Co kolekcjonujecie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarcinKanarek
    Classic
    • 2010
    • 25

Co kolekcjonujecie?

Tak wiec.... lock 8)
  • r2r
    RS
    • 2008
    • 4721
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Co kolekcjonujecie?

Zastanawiam się czy szanowna brać OCP posiada jakieś kolekcjonerskie hobby?
    Szukałem takiego tematu i nie znalazłem, a chętnie pocztam o tym czy paracie się jakimś zbieractwem.
    Niezależnie od tego czy to numizmaty, filatelistyka, modele samolotów, płyty vinylowe, stare tapczany czy średniowieczne żelazka..napiszcie parę słów o tym co kolekcjonujecie, jak znajdujecie sposoby na zdobycie cennych i ważnych dla Waszych kolekcji przedmiotów i gdzie ich szukacie, co w waszych kolekcjach stanowi najważniejszy/najcenniejszy biały kruk w którego zdobycie włożyliście najwiecej trudu, a jeśli nie godzi to w waszą prywatność, to przedstawcie swoja kolekcję na fotce i przede wszystkim napiszcie co was najbardziej kręci w tym co zbieracie.

Im bardziej odjechany jest przedmiot waszych kolekcji, tym lepiej dla tematu, będą ciekawsze opowieści :szeroki_usmiech
    Artur

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Od najmłodszych lat staram się kolekcjonować pieniądze i wartości materialne nie zaniedbując wartości duchowo-emocjonalnych. Krótko mówiąc mieć&być to moje hobby

A na serio nic nie kolekcjonuję, bo mam dosyć rozbudowane zainteresowania takie jak jazda enduro, turystyka 4x4, sport ogólnie pojęty - więc raczej nie w głowie mi kolekcjonowanie czegokolwiek.

Kolekcjonerem nie jestem, ale lubię kupować (no bo nie zbierać) noże. Bagnety, scyzoryki, finki, noże użytkowe itp. Można powiedzieć ze to taka moja mała mania. Jeśli gdzieś jest w sklepie/straganie/wystawie - gdziekolwiek - jakiś nóż to jest 100% pewnie ze zwrócę uwagę, a jeśli będzie godny uwagi i jeszcze takiego nie mam to jest 99% prawdopodobieństwo że go kupię.

Komentarz

• tomek.wlkp
        Ambiente
        • 2014
        • 132
        • Octavia II (1Z3)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja owszem - stare aparaty fotograficzne.
        Czarna Diablica

Komentarz

• SilentEmpire
          Rider
          • 2009
          • 304

Płyty CD. Raczej z ciężką muzyką, od Zeppelinów do Nergala, ale znajdzie się i trochę bluesa, a nawet coś z popu lat 80. Mam tego ponad 1000 sztuk w kolekcji, przewinęło się chyba 3x tyle. Kiedyś chciałem nawet ubezpieczyć (prosty rachunek - średnia cena nowego CD to 60 zeta), ale żaden ubezpieczyciel nie miał na to pomysłu. Pierwszy CD dostałem od siostry w 1990 roku i była to limitowana edycja pierwszej Metallicy kupiona w NY. I tak się zaczęło, kasety poszły w odstawkę...
          Z rzeczy ciekawych, z których znajomi się nabijają - większość płyt mam jak nowe, gdyż bardzo uważam na książeczki i nie lubię, jak ktoś je nieumiejętnie wyjmuje, palcuje i zgina. Z zasady nie pożyczam. Dużo rzeczy mam jednak podniszczonych - kupowane używki, etc.
          Nienawidzę mp3 jak i miernego sprzętu, stety/niestety mam dość dobry słuch. Żeby posłuchać muszę mieć CD, okładkę, no i oczywiście dobre hi-fi.
          SUPERB

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Kiedyś zbierałem puszki po piwie.... :diabelski_usmiech
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• aniol
              RS
              • 2012
              • 5228
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

piramida, Też kiedyś zbierałem puszki po piwie.Teraz je wyrzucam na śmietnik i inni je zbierają. :szeroki_usmiech
              A tak na serio to może nie hobby ale lubie kupować różnego rodzaju narzędzia.Mam ich ogrom,w domu,na działce,na garażu i w piwnicy.Ostatnio sprawiłem sobie fajny zestaw narzędzi zegarmistrzowskich i od razu skracałem żonce branzolete w zegarku.Ta z kolei pochwaliła się sąsiadce no i miałem następny czasomierz do skrócenia.Może spowodowane jest to tym że od zawsze lubie coś robić,przy czymś podłubać,naprawić.I tak to jest ze mną.
              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4721
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piramida
                Kiedyś zbierałem puszki po piwie.... :diabelski_usmiech
                Swego czasu u każdego w pokoju na segmencie stały tego całe stosy. Z dzisiejszej perspektywy nie do końca kumam po się to wtedy zbierało i jaki tkwił w tym cel :lol:

Zamieszczone przez SilentEmpire
                Płyty CD
                No proszę...nie sądziłem, że tak szybko pojawi się ktoś z zainteresowaniami w 100% pokrywającymi się z moimi
                U mnie płyty cd to relikwie :!:
                Zaczynałem za gówniarza od kaset. Szybko pojąłem, że przegrywanie na jakimś tam trzeszczącym Grundigu to kija warte więc zaczęła się era kaset ze znaczkiem holograficznym. Każda nowa kaseta była rozpieczętowywana z namaszczeniem, okładka, wytwórnia, słowa, personel odpowiedzialny za produkcje muzyki...wszystko kute na pamięć...ale w miarę przybywających lat zapragnąłem pójść w płyty. Podejście pozostało to samo, dodatkowo od najmłodszych lat edukował mnie ojciec wychowany na prog rocku lat 70-tych, więc wykształcenie muzyczne otrzymałem niekipskie :szeroki_usmiech Tata wprowadził mnie we wspanialy świat muzyki. W pewnym momencie zacząłem wyrabiać sobie jakieś zalążki własnego gustu i do dziś wciąż szukam dobrej muzyki, wtrwale ja kolekcjonując i z daleka omijając rzeczy serwowane przez radio i TV oraz szeroko pojętą muzykę popularna - choć i tam zdarzają się perełki. W muzyce, jej odczuwaniu i pojmowaniu, najbardziej podoba mi się to, że można być całkowicie subiektywnym - owszem można iść za modą ale to przeważnie zdradliwa i finalnie zgubna droga, dlatego we wlasnym zaciszu domowym można sluchać czego się chce i nikt Ci tego nie zabroni. Przechadzasz się po bogatym ogrodzie muzyki i sam wybierasz w którą chcesz iść stronę, a możesz nawet w kilka naraz.... Od Chopina do Boys'ów - jak kto sobie życzy.

Do dziś zbieram płyty, często w kilku wydaniach - SHM, SACD, Japońskie wydania w kartonikach. Wciąż szukam najdrobniejszych subtelnych różnic, wciąż obwąchuję okładki i chłonę muzykę jak szalony :music
                To jedno w duszy na 100% wciąż pozostało z 12-13 letniego szczeniaka
                Jedyne co mnie trochę boli, to że jak kiedyś zemrę, cała moja płytoteka stanie stertą bezwartościowego szajsu, upłynnianą przez moje potomstwo bez sentymentu na allegro czy innym olx'ie ale póki żyję, to napewno będę zbierał.
                Artur

Komentarz

• irekk
                  L&K
                  • 2011
                  • 1093
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

U mnie płyty CD, Vinyle i wydania cyfrowe głównie do dyskografii określonych producentów ale to nie reguła. Dość regularnie kupuję na alle od użytkowników: natron, cd-music, pawelsko, moni.p których mogę polecić. Poza tym od czasu do czasu zaszaleję i kupuję na discogsie (tam jest w zasadzie wszystko i w wersjach których nie sposób znaleźć w polsce lub amazonie). Pierwsze płyty zacząłem kupować w raz z wejściem media marktu do polski i wystawieniem płyt w koszach.

Kolekcja: http://www.discogs.com/user/ixdude/collection

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                    RS
                    • 2013
                    • 4038
                    • Octavia III (5E3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM
                    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Puszki wielu zbierało i ja też :szeroki_usmiech. Teraz kolekcjonuje miniatury alkoholi. Mam już sporo tego trunku w miniaturach
                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Wally
                      RS
                      • 2012
                      • 3796
                      • Volkswagen

1. Zegarki - jak widzę taki, który mi się podoba to zaczynam nóżkami przebierać :wink:
                      i tylko zasobność portfela mnie ogranicza w niektórych przypadkach
                      a tak zbieram wszystkie rodzaje od tych za parę zyli do tych po kilkaset,
                      w tysiące nie idę, bo niestety albo stety w głowie księgowy się załącza :szeroki_usmiech
                      2. Latarki - podobnie jak z zegarkami :diabelski_usmiech
                      Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                      => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                      => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                      "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• irekk
                        L&K
                        • 2011
                        • 1093
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeszcze sobie przypomniałem: gry na steamie - 403 sztuki i szybko rośnie

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Wally, zegarki to tez mój konik, wczoraj kupiłem tytanowego tissota t-touch expert solar, moja żonka na to, po co ci kolejny zegarek jak poprzedni jeszcze nie naprawiony :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Wally
                            RS
                            • 2012
                            • 3796
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez piramida
                            Wally, tytanowego tissota t-touch expert solar,
                            no i tu włącza się księgowy u mnie :diabelski_usmiech
                            ale zegar piękny

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Wally, czaiłam się na niego od pół roku bo to jednak kilka zł jest ale w końcu poszedłem na całość :wink:

Komentarz

• Wally
                                RS
                                • 2012
                                • 3796
                                • Volkswagen

piramida, zazdraszczam :wink:

Komentarz

• mirek_p11
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 6763
                                  • Volkswagen
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wally, piramida, maniakiem zegarków też jestem, ale obecnie 4 sztuki mi wystarczą ( Sinn, Bulova, Seiko, Edox ). Zapiszczcie się do klubu miłośników zegarków. Można kupić niezłą busolę za przyzwoite pieniądze.

Wracając do tematu kiedyś zbierałem kasety a obecnie cd. Moja żona, jak chyba każda ma niezłą kolekcję butów :diabelski_usmiech a mój młody zbiera miniaturki piłkarzy.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                  Fotki

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Wally, dzięki, jest kosa tez mi się podoba, dokładanie taki jak w filmiku poniżej, z bransoletką i niebieską tarczą.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• mirek_p11
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 6763
                                      • Volkswagen
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

piramida, fajna busola

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                      Fotki

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                        RS
                                        • 2013
                                        • 4038
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

piramida, mirek_p11, można powiedzieć że zegarki mnie też kręcą. Użytkuje festine, casio, a ostatnio kupiłem gadżet w postaci samsung r350 :szeroki_usmiech
                                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                                        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• crom.de
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 1545
                                          • Superb II (3T4)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida, żony tak mają :P Same jak lezą do sklepu tu trzeba bombą odrywać, ale mężczyźnie na biżuterie to żałują tak jak mi moja na moje Seiko.

Ja osobiście kolekcjonuję smycze :roll: nie noszę ich ("pęk woźnego" z pracy wolę nosić na karabinku) tylko wieszam na rogu półki z modelami samochodów w sypialni nad biurkiem Nie jest to jakaś maniakalna kolekcja, gdzie się da to biorę i "dowieszam".

- Superb
                                          - Panda 1.2

Komentarz

• Le-Ce
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1313
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

@piramidon a do tego miernika czasu dokup także dynamo będzie trochę zależny od Ciebie. :szeroki_usmiech
                                            Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• rafiki
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 15976
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                                              Teraz kolekcjonuje miniatury alkoholi
                                              a ja podstawki pod kufle z piwem każdej "marki" jaka się nawinie. Zbieram od dawna dzięki czemu mam nawet egzemplarze z "marek" już nieistniejących/zapomnianych jak np. Bosman nieważne czy polskie czy zagraniczne jak mi się gdzieś nawinie to biorę jeśli takiej nie mam. Ogółem mam kilkaset sztuk chyba kilkudziesięciu "marek".

A tak bardziej na zasadzie "może się przyda" to wizytówki - prywatne, firmowe, z dowolnej branży :lol:
                                              رافال
                                              Spoty
                                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• jacek-astra
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 65

Tablice rejestracyjne... ponad 150 tapeta w garażu,pozyskiwałem je troszkę lat wstecz przy uprzejmości komisów samochodowych, znajomych którzy przywozili auta i pozbywali się tablic. Teraz jednak tablice zostają w starostwie... :| :roll: Wiec kolekcja stoi w miejscu... Jesli ktoś by miał na pozbyciu to chętnie przyjmę :szeroki_usmiech :P
                                                Èeský vùz http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=82621

Komentarz

• wolas
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 290

ja od niedawna zbieram akordeony i harmonie, niestety portfel mnie ogranicza :?

Komentarz

Pracuję...