Cześć,
jestem laikiem a potrzebuję zmontować filmik. Nie szukam żadnych bajerów z efektami wizualnymi i dźwiękowymi. Potrzebuję pryzciąć niektóre ujęcia a potem wszystko scalic do jednego filmu. Możecie polecić jakiś przywoity program do montażu video?
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
aro_40, mogę z czystym sumieniem polecić Ci serię Pinnacle Studio. Obecnie na rynku jest wersja 13 (a może 14?), ale nieważne. Program co prawda nie jest darmowy, ale jak poszukasz to znajdziesz na allegro czy w innym miejscu wersję 9 lub 10 z licencją (różne generatory cd-key'ów nic tu nie dadzą). Program jest z jednej strony rozbudowany o różne elementy typu przejścia między scenami, możliwość podzielenia jednej sceny na ujęcia o długości nawet 1 sekundy, ale z drugiej strony obsługa jest naprawdę prosta. Po zakończonej edycji masz możliwość eksportu projektu (bo nie pracujesz na samym pliku wideo) do formatu AVI, MPEG, DVD. Ja kupiłem ten program jakieś 6 lat temu i dzięki niemu zrobiłem już kilka filmów, po których wcale nie widać, że robił je amator Nie szukaj najnowszych wersji, bo jak zobaczysz cenę to spadniesz z krzesła (niestety im wyższa wersja tym droższy program). Mnie Pinnacle Studio 9 kosztował chyba ok. 100 zł. Z tym, że do obsługi tego programu musisz mieć dobry komputer - mocny procesor i sporo RAMu.
aro_40, ja również mogę Ci polecić tak jak kolega rafiki, Pinnacle Studio.
Bardzo prosty w obsłudze. Mam gdzieś jakąś starą wersję. Jak na moje potrzeby w zupełności wystarczy.
Luki80a, a to jeszcze lepiej :szeroki_usmiech jak kiedyś zobaczyłem cenę chyba za v. 12 w znanym markecie RTV/AGD z nazwą na "M" to się przestałem interesować. mi v. 9 wystarcza w zupełności :szeroki_usmiech
rafiki, wiadomo, czym wyższy numer i wersja tym droższy pakiecik.
A ceny w sklepach na M czy S mają zaporowe.
Ja mam 12. Na blaszaku coś tam montowałem.
Teraz został mi lapek, ale jest za słaby żeby coś na nim zmontować.
Czekam aż padnie to będzie mocniejszy :lol:
Panowie, dzięki za rrekomendacje, ale pozostane przy propozycji Andrzeja.P z dwóch powodów:
- mam lapka (nienajgorszy, ale bez przeady)
- tu gdzie jestem, nie ma mozliwosci zakupu nawet via internet (nie przychodzą smsy z banku )
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz