Zamieszczone przez SS
EnergyLandia - Zator
Zwiń
X
-
EnergyLandia - Zator
Czy ktoś z użytkowników forum odwiedził już to miejsce : EnergyLandia :?: Mam zamiar wybrać się tam jeszcze w sierpniu i interesuje mnie czy atrakcje jakie tam występują są warte swojej ceny :?:
-
-
Też się tam wybieram, ale czekam aż odpalą większość atrakcji. I jeśli już to raczej w tygodniu, bo jak widzę takie komentarze na ich FB to mi się odechciewa:
Paulina Eliasz Jestem tu od 3h jeszcze nie udało mi sie skorzystać z żadnej atrakcji, wszędzie mega kolejki, jestem w połowie jednej w której stoję tu od przyjazdu. Dzieci mdleją w kolejkach, porażka jakaś. A wy jeszcze ludzi zapraszacieRobert Słowik Największą atrakcją w wekend są długie kolejki.Nie ma szans przejsc wszystkich atrakcji.Mozna przejsc z 5 atrakcji za cały dzień,nie korzystając z pokazów występów itp.,nie mówiąc juz o wielokrotnym skorzystaniu z atrakci.Czas oczekiwania do atlantis 2h40minut, Spływ kopalnia złota 0k2h .<o ile nic sie nie zepsuje w sobote non stop sie psuło i czekanie drugie2h.Jezeli chodzi o Aztek swing nie ma jeszcze sladów konstrukcji.,takze nie licze na sierpień.Ale ogólnie jest ok,tylko nie w wekend
Komentarz
-
-
Ja mam to, powiedzmy "za plotem" i powiem Wam ze na chwile obecna jest masakra- pelno ludzi, kolejki, awarie, i jak dla mnie wysoka cena biletu w zamian za to co sie dostaje- ja osobiście wybiorę sie za jakieś 2 lata- jak juz szum wokól tego opadnie, wszystko będzie juz uruchomione i nie będzie takich kolejek- a moze i nawet będzie nizsza cena...
Komentarz
-
-
byłem wczoraj. bilet rodzinny 169 zł. nie mówię że mało, ale biorąc pod uwagę "no-limit", jest to wg mnie poziom akceptowalny.
kolejki: przyjechaliśmy ok 12:00. córka 5 lat, z założenia miał to być czas dla niej, więc większość czasu spędziliśmy w strefie dla malucha. Do każdej atrakcji kolejka, trzeba było czekać od 10 do 20 min. w ok 3 godz, córka obskoczyła większość karuzel i innych atrakcji, a niektóre x2. W strefie dla starszych/dorosłych, faktycznie kolejki dużo większe, szacuję oczekiwanie na ok 1h a nawet i więcej do tych najbardziej ekstremalnych. ok 18:00 na część karuzel córka wchodziła bez jakiegokolwiek oczekiwania. Nie rozumiem wypowiedzi, że ktoś czekał 3h i nie doczekał się na swoją kolej do jakiejś atrakcji. Widziałem jedną nagłą awarię jakiegoś popularnego urządzenia, więc nie było plagi niedziałających urządzeń. Ogólnie córka bardzo szczęśliwa, a właśnie na tym najbardziej mi zależało. Gdybym miał wybrać się ponownie, na pewno pojechał bym w tygodniu a nie w weekend. Jednak 3,4 kolejka z rzędu i tracisz całą radochę z wycieczki, a dzieciaki zaczynają marudzić i nudzić się w kolejcPowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Ja wybieram sie pod koniec sierpnia bo wtedy córka ma urodzi i wejście za darmo a ja dla siebie kupiłem na gruponie i całość wyjdzie mnie 50 zł plus dojazd. Ponoć na bieżąco odpalaja nowe atrakcje więc jest szansa że będzie git. Dwa największe costery maja być w przyszłym roku.
PIS to kretyni
Komentarz
-
-
No więc byłem wczoraj. Bilety zakupione przez Groupona kosztowały mnie 109PLN (2dorosłych+1dziecko)+1PLN dziecko do 4tych urodzin +5PLN parking.
Byliśmy głównie w strefie dla dzieci. Było OK, bo na początku nie było kolejek. Potem koło 14 zaczęły się robić kolejki. Do jakiejś łódki stałem w kolejce 50min a potem kolejka urosła jeszcze bardziej na co najmniej 1h stania. Przy takich kolejkach zabawa traciła sens, bo czekanie ponad 1h, żeby jechać czymś 5-10min jest dość kiepskie. Przy koszcie na poziomie ok 110-120PLN za całą rodzinę wydaje się być to oferta OK, ale cena ok 280PLN za całą rodzinę jak to kosztuje normalnie to już moim zdaniem zbytni wydatek w porównaniu do atrakcji (no chyba, że ktoś pojedzie w tygodniu jak nie ma kolejek). Warto też zabrać ze sobą peleryny przeciwdeszczowe, bo z niektórych atrakcji wychodzi się całym mokrym.
Komentarz
-
-
shado, Tez bylismy wczoraj 8)
Koszty: my mielismy takze promocyjne bilety, wiec koszty byly na akceptowalnym poziomie. Zakladajac, ze dolozone zostana jeszcze 2-3 atrakcje dla starczych, pytanie czy takie powyzej 12-15 lat czy dla mlodszych tez, to taki wypad z rodzina na jeden dzien, to calkiem spora sumka sie zbierze, ale dalej.
Toalety: Tak to takie cos, co jest cholera za darmo, nawet czyste i jest ich duzo. Tak wiec jakby odliczyc 2-3 wypady 4 osob po 2zl (przeciez to taka Polska cena ku..ki) kazdy w ciagu calego takiego dnia, to nam bilet tanieje :lol: Toalety sa juz nawet przed wejsciem przy kasach, wiec po przyjezdzie nie ma stresu, ze nie zdarzymy z mlodymi.
Jedzenie: Jest kilka punktow gastronomicznych. Ceny rozne. Kawalek pizzy tak na oko 10x30cm 8zl. W drugiej takiej dwupoziomowej restauracji ludzi sporo, ceny nawet spoko. My poszlismy na nozki z kurczaka, co bylo nawet zaskoczeniem bo nozki takie calkiem spore, a nie nozki jak z KFC :lol:
Atrakcje: Kilka atrakcji dla dzieci od 3-4 lat. Zjezdzalnia chyba od 5 lat, na co moja mlodza dostarla furii. Lodki w wodzie, ze zjezdzalniami od lat 2, co jest glupota, bo na nich bardziej miota osobami w srodku, niz na takim samolocie na wysokosci czy dzdzownicy ktora robi jeden zjazd w dol i to by bylo na tyle bez wielkiej predkosci. Tak, wiec jak dla dzieci 2-5lat to atrakcji wzglednie malo. Dla takich 5-10 to chyba jeszcze gorzej. Atrakcje dla takich 10-12(15) to chyba dramat IHMO. Dla doroslych jest kilka fajnych wirowek, dla rzadnych mocnych wrazen odnosze wrazenie cos sie znajdzie :twisted:
Kolejki: Wczoraj faktycznie z rana mgla, wygladalo ze zaraz lunie, ale wytrzymalo w zasadzie do wieczora. W ciagu dnia 5-10 minut max, nawet na atrakcje dla doroslych. Jak to stwierdzilismy ze szwagrem, kolejki zaczely sie jak przyjechaly wycieczki po kosciele oraz obiedzie. Na pocieszenie, w ubiegla niedziele, w zasadzie nie bylo miejsca gdzie kolejka byla krotsza niz 30minut, a byly takie atrakcje gdzie stalo sie okolo godziny. Pani z obslugi potwierdzala, ze wczoraj bylo na luzie.
Jak dla mnie, przy cenie dla rodziny 2+2 na poziomie 280zl to sporo, plus jakis dojazd, cos do jedzienia to jest 500zl i wiecej zlotych. Uwazam, ze to duzo, za duzo jak na tylko takie atrakcje.
Ja wiem, ze to jest 100€ czy tam 100F, wiec tyle samo co na zachodzie placi sie za taki wypad dla rodziny wiec w zasadzie nic. Ale tu po raz kolejny mamy roznice zaplacenia 100F przy pensji minimalnej na poziomie 1050F a kwoty 290zl przy naszych 1280zl.
Tak, oczywiscie nie kazdy musi tam jechac czy gdziekolwiek. Wiadomo, nie kazdy musi tez jezdzic na wakacje do Grecji, Chorwacji, Hiszpani, Sopotu itd, bo przeciez mozna spedzic wakacje na RODOS* i byc wniebowzietym.
BTW. shado, DZIECI / do lat 3 – 1ZŁ, nie do 4. My bralismy dla obu corek bilet. Szwagier jeden mial za 1zl, bo corka 3 lata ma dopiero w listopadzie.
P.S. Jeden z cymbalow w teatrze wczoraj na scenia to sem ja 8) :lol:
*Rodzinne Ogrodki Dzialkowe Otoczone Siatka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft
BTW. shado, DZIECI / do lat 3 – 1ZŁ, nie do 4. My bralismy dla obu corek bilet. Szwagier jeden mial za 1zl, bo corka 3 lata ma dopiero w listopadzie.
Jak dla mnie standardowa oferta cenowa to jednak za droga jest. Oferta grupona za 109PLN to jak najbardziej dobra oferta.
Super jest to, że kibelki są co kawałek. Nie trzeba biegać z małymi pół kilometra sprintem
Komentarz
-
-
Koszt calej ten inwestycji mnie tez lekko zdzwil, a moze nie powinien. 75mln zlotych przy dofinansowaniu z UE (cos okolo 50-60%) oraz gminy Zator (~10%).
Gdyby te 75mln rozlozyc na 10 lat, bo taki mniej wiecej jest przeciez czas zycia takiego parku, potem to juz raczej nie jest to, do tego biezaca obsluga, remonty, utrzymanie obiektu (tam pracuje przeciez spokojnie ponad 100 osob, chocby za 1280zl). A wiec lekko ponad 0,5mln miesiecznie zysku. Faktycznie, przy tym co musial zainwestowac inwestor, te kwoty zarobku sa juz na duzo lepszym poziomie, ale i tak klientow musi byc masa.
Nigdzie nie znalazlem informacji, co z okresem zimowym powiedzmy listopad-kwiecien. Zjezdzalnie wodne to raczej watpliwa atrakcja przy kilku stopniowym mrozie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoZamieszczone przez Maicroft
Swoją drogą ciekawe, że UE dopłaca tyle kasy do takich rzeczy
Jak by unia nie dawała, to zrobili to za 20-25mln - i de facto tyle mogło kosztować, ale skoro unia daje to nalezy tak zrobić, żeby za darmo było.
Jakby CBA dobrało się do większości projektów za którymi stoją prywatni inwestorzy, to by miała pełne ręce roboty.
Przykład:
- Chłop chce postawić przechowalnię na jabłka/paprykę, taką na 1000 ton, ma na to 800 tys- 1mln. Zaczyna szukac ofert, zgłasza się do niego pewna firma zlokalizowana na południe od Wawy i mówi: zrobimy to za 3mln + VAT. Chłop mówi, że na tyle to on kredytu nie dostanie, a firma na to, że on da tylko 690kpln na VAT który jak gospodarstow na vacie sobie i tak odbierze.
Firma pisze wniosek o dofinansowanie, dostają dofinansowanie 80%, czyli 2,4mln.
Stawiają chłodnię, 600-800 realne koszty, reszta to zarobek firmy, chłop daje VAT który potem skarbowy mu oddaje, a wartość "na papierze" chłodni amortyzuje przez 10 lat i grosza dochodowego nie zapłaci.
Każdy zadowolony - chłop ma za darmo chłodnię, firma zarobiła nie 200kpln tylko 1,5mln. 20% wziął człowiek który projekt przepchnął.
Komentarz
-
-
Pewnie tylko dlatego, ze współfinansowała tez to gmina. Obiekt znajduje sie w strefie przemyslowej z tego co widze, a wiec to tez ma cos do rzeczy.
A sam wlasciciel, ma przeciez w portfolio inny obiekt: dyskoteka Energy 2000 w Przytkowicach
BTW. Na bilecie jest jakis coster, ktorego w rzeczywistosci jeszcze tam nie ma.
kazik4x4, Cos w tym jest Ja tam nikomu nie zazdroszcze, ale tez czesto mam takie odczucia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft
kazik4x4, Cos w tym jest Ja tam nikomu nie zazdroszcze, ale tez czesto mam takie odczucia.
A jak już w Grecji jesteśmy, to będąc ostatnio na wakacjach w Katelios na Kefalonii miałem okazję podziwiać super falochron wybudowany za unijne pieniądze.
Falochron tworzył zatoczkę dla kilku stateczków i jachtów które tam zawijają, dla jednostek powiedzmy max 12-15 metrowych.
Falochron miał długość ok. 120m (mierzone po chłopsku krokami) składał się z głazów ułożonych na sobie, na wierzchu nieco drobniejsze. Jak wspomniałem, długość nieco ponad 120m, szerokość u podstawy max 10, w koronie 4, wysokosć ca 5m, czyli ok. 4200m3 kamienia - jakieś 8500 ton głazów przywiezionych zapewne z kamieniołomu nieopodal lub zwiezionych z wyspy która cała jest skalista.
Koszt licząc po 10e/tonę (u nas taki kamień kosztuje ok. 30zł/tonę) - ok. 85000e, koszty transportu drugie tyle, ułożenie pracownicy -max 300.000e.
A na tablicy jak byk napisane "budowa przystani dla łodzi rybackich i jachtów przeprowadzona w roku 2009" finansowana z funduszy UE. Koszt inwestycji 2 000 000 euro.
Zdębiałem. Jak to przeczytałem, to aż poszedłem zmierzyć krokami ten wał. Stąd te wyliczenia...
Komentarz
-
-
Domyslam sie ze bedzie tak jak z parkiem rozrywki w Chorzowie. Podziala pare lat i ucichnie o nim. Dlaczego? bo klientowi trzeba serwowac nowosci i dbac o niego. Pewnie jak ukoncza park na 100% to beda chcieli uzyskac jak najwieksze przychodzy przy jak najmniejszych wydatkach. Doprowadzajac do tego ze ludzie przestana przychodzic.
Uwazam ze 219zl za bilet rodzinny to dosc wysoka cena jak na zarobki jakie ludzie maja w PL.
Dla tych co byli w Energylandii podsylam linka do THORPE PARK w celu porownania. Bilet rodzinny 2+1 kosztuje 76GBP ale przy atrakcjach jakie tu wystepuja i tutejszych zarobkach uwazam ze warto poswiecic takie pieniadze.
Tak jak wszedzie i tu sa kolejki, dlatego najlpiej wybrac sie w srodku tygodnia i nie w wakacjeObecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045
Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776
Komentarz
-
-
Maicroft, moze troche tak w okolicach 150GBP, ale porownujac zarobki to i tak nie tak zle. Oczywiscie mozna czasem dorwac kupony znizkowe i wtedy wyjdzie jeszcze taniej.Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045
Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776
Komentarz
-
Komentarz