Problem z laptopem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Problem z laptopem

pstryczek, Ładne strzały :!: a jak tam ujęcia z "bazuki 500" :?: :diabelski_usmiech
    Ja kilka swoich wrzuciłem by tu nie śmiecić :P w ten wątek http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...89488&start=25
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Problem z laptopem

Mam strasznie dziwny problem już od dłuższego czasu ze swoim laptopem.

Modelu w tej chwili nie pamiętam, ale jest to Samsung z i5-3gen, 8 GB ram, 1TB dysku 7200rpm i grafiką Radeon.

Zainstalowany oryginalny Windows 7 Home Premium 64bit PL

Problem polega na tym, że po jakimś czasie po instalacji systemu operacyjnego (zwykle miesiąc-trzy miesiące):
    - nagle niknie napęd DVD (nie ma go w managerze urządzeń, nie ma też tam innych "nierozpoznanych" sprzętów)
    - wszystkie przyciski F1-F12 mają w sobie drugą funkcję aktywowaną za pomocą przycisku FN. Nagle działają tylko te drugie funkcje dla powyższych przycisków (jakby zaciął się przycisk FN)

Po reinstalacji systemu wszystko znów wraca do normy.
    Problem ten wystąpił u mnie już ok 6-7 razy, za każdym format i znów jest ok.

W trakcie gdy występuje ten problem nie instalowałem żadnych dodatkowych programów, sterowników czy aktualizacji. Sprawa jest na prawdę dziwna...
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• KuRcZaKjaS
      Drive
      • 2014
      • 91

co do dvd ja proponuje diagnozę w dobrym servisie. U siebie miałem tak że po upływie gwarancji padł procesor na płycie głównej i system albo nie widział wcale DVD albo nie umiał go obsługiwać.

Komentarz

• klekocix
        Rider
        • 2010
        • 479
        • Octavia I combi (1U5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez KuRcZaKjaS
        co do dvd ja proponuje diagnozę w dobrym servisie. U siebie miałem tak że po upływie gwarancji padł procesor na płycie głównej i system albo nie widział wcale DVD albo nie umiał go obsługiwać.
        W takim razie czemu po reinstalacji znów miesiąc - dwa lub trzy wszystko jest ok?

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, że gdy zaczyna występować problem z dvd oraz "zablokowanym" przyciskiem FN - pojawiają się też problemy z wyjściem komputera z trybu uśpienia (po zamknięciu klapy matrycy). Albo zanim wyświetli ekran wpisania hasła trwa to minutę, albo gdy to wyświetli szybko i podam hasło - trwa to minutę lub więcej zanim ukaże mi się pulpit. Czasami pojawi się okno wpisywania hasła ale nie działa wtedy klawiatura.

I te wszystkie 3 usterki pojawiają się równocześnie niestety.

Próbowałem wrzucić nowy bios ale mam już najnowszy.

Komentarz

• czernobyl
          L&K
          • 2008
          • 1276
          • Octavia III (5E3)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jeśli po reinstalce jest OK, to stawiałbym na kwestie softwareowe,
          - czy zablokowałeś wszystkie update windowsa?
          - czy działa Ci gdzieś w tle Samsung SW Update (i np. instaluje jakieś nowsze wersje sterowników automatycznie)
          - w jakiej kondycji jest dysk twardy? jakieś bad sectory, uszkodzenia itp? jest może szansa, abyś postawił raz testowo system na innym hdd?
          - jeśli problem powiązany jest z usypianiem/wybudzaniem kompa, to czy nic nie było zmieniane (albo czy jakiś progs tego nie zmienia) w ustawieniach zarządzania energią?

Komentarz

• klekocix
            Rider
            • 2010
            • 479
            • Octavia I combi (1U5)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez czernobyl
            jeśli po reinstalce jest OK, to stawiałbym na kwestie softwareowe,
            - czy zablokowałeś wszystkie update windowsa?
            - czy działa Ci gdzieś w tle Samsung SW Update (i np. instaluje jakieś nowsze wersje sterowników automatycznie)
            - w jakiej kondycji jest dysk twardy? jakieś bad sectory, uszkodzenia itp? jest może szansa, abyś postawił raz testowo system na innym hdd?
            - jeśli problem powiązany jest z usypianiem/wybudzaniem kompa, to czy nic nie było zmieniane (albo czy jakiś progs tego nie zmienia) w ustawieniach zarządzania energią?
            Z ciekawych rzeczy: jeśli jest podłączona myszka pod komputer to wtedy sprzęt nigdy nie przechodzi w stan czuwania/wstrzymania. W żadnym innym komputerze nie zdarzyło mi się to, zawsze domyślnie usypiał się po tych 10-20 minutach.

Dysk twardy był zmieniony z powodu awarii, kiedyś był 500GB WD Scorpio Blue, obecnie 1TB WD Scorpio Black.

Problem występował na obydwu dyskach.

Jeśli chodzi o WinUpdate to wykonałem wszystkie dostępne aktualizacje (zalecane i dodatkowe) tuż po instalacji systemu.

W temacie programów Samsunga to oprócz sterowników ze strony producenta zainstalowałem tuż po postawieniu systemu tylko Samsung Easy Settings (tak to bodajże się nazywa) do sterowania właśnie tymi przyciskami, które uruchamiamy za pomocą przycisku FN. Niestety obecnie ani odinstalowanie ani ponowne zainstalowanie nie pomagają...

Jeśli jeszcze mogę coś zrobić czy przetestować to piszcie, wolę chwilę pogrzebać w systemie niż od początku stawiać go, potem sterowniki, update, używane programy i robi się kilka dobrych godzin...

Komentarz

• eaglemirek
              RS
              • 2010
              • 14107
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez klekocix
              Jeśli jeszcze mogę coś zrobić czy przetestować to piszcie, wolę chwilę pogrzebać w systemie niż od początku stawiać go, potem sterowniki, update, używane programy i robi się kilka dobrych godzin...
              Jeśli moge coś podpowiedzieć to po postawieniu systemu i wgraniu wszystkich potrzebnych ci programów i sterowników zrób sobie obraz partycji C (Ghost, Acronis) i w razie draki (nieważne z jakich powodów) w max 15 minut masz system gotowy. Dogrywasz ewentualne poprawki jakie się ukazały od zrobienia obrazu :!: Ja tak robie od bardzo wielu lat (jeszcze jak Ghost był dyskietkowy 2k3) nie używam żadnych programów czyszczących rejestry itp. Jak czuję że system jest zaśmiecony czy jakieś inne problemy to w kilka minut mam nówkę. Mam na zewnętrznym HDD 3 obrazy 1 - totalnie goły system tylko z ustawieniami dokumentów pulpitu i tp na partycji D 2 - system z najpotrzebniejszymi programami typu office i 3 taki ful wypas który w 99% jest gotowy do pracy

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• dylan80
                Rider
                • 2009
                • 625

polecam zrobić tak jak prawi eaglemirek, u mnie mam tak samo od prawie 7 lat i przywracanie trwa ok.2 min. i masz wszystko świeże....raz na kilka lat instaluję na nowo, jak pojawiają się nowe progsy albo sterowniki, a przywracam tylko w przypadku burdelu na dysku lub problemu...oczywiście niczego ważnego nie trzymam na partycji systemowej, także niczego nigdy nie tracę....
                co do problemu to ja obstawiam tylko i wyłącznie na problem softwareowy, bo nie ma bata, by to od urzadzeń pochodziło...
                zrób świeżutki system ze wszystkim czego potrzebujesz, zrób ghosta i zapomnij o problemach... jeśli one przyjdą, po dwóch minutach znowu o nich zapomnisz... ja korzystam ze starej wersji Ghost z 2009 roku chyba spod dosa....

może jeszcze jedna sugestia... ściągnij i zainstaluj jakąś inną kopię Win7 , nawet pirat moze być, ściągnij jakąś najnowszą kompilację, i zainstaluj ze swoim legalnym kluczem, tak możesz zrobić i nie jest to nielegalne, bo masz ori klucz... i na tym nowym systemie postaw lapka i zobaczysz po jakimś czasie, czy też problem wystąpi... polecam najnowsze kompilacje Win7 HP SP1, pełno tego w sieci...

Komentarz

• Luki80a
                  Rider
                  • 2010
                  • 341
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Z tym że ściągając taki system, można mieć od razu jakiś syf zaszyty.
                  Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• czernobyl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1276
                    • Octavia III (5E3)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pomysł z czystym obrazem W7+SP1 może pomóc - bardzo często mając system na partycji recovery w laptopie od razu dostajesz tysiąc bloatware'ów oraz niby najlepsze sterowniki, aby to było gotowe do pracy. Instalując całkowicie czysty system i samodzielnie sterowniki masz szansę na obejście problemu.

ps. w kwestii wirusów przy pobieraniu instalki z netu - da się znaleźć pewne źródła i po ściągnięciu porównać MD5 w razie obaw

Komentarz

• Luki80a
                      Rider
                      • 2010
                      • 341
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Sam system postawimy z recovery w miarą szybko. Dłużej zajmuje odinstalowania tego całego syfu co razem z systemem dostajemy. Triale, dema, etc.
                      czernobyl, no to fakt. Zawsze możemy sobie sprawdzić sumy kontrolne z ori obrazem systemu.
                      Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• andrzej-tdi
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 209
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Czysty system polecam sciagnać z tąd:

Wystarczy sie zarejestrować. Są tam sprawdzone czyste obrazy Systemów 32 i 64 bitowych

Komentarz

• samtech84
                          Elegance
                          • 2008
                          • 988
                          • Octavia I (1U2)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

zainstaluj HD Tune i podaj Screena z zakładki Health. Głównie mnie interesuje parametr C7

Komentarz

• klekocix
                            Rider
                            • 2010
                            • 479
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Pozwolę sobie wrócić do tematu...

Albo wszystkie komputery jakie mam w okolicy mają uszkodzone dyski twarde albo HD Tune nie działa jak należy.

Zainstalowałem powyższy program, wchodzę w zakładkę "Health" a tam pusto... Brak jakichkolwiek parametrów.

Sprawdziłem to jeszcze na 3-4 komputerach firmowych i u znajomych, tylko 1 miał w tej zakładce cokolwiek napisane. Czy to znaczy, że wszyscy mają uwalone dyski? Czy też HD Tune coś nie działa jak powinien?

P.S. właśnie próbowałem przeinstalować Win7 na tym laptopie z 1-go posta i niestety, ale nie jestem w stanie wejść do BIOSu, wciskam F2 i Del na przemian, słyszę tylko jak napęd DVD się rozpędza a następnie na ekranie pojawia mi się opcja "Uruchom Win7 normalnie" lub "Przeprowadź diagnostykę" o ile dobrze komendy pamiętam...

Co jest grane?

Komentarz

• georgg
                              RS
                              • 2013
                              • 17103
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

klekocix, Zainstaluj HD Tune Pro. Jest dostępna wersja 5.50 - Trial 15-dniowy.
                              Jeżeli zainstalowałeś wersję darmową 2.55 to ona nie pokazuje logów z zakładki Heath.
                              SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
                              ​​​
                              Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• klekocix
                                Rider
                                • 2010
                                • 479
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

georgg, dzięki za informację,

tak jak prosił samtech84, przesyłam zdjęcie zakładki "Health" (wygląda na to, że dysk jest absolutnie zdrowy...):

Komentarz

• Luki80a
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 341
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Żeby nie zakładać nowego tematu, podepnę się tutaj.
                                  Też chodzi o lapka samsunga tyle że R509 :wink:
                                  Oryginalnie na partycji recovery była vista ale dysk padł.
                                  Wymieniłem dysk a wcześniej zrobiłem kopię systemu z partycji recovery poprzez samsung recovery solution na płytach DVD.
                                  Teraz nie chce się postawić vista na nowym dysku. Niby się instaluje, potem wczytuje i blue screen. Coś tam sobie sprawdza, naprawia po ponownym odpaleniu i dalej to samo.

A teraz taka sprawa, czy jak zakupie sobie jakąkolwiek ori płytkę recovery samsunga z win 7 (była wgrana vista) to jest możliwe że będzie mi to śmigało z nowszym systemem? Pomijając fakt zakupu normalnego windowsa z licencją. Za stary sprzęt na takie inwestycje. Na razie śmigam na dziadku XP. Akurat miałem oryginalnego.
                                  Czy musi być taki system jaki był oryginalnie zainstalowany?
                                  Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

Luki80a, system możesz wgrać jaki Ci się tylko podoba, pod warunkiem, że sprzęt spełnia wymagania dla danej windy.
                                    رافال
                                    Spoty
                                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• hubert78
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1576

Zamieszczone przez klekocix
                                      - wszystkie przyciski F1-F12 mają w sobie drugą funkcję aktywowaną za pomocą przycisku FN. Nagle działają tylko te drugie funkcje dla powyższych przycisków (jakby zaciął się przycisk FN)
                                      Raz coś takiego mi się stało, też w Samsungu, że przyciski funkcyjne przestały działać , co przy fakcie że używam ich dużo w programach graficznych było mega wku...ące. Pomogła aktualizacja widows, ale co to powoduje nie wiem

Komentarz

• ale_jak_to
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 199

Masz czysty windows? Z pewnego zrodla? Nie modyfikowany? Zainstaluj, windows update na maksa, nie instaluj nic nowego. Odlacz komp od sieci. I sprawdz cos ie bedzie dzialo za 3 miechy

A tak powaznie - dziwne te "usterki", wedlug mnie albo masz jakis syf, albo cos nie tak z plyta głowną/prockiem/przegrzewaniem.

Czy samsung nie ma jakiegos narzedzia dosowego wypalanego na cd albo w samym biosie do diagnostyki? Zaczalbym od tego.

Komentarz

• hubert78
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1576

ale_jak_to,
                                          Nie wiem do kogo piszesz czy do mnie czy do autora tematu ?
                                          U mnie nie występują problemy z napędem DVD/CD
                                          tylko to kurewskie blokowanie kalawiszy F
                                          Widows oryginalny z laptopem jest

Komentarz

Pracuję...