Firma z UK a praca w Polsce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Zamieszczone przez wróg
    Adamek12 - jeden PEWNY głoś na Toyotkę :diabelski_usmiech
    No ba
    Zakładam, że za te 5kzł chcesz kupić auto z gazem? Cóż, niezbyt dobry pomysł. Toyoty mają delikatne głowice i założyć można, że jeśli na gazie przejechało kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, to w najlepszym wypadku będzie wymagać regulacji zaworów (wymiany szklanek), a w najgorszym regeneracji głowicy.
    A Almera II jest ładniejsza i fajniejsza niż Corolla e11(FL).
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Że tak powiem - spadło to na mnie jak "grom z jasnego nieba".

W innym wątku pisałem o wyjeździe do UK w celach zarobkowych a tu taka niespodzianka...

Fart chciał, że akurat pewnego pięknego dnia teść rozmawiał ze swoim znajomym, który oświadczył mu, że potrzebuje pracownika i czy on kogoś takiego nie zna...
    Teść wiedząc o moich chęciach zmiany pracy zaproponował od razu mnie. Spotkałem się z tym jego znajomym, szefem firmy i jesteśmy gotowi na dalszą współpracę.

Tyle tematem wprowadzenia.

Otóż sprawa jest taka, że ten znajomy jest Polakiem, ale swoją działalność ma zarejestrowaną w UK (płaci tam podatki, ma tam prawników czy księgową).

Ja również miałbym być zatrudniony właśnie w tej firmie, moje podatki, ubezpieczenie itp. miałoby być płacone właśnie tam. (Wiąże się to z moim chwilowym wylotem do UK w celu założenie sobie NIN czy też konta w tamtejszym banku).

Jedyną nietypową rzeczą jest to, że miejscem wykonywania działalności w większości byłoby małe biuro w Warszawie lub własne mieszkanie (gdy np. dziecko byłoby chore i musiałbym się nim opiekować). Czyli w 70% praca zdalna z Polski, w 30% wyjazdy po różnych miastach Europy i nie tylko.

Pytanie najważniejsze, jakie plusy i jakie minusy czekają mnie pracując na umowę z firmą z UK a mieszkając w PL? Macie w tym jakieś doświadczenie?
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A tak spytam, nie lepiej na poczatek wspolpracy odwiesic dzialalnosc (podobno ja masz, ale zawieszona) i wystawic fakture UE do UK.

Z jednej strony opodatkowanie w UK jest korzystniejsze, z drugiej nie masz pewnosci jak sie wspolpraca bedzie ukladac. Z drugiej zawsze to wpis od pracodwacy z UK dla ewentualnego pozniejszego wyjazdu.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Zamieszczone przez Maicroft
        A tak spytam, nie lepiej na poczatek wspolpracy odwiesic dzialalnosc (podobno ja masz, ale zawieszona) i wystawic fakture UE do UK.
        Skarbówka będzie się czepiać bo fakturę będzie wystawiał z 0% VAT,a ze wszystkich kosztowych faktur Vat będzie musiał oddać US, a jak oni mają coś oddać to sam wiesz :szeroki_usmiech . To jest legalne oczywiście ale będą kolegę mieć na celowniku.

Komentarz

• pascal
          Rider
          • 2009
          • 510
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

najlepiej robic to jak Maicroft pisze. z punktu widzenia vat to jego rozliczenie w takim przypadku lezy po stronie nabywcy usługi (jesli obydwaj sa zarejestrowani do vat UE - u nas taka formalnosc to wypelnienie jednego prostego papierka.) Wystawiasz fakture vat ze stawką vat np (np = nie podlega opodatkowaniu w Polsce) z adnotacją ze podatek rozlicza nabywca. jesli chodzi o podatek dochodowy to i tak musisz go rozliczyc w Polsce bo z automatu masz rezydencję podatakową w Polsce (przebywasz wiecej niz pol roku na terutorium kraju)

sprawa czysta i przejrzysta

edit :jesli chodzi o vat i ewentualne sprawdzanie przez skarbówke to nie masz sie co obawiac.NIe ma tu podstaw zeby sie czepic, kwestia tylko starannosci i dokładnosci z dokumetnami

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Panowie a tak przy okazji zapytam, jak wygląda kwestia rejestracji firmy powiedzmy w UK a działalność w Polsce? W Polsce powstaje wtedy filia firmy? Vat i dochodowy płacony w Polsce a jak sie ma kwestia Zusu i ewentualnych kontroli podatkowych?
            Nasz urząd kontroluje firmę czy urząd z UK?
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida, osoba prawna czy fizyczna ?

jak prawna to zalezy od tego gdzie ma siedzibę lub zarząd. Jesli w Polsce to podlega calosci opodatkowanie w Polsce od wszystkich uzyskanych dochodów ( w tym za granicą)., Jesli siedziba i zarząd za granicą to w Polsce podlega opodatkowaniu od dochodów osiąganych tylko w Polsce.

jesli fizyczna to bezdie mialo znaczenie miejsce zamieszkania. jesli wiecej niz pol roku mieszka w Polsce to jest rezydent i placi podatek w Polsce od wszystkich swoich osiągnietych dochodów. Jesli nie ma miejsc zamieszkania w Polsce, to w Polsce placi podatek od dochodow uzyskanych w Polsce.

Wchodzą tu jeszcze ustawy o unikaniu podwojnego opodatkowania ale to sie sprowadza do tego ze podatek nie jest dwa razy pobierany tylko roliczany w jednym z dwoch krajow.

Vat to juz zalezy od tego gdzie i co robi. Mozna sie zarejstrwoac tylko do vatu w jakims kraju.

kontrole podatkowe beda zalezaly od tego gdzie jest rezydencja bądz vat. Mozna byc zarejestrowanym do vatu w kilku krajach np.

zus to juz inna bajka. generalnie chyba mozna rozliczac go poza PL (jesli tam odprowadzasz skladki)

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez hubert78
                Zamieszczone przez Maicroft
                Skarbówka będzie się czepiać bo fakturę będzie wystawiał z 0% VAT,a ze wszystkich kosztowych faktur Vat będzie musiał oddać US, a jak oni mają coś oddać to sam wiesz :szeroki_usmiech . To jest legalne oczywiście ale będą kolegę mieć na celowniku.
                A skad zalozenie, ze jest Vatovcem?

Komentarz

Pracuję...