Pytanie do znawców Fordów - Galaxy Mk2 2.3 16v

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Jedyny sluszny bialy
    Jo jo, a potem na myjni :satan
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

Szukałem w necie, ale nigdzie nie znalazłem….nawet dzwoniłem do serwisu Forda, ale dostałem od głąba odpowiedzi typu – „stare auto już, niech Pan napisze do Ford Polska maila”….a zatem zostało Ocp – tu znawcy bywają.
    Mianowicie chodzi o silnik z Forda Galaxy Mk2 2003 rok. Znana benzyna 2.3 16v. W MK I miał oznaczenie Y5B i 107 kw….po lifcie w MK2 (od 2001) są dwa E5SA też 107 kw i E5SB 103 kw. Szukałem po intercarsie po oznaczeniu części, ale nie odnotowuje różnic. Jaki jest sens produkowania silników różniących się 4kw równolegle?....a zatem, czy ktoś może mi powiedzieć:
    1. dokładnie w jakich latach były te silnika produkowane równolegle?
    2. jakie są w nich różnice? Ja ich nie widzę na pierwszy rzut oka…..jakiś mechanik kiedyś gadał, ze miska inna podobno olejowa…ale po co…mało w to wierzę….

Mi do głowy tylko przychodzi jedna rzecz – norma spalin, ale katalizatory są też chyba te same….może kompem tylko ma fabrycznie stłamszoną dawkę i na jakieś restrykcyjne rynki był wypuszczany ten słabszy? np. z niemcowni takie sprowadzają .....

Komentarz

• no_fear
      Rider
      • 2010
      • 504
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Od 1.5 roku ujeżdżam Galaxa 2.3 `01 (E5SA)
      nie mam zielonego pojęcia dlaczego były montowane dwa prawie identyczne silniki i czym się różnią :wink:

Wiem jedno - obydwa są BARDZO udane :wink:

Po zakupie od razu zagazowałem drania. Około ~30kkm przejechane od zakupu/zagazowania i jestem mocno zadowolony.

Jeżeli nie chce Ci się rejestrować - mogę zapytać tu o ew. różnice:
      www.SPAmobile.pl

Komentarz

Pracuję...