o zdarzeniu i szukali właściciela.
    Wybiegłem z bloku i widzę 4 radiolki i Leona tylko z jednym kołem.
    Dowiaduje się, że:

Udaremniona została próba kradzieży kół (zostali złapani na gorącym uczynku) Bułgarzy/Rumuni czy inni Armeńczycy (nie znam dokładnie ich narodowości, pełno ich w okolicy)
    Moje koła znajdowały się w BMW E36 Compact za blachach DE, które było zaparkowane kilka aut dalej.
    Podejrzani już na komendzie, notowani za takie przestępstwa, w ostatnim tygodniu byli widziani przy dwóch innych kradzieżach w okolicy.

Na początku myślę SUPER, że ich złapali. Założę koła i bajo.
    Niestety. Auto zostało dosyć mocno jak na taki zabieg uszkodzone. Podnośnik podstawiali pod progi zamiast pod ranty. Auto wylądowało na tarczach bo nic nie podstawili. Błotniki lewy i prawy uszkodzone. Lewy bo oparł się na kole jak rozwalił im się podnośnik a prawy bo odłożyli pod niego lewarek. Zderzak przedni rozjechał się po upadku auta (nic do siebie nie pasuje, lampy, maska itp)
    Wygląda na to, że tarcze się pokrzywiły bo czuć wibracje na kierownicy. Kilka wgniotek i rys na aucie, których nie było.

Gorsza część tematu.
    W/W "kolorowi" mogą być zatrzymani jedynie na 48H a później czekamy na sprawę.
    Niestety jak wiadomo sprawy ciągną się po kilka lat. Wystarczy żeby oskarżony nie stawił się na sprawę i już przenoszą na inny termin.
    Co więcej, wcale się nie zdziwię jak są całkowicie niewypłacalni mają 5 dzieci w Uzbekistanie, 8 tutaj w PL i dwóch komorników nad sobą.

Generalnie temat bardzo ciężki. Muszę dostarczyć na komendę możliwe najszybciej wycenę uszkodzeń ponieważ na razie są oskarżeni tylko o próbę kradzieży kół, które zostały wycenione na 2k PLN ale IMO uszkodzenia są pewnie na kwotę 2 x większa.

Zgłaszam szkodę do ubezpieczyciela i zobaczymy jak wygląda to z tej strony. Mam nadzieje, że zrobię to z AC a ubezpieczyciel wyegzekwuje pieniądze od sprawców.

Piszę wątek w celu ostrzeżenia. Podobno w ostatnim czasie (1,5msc) w Warszawie znowu masowo zaczęły ginąć koła.
    Z góry odpowiadam na pytanie, nie miałem nakrętek zabezpieczających. Na pewno się teraz wyposażę w takie, pewnie nawet 2 komplety.

Leon podniesiony z gleby, koła założone, jeździ i czeka na rzeczoznawcę.

Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

Komentarz

• hsurim
      Elegance
      • 2006
      • 788
      • Kia
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Współczuję kłopotów - dobrze, że ich chociaż złapali.
      Pokonali śruby zabezpieczające, czy ich (niestety) nie miałeś ?
      Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• kamil90
        Ambiente
        • 2014
        • 113

Z góry odpowiadam na pytanie, nie miałem nakrętek zabezpieczających. Na pewno się teraz wyposażę w takie, pewnie nawet 2 komplety.

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7461
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Powinni ich wszystkich w cholere deportować...
          Non stop jakiś na lotnisku spotykam z eskortą Straży Granicznej ale jak widać za mało tych deportacji jest.
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• kamil90
            Ambiente
            • 2014
            • 113

Jak się dowiedziałem w/w delikwenci mieli już problemy z prawem ze względu na podobne kradzieże ale jak widać ich karta pobytu nie została cofnięta.

Komentarz

• greg44
              L&K
              • 2011
              • 1198
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Mihau
              Powinni ich wszystkich w cholere deportować
              Może to jakie Bułgarzy lub Rumuni to jaki ich deportować? Obywatele UE. :|

Komentarz

• andrzej1962
                L&K
                • 2010
                • 1306
                • Octavia III combi (5E5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez hsurim
                dobrze, że ich chociaż złapali.
                Niewiele to zmienia a właściwie tylko tyle, że są koła. Szkody zostaną pokryte z AC (o ile jest) a wysokości takiej jak wyceni czytaj o ile obniży sobie ubezpieczalnia bo przecież musi zarobić na kliencie :evil: Masz kolego szczęście w nieszczęściu. Przykre to ale wytrwałości w dalszym kopaniu się bo jeszcze dużo nerwów przed Tobą.
                IMO szkoda, że zostali powiadomieni niebiescy. Lepsza metoda wychowawcza byłaby bez ich obecności a z udziałem właściciela i innych właścicieli aut. Podejrzewam, że po dobrej lekcji wynieśliby się z tej dzielnicy a może i z miasta lub PL. Do czego to doszło z DE przyjeżdżają do PL. Pamiętam jak było odwrotnie. Co to się porobiło.

Komentarz

• greg44
                  L&K
                  • 2011
                  • 1198
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

To, że jeżdżą na tablicach DE to nie świadczy, że mieszkają w DE i z DE przyjechali. Dużo dziwnego towarzystwa jeździ w ten sposób, obywatela polskiego można ściągnąć za tablice i nieprzerejestrowanie, a takim co można zrobić.

Komentarz

• oolsztyniak
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6650
                    • Superb II combi (3T5)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Grunt, że sprawców złapali bo tak to ani kół by nie było i tylko problem z wypłatą AC - o ile masz.
                    Generalnie śruby zabezpieczające powinny być normą, widać będziesz pamiętał na przyszłość - i najlepiej jak sam piszesz - dwa rodzaje.

A armeńcom powinni łapy poucinać - dla świętego spokoju i nauczki na przyszłość oraz dla potomnych.
                    Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                    Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez kamil90
                      Mam nadzieje, że zrobię to z AC a ubezpieczyciel wyegzekwuje pieniądze od sprawców
                      szkody naprawisz z AC
                      ale ubezpieczyciel niczego nie będzie egzekwować za ciebie - przeciez masz sprawców :wink: i możesz im wytoczyć sprawe cywilną- to nie OC
                      poczytaj OWU swojego ubezpieczyciela i pokombinuj dobrze zeby ściągnąc raczej te uszkodzenia z OC pojazdu sprawców
                      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                        pokombinuj dobrze zeby ściągnąc raczej te uszkodzenia z OC pojazdu sprawców
                        tzn?

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen

westwi78, trzeba dobrego prawnika
                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Zeby uszkodzenia spowodowane usiłowaniem kradzieży pokryć z OC samochodu sprawców?

Komentarz

• greg44
                              L&K
                              • 2011
                              • 1198
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez westwi78
                              pokryć z OC samochodu sprawców
                              No nie, to nie przejdzie, nawet jeżeli ten pojazd na tablicach DE miałby jakieś ubezpieczenie, to nie uczestniczył bezpośrednio w zdarzeniu drogowym, służył jedynie jako narzędzie sprawców przestępstwa. Jeżeli koszty wyrządzonej szkody przejdą na ubezpieczyciela (jak jest AC), to w tym momencie ubezpieczyciel staje się stroną pokrzywdzoną i może złożyć do prokuratury lub sądu (zależy na jakim etapie jest postępowanie) wniosek, aby sąd wydał w wyroku orzeczenie naprawienia szkody przez sprawców (postępowanie Adhezyjne się to nazywa). No i wtedy jest czarno na białym, że sprawcy mają dać kasę - odszkodowanie. Można wtedy ścigać takich przez komornika, jeżeli ten będzie miał z czego ściągnąć kasę od tych gamoni. Masakra, nie życzę nikomu przechodzenia tej drogi.

Komentarz

• kamil90
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 113

Złych wiadomości ciąg dalszy.

Szkodę muszę zrobić z własnego AC a dopiero po wyroku sądu i odzyskaniu pieniędzy przez ubezpieczyciela od sprawców zostaną mi przywrócone zniżki.

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kamil90
                                  odzyskaniu pieniędzy przez ubezpieczyciela od sprawców zostaną mi przywrócone zniżki.
                                  A co to cię obchodzi będzie wyrok skazujący, a kasę to niech ściągają we własnym zakresie, co do tego twoje zniżki.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1594
                                    • Superb II (3T4)

greg44, bo 'wykazuje" szkode likwidowaną ze swojego AC
                                    I niestety znika mu częśc zniżek
                                    NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                    BYŁA TEŻ CEGA
                                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                    MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• kapi
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1174
                                      • Fabia combi

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                                      I niestety znika mu częśc zniżek
                                      chyba że ma wykupiona opcje ochrony zniżek.
                                      OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Ale to trwa... a tak pewnie w miedzyczasie bedzie jedna albo dwie lub nawet 3 skladki do zaplacenia.

Jedynie co mozna, to faktycznie przeprowadzic gruntowny remont... :roll:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kamil90
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 113

~ kilka lat

Policjant przyjmujący zgłoszenie poinformował, że w lipcu miał być świadkiem na sprawie takiej samej kradzieży, która odbyła się w 2009r.

Komentarz

• mrfazi
                                            • 2010
                                            • 3174
                                            • Superb III (3V3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

.... u mnie na osiedlu pewna firma wynajmująca mieszkanie w imieniu jego właściciela uszczęśliwiła nas (mieszkańców) sprowadzając ekipę pseudo ludzi (prawdopodobnie rumunów lub innych cyganów). Natychmiast pojawiły się kradzieże .itp sytuacje, cały czas żyłem w trwodze o moją Czarnulę do czasu jak ich wywalili w wyniku licznych skarg. Reasumując kamil90, masz farta, że całego auta nie dźwignęli. Może i jestem rasistą lub czym innym ale tą grupę etniczną powinni kastrować aby się to złodziejskie plemię nie rozmnażało.
                                            Zamieszczone przez Maicroft
                                            Jedynie co mozna, to faktycznie przeprowadzic gruntowny remont... :roll:
                                            jedyne rozsądne rozwiązanie, ale tak jak długo w tej okolicy będzie się szwendać ten element tak długo nie wiesz kiedy znów zechcą coś podwędzić nie licząc się z tym, że kradnąc koła w taki sposób niszczą całe auto.

Komentarz

• kamil90
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 113

Nie wiem, może to dziwne ale chyba mniej zmartwiłbym się jakby zniknął cały niż został uszkodzony jak został.

Raczej ich stąd nie ubędzie. Mieszkają w kilku różnych miejscówkach w okolicy. Na prawdę nie mało ich jest w okolicy.

Komentarz

• Dig Dug
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1306
                                                • Seat

Szkodę muszę zrobić z własnego AC a dopiero po wyroku sądu i odzyskaniu pieniędzy przez ubezpieczyciela od sprawców zostaną mi przywrócone zniżki.
                                                Jeśli tak ma być, to musisz uciekać do innego ubezpieczyciela, bo tam zniżki odzyskasz po 2 latach, a tu może klika lat zejść.
                                                Była O1 jest F2.

Komentarz

• kamil90
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 113

Dzisiaj był rzeczoznawca.

7;14 zadzwonił, że jest pod bramą.
                                                  Wyszedłem po niego i wystawiłem auto. Zanim zdążyłem zaparkować zrobił już dwa zdjęcia.
                                                  Generalnie 7:29 już się ze mną pożegnał i wsiadał do swojego auta.

Pozostaje cierpliwie czekać na wycenę.

Komentarz

Pracuję...