kino domowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • f66362jj
    Classic
    • 2014
    • 10

kino domowe

pstryczek, S8 była wyczyszczona i nie padało, a na DK1 starałem się pasów nie zmieniać bo ESP wariowało.
  • 2.0-16v Michał
    RS
    • 2013
    • 4038
    • Octavia III (5E3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM
    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

kino domowe

Hej możecie coś polecić do 2 tys + jakiś haczyk. Oglądam kina YAMAHA i dostaje oczo pląsu a rozbieg w cenie kosmos :roll:
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

2.0-16v Michał, ale chodzi Ci o zestaw "marketowy" w media czy electro z amplikiem yamahy i blue rayem yamahy?
      Bo w tych do 2 tysi z hakiem to ładują kolumny typu Prism czy inne jakieś chinole, gówno jakich mało. Lepsze będą yamahy kolumny już, ale będą droższe. I to nie będzie jeszcze to i tak. Lepiej i w porównywalnej cenie kupić sam amplik yamahy i blue ray. A kolumny sobie dokupywać - Dali, Canton, Tonsil i tego typu konstrukcje. Mogą być też ewentualnie te lepiej grające (droższe) modele Tannoya lub Wharfedale'a. Yamaha nie robi według mnie dobrych kolumn, a bardziej wzmaki, ampliki, ewentualnie sub możesz sobie yamahy kupić do kina. Przy wyborze patrz na masę, wykonanie, przetwornice, rodzaj głośników i producenta, który tylko tym się zajmuje od lat :wink: To gwarancja jakości. Cena będzie większa, ale warto zainwestować w sprzęt na lata, ewentualnie rozbudowywać powoli, zaczynąc od 2.0. Też film obejrzysz (usłyszysz dobrze).

Komentarz

• 2.0-16v Michał
        RS
        • 2013
        • 4038
        • Octavia III (5E3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM
        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

sew1981, dokładnie myślę o czymś takim na użytek domowy
        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

2.0-16v Michał, tak jak napisałem wyżej, wzmak i blue ray ok....ale kolumny kibel kompletny...tak jak myślałem - Prism :roll:

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 12:35 ]
          widzisz ile kosztyje z yamahowymi głośnikami?:

byłoby to dużo lepsze niż Prism, ale nadal nie to, co kolumny firm od kolumn. Lepiej kupić wzmak + blue ray sam i 2.0 kolumny dobre, a z czasem sobie rozbudowywać. Nawet na razie jakieś stare inne głośniki z domu zapodać na satelity niż kupować Prisma i inne tego typu wynalazki...a z czasem je wymieniać. Wiem bo sam parę lat temu miałem taki dylemat i odsłuchiwałem sprzęty. Mam Yamahe ampli, na froncie dobre kolumny Tonsila sub Yamahy, i satelity stare kolumny Sony od wieży z lat 90 tych.z czasem dokupiłem suba, wymieniłem dvd na blue raya itp...można z czasem zawsze rozbudowywać. Nie gra to źle....a na siłę robić 5.1 na Prismach to bez sensu naprawdę.... :wink:

Komentarz

• 2.0-16v Michał
            RS
            • 2013
            • 4038
            • Octavia III (5E3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM
            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

sew1981, napaliłem się na to jak zobaczyłem sprzęt kuzynki :lol: Ale ona za swój dała 6 tys. a na to niestety nie mogę sobie pozwolić :|
            Dzieki za porady, dają mi do myślenia
            przedstawiam smerfetke

Komentarz

• michal_octavia
              Ambiente
              • 2011
              • 236
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

a z Denona lub onkyo, Denona ma znajomy i calkiem ładnie mu to gra a dal cos 2600zł i sam się zastanawiam nad tym
              Mike

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10918
                • Fiat

michal_octavia, ale co to jest dokładnie?
                na pewno nie pełen zestaw - amplik, blue ray plus zestaw kolumn 5.1, bo to byłoby bliżej tych 5-6 tysi taki full zestawik denona czy onkyo, jak nie więcej.
                chyba, że piszesz o marketówce opartych znowu na Prismie lub Wharfedale'u (ale najtańszym i bardzo słabym)....lub samym jakimś bardziej wypasionym modelem ampli plus blue ray denona bez kolumn....

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                  RS
                  • 2013
                  • 4038
                  • Octavia III (5E3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM
                  • CHZD 1.0 TSI 115 KM

michal_octavia, nie patrzyłem ale obejrzę co mają w ofercie
                  przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2009
                    • 10918
                    • Fiat

2.0-16v Michał, w markecie to samo będzie co w zestawieniu z yamahą. denon czy onkyo w podstawowych amplikach zagra w zasadzie tak samo jak podstawowa yamaha. No, ale proszę nie na tych kolumnach...ze sklejki....ważących tyle co karton.....

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 14:41 ]
                    znalazłem opinie na necie jednego z posiadaczy prismów, to samo dotyczy kody, whafedalów najtańszych. To chinole w których nie ma nic poza sklejką, zero wytłumienia i zrobione na najtańszych głośnikach są:
                    "Witam. Kupując ampituner yamaha dostałem te głośniki w zestawie. niestety moje rozczarowanie jest wielkie. mogłem dopłacić 900 zł a bym miał głośniki yamahy. Pasmo przenoszenia w nich jest kiepskie. Chcąc sprawdzić jaka drzemie w nich siła rozebrałem duże kolumny. Okazał się, że w nich oprócz głośników niewiadomego pochodzenia i kondensatora elektrolitycznego to nic nie ma . Przecież nie tak się wykonuje głośniki. Aby poprawić charakterystykę musiałem zamontować profesjonalną zwrotnicę trójdrożną Tonsila i wypełnić przestrzeń materiałem wygłuszającym. Teraz znacznie lepiej grają. Odradzam kupowanie tych kolumn osobą, które chcą posłuchać muzyki w stereo."

Komentarz

• sebastian7905
                      RS
                      • 2009
                      • 3488
                      • Volkswagen
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

2.0-16v Michał, wiesz ja zrobiłem tak ,kupiłem ze cztery pięć lat temu zestaw MARANTZ (w promocji) http://allegro.pl/marantz-sr4002-i4801031408.html (w linku brak DVD) za ponad dwa tysie nie pamiętam już ile ale ok 2400 ,do tego były kolumny Prism (totalny kibel) potem dokupiłem sub Maudio 700zł (jest OK) a na koniec dokupiłem kolumny KLIPSCH za 2900 http://allegro.pl/klipsch-rf-52-ii-k...758424413.html i tak z biegiem czasu sprzęt wyszedł 6000 ,ale porównanie dźwięku Prism do obecnych Kilpsch - nie ma porównania ,ale chodzi o to ,że można też kupić tę Yamahę a resztę sukcesywnie wymienić jak ja i z biegiem czasu cieszyć się dźwiękiem
                      Sebastian
                      Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                      Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                      Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                        RS
                        • 2013
                        • 4038
                        • Octavia III (5E3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM
                        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

sebastian7905, i prawdopodobie tak zrobię ze kupie ten zestaw żeby od czegoś zacząć :szeroki_usmiech a później w miarę jedzenia będę zaspokajal apetyt :lol:
                        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sebastian7905
                          RS
                          • 2009
                          • 3488
                          • Volkswagen

2.0-16v Michał,
                          Sebastian
                          Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                          Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10918
                            • Fiat

sebastian7905, 2.0-16v Michał, prawda... tyle że za kwotę 2,5-2,8 tysiąca....będzie miał ampli plus blue ray i już sensowne same fronty naprawdę - np. tego pylona na tonsilu. których już nie będzie musiał wywalać jak Prismy - tak jak pisałem powyżej. Po co kupować za dokładnie tą samą kwotę totalny kibel Prisma (lub ciut mniej sumując), jak można mieć już fajne 2.0, a później zacząć dokupywać do 5.1 sukcesywnie - tak jak piszecie reszte......chyba, że na siłę chce mieć denne 5.1, ale tak wychodzi drożej o te fronty takie myślenie albo w najlepszej wersji tak samo..... :wink:

Komentarz

• sebastian7905
                              RS
                              • 2009
                              • 3488
                              • Volkswagen

sew1981, wiesz ale te prismy są dodane praktycznie za darmo ,mam kuzyna w który jest kierownikiem jednej z sieci AGD i to jest układ z fabryka kupują je za grosze ,i robią promocję aby lepiej/szybciej sprzedać sprzęt. Naprawdę wierzysz ,że sprzęt za 2,5-3 tysia będzie miał tak dobre kolumny ?,jeżeli chodzi o satelitki do kina to te nie muszą być aż tak dobre najważniejsze jest stereo ,a tu moim zdaniem jest lepiej poczekać trochę i dokupić coś sensowniejszego ,chociażby takie jak moje (ale niekoniecznie ,może być coś lepszego) i naprawdę wtedy będziesz zadowolony bo np. bass z Klipscha robi robotę tony wysokie hmm- słyszę dźwięki ,których wcześniej nie słyszałem
                              Sebastian
                              Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                RS
                                • 2013
                                • 4038
                                • Octavia III (5E3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

A co sądzicie o takim zestawie :roll:
                                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sebastian7905
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 3488
                                  • Volkswagen

skoro na początek bez odtwarzacza -można dokupić to
                                  Sebastian
                                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                    RS
                                    • 2013
                                    • 4038
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

sebastian7905, kurde ciekawy sprzęt
                                    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sebastian7905
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 3488
                                      • Volkswagen

2.0-16v Michał, no dobry ,poszukaj odtwarzacza i podlicz

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 19:41 ]
                                      a kolumny mam takie jak tu
                                      [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5-DktDDUzMY[/youtube]
                                      Sebastian
                                      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10918
                                        • Fiat

sebastian7905, wiesz, te Prismy nie są za darmo. Ten biedny zestaw Prismów 5.1 kosztuje 600-700 zł realnie w cenie tego zestawu. Ja nie kupowałem sprzęta w markecie. Kupowałem w sklepie audio wzmak podstawowy Yamahy za koło 1000 zł plus blue ray sony (to w markecie) za 300 zł i kolumny topowe tonsila siesty (za 1700 zł) w sklepie, którego już nie ma. Później dodałem sub Yamahy za 300 zł do kina, żeby filmy ogładąć i podłączyłem stare soniacze na satelity. Więc mój zestaw wyniósł 3 tysiące podstawowy (kolumny 2.0, ampli plus blue ray). A gra niebo lepiej niż Yamaha plus Prism marketowy za 2,5 tysia.
                                        Porównywałem kiedys kolumny Canton za 3 tysie do moich tonsili i może mają dźwięk mocniejszy na bardzo głośnym odsłuchu, ale co do charakterystyki i głębi wcale tonsil nie odpadał, gra realnie naprawdę tak jak sprzęt Cantona czy Dali (kolumny) za 2,5 tysia. Dlatego polecam te Pylony za 1.5 tysia, bo one są na głośnikach tonsilowskich i tych samych przetwornicach, a tonsila już ciężko dorwać ori. Ja mam te kolumny, w tych pieniądzach nic lepszego nie było:

nigdy nie udało mi się nimi zaharczeć, także moc też jest :P

Komentarz

• perfex
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1117

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                                          sew1981, napaliłem się na to jak zobaczyłem sprzęt kuzynki :lol: Ale ona za swój dała 6 tys. a na to niestety nie mogę sobie pozwolić :|
                                          Dzieki za porady, dają mi do myślenia
                                          Kino domowe prawdziwe to jest fajne jeżeli:
                                          1. Ogląda się przynajmniej ze 2,3 filmy tygodniowo
                                          2. Nie ma się dzieci
                                          3. Pomieszczenie jest zamykane i najlepiej lekko wygłuszone
                                          4. Sąsiadów brak.

Jeżeli nie spełniasz tych warunków to nie chrzań się z jakimiś extra systemami :szeroki_usmiech Mam jakiś zestaw 5.1 Yamahy z kolumnami Yamahy i leży gdzieś odłogiem. Używam zestawu 2.1 LG (bo i LCD jest LG) z soundbarem z blue ray i wystarczy mi to w 200% i nie zagraca pokoju tymi średnio pięknymi "meblami".
                                          Pozdrawiam
                                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                            RS
                                            • 2013
                                            • 4038
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

perfex, szczerze to nie spełniam żadnego z puntów :lol:
                                            przedstawiam smerfetke

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10918
                                              • Fiat

cieżko coś znaleźć w necie na YT, tutaj chyba najczystszy dźwięk, ale naprawdę mają bardzo fajny dźwięk, czysty o głęboki te siesty, a na pylony na głośnikach tonsilach mogą być zbliżone:
                                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 20:14 ]
                                              nie da się przez YT ocenić jakości, ale ten tańszy pylon też na pewno nie jest zły w porównaniu do Prismów:
                                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

jakość kible, ale słychać że to głośniki Tonsila

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 20:17 ]
                                              2.0-16v Michał, dlatego walnij sobie ampli plus blue ray plus fronty same, mówie
                                              a z czasem rozbudujesz wedle rosnącego apetytu, po cholerę ten Prism czy jakiekolwiek kiblowe kolumny kupować na start :P
                                              Ampli w tej samej cenie, jak nie taniej kupisz w audio sklepie, typu audioklan

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                                RS
                                                • 2013
                                                • 4038
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

sew1981, czytam i czytam i mam mentlik w głowie :roll:
                                                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Geralt
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 589

powiem tak: bierz dobry amplituner bo tego zmieniać nie będziesz, blue ray ma mniejsze znaczenie ale kup co uważasz (jeśli się nie mylę dla Yamahy produkuje Philips - przynajmniej tak było z odtwarzaczami DVD) a co do kolumn to Ameryki nie odkryje jeśli powiem: idź do punktu gdzie mają pokój odsłuchowy i posłuchaj jak grają z Twoim zestawem (własne ulubione płyty: zarówno muzyka, jak i filmy) zdziwisz się jak zajebiste są różnice w brzmieniu.
                                                  Jeśli miałbym polecić coś w ciemno poleciłbym używane Eltax Liberty - solidne kolumny na podzespołach Vify, może żaden high end ale ogólnie grają dobrze i są wszechstronne a przy okazji nie zbankrutujesz - z odsprzedażą tez nie będzie problemu więc w razie czego wymienisz na inne w przyszłości (według mnie grają lepiej niż yamahy które kupiłem za ponad 2k ale to moje subiektywne wrażenie (i kilku znajomych też)) do połączenie amplituner - kolumny użyj przewodów/kabli z miedzi beztlenowej (im grubsze tym lepsze) - polecam pewien serwis aukcyjny wyjdzie ~20% ceny sklepu muzycznego.
                                                  pozdrawiam
                                                  Adam W.

Komentarz

Pracuję...