do jakiego momentu auto jest bezwypadkowe?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez irekk
    No proszę, zmieniłem zderzak i mam powypadkowe auto :O, małżonka przychaczyła mi drzwi na parkingu i ubezpieczyciel dał kasę na wymianę drzwi i się okazuję że spowodowała wypadek
    A powiedz mi proszę dlaczego te elementy zostały wymienione, bo co się stało? Ktoś ot tak je sobie wymienił, czy może uległy one nagłemu i niezamierzonemu uszkodzeniu, czyli ... wypadkowi
    Czarny Elegance

Komentarz

• himi
      L&K
      • 2013
      • 1115
      • Octavia II (1Z3)
      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

W ogłoszeniu, gdzie uczciwie stawia się sprawę, powinna być informacja, czy samochód przeszedł jakiekolwiek zabiegi blacharskie. Bo inaczej zaczyna się spór interpretacyjny a propos kolizyjności vs wypadkowości.

Ja tak opisałem swoje auto w ogłoszeniu zaznaczając, że jest bezwypadkowe i bezkolizyjne, słowem - blacharz auta nie tykał. Mam np lekką rysę, zapewne do lakierniczego spolerowania. Ale tego nie ruszałem, żeby nie ingerować w oryginalny lakier. A jak sprzedawałem kiedyś swojego tourana to załączyłem zdjęcia z kolizji, której skutkiem była wymiana błotnika i maski. ,,Przygody'' powinny być dokładnie obfotografowane lub nawet sfilmowane. Każdy ma taką możliwość choćby za pomocą komórki.

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

Big, trochę przesadzasz ze swoją interpretacją...powiedzmy, że ktoś we mnie wjechał niezbyt mocno ale na tyle niefortunnie, że zderzak pękł. Uszkodzeniu uległ tylko zderzak, który wymieniłem. Samochód jest powypadkowy? No proszę Cię... :roll:
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

rafiki, moim zdaniem nie przesadzam, bo potem wychodzą takie kwiatki, jak w ogłoszeniach handlarzy, gdzie auto, w którym nikt nie zginął, jest w ich mniemaniu .... bezwypadkowe.
          W mojej ocenie każde auto które miało wymieniany jakikolwiek panel nadwozia, czego powodem było nagłe i niezamierzone zdarzenie drogowe jest powypadkowe. Nie wiem dlaczego niektórzy tak bardzo boją się tego słowa. Przecież "powypadkowe" nie oznacza niegodne zakupu, bo, jak napisałeś, wypadek mógł polegać na pęknięciu zderzaka lub pogięciu błotnika. Napisanie o taki aucie "powypadkowe" stanowi sygnał dla kupującego, że auto miało jakieś tam przygody blacharsko-lakiernicze. Gdyby o takim aucie napisać "bezwypadkowe" to przepraszam, ale jak przy takim aucie wyglądałoby naprawdę bezwypadkowe auto które własnie zjechało z taśmy w fabryce?
          Doskonale wiem, że w p.o.r.d. istnieje definicja wypadku i kolizji drogowej, ale zdecydowana większość kupujących auto nie zna tych definicji i naprawdę nie interesuje ich czy w aucie ktoś zginął cz też doznał naruszenia czynności organów na okres powyżej 7 dni. Czy jak w pracy skręcisz sobie nogą na schodach to miałeś kolizję, czy wypadek w godzinach pracy?
          Dlatego własnie uważam, że przyjęcie takiej a nie innej definicji jest uczciwym postawianiem sprawy.
          Czarny Elegance

Komentarz

• irekk
            L&K
            • 2011
            • 1093
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Big, wymieniłem je ponieważ miałem chęć z Elegance 1.4 TSI zrobić RS Tak więc imo zbyt drastyczne masz swoje wymagania. Aczkolwiek jeśli takie są twoje wymogi względem auta to oczywiście masz prawo tak uważać.
            Tak sobie teraz myślę, skoro miałem szkodę transportową (porysowany plastikowy zderzak i wgięta klapa bagażnika), to auto powinno pójść na żyletki.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez irekk
              Big, wymieniłem je ponieważ miałem chęć z Elegance 1.4 TSI zrobić RS
              Więc masz auto bezwypadkowe. Nie wiem o co kruszysz kopie spoko napisałem wyraźnie, że: "Za to nie będzie dla mnie autem bezwypadkowym samochód w którym, z powodu mechanicznego zniszczenia, wymieniono jakikolwiek panel nadwozia." - gdzie w twoim przypadku masz mechaniczne uszkodzenie które było przyczyną wymiany?
              Czasem wystarczy po prostu dokładnie przeczytać, to co chce się skomentować.
              Czarny Elegance

Komentarz

• irekk
                L&K
                • 2011
                • 1093
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wspomniane wcześniej drzwi i teraz wspomniana szkoda transportowa.

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez irekk
                  Wspomniane wcześniej drzwi i teraz wspomniana szkoda transportowa.
                  Zamieszczone przez irekk
                  Tak sobie teraz myślę, skoro miałem szkodę transportową (porysowany plastikowy zderzak i wgięta klapa bagażnika), to auto powinno pójść na żyletki.
                  O sorry ale tego nie zauważyłem. Więc jak dla mnie jest powypadkowe, ale ... czy powinno pójść na żyletki?? No nie wiem, dla mnie nie. Dla ciebie, jak sam piszesz, tak. Dziwi mnie to, bo ja takie auto powypadkowe chętnie był kupił, gdyż taka szkoda nie ma absolutnie żadnego wpływu na jego dalszą eksploatację.
                  Jak pisałem powyżej, nie wiem dlaczego słowo "powypadkowe" ma dla większości z was aż tak pierioratywny wydźwięk.
                  A tak a propos tej szkody. Rozumiem, ze odbierając to auto z salonu nie robiłeś żadnych problemów z tytułu szkody transportowej jakiej uległo twoje auto i nie oczekiwałeś żadnych dodatkowych gratyfikacji z tytułu ... pomniejszenia wartości Twojego auta ? No bo skoro nie jest to dla ciebie problemem i auto nie jest powypadkowe, to oznacza, że jego wartość ani trochę nie spadła z tytułu wymienionych przez ciebie szkód.
                  Bo widzisz, tu piszesz o szkodzie transportowej jako o nic nie znaczącym zdarzeniu, ale podczas odbioru z salonu takiego auta nagle wszyscy wpadają w złość, panikę i oczekują obniżenia ceny, lub ewentualnie innych gratyfikacji z tytułu nastąpienia takiej szkody. Więc jak to jest że przy odbiorze z salonu takie auto jest powypadkowe i ma mniejszą, dla kupującego wartość, a po odebraniu go z salonu, dla tego samego człowieka, już jest bezwypadkowe i uważa on nic wielkiego się nie stało 8) Takie rozdwojenie jaźni.
                  widzisz, tak jak Ty zamawiając auto w salonie umawiałeś się z dealerem na dostarczenie ci bezwypadkowego auta, tak samo kupujący je kiedyś od ciebie, gdy przeczyta w ogłoszeniu słowo"bezwypadkowe" będzie oczekiwał iż zawrze z Tobą umowę na zakup od ciebie auta które nigdy nie miło żadnych przygód blacharsko-lakierniczych (Nie dziw się kupującemu, bo przecież Ty tak samo pojmowałeś ten termin przy odbiorze swojego auta u dealera).
                  Czarny Elegance

Komentarz

• bishop
                    L&K
                    • 2012
                    • 1430

Szkoda czasu na sprzeczanie się o wpis ,bezwypadkowy, zbyt ogólne pojęcie dające możliwość różnych interpretacji. Pytanie powinno być czy posiada oryginalny- fabryczny lakier na wszystkich elementach nadwozia? Uczciwy sprzedawca potwierdzi lub pokaże fotki np. rysy na drzwiach, obtarcia zderzaka, pękniętej szyby od kamienia itp

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

Big, w takim razie wg Twojej interpretacji 90% (jak nie więcej) aut używanych jest powypadkowe. I nie chodzi mi już o to co napisałeś, że ludzie nie rozróżniają kolizji i wypadku wg p.o.r.d. tylko o to, że jak komuś powiesz o aucie po stłuczce parkingowej z wymienionym np. reflektorem i zderzakiem "powypadkowe" to zobaczysz strach w oczach tego człowieka. Ludzie słysząc o wypadku wyobrażają sobie nie wiadomo co i mogą nawet dalej nie słuchać tylko pójdą szukać innego egzemplarza.
                      bishop, masz rację. Nie da się określić co oznacza "bezwypadkowy", bo każdy myśli inaczej. IMO to teraz zaczynają się już zwyczajne przepychanki i bicie piany.
                      رافال
                      Spoty
                      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• irekk
                        L&K
                        • 2011
                        • 1093
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja trochę inaczej pojmuję świat w takim razie. Dla mnie auto nowe/bezwypadkowe = wolne od wad trwałych. Sprzedawca sam zaproponował rekompensatę i nie odmówiłem. Auto i tak bym odebrał ponieważ zarówno stan szkód był znikomy, jak również naprawy były zrobione na tyle dobrze (poza zamienionymi miejscami oznaczeniami) że mechanicznie nic źle nie wyglądało. Tak naprawdę to więcej szkód zrobiło ASO w którym wymieniałem tylny zderzak, nie umiejąc dwukrotnie poprawnie zamontować czujnika. Zarówno drzwi jak i przedni zderzak robiłem już poza ASO, na oryginalnych częściach i jestem bardziej pewny trwałości niż po eksperymentach autoryzowanych nieudaczników.
                        Zamieszczone przez Big
                        No nie wiem, dla mnie nie. Dla ciebie, jak sam piszesz, tak.
                        Myślę że sarkazm jest Ci znany.
                        Więc jak to jest że przy odbiorze z salonu takie auto jest powypadkowe i ma mniejszą, dla kupującego wartość, a po odebraniu go z salonu, dla tego samego człowieka, już jest bezwypadkowe i uważa on nic wielkiego się nie stało
                        Tym samym bezwypadkowym autem bedzie dla mnie np. Skoda Octavia, która została porysowane krzakami czy ostrym narzędziem, lub gdy ktoś przerysował w niej zderzak wyjeźdzjąc z miejsca parkingowego i z tych powodów auto zostało ponownie polakierowane.
                        Czym zatem według Ciebie różni się szkoda parkingowa od transportowej? W obu szkody z reguły są takie same i kończą się naprawą blacharsko-lakierniczą.

Pojęcie wypadek dla mnie nie jest równe pojęciu kolizji i w zasadzie tyle.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Zamieszczone przez abstinent
                          Big, to popatrz na to
                          większość elementów nie jest wymieniana :lol:

zapomniałeś dodać wymieniany i naprawiany :P

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cmb5kj3eWC8[/youtube]
                          Pomijając moralną stronę takiego działania to ja naprawdę z podziwem patrzę na taką pracę (tzn. umiejętności blacharza)...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                            Big, to popatrz na to

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cmb5kj3eWC8[/youtube]
                            Pomijając moralną stronę takiego działania to ja naprawdę z podziwem patrzę na taką pracę (tzn. umiejętności blacharza)...

no
                            w nie jednym aso można pomarzyć o takim sprzęcie jakim posługuje się gościu
                            fakt, ratowanie masek etc nie ma sensu robiąc "nie w garażu"
                            ale to co robi z resztą to szacun :shock:
                            nawet chciałbym samochód po takim blacharzu

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

[quote="abstinent"]
                              Zamieszczone przez Agamek12
                              Big, to popatrz na to

no
                              w nie jednym aso można pomarzyć o takim sprzęcie jakim posługuje się gościu
                              fakt, ratowanie masek etc nie ma sensu robiąc "nie w garażu"
                              ale to co robi z resztą to szacun :shock:
                              nawet chciałbym samochód po takim blacharzu
                              No nie... Ten dach to trochę zbyt dużo jak na moją wytrzymałość...
                              Ale że nie udało mu się trafić dachu z szyberdachem...?
                              Adam... Używam:

Komentarz

• irekk
                                L&K
                                • 2011
                                • 1093
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Takie coś to na złom a nie na ulice.

Komentarz

• zadariusz1
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 543
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja w swojej octavii z powodu próby nieudolnej kradzieży (złodziej wywiercił dziurkę nad zamkiem,nie wiem w jakim celu) miałem wymieniane drzwi,więc wiadomo po zbadaniu miernikiem drzwi lakierowane po innych sprawdzeniach drzwi wymienione,więc według niektórych osób z tego wątku,autko powypadkowe,jak dodać do tego szybę przednią wymienioną po uderzeniu kamyczka i lakierowany przedni błotnik(przerysowany wężem ogrodowym),auto po konkretnym dzwonie,już sobie wyobrażam teksty pseudo fachowców,którym będę to auto sprzedawał, auto miało wymieniony element i szybę,więc auto po dzwonie,czasami zastanawiam się,czy jest to forum pasjonatów marki,czy wiejski targ na którym każdy udając fachowca , zabiera głos na tematy o których nie ma zielonego pojęcia. ,ot taka moja mała dygresja

Komentarz

• robreg
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1195
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

abstinent, kij ze sprzętem, chodzi o umiejętności człowieka. Nie wiem, czy jakiemukolwiek pracownikowi warsztatu blacharsko-lakierniczego chciałoby się tak bawić. Tak można się "wygłupiać" jak się robi na swoje.
                                    Pozdrawiam, Robreg.
                                    ----
                                    furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

robreg, bardzo dobrze to ująłeś
                                      na swoje albo na swoim po godzinach i po znajomości :lol:

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

abstinent, robreg, szpachli to on tam chyba nie nadużywał. Przy kształtowaniu załamań, płaszczyzn to on pracował w metalu... Po prostu aż miło się na tą jego pracę patrzyło
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• robreg
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1195
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Agamek12, widziałem w akcji fachowca, po pracy którego Toyota Landcruiser przeszła gwarancyjny przegląd powłoki lakierniczej w ASO (a robota była z gatunku grubych). Ale to dokładnie takiego samego kalibru Artysta, jak facet na filmie.

Szpachlę to on używa, najczęściej delikatnie, natryskową ;-)
                                          Pozdrawiam, Robreg.
                                          ----

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

Ale jakby na to nie patrzył, to ten artysta rzeźbił w gównie... Szczególnie że zdjął z niego dach...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• robreg
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1195
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXP 1.4 MPI 75 KM

Agamek12, pytanie tylko ile kosztuje rzeźba, ile warte było ..............., a ile będzie warty cukierek, którego się z tego wszystkiego ulepi.

Nikt nie będzie się bawił z prostowaniem kompakta za dwie-trzy średnie krajowe. Jeśli jednak wyrwałeś auto za 20-30% wartości, masz do tego dołożyć jeszcze połowę, albo nawet drugie tyle, ale autem tym jest przykładowo Porsche Carrera 4S, to potencjalny zysk powoduje, że cała rzeźba zaczyna pachnieć ;-) (niezależnie od tego, czy idzie na handel czy dla siebie).

Sądzę, że przy tym Subaru relacje cenowe były podobne, tylko prawdopodobnie trochę więcej średnich krajowych takie autko tam kosztuje.
                                              Pozdrawiam, Robreg.
                                              ----

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Jeżeli przyje..ałem w sarnę i na skutek tego zdarzenia urwał sie zaczep mocujący lampę i wgniótł się trochę zderzak to moje auto jakie jest? Druga przygoda, gość pakuje mi sie w dupę, strzelają dwa zaczepy tylnego zderzaka, ubezpieczyciel kwalifikuje zderzak do wymiany więc auto powypadkowe czy pokolizyjne? :lol:

A może ulep? Mam dołożony wiekszy FMIC, wydech i zmienione zderzaki na RSowe więc na pewno się to wszystko jest powiązane drutem i w końcu sie urwie :szeroki_usmiech

Reasumując, najlepiej zezłomować grata i kupić nowego tdi z normą spalin 1590 co by żyło sie lepiej, zdrowiej i bezpieczniej :lol:
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez Big
                                                  Zamieszczone przez irekk
                                                  Big, wymieniłem je ponieważ miałem chęć z Elegance 1.4 TSI zrobić RS
                                                  Więc masz auto bezwypadkowe.
                                                  misiek_wro ma tez bezwypadkowe

[ Dodano: Wto 18 Lis, 14 07:44 ]
                                                  Zamieszczone przez robreg
                                                  abstinent, kij ze sprzętem, chodzi o umiejętności człowieka. Nie wiem, czy jakiemukolwiek pracownikowi warsztatu blacharsko-lakierniczego chciałoby się tak bawić. Tak można się "wygłupiać" jak się robi na swoje.
                                                  Chyba odwrotnie raczej jest w większości.
                                                  Większość jak robi "na swoje " to im szkoda czasu na zabawę, a tu koleś ma płacone z godziny to się bawi...

Komentarz

• greg29
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 193

Zamieszczone przez Big
                                                    Jak dla mnie ( i jak myslę nie tylko dla mnie), auto jest bezwypadkowe gdy żaden z jego elementów nie był wymieniany z powodu jego mechanicznego uszkodzenia.
                                                    Tym samym bezwypadkowym autem bedzie dla mnie np. Skoda Octavia, która została porysowane krzakami czy ostrym narzędziem, lub gdy ktoś przerysował w niej zderzak wyjeźdzjąc z miejsca parkingowego i z tych powodów auto zostało ponownie polakierowane.
                                                    Za to nie będzie dla mnie autem bewypadkowym samochód w którym, z powodu mechnicznego zniszczenia, wymieniono jakikolwiek panel nadwozia.
                                                    Grubo teraz poleciałeś.Myślę w takim razie,że około 90% aut w Polsce to auta powypadkowe.Bo nawet w salonach zdarza się malować nowe auta czy wymieniać w nich panele nadwozia.
                                                    Piszę jak jest...

Komentarz

Pracuję...