Krwiodawstwo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Krwiodawstwo

Zamieszczone przez chrisk_89
    A propos - Panowie!!!!

Kontrolować, opier...niczać i pomagać ściągać!!!!
    zawsze powtarzam że kobiety powinny chodzić bez .... najwyżej przed sexem zakładać by ciut pokusić
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Krwiodawstwo

Zakładam ten temat z ważnym pytaniem:

czy wiecie jak wygląda sprawa krwiodawstwa w Polce oraz oddawania krwi dla konkretnych osób?

Kilka dni temu potrzebowałem krwi aby móc być teraz z Wami, lekarka powiedziała, że przysługuje im minimalna ilość kilkuset mililitrów. Jeśli chcę (muszę) dostać więcej to mam zorganizować sobie pomoc bliskich/przyjaciół/kolegów, którzy w punkcie oddania krwi zadeklarują dla kogo ma ona być.

2 moich przyjaciół od razu przystąpiło do działania, pojechali w Warszawie na ul. Nowogrodzką gdzie oddali krew (inną niż mam ja, ale żeby litraż w bazie krwi się zgadzał), podali moje nazwisko, gdzie leżę itp. Nie było problemów.

Kolega mój również nadał temat na forum motocyklowym, do którego należę, że potrzeba krwi. Jeden z kolegów z Katowic udał się do swojego regionalnego punktu krwiodawstwa żeby oddać dla mnie krew. Tam podał mój szpital, imię i nazwisko aby była zaliczona na poczet tego, czego potrzebuję. Pielęgniarka powiedziała mu, że od 1 stycznia 2014 bodajże nie można oddawać krwi na nazwisko kogoś potrzebującego...

Być może ktoś z Was pracuje w szpitalu bądź spotkał się z tematem i może się wypowiedzieć?
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Nnie ma czegoś takiego, że dadza ci krew tylko jak ktos odda "dla ciebie".
      Jesli krew jest potrzebna to na ch..ju mają stanąć, 1000km przywieźć ale mają ją mieć.
      To "zmuszanie" do oddawania za kogoś jest niekoniecznie zgodne z etyką, ale pozytywnie działa na stany magazynowe w bankach krwi bo w inny sposób trudno by było zagonić kogoś do oddania krwi.

Komentarz

• bliber
        Drive
        • 2010
        • 76

To powinno pomóc
        Od dnia 01.10.2013 nie są wydawane zaświadczenia potwierdzające oddanie krwi na konkretną osobę. Dane biorców są wpisywane do systemu. Zaświadczenie.

pzdr
        bliber
        Jestem oazą spokoju... pierd... ku..., zajebiście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora.

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Ok, innymi słowy mnie oszukali aby tylko kilka literków odciągnąć...

Zamordować :diabelski_usmiech
          Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• chrzanek
            Ambiente
            • 2014
            • 234
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez klekocix

Może oszukali może nie ????, napewno komuś ta krew się przyda.
            Sam 3-4 razy w roku oddaję honorowo nie boli a ratuje życie.

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Zamieszczone przez klekocix

Nie oszukali tylko "zmobilizowali".
              A ty nie bądź na nich zły, tylko jak już dojdziesz do siebie i zdrowie ci na to pozwoli idź oddać krew.
              Po wyjściu z CKiK będziesz miał przyjemne uczucie spełnienia ważnego, pożytecznego uczynku.

Komentarz

• Luk_as2
                Ambiente
                • 2014
                • 106

dokladnie, tez te 4-5 razy do roku oddaje krew
                z dedykacja oddawalem ostatnio to pani spisala co gdzie dla kogo

Komentarz

Pracuję...